Wil je je mooiste herinneringen bewaren, maar slingeren ze nu maar door het huis? Ik geef je 5 ideeën om er leuke dingen mee te doen.

Je mooiste herinneringen bewaren door ze in te lijsten

Een fotolijst heet dan misschien een fotolijst, maar in feite kun je natuurlijk veel meer in zo’n lijst doen dan een foto, alhoewel een foto inlijsten natuurlijk áltijd een leuk idee is. Zo heb ik in de keuken het menu kaartje in een lijstje staan dat op onze ontbijttafel lag in Parc Broekhuizen, waar we onze huwelijksshoot gedaan hebben en natuurlijk ook gelogeerd hebben tijdens de huwelijksnacht. Andere leuke herinneringen om in een lijst te doen zijn droogbloemen (uit je trouwboeket bijvoorbeeld) of van bloemen die bij andere ceremonies gestaan hebben, zoals een jubileum, doop of vrijgezellenfeest. Wil je graag een gedroogde bloem in een lijstje? Dan is het het makkelijkst om deze in een dik boek te laten drogen. Hierdoor wordt hij al plat en is hij makkelijk in te lijsten. Ook een stukje stof of baby’s eerste kledingstuk kan in een lijstje. Laatst zag ik ook een fotolijst met allemaal metro-kaartjes uit Parijs voorbij komen, super leuk. Dit kun je natuurlijk ook toepassen met vliegtickets, toegangsbewijzen, uitnodigingen en zulke dingen.

Bewaar herinneringen onder een stolp

Je mooiste herinneringen bewaren kun je natuurlijk ook onder een stolp. Juist omdat je stolpen echt in ieder gewenst formaat kunt krijgen, kun je er van alles onder zetten. Je trouwaccessoires, trouwparfum of zelf je trouwschoenen bijvoorbeeld, alhoewel je die vanwege de grootte dan natuurlijk wel rechtop moet zetten. Ook gedroogde bloemen kun je onder een stolp plaatsen. Je kunt er een enkele gedroogde bloem in zetten, een boeketje dat je bijvoorbeeld bij elkaar bindt met touw, maar ook een vaasje met daarin een droogbloem of een bosje bloemen staat leuk onder een stolp. Baby’s eerste schoentjes, sieraden, een boekje, een verzameling schelpjes van het strand en mooie beeldjes of andere souvenirs van je vakantie-bestemming kunnen ook onder een stolp, net zoals een foto.

Laat je foto afdrukken op canvas of een ander materiaal

Tegenwoordig kun je je foto’s laten afdrukken op allerlei verschillende materialen. Zelf heb ik bijvoorbeeld diverse canvas foto’s in huis, en daarnaast ook een trouwfoto op textiel. Een canvas foto vind ik zelf heel goed bij de stijl van ons huis passen, maar je kunt je mooiste herinneringen ook bewaren en laten afdrukken op bijvoorbeeld forex, hout of aluminium. Ik vind een gallery wall ook altijd erg leuk in huis! Ik heb er in de woonkamer zelfs twee en met een gallery wall kun je echt alle kanten op. Je kunt voor je gallery wall kiezen voor een thema, zoals een vakantie of je familie, maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor een bepaalde kleur. Zoals je ziet heb ik voor onderstaande gallerywall het thema blauw gebruikt en in de gallerywall hangen zowel persoonlijke (oude) foto’s (op canvas), als posters. Juist die mix vind ik leuk, maar door met een kleurenthema te werken, is het toch een geheel geworden! Ook kun je een gallery wall maken met hexagon foto’s. Je kunt gaan voor hexagons met allemaal verschillende foto’s, maar wat je ook kunt doen is een foto laten afdrukken in verschillende hexagons die je dan vervolgens zelf op de muur plakt. In plaats van een hexagon heb je ook nog keus uit vierkante of ronde foto’s.

Je mooiste herinneringen bewaren in een (glazen) doosje of pot

Heb je meerdere losse en kleine spulletjes die belangrijk voor je zijn, dan is het leuk om deze herinneringen te bewaren in bijvoorbeeld een doosje of een pot. Je kunt tegenwoordig overal mooie glazen doosjes vinden waarin je spulletjes echt heel leuk kunt ‘etaleren’. Wil je ze niet zozeer mooi neerleggen, dan kun je ze in een pot stoppen. Sowieso kun je je mooiste herinneringen bewaren in een doos, zoals zand van je vakantiebestemming of een plek die belangrijk voor je is, haarplukjes, melktandjes, knutselwerkjes en ansichtkaarten. Je kunt luxe dozen kopen, maar ook een eenvoudige doos zelf mooi maken met bijvoorbeeld behang of zelfs stof, als je een beetje handig bent. Hoe fijn is het om zo’n doosje in het zicht te hebben, of deze er gewoon zo af en toe bij te pakken en je mooiste herinneringen door je handen te laten gaan? Soms hoeven dingen eigenlijk niet slechts herinneringen te blijven. Want waarom zou je mooie kleding of accessoires die je op bijzondere dagen gedragen hebt, niet gewoon vaker dragen? Ik snap dat je niet in je trouwjurk naar de super gaat, maar misschien kun je je trouwschoenen ook gewoon onder een zomerjurkje dragen? Dat doe ik ook! Of de jurk die je droeg op dat ene speciale moment (vul zelf maar in…) en zo nieuwe, speciale momenten maken. Of je mooie sieraden? Je kunt dierbare sieraden ook laten vermaken of omsmelten, zodat je op die manier iets kunt laten creëren wat je zelf kunt en wilt dragen. Van een kledingstuk kun je wellicht ook weer iets (laten) maken, zoals een kussenhoesje, dekentje of een knuffeltje. Ik weet nog dat we jaren geleden mijn zus een keer gingen helpen met het opruimen van haar keuken. In haar keuken stond een leeg potje babyvoeding. Dat bleek ‘het eerste potje van mijn oudste nichtje te zijn’. Heb jij misschien ook zoiets bewaard? Waarom zou je in dat potje nu niet een kaarsje of een klein plantje zetten? Wees dus creatief met je herinneringen. Kijk op welke manieren je die spulletjes opnieuw kunt (gaan) gebruiken.

BEWAAR JIJ VEEL SPULLEN WAAR JE EEN HERINNERING AAN HEBT? WELKE SPULLEN ZIJN DAT DAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Leuke ideeën! Ik heb de portemonnaie van mijn oma met haar laatste geld en nog wat andere herinneringen aan haar in zo’n glazen uitstalkastje dat ik ooit kocht bij Sissy Boy. Een glazen reageerbuisje heb ik gevuld met allemaal dubbeltjes en die staat onder een stolp. Je zou ook nog kunnen denken aan het inlijsten van een kledingstuk of een deel daarvan baby’s 1e rompertje of sokjes etc.

  1. Christiana says:

   Ah, mooi! Ik heb zelf ook van die glazen kistjes van Sissy boy. Idee van het reageerbuisje is ook leuk. Het inlijsten van een kledingstuk noem ik inderdaad ook in het artikel:-)

 2. Hele mooie ideeën! Ik heb een wandkastje waar ik speciale spulletjes bewaar, zoals mijn kinderschoenen, een oud familieboek etc. Af en toe verander ik het weer of zet ik weer andere spulletjes neer.

  1. Christiana says:

   Leuk, ik denk dat ik weet welk wandkastje je bedoelt, zo’n glazen toch? Die heb ik in ieder geval al wel eens bij je voorbij zien komen.

 3. Hier zitten echt leuke ideeën tussen! Ik heb wel schoenendozen met kleine herinneringen erin, maar naast normale foto’s zijn er niet echt dingen die ik showcase in mijn huis.

  1. Christiana says:

   Ah, dat vind ik leuk om te horen;-)

 4. Je zou het eigenlijk gewoon moeten doen haha, in je trouwjurk naar de supermarkt! Wij hebben veel foto’s maar deze meeste heb ik weer “ontlijst” omdat wij geen plek meer hebben om ze neer te zetten.
  Ik heb wel nog steeds een hangende “kerstboom” van houten stokjes waar ik altijd ansichtkaarten aan op hang, vooral de beterschapswensen toen ik in het ziekenhuis lag zijn mij heel dierbaar!

 5. Wat een leuke ideetje! En wat grappig dat zij het potje van het eerste hapje babyvoeding bewaard heeft. Zo zie je maar dat iedereen ergens anders waarde aan kan hechten. Het idee van het menukaartje vind ik ook erg leuk.

 6. Wat een leuke ideeën! Ik moest wel even gniffelen om het niet in je je trouwjurk naar de super gaan, maar een mooi idee om wel je schoenen te dragen, of om andere dierbare dingen een soort tweede leven of bestemming te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.