Ga je je nieuwe huis inrichten? Zorg eerst voor een goede basis. Dít zijn in ieder geval vast 5 interieur-aankopen waar je nooit op moet bezuinigen.

Bezuinig nooit op een vloer als je je nieuwe huis gaat inrichten

Ben je net verhuisd? Heb je een huis gekocht of ben je gaan samenwonen? Dan moet je je nieuwe huis inrichten. Je geld kun je (helaas) maar één keer uitgeven. Het is dus belangrijk om goed over het inrichten van je nieuwe huis na te denken en de ‘juiste’ dingen te (laten) doen en aan te schaffen, al dan niet in een bepaalde volgorde. Ga je dus je nieuwe huis inrichten? Bezuinig dan in ieder geval nooit op déze interieur-aankopen. Een vloer is zo’n beetje letterlijk de basis van je interieur. Er zijn natuurlijk tal van vloeren om uit te kiezen, en zelf heb ik heel bewust gekozen voor een laminaat vloer. Laminaat is namelijk een stuk betaalbaarder dan bijvoorbeeld een echt houten vloer, maar heeft vaak wel die mooie look. Verder vind ik laminaat super onderhoudsvriendelijk. Bij de supermarkt kun je al terecht voor een speciale laminaatreiniger waarmee je dagelijkse en hardnekkige vlekken makkelijk kan schoonmaken. Nog een groot voordeel van laminaat? Je kunt het relatief makkelijk zelf leggen, en dat scheelt een hoop arbeidskosten. Je kunt je wel voorstellen dat ik tevreden ben met mijn laminaat vloer, die ik overigens hebben doorgetrokken door het hele huis. Overweeg je ook laminaat? Er is uitgebreid keus in kleur en motieven, zodat je altijd iets kan vinden wat bij je woonstijl past.

Plinten en stucwerk

Het hoort natuurlijk een beetje bij de laminaat vloer, maar ook op plinten moet je eigenlijk nooit bezuinigen. Een plint gebruik je om het (vaak lelijke) randje tussen de vloer en de muur mee af te dichten. Met het leggen van een laminaat vloer moet je namelijk altijd rekening houden met het feit dat laminaat ‘werkt’. Door wisselingen in temperatuur kan het uitzetten of krimpen en om die reden moet je ongeveer een centimeter tussen de muur en je vloer houden. En die ruimte dicht je dus af met een plint. Wij hebben gekozen voor hoge plinten die er ook wel een stuk mooier uitzien dan plakplinten. En kies je een holle plint? Dan kun je er ook nog eens lelijke kabels in weg werken. Het allereerste dat wij deden toen wij dit huis kochten, was dus een nieuwe laminaat vloer leggen. Het tweede grote project was het laten stucen van de muren en plafonds. Wil je investeren in je interieur, dan zou ik echt het in de arm nemen van een stukadoor overwegen. Al je meubels en accessoires komen namelijk zoveel mooier uit voor een gestucte muur. Blijkt tijdens je nieuwe huis inrichten dat stucen niet echt nodig is, maar wil je wel voor een goede basis voor bijvoorbeeld verf of behang zorgen? Dan vind ik muurglad ook een aanrader. Dit koop je gewoon bij de bouwmarkt en hiermee vul je zelf kleine oneffenheden op. Dit is vooral een aanrader voor kleine wandjes.

Deuren, stopcontacten en lichtschakelaars

Deuren zijn ontzettend sfeerbepalend voor je interieur. Geen wonder, want ze zitten door je hele huis, je kijkt er meestal vanaf diverse plekken tegenaan en het zijn gewoon letterlijk grote oppervlakken. Zo’n twee en een half jaar geleden kozen wij voor nieuwe deuren. Dat was best een investering, alhoewel we op bepaalde zaken ook flink hebben kunnen besparen. Zo hebben wij alleen het afhangen van de deuren echt laten doen door een professional, maar hebben wij het verven zelf gedaan. Door acties van de bouwmarkt in de gaten te houden hebben wij toentertijd ook nog eens bespaard op zowel de deuren zelf als de zwarte verf. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet blij ben met onze zwarte deuren. Bij je nieuwe huis inrichten horen natuurlijk ook stopcontacten en lichtschakelaars. Ook dit zijn namelijk van die dingen die letterlijk door je hele huis aanwezig zijn en vaak ook nog eens op prominente plekken. Het zijn dus geen zaken die je makkelijk kan ‘verstoppen’ door er bijvoorbeeld iets voor te zetten. Zelf kozen wij voor zwarte stopcontacten en lichtschakelaars en in combinatie met de zwarte deuren vormen die nu samen echt een eenheid.

WELKE KLUS HEB JIJ ALS EERSTE IN JE HUIS GEDAAN TOEN JE ER PAS KWAM WONEN? HEB JE NU NOG EEN KLUS OP DE PLANNING STAAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

 1. Ik hoefde eigenlijk niet veel te doen toen ik in mijn huis ging wonen, alleen wat muren geverfd en boven laminaat gelegd. Dat hebben mijn broer en zwagers voor me gedaan.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad wat mensen vaak als eerste doen; een nieuwe vloer en de muren aanpakken. Op die manier maak je je huis ook al gauw ‘eigen’.

 2. Wat een goed idee, zwarte stopcontacten en schakelaars! Ik heb zelf vrij simpele stopcontacten (die zaten er al in), maar eigenlijk heeft iets chiquers ook wel wat. Op het stuukwerk wilde ik ook absoluut niet besparen. Liever een expert inschakelen dan zelf half werk afleveren. Ik had mazzel dat er hier al een mooie vloer in lag en dat de plinten ook al prima in orde waren, maar daar zou ik anders inderdaad ook niet op besparen.

  1. Christiana says:

   Snap ik helemaal! Stuuken is ook echt een precies klusje, dat kun je dus inderdaad maar beter aan een professional overlaten. Als het dan eenmaal gedaan is, maakt het ook echt een gigantisch verschil.

 3. Wij hebben onze koopwoning letterlijk volledig gestript toen wij erin kwamen. Alles nieuw, fris en vooral van goede kwaliteit en natuurlijk naar onze wens. Dat is zo onwijs belangrijk! Bij het zoeken naar een vloer hebben wij trouwens op moeten letten welke vloer we kozen, door de vloerverwarming. Daar is laminaat bijvoorbeeld geen handige keus.

 4. Wat goed dat je hierover een artikel hebt geschreven, zelf zou ik nog het volgende toevoegen qua meubels: bed-bank en stoelen voor aan de eetkamertafel. Die zijn ook enorm belangrijk! 🙂 fijn weekend meis!

 5. Wat een handig artikel! De woning waar ik kwam te wonen was al jaren slecht onderhouden, dus we hebben veel op moeten knappen. Inderdaad alles laten stucen, deuren helemaal afgescheurd en opnieuw geverfd, en een mooie vloer laten leggen. Het enige waar ik geen geld aan besteed heb is de stopcontacten. Ik geef je wel gelijk dat de stopcontacten inderdaad iets is waar je je aan gaat irriteren weet ik inmiddels uit ervaring haha.

  1. Christiana says:

   Ja, ik snap helemaal wat je bedoelt;-) En het ‘probleem’ met stopcontacten en lichtschakelaars is dat je ze ook niet ergens achter kunt verstoppen of zo, want je wilt er natuurlijk wel makkelijk bij kunnen. Ik heb trouwens wel een kortingsactie bij de bouwmarkt afgewacht en uiteindelijk heb ik mijn slag geslagen tijdens een 2+1 gratis actie, dat scheelde dus echt enorm!

 6. Wat een goed overzicht van inderdaad erg belangrijke punten. Het zijn ook dingen die je niet snel even opnieuw gaat doen eens het er is.
  Wij hebben de bestaande vloeren grotendeels kunnen behouden, wel met renovatie (opschuren en oliën van de bestaande visgraatparket en opnieuw schuren en een afwerklaag op de granito tegelvloer in de hall). Ondanks dat het een dure zaak was, zijn we er wel erg blij mee, het geeft het huis zijn karakter (huis uit de jaren ’50).
  Wel is er heel veel van het bezetsel vervangen en alle nutsleidingen nieuw aangelegd, net als uiteraard keuken en badkamer, schilderwerk… Dus het was een serieuze renovatieklus.

  1. O ja, de deuren hebben we ook behouden maar laten overschilderen, telkens in dezelfde kleur als de muur waarin ze staat. Is wel leuk geworden en een stuk goedkoper dan nieuwe (dat was een van de dingen waar we versteld van stonden qua prijs, hoeveel deuren kosten!).

   1. Christiana says:

    Jullie zijn inderdaad heel serieus bezig geweest! Wat ontzettend tof dat je de bestaande vloer hebt kunnen behouden. Ik vind dat ZO mooi, een visgraat;-) Ik moet zeggen dat ik de kosten van de deuren zelf nog mee vond vallen, het afhangen maakte de klus behoorlijk prijzig. En dan gaat het natuurlijk niet om een deur, maar om alle deuren! Oh, en dat verven ook, wat een klus was dat. Maar het resultaat mag er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.