Je dekbedovertrek strijken. Ik kan me voorstellen dat je al moe wordt van het idee alleen al. Het kan echter heel snel én zonder strijkplank.

Het materiaal van je dekbedovertrek

Ik kan me heel goed voorstellen dat sommigen van jullie al moe worden van het idee alleen al: je dekbedovertrek strijken. Je bed is in veel gevallen het grootste meubelstuk in je slaapkamer en bepaalt dus ook grotendeels de sfeer in deze ruimte. Een opgemaakt bed in je slaapkamer ziet er nu eenmaal vaak mooier uit wanneer je dekbedovertrek kreukvrij is. Dekbedovertrekken heb je in allerlei verschillende materialen. Het ene materiaal is kreukgevoeliger dan het andere. Katoenen en linnen dekbedovertrekken bijvoorbeeld, kreuken vrij snel. Nu vind ik vouwen in linnen persoonlijker minder ‘storend’ dan vouwen in een katoenen dekbedovertrek, maar dat is wellicht ook persoonlijk. Een satijnen dekbedovertrek kreukt minder snel, net zoals overtrekken die gemaakt zijn van katoensatijn. De manier waarop je je dekbedovertrek droogt na het wassen speelt ook een rol. Zo komt je beddengoed minder gekreukt uit de machine als je hem hem machinaal laat drogen. De zijkanten van wasrekken kunnen verder heel vervelende vouwen geven aan weerskanten van je dekbedovertrek.

Welk dekbedovertrek past bij jou?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw dekbedovertrek, kijk je waarschijnlijk als eerste naar de print. Logisch, want in de meeste gevallen neemt je bed en dus ook je beddengoed de meest prominente plaats in in je slaapkamer. Er zijn echter meer dingen waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een nieuw dekbedovertrek. Ik legde net al uit dat het ene materiaal kreukgevoeliger is dan het andere, maar er zijn meer verschillen. Hoewel katoen dus behoorlijk kreukgevoelig is, is het toch één van de meest gebruikte materialen voor dekbedovertrekken. Katoen is namelijk een sterk, maar licht materiaal dat vocht goed absorbeert. Wanneer je het snel warm hebt ’s nachts, past een katoenen dekbedovertrek goed bij jou. Linnen beddengoed is vaak wat duurder, maar heeft zeker ook voordelen. Net als katoen absorbeert het heel goed vocht. Verder is het een natuurproduct en is het hypoallergeen. Dit maakt een linnen dekbedovertrek ideaal voor mensen die allergisch zijn. Linnen is een stuk sterker dan katoen en het produceren van linnen is duurzamer. Jersey combineert alle natuurlijke eigenschappen van katoenvezels met de rekbaarheid van een gebreide stof. Daardoor voelt jersey beddengoed erg zacht aan. Bovendien is het een prima vochtabsorberende en ademde stof. Maar jersey is vooral heel geschikt voor jou wanneer je een hekel aan strijken hebt. Dit is namelijk het enige materiaal dat echt kreukvrij is en nooit gestreken hoeft te worden

Je dekbedovertrek strijken zonder een strijkplank

Heb je een katoenen of linnen dekbedovertrek en wil je je dekbedovertrek strijken, maar zie je dat eigenlijk niet zitten met een strijkplank en heb je ook geen stoomapparaat in huis? Maak je bed na het wassen van je dekbedovertrek dan op zoals gewoonlijk, maar laat je sierkussens en eventuele sprei nog eventjes achterwege. Ga je dekbedovertrek nu strijken terwijl het dus al op je bed ligt en gebruik je bed dus als strijkplank! Vaak hebben strijkbouten niet al te lange snoeren, dus het is wel even handig om gebruik te maken van een verlengsnoer, zo kun je echt bij alle hoeken van je overtrek komen. Je kussenslopen strijken doe je trouwens beter wel gewoon op je strijkplank, want kussenhoezen strijken waar al een kussen in zit is dan weer niet zo handig.

JE DEKBEDOVERTREK STRIJKEN, DOE JIJ DAT OOK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Daenelia says:

    Ja natuurlijk strijk ik mijn beddenlakens en dekbed. Dat is het allerfijnste, toch: in een fris bed mét kreukelvrije lakens stappen. Ik strijk niet veel, maar dat dus echt wel. Is ook voor het behoud van je dekbedovertrek. Het lijkt me niet verstandig om je hoes op je dekbed te strijken, trouwens :S, rare tip. Wij hebben een donsen dekbed en dan denk ik dat de structuur van je vulling er aan gaat.

  2. De hoeslakens strijk ik eigenlijk niet omdat ze van percal zijn en ze eigenlijk direct strak trekken wanneer ik het bed weer opmaak. Strijken op bed lijkt mij ook niet handig omdat je (althans ik) toch stoom gebruikt en het onderliggende dekbed vochtig wordt. Ik heb een donzen dekbed en daar zit sowieso een label aan dat het niet gestreken mag worden en als het vochtig wordt kan het gaan schimmelen. In de zomer hebben wij een zijden dekbed en dat wordt ook niet beter van een stomend hete strijkbout. Zelf strijk ik altijd eerst de randen inclusief een stuk stof. Vervolgens vouw ik het dubbel en strijk voor- en achterzijde goed heet. De meeste kreukels zijn er dan uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.