Ga ja verhuizen en moet je je huis verkoopklaar maken? Begin hiér dan eens mee.

Je huis verkoopklaar maken, zorg voor een goede eerste indruk

Hoe cliché het ook mag klinken; een goede eerste indruk kun je maar één keer maken. Die goede eerste indruk begint natuurlijk buiten. De meest eenvoudige dingen die je kan doen voor een goede eerste indruk zijn het weghalen van onkruid bij de voordeur en controleer dan ook direct even de rest van de betegeling voor je huis. Dode planten in potten of lege potten kunnen eigenlijk ook niet. Deurbel kapot? Plaats een nieuwe. Zorg voor schone ramen en kozijnen. Zet eventuele vuilcontainers indien mogelijk op een minder prominente plek als ze normaal gesproken altijd voor je huis staan. Zorg ook voor een opgeruimde tuin. Een complete tuinverbouwing is echt niet nodig, maar zorg wel voor een onkruidvrije tuin, tegels die netjes geveegd zijn en zorg er ook voor dat er geen afval of andere dingen in de tuin liggen of staan die er niet horen.

Je huis verkoopklaar maken, zorg voor een frisse geur

Je huis verkoopklaar maken begint allemaal met het opruimen en schoonmaken van je huis. Vergis je hier niet in; geur doet erg veel met menselijke emoties. Een huis waar het ‘vreemd’ of onprettig ruikt of waar het zelfs stinkt, is niet aantrekkelijk voor potentiële verkopers. Toen wij jaren geleden bezig waren met onze huizenjacht, kwamen wij op een bepaald moment terecht in een heel mooi huis waar het enorm naar katten rook, alsof ze echt overal geplast hadden. Heel naar. Je kan allerlei dingen doen om je huis fris te laten ruiken. Simpel gezegd begint dat met het verwijderen van dingen die onfris ruiken en het open zetten van de ramen, zodat er frisse lucht binnen komt. Ik zou zelf niet aanraden opeens je hele huis vol te gaan zetten met geurkaarsen en geurstokjes. Geur is iets persoonlijks en een geur die jij lekker vind, kan iemand anders helemaal niet lekker vinden. Een fris en schoon ruikend huis echter, daar word iedereen blij van.

Ruim op en haal overbodige spullen (tijdelijk) weg

Ruikt je huis lekker fris, dan is het tijd om (grondig) op te ruimen. Er mogen zeker spullen in huis staan. Op deze manier inspireer je potentiële kopers namelijk al hoe hun toekomstige droomhuis er uit kan komen te zijn qua inrichting. Maar sommige mensen vinden het gewoon heel erg moeilijk om door heel veel spullen heen te kijken. Ga je je huis verkoopklaar maken, dan kan het zinvol zijn om eens kritisch naar je (open) kasten te kijken, maar ook naar de spullen die in het zicht zijn op je aanrechtblad of in de badkamer. Natuurlijk mag er een zeepompje en een beker met een tandenborstel staan, maar een koper komt niet kijken naar jouw huis voor jouw prachtige verzameling parfumflessen of servies. Haal het teveel aan spullen dus tijdelijk weg. Berg rondslingerende spullen, zoals speelgoed, post, tijdschriften en afstandsbedieningen op.

Geef elke ruimte een functie

Je wilt potentiële verkopers graag het gevoel geven dat ze zichzelf al helemaal in jouw huis zien zitten. Je kunt ze daar al vast een beetje bij helpen door hen ‘inspiratie’ te geven voor wat ze met jouw huis en de kamers kunnen doen. Een klein kamertje waar bijvoorbeeld én een bureau, én een logeerbed, én kledingkasten én een heleboel ondefinieerbare rommel staat, oogt niet alleen lelijk en ongezellig, je geeft mensen hiermee ook het gevoel van ‘Maar wat ís dat nu eigenlijk voor ruimte? Wat kán ik hier nu eigenlijk straks mee?’ Maak van dat kleine kamertje dus een logeerkamer, of een werkplek. Sla overige spullen elders op. Dit geldt voor alle ruimtes in je huis. Logischerwijs staan er op je aanrechtblad keukenspullen of kookboeken, en ligt er tijdens bezichtigingen geen laptop.

Bedenk slimme (tijdelijke) oplossingen voor de minder praktische of mooie plekken in je huis

Opruimen, opruimen, opruimen dus. Maar je huis verkoopklaar maken, moet vaak nog een beetje verder gaan dan dat. Ik denk dat we allemaal wel bepaalde plekken in ons huis hebben die om wat voor reden dan ook minder praktisch zijn, vanwege de indeling, de spullen die er staan of een combinatie daarvan. Enkele voorbeelden; je hebt geen droger en wanneer je je was op wasrekken hangt, staat direct je hele woonkamer vol. Wanneer je die wasrekken tijdens bezichtigingen volop in het zicht laat staan, geef je mensen al het idee; in dit huis is dus blijkbaar geen goede plek voor een wasrek. En dat wil je ze niet meegeven. ‘Verstop’ je wasrekken desnoods tijdelijk waar ze echt niet in het zicht staan. Het gaat er op dat moment niet om of het praktisch is, het gaat er om dat je mensen het gevoel geeft dat er ruimte genoeg is. Hetzelfde geldt voor stofzuigers, strijkplanken, emmers, koffers, dozen en dat soort dingen. Nog een voorbeeld; heb je geen plek voor een voorraadje toiletrollen in je toilet en staan ze altijd bijvoorbeeld los op de vloer? Laat er nu dan gewoon eentje aan de toiletrolhouder hangen en berg de rest elders op.

Je huis verkoopklaar maken, fris het één en ander even lekker op

Wil je je huis verkoopklaar maken, dan is het echt niet nodig om een totale verbouwing te doen. Door het laten plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer wordt je woning niet opeens veel meer waard, en bovendien zijn zulke dingen altijd een kwestie van smaak. Wij hebben bijvoorbeeld een zwarte keuken, maar stel je voor dat mensen graag liever een landelijke, witte keuken willen. Wat wel zeer de moeite waard is als je je huis verkoopklaar gaat maken, is je huis opfrissen; zorg dat kabels en snoeren weggewerkt zijn, gaatjes in wanden opgevuld, wellicht kunnen bepaalde muren een fris (wit / neutraal) verfje gebruiken. Repareer eventueel dingen die kapot zijn / los hangen / los zitten / los liggen.

ALS JIJ VOORNEMENS BENT OM JE HUIS TE VERKOPEN, KUN JE DAN IETS MET DEZE TIPS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

20 Comments

 1. Zeker maar denk dat ik zelf wel een soort ervaringsdeskundige ben na 3 huizen in 2 1/2 jaar. Opruimen, opruimen en nog eens opruimen is “key” en ook slim om persoonlijke spullen weg te halen. Bij ons laatste huis in Nieuwegein werd ons een styliste aanbevolen (lees opgedrongen) die ook wel erg rigoreus te werk ging en bijna alles “kaal” maakte. Huis is snel verkocht maar dat was ook zo geweest zonder styliste. Heb er wel van geleerd. Een andere “tip”. In ons 1e huis dat verkocht werd hadden we nogal veel kleur maar achteraf bleek dat niet handig (ook niet omdat we een lavendelblauwe keuken hadden) hadden beter kunnen investeren in schilderen in een neutrale tint. En nee je hebt gelijk dat een nieuwe keuken en/of badkamer de waarde niet verhogen. Is heel persoonlijk. Zo zou ik liever geen huis kopen met een rode keuken.

  1. Christiana says:

   Klopt! Veel mensen vinden het moeilijk om door kleur heen te kijken, zeker als het dan ook nog eens kleuren zijn die ze zelf niet mooi vinden! Ik hou bijvoorbeeld erg van kleur, maar dan wel van bepaalde kleuren;-) Ik zou denk ik ook even slikken als ik een huis met, ik noem maar wat, allemaal oranje of rode muren terecht zou komen. Verven is gelukkig een klusje dat relatief makkelijk te doen is, net als het tijdelijk weghalen van persoonlijke spullen.

 2. Het zijn zeker nuttige en bruikbare tips. Dank je wel. (ik hoop weliswaar ze nog lang niet nodig te hebben)

  Wel moet ik zeggen dat wij best door die eerste indruk kunnen kijken. (Oké, we hebben dan ook 40 huizen bezichtigd voor we dit gekocht hebben waar we nu wonen)
  Het huis dat we namelijk gekocht hebben, was iets wat je als makelaar net niet wil om te moeten verkopen. Overal spullen, rommel, huis aan renovatie toe, tuin verwilderd, … maar toch zagen we de uitstraling van het huis, de handige indeling, de grote hoeveelheid licht…
  Na een serieuze verbouwing wonen we hier intussen alweer 8 jaar heel erg fijn.

  1. Christiana says:

   Kijk, en daar gaat het om! Dat je door al die dingen heen kunt kijken en het potentieel kunt zien;-)

 3. Hele nuttige tips! Wij hebben een tijdje huizen bezichtigd en kon soms wel door de ‘rommel’ heen kijken, maar toch is het fijner als het wat leger staat, zodat je meer inzicht krijgt van de oppervlakten en mogelijkheden.

  1. Christiana says:

   Helemaal waar! Een huis wordt immers zonder al die spullen opgeleverd, dus het is wel fijn als je al tijdens een bezichtiging enigszins weet wat je te wachten staat zonder al die spullen.

 4. Daar kan ik zeker wat mee, alhoewel ik hoop dat ik de tips nog lang niet nodig zal hebben! Heb één keer een huis verkocht, maar dit is zonder makelaar gegaan aan mijn zusje en haar vriend die het nu verhuren, dus dat was een heel ander verhaal. Zij kenden het huis natuurlijk al door en door. Denk dat vooral die tip van de eerste indruk nog weleens over het hoofd gezien wordt, als ik terug denk aan de bezichtigingen die ik ook heb gedaan. Zo’n indruk is zo belangrijK!

  1. Christiana says:

   Wat leuk dat je je huis aan je zus verkocht hebt! Jaren geleden heb ik een woningruil gedaan met mijn zus! En dan weet je inderdaad al goed wat je te wachten staat. En een eerste indruk is zo belangrijk. Toen wij op zoek waren naar een koophuis hadden we dit huis al snel gevonden. Dat was wel anders toen ik nog studeerde en in allemaal obscure kamertjes en appartementjes terecht kwam. Zo had ik eens een bezichtiging bij een kamer in een souterrain. Dat huis lag tegenover een prachtig park maar ook op loopafstand van het centrum, een toplocatie dus, maar eenmaal in die kamer was het er zo naargeestig dat ik niet wist hoe snel ik er weg moest komen. Die eerste indruk dus;-)

 5. Wat een fijne tips! Hopelijk gaat onze huidige woning binnen een jaar (of twee) de verkoop in, dus ik vind dit soort artikelen juist zo fijn omdat ik hier zelf totaal nog geen ervaring mee heb x

  1. Christiana says:

   Ah, dat vind ik echt fijn om te lezen, dat je er iets aan hebt;-) Dankjewel voor je reactie!

 6. Wat een goeie tips! Vooral om iedere kamer een functie te geven. Mensen willen inderdaad toch al wel een beetje voelen hoe het voelt om er te wonen en de mogelijkheden ervan inzien. Ik zou dat van te voren niet bedacht hebben.

  1. Christiana says:

   Het is inderdaad een wat minder voor de hand liggend iets, maar desalniettemin heel belangrijk. Ik denk zeker wanneer je echt lang in een huis woont, je bepaalde dingen niet meer ziet. Het is dus goed om te proberen om met een frisse blik naar je huis te kijken als je je huis te koop wilt gaan zetten.

 7. Superhandige tips! Zeker de geur, dat is niet alleen in een koophuis, ook in een huurhuis vond ik het vreselijk als er dan een muffe lucht hing. Kleine moeite om even geurstokjes neer te zetten en wat ramen open te doen.

  1. Christiana says:

   Ja, geur doet echt heel veel met je. En ruikt het dus ergens niet fris, dan doet het niet veel goeds met je;-) Dat gevoel wil je potentiële kopers natuurlijk niet meegeven!

 8. Slimme tips en eigenlijk zijn ze op zich al heel logisch, maar soms zie of merk je zelf dingen niet. Zoals de geur van je huisdieren, als je er zelf woont ruik je het niet meer.
  Wij zijn er wel in gestonken bij de koop van ons vorige huis. Die mensen hadden heel slim een appeltaart in de oven staan (typisch ook zo een trucje) maar eigenlijk maskeerden ze de rotte lucht in de keukenkastjes. Waar wij later pas achterkwamen… Oeps…

  1. Christiana says:

   Oh serieus, haha, een appeltaart;-) Dat lees je inderdaad op heel veel sites met tips om je huis verkoopklaar te maken, maar ik wist niet dat mensen het dus ook echt serieus doen! Oh bah, een rotte lucht is echt afschuwelijk. Hopelijk hebben jullie de oorzaak daarvan toen gauw kunnen achterhalen en oplossen.

 9. Ha wat interessant om dit te lezen! Ik vraag mezelf toevallig weleens af of je huis verkoopklaar maken niet een enorme klus is. Kan me voorstellen dat er heel wat werk bij komt kijken, zelfs als je huis normaal al opgeruimd is. Want inderdaad, je wilt niet het idee geven dat de bewoners hun strijkplank, net als jij, nergens kwijt kunnen. Ik heb zelf natuurlijk 2 jaar geleden meerdere huizen bezichtigd. Eén appartement werd op dat moment verhuurd en lag vol met troep (en dan dus niet die ene tandenborstel of één wasrek, maar echt bérgen speelgoed in een hoek gepropt). Daar kon ik ook echt niet doorheen kijken. Maar ik moet zeggen dat de knaloranje keuken en de foeilelijke jaren-60-badkamer ook wel een rol speelden bij mijn beslissing om niet voor dat huis te gaan 😉

  1. Christiana says:

   Of het een enorme klus is, is denk ik voor het grootste deel afhankelijk van hoe je huis onderhouden is en natuurlijk wat je er voor wilt vraagt. Zo worden er vaak genoeg ‘klushuizen’ aangeboden waarvan van tevoren al duidelijk is dat het toch helemaal gestript gaat (of zelfs moet) worden door de nieuwe eigenaars. Als alles netjes bijgehouden is, is het vaak een kwestie van schoonmaken en opruimen, maar is er veel achterstallig onderhoud, dan is het een beetje een ander verhaal. Ik blijf dat trouwens toch heel apart vinden, dat mensen niet even opruimen voor een bezichtiging. Ik bedoel, ik weet zelf wel dat ik een heel erg opgeruimd type ben en dat niet iedereen zo is, maar opruimen voor zoiets belangrijks als een bezichtiging moet toch eigenlijk vanzelfsprekend zijn?

 10. Deze tips zijn zeker heel bruikbaar! We wonen net bijna twee jaar in onze koopwoning en willen gelukkig nog lang niet weg!

 11. Een eerste goede indruk is natuurlijk belangrijk. Het kan een groot verschil maken wanneer je je huis laat stylen voordat je deze gaat verkopen. De muren een frisse kleur geven doet vaak al wonderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.