Je dakterras of balkon gezellig maken begint allemaal met een mooie basis en eventueel balkonschermen die privacy én veiligheid bieden.

Beware

Je dakterras of balkon gezellig maken begint bij de basis

Toen ik zo’n twee maanden geleden de sleutel van mijn nieuwe huis ontving en van start ging met de verbouwingen, was ik eigenlijk niet van plan om direct al iets te gaan doen met het balkon. Ik wilde de focus leggen op de ruimtes binnenshuis, maar naarmate ik vaker in het huis was, begonnen mijn (groene) vingers toch wel een beetje te jeuken. Ik ben een behoorlijk grote tuin gewend, en gelukkig gaf me dat wel voldoende inspiratie om met het balkon aan de slag te gaan. In dit artikel heb ik helaas nog geen foto’s van mijn balkon, maar die kun je later in de zomer zeker verwachten, want ik kan niet wachten om jullie de metamorfose te laten zien. Ik geef je in dit artikel wel alvast wat inspiratie die je ook voor je eigen balkon of dakterras kunt gebruiken, hoe klein of groot deze ruimtes ook zijn. Je dakterras of balkon gezellig maken begint met een mooie basis. Dat doe je bijvoorbeeld met houten, stenen, rubberen of composiet tegels van WoodComposiet. Het is van tevoren altijd heel belangrijk om na te gaan of jouw balkon voldoende draagkracht heeft voor het soort tegels dat je wilt en in het geval van een dakterras moet er goed worden gecontroleerd op mogelijke scheuren of veroudering. Op mijn balkon lagen al houten vlonders, waar ik heel erg blij mee ben. In principe kun je dit echt zien zoals je ook de vloer van je woning bekijkt. Een vloer bepaalt voor een heel groot deel de sfeer van je interieur, en de tegels, vlonders of composiet die je voor je balkon of dakterras kiest, zullen daar dan voor een groot deel de sfeer bepalen.

De afscherming

Iets wat je ook niet moet onderschatten is de afscherming van je balkon. Ik koos zelf voor PVC balkonschermen. De belangrijkste reden dat ik überhaupt voor een afscherming ben gegaan was Sketch. Er zat namelijk een smalle rand onderaan mijn balkon. Mijn pomeriaan Sketch past daar absoluut niet doorheen, maar ik had er evengoed totaal geen prettig gevoel bij, dus elke keer wanneer ze het balkon opliep, werd ik helemaal onrustig. Ik ben me toen gaan verdiepen in de verschillende soorten afscherming, en de reden dat ik uiteindelijk voor PVC schermen ben gegaan, is omdat die toch vaak van betere kwaliteit schijnen te zijn dan bijvoorbeeld balkonschermen van bamboe. PCV oogt natuurlijk wel wat ‘strakker’ en minder speels en het is bovendien duurder dan bamboe, dus het is altijd een beetje afwegen met dit soort keuzes. Ik ben nu in ieder geval heel blij met de balkonschermen, vooral ook omdat ik Sketch nu met een gerust hart over het balkon kan laten lopen. Ze vindt dat namelijk heerlijk. Niet alleen geven balkonschermen meer privacy en veiligheid, zowel voor je huisdieren, kinderen als jezelf, maar ook hiermee creëer je natuurlijk ook alweer een bepaalde sfeer en toch ook een stukje gezelligheid.

je tuin lenteklaar maken

Je dakterras of balkon gezellig maken met een kleed

Toen de tuin in mijn oude huis jaren geleden helemaal gedaan werd, weet ik nog dat ik het toendertijd enorm lastig vond om een gaaf buitenkleed te vinden. Ik weet niet of ik inmiddels beter ben geworden in het online zoeken naar woonaccessoires of dat het aanbod inmiddels gewoon veel groter is, maar deze keer had ik veel sneller een leuk kleed voor buiten gevonden. Veel vloerkleden die als binnenkleed aangeboden worden, kunnen trouwens ook buiten liggen. Andersom kunnen buitenkleden natuurlijk ook uitstekend binnen liggen. Vaak zijn vloerkleden die geschikt zijn om op een balkon of dakterras te leggen, gemaakt van polypropeen. Dit materiaal is geschikt voor buiten en kan tegen regen. Ik adviseer zelf altijd om een zo groot mogelijk vloerkleed neer te leggen. Een te klein vloerkleed ziet er niet alleen ielig uit, maar valt ook vaak helemaal weg en daarmee zet je natuurlijk niet echt een statement neer. Het enige waar je op moet letten is natuurlijk wel dat hij past binnen de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zo heb ik zelf een niet al te breed balkon van 1.52 meter breed en na wat zoekwerk kwam ik uit op een kleed van 1.40 meter. Die is dus behoorlijk ruimtevullend.

Planten en bloemen

Toen mijn oude huis te koop stond, wist ik dat ik van alles de tuin het meest zou gaan missen. Hoeveel uren ik wel niet in het tuincentrum en daarna met mijn handen in de aarde heb doorgebracht! Ik vond het zó leuk. Na een beetje dubben kwam ik op het idee om een soort miniatuur tuintje op mijn balkon te creëren en dat ben ik gaan doen met plantenbakken, héél véél plantenbakken. Mijn balkon loopt over de hele zijde van mijn appartement en is bijna negen meter lang. Uiteindelijk vond ik bij Ikea hangende plantenbakken waarvan ik er dertien gekocht heb. Ik heb de plantenbakken over de hele lengte van mijn balkon gehangen. Wat ik dan wel een beetje anders dan anders gedaan heb, is dat ik de bakken naar binnen gehangen heb. In de meeste gevallen hangen de plantenbakken vaak naar buiten, maar ik bedacht me dat ik er dan zelf eigenlijk nauwelijks plezier van heb. Nu kijk ik steeds tegen de plantjes aan wanneer ik op mijn balkonnetje zit. Het enige ‘nadeel’ hiervan is natuurlijk wel dat je wat ruimte moet inleveren. Je dakterras of balkon gezellig maken kan natuurlijk ook prima met planten in staande bloempotten. Ik zal later ook nog eens uitgebreid schrijven over beplanting op je balkon. Omdat ik een tuin gewend ben, is dat natuurlijk wel een beetje anders tuinieren. Veel planten in een tuin kunnen wat beter voor zichzelf zorgen omdat ze in de vaste grond staan. Zeker omdat mijn plantenbakken naar ‘binnen’ hangen, vangen ze geen regen en zijn ze geheel afhankelijk van het water dat ik ze geef. Het is voor mij nu dan ook nog een beetje experimenteren met wat wel en wat niet werkt.

hedera in de tuin

Verlichting en lampionnen

In feite kun je heel veel ideetjes voor een tuin ook toepassen bij het gezellig maken van je dakterras of balkon. Zo nam ik de lichtsnoeren uit de tuin mee en die hangen nu op mijn balkon. Ze werken op zonne-energie, dus je hebt hiervoor ook geen stroom nodig. Er zijn natuurlijk allerlei manieren om zo’n lichtsnoer op te hangen. Je kunt bijvoorbeeld haakjes aan de muren of in het plafond (als je dat op je balkon hebt) bevestigen en het snoer daar aan ophangen. Je kunt ze ook draperen aan je balustrade. Heb je balkonschermen, dan gaat dat niet altijd. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om het snoer aan de onderkanten van de plantenbakken te bevestigen. Ik heb dit met tie wraps gedaan.

HEB JIJ EEN TUIN OF EEN BALKON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Ik heb zelf een tuin, maar je geeft wel echt goeie tips voor mensen met een balkon!

  2. Ik heb een tuin en zo jammer dit jaar, mijn hortensia komt niet uit. Ook had ik 2 bloeiende planten gekocht, maar die zijn alweer verlept. Onhandig met planten dus… Alleen die klimplant, die groeit als een malle. Wij moeten die om de haverklap eruit trekken anders hebben de buren ook plots nieuwe planten (geen idee waar die klimplant vandaan komt)
    Zo een kleed is zeker ook leuk voor op een balkon, is ook fijner aan je voeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.