Je rozen laten drogen is relatief makkelijk, maar je moet wel op het juiste moment beginnen voor het mooiste resultaat.

Wacht niet te lang met het laten drogen van je rozen

Je rozen laten drogen is relatief eenvoudig. In principe hoef je voor het drogen ook helemaal niet veel te doen, maar voor het beste resultaat is het wel belangrijk om het droogproces op tijd te starten. Het ligt wellicht voor de hand om zo laat mogelijk te starten, omdat je dan nog zo lang mogelijk van je rozen kunt genieten, maar dan is de kans dus groot dat het drogen mislukt. Wanneer rozen (al) bruin zijn, heel zacht of wanneer de blaadjes al uit beginnen te vallen, ben je al te laat. Hang je de rozen nu te drogen, dan is de kans groot dat ze alleen maar verwelken. Mijn maatstaf voor je rozen laten drogen is starten wanneer ze er nog goed uitzien!

Kies een droge en donkere plek en hang ze ondersteboven

Vocht zal het droogproces van je rozen vertragen. Kies voor het drogen van je rozen dus een donkere en vooral droge plek. Ik hang rozen altijd te drogen in de trapkast. Zorg er verder voor dat het een plek is waar je niet per ongeluk tegen de rozen aanloopt. Voordat rozen drogen, zijn ze namelijk behoorlijk kwetsbaar. Omdat vocht het droogproces vertraagt, wordt nogal eens beweerd dat het goed is om de bladeren van de steel te verwijderen, omdat deze bladeren vocht vast blijven houden. Hierdoor zou het drogen langer duren. Zelf heb ik zowel rozen laten drogen met en zonder bladeren, en ik vond zelf niet dat er een groot verschil was in droogtijd. Je rozen laten drogen gaat het snelst wanneer je ze ondersteboven hangt. Bind ze eerst samen met een lintje of gewoon een stukje touw.

Gebruik haarlak

Gemiddeld duurt het drie weken voordat je rozen helemaal gedroogd zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, het zal deels afhankelijk zijn van waar je de rozen te drogen hebt laten hangen. Als je rozen eenmaal gedroogd zijn, kun je ze insprayen met haarlak. Hierdoor blijven ze langer mooi. De reden dat je niet met haarlak moet gaan sprayen voor het drogen, is opnieuw omdat vocht dan moeilijker kan ontsnappen, wat het droogproces belemmert. Kun je eigenlijk alle bloemen drogen? Nee, je kunt helaas niet alle bloemen drogen. In principe kun je alle bloemen met een houtige steel drogen, rozen vallen daar dus ook onder. Andere makkelijk te drogen bloemen zijn hortensia’s, gipskruid, craspedia, lavendel en eucalyptus. Zoals je ziet heb ik momenteel zelf naast een gedroogde roos ook gedroogde eucalyptus op het toilet staan. Bloemen met een zachte steel bevatten te veel vocht en zijn vaak lastig om te drogen. Dit zijn bijvoorbeeld tulpen, gerbera’s en narcissen. Verder kun je het beste gekleurde bloemen drogen. Houdt er alleen rekening mee dat de kleuren door het drogen wel iets zullen veranderen. Witte bloemen die je probeert te drogen, worden vaak bruin en dat ziet er niet altijd even mooi uit.

JE ROZEN LATEN DROGEN, HEB JIJ DAT WEL EENS GEPROBEERD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

  1. Ilona says:

    Ja ik heb het deze winter in februari een keer geprobeerd eerst in de meterkast maar dat is niet gelukt ik denk dat het daar te warm is omdat daar de unit van de warmtepompinstallatie hangt. Ze werden na 10 dagen brokkelig en braken af. Later geprobeerd in de berging die hoewel deze inpandig is waarschijnlijk toch te vochtig is. De rozen bleven slap en waren na 6 weken nog niet droog en gingen zelfs vies ruiken. Voorlopig dan maar hortensia’s en pioenen kun je ook vast niet drogen.

    1. Christiana says:

      Dat zou heel goed kunnen, als het te warm is, mislukt het drogen vaak. Hortensia’s kun je ook drogen, maar dat is bij mij ook niet altijd goed gegaan. Van onze bloemenman kreeg ik een keer de tip om je hortensia’s sowieso pas te drogen aan het eind van het seizoen, dan zijn ze al wat ‘harder’. Pioenen drogen, daar lees ik wisselende verhalen over. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd.

  2. Soms wel soms helemaal niet. Het luistert vrij nauw, en het is lastig om een goed plekje voor ze te vinden. Ik hoop dat mijn hortensia’s weer uitkomen, dan ga ik toch weer eens proberen!

    1. Christiana says:

      Ik kan ook niet wachten tot onze hortensia’s uitkomen;-)

  3. Ik heb een bosje rozen gedroogd en dat is best goed gelukt. Met haarlak 🙂 En ook mijn trouwboeket van 12 jaar geleden is prachtig gedroogd.

    1. Christiana says:

      Ah wat enorm leuk dat jij je trouwboeket hebt laten drogen. Ik had helaas zelf geen mooi boeket in Frankrijk. Ik wilde blauwe hortensia’s en pioenen, maar ik kreeg…witte rozen met gipskruid, helaas niet mijn ding. Ik heb het boeket ook niet eens meegenomen toen we weer naar huis gingen. Gelukkig was dat het enige wat er ‘mis was gegaan’ op onze bruiloft, de rest van de dag en de ervaring was meer dan geweldig.

  4. Ik heb het nog nooit gedaan, maar als ik het ga doen pak ik jouw tips er zeker bij. Ik kocht laatst wel bij Bloompost een boeketje met droogbloemen. Die doen het erg leuk in product foto’s. Dus misschien toch de moeite om het drogen zelf onder de knie te krijgen.

  5. Ik heb het 1 keer gedaan en vond het toen best leuk gelukt. Alleen vond mijn omgeving dat het eruit zag als grafbloemen. Dus ik koop wel gewoon een vers bosje 😅

  6. Fijne tips! De eerste is al heel belangrijk: niet te lang wachten met drogen. Ik heb al heel lang geen bloemen meer gedroogd, maar toen ik dat vroeger wel eens deed wachtte ik vaak te lang omdat ik eerst van de verse bloemen wilde genieten. Maar het droogresultaat is zeker veel minder mooi dan wanneer je het doet als de bloem net open is.
    Ik vind je flamingobehang trouwens echt zo super gaaf!

  7. Ik heb van mijn zoon een bos rozen gekregen toen hij 5 jaar oud was , hij ging een spel halen voor zijn PlayStation.. en kwam terug met een bos rode rozen voor mij 🌹 ik heb ze met haarlak in gespoten en boven mijn wc gehangen hij is nu 13 en ze hangen er nog steeds prachtig bij

    1. Hallo! Heeft u ze eerst te drogen gehangen en pas later ingespoten met haarlak? Zo ja, hoeveel later? Hier is het al eens mislukt, dus alle tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.