Vergeet jij het vaak, je planten water geven? Hoe vaak moet het nu eigenlijk echt? En hoeveel water hebben  planten dan nodig?

Beware

Zorg voor een routine

Ik hoor vaak dat mensen geen planten in leven kunnen houden of gewoon überhaupt geen planten willen omdat ze ’toch vergeten om planten water te geven’. Om te voorkomen dat je dit vergeet, heb ik twee eenvoudige tips. Zorg in de eerste plaats voor een routine. Zo heb ik zelf een schoonmaakroutine op zondagmorgen waarbij ik de keuken schoonmaak en dus tegelijkertijd alle planten in huis water geef. Op deze manier kun je het dus eigenlijk niet vergeten. Ben je niet zo goed in dit soort routines? Zorg er dan in ieder geval voor dat je een gieter in het zicht hebt staan. Ik weet het, het ligt misschien heel erg voor de hand, maar het werkt wel! Het is eigenlijk hetzelfde als wanneer je merkt dat je zelf vaak vergeet voldoende water op een dag te drinken. Door ervoor te zorgen dat je altijd een drinkfles bij je hebt, of diverse drinkflessen in huis hebt staan, vergeet je het ook niet zo gauw. Ik ben een voorstander van spullen kopen voor in je huis die praktisch, maar tegelijkertijd dus ook mooi zijn. Een echt leuke gieter kan prima in het zicht staan. Sterker nog, het kan een heel leuke accessoire staan voor in een botanisch hoekje, op je plantentafeltje of op je aanrecht.

Je planten water geven, hoeveel water heeft je plant nodig?

Dit is een vraag waar (helaas) geen eenduidig antwoord op te geven is. Alle planten zijn anders en hoeveel water ze nodig hebben, is ook weer afhankelijk van het seizoen en de plek waar ze in je huis staan. Twee simpele voorbeelden; planten die op een vensterbank staan waar in de zomer veel zon op schijnt en in de winter de verwarming aanstaat, hebben meer water nodig dan planten die niet in direct zonlicht of in de buurt van een verwarming staan. Verder hebben planten in de winter minder water nodig dan in de zomer. Je plant heeft water en licht nodig om door middel van fotosynthese te groeien. Omdat er in de winter minder licht is, remt dat de fotosynthese af en dat is de reden dat planten in de winter minder water nodig hebben. Planten die oorspronkelijk uit de woestijn komen hebben minder water nodig dan planten die uit het regenwoud komen. Deze planten zijn er immers aan gewend om met weinig water toch te overleven.

Zorg ervoor dat je plant geen natte voeten heeft

De meeste planten houden niet van natte voeten. Zorg er tijdens je planten water geven dus voor dat je niet te veel water geeft. Twijfel je? Je kunt altijd met je vingers in de aarde voelen of de aarde nog nat is. Vergis je niet, want hoewel de aarde bovenop je plant soms heel droog kan zijn, kan de aarde onderin de pot nog (te) nat zijn. Wanneer de potgrond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten. Uiteindelijk kan je plant hier dood aan gaan. Wat altijd handig is, zijn bloempotten met een gaatje onderin. Zo kan het teveel aan water wegstromen. Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar zorg er bij bloempotten met een afwateringsgaatje wel voor dat deze op een schotel of bordje staan. Een handige leidraad tijdens het water geven is de volgende; komt er direct na het water geven al water uit het gaatje onderin de pot, dan heb je meestal eigenlijk al te veel water gegeven.

Je planten water geven, sproeien of niet?

Ga je je planten water geven, dan geef je in principe natuurlijk de potgrond en dus de wortels water, en niet de bladeren. Toch kan de luchtvochtigheid in huis, zeker in de winter wanneer de verwarming dagelijks aanstaat, te wensen overlaten waardoor je planten best af en toe besproeid mogen worden. Hiervoor kun je gewoon een planten spuit gebruiken. Een alternatief voor planten sproeien is om planten zo nu en dan in je badkamer te zetten tijdens het douchen. Dat wil zeggen, in de badkamer en dus niet onder de douche.

HEB JIJ VEEL PLANTEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Goede tips! Ik heb helaas geen groene vingers. Ik geef planten teveel of te weinig water. Ik denk dat ik de Spathiphyllum om zeep heb geholpen want die heeft dus natte voeten gekregen. De onderkant van de pot is dicht maar er komt toch vocht uit. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen 😣, geen idee. Jammer, want ik wel gek op planten. Ze overleven vaak niet zo lang bij mij.

  2. Vaak vergeet ik het en dan geef ik ze weer een sloot water..maar gelukkig doen mijn planten het toch heel goed!
    Laatst werd ik er wel door Jeroen op gewezen dat een plant zowat verdronk..oeps.

  3. Pffff hier ben ik al zo vaak de mist mee in gegaan! Tegenwoordig zeg ik maar tegen mijn vriend dat we net als bloemen, ook af en toe nieuwe planten in huis nodig hebben haha 😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.