tuin-overkapping gezellig maken
Binnenkijken en inspiratie, INTERIEUR

Je tuin-overkapping gezellig maken? Ik geef je ideeën en inspiratie!

Je tuin-overkapping gezellig maken, dat kan op eindeloos veel manieren. Ik geef je tips voor elk budget en voor elke woonstijl!

Kies een andere verharding onder je tuin-overkapping

Om van je tuin-overkapping echt een aparte plek te maken, kun je er voor kiezen om onder de overkapping een andere verharding te kiezen dan in de rest van je tuin. Er zijn tal van mogelijkheden om uit te kiezen. Voor welke optie je gaat is natuurlijk afhankelijk van je smaak, maar ook van je budget. Ideeën zijn bijvoorbeeld (houten) vlonders, gestort beton of tegels van natuursteen of keramiek. Ik zag laatst zelfs een overkapping waar zand onder lag. Dat geeft pas een beachy vibe! Denk echt goed na over de verharding die je in je tuin en eventueel onder je tuin-overkapping gaat nemen. Deze is namelijk zeer bepalend voor de sfeer. Wat ons interieur betreft, kan ik meestal heel makkelijk keuzes maken wanneer het gaat om nieuwe meubels, kleuren, prints en materialen, maar de keus voor de verharding in de tuin vond ik echt de meest lastige keus tot nog toe. Ik vond het vooral belangrijk dat de verharding zou bijdragen aan een gezellige sfeer in de tuin, en dat is dan ook de belangrijkste reden dat we niet voor een grote tegel gegaan zijn. Vaak vind ik dat toch iets te strak ogen.

tuin-overkapping gezellig maken

Geef je tuin-overkapping zélf een kleur door hem te beitsen

Al voordat onze tuin-overkapping gebouwd werd, wist ik al dat hij zwart moest worden. Ook in huis hebben we veel zwart, maar wel steeds gecombineerd met kleur. Zo hebben we bijvoorbeeld een zwarte keuken, zwarte tegels in de badkamer en ook zijn al onze deuren en kozijnen zwart. Toch hoeft al dat zwart zeker niet kil of saai te zijn, het is dus maar net waar je al dat zwart mee combineert. Niet alleen leek een zwarte overkapping me an sich heel gaaf, ook vond ik de combinatie met onze bruine loungeset mooier dan wanneer het hout zijn oorspronkelijke kleur zou houden. Wil jij ook je tuin-overkapping gezellig maken? Je kunt beits natuurlijk in nog veel meer kleuren krijgen, zoals in het blauw, groen, rood, oranje en bruin en dan ook nog eens in alle kleurnuances die je maar bedenken kunt!

Je tuin-overkapping gezellig maken met een vloerkleed

Ook met een vloerkleed creëer je direct veel sfeer en gezelligheid onder je tuin-overkapping. Ik deelde laatst al een aantal handige tips voor het kiezen van een buitenkleed. Zo’n buitenkleed mag best wel groot zijn, dan heeft het vaak ook de meeste impact. Kun je geen groot kleed vinden of heb je er het budget niet voor? Dan is het altijd slim om in ieder geval consequent te zijn met de styling ervan. Kies er bijvoorbeeld voor om van alle meubels die er op staan in ieder geval de voorpoten op het kleed te zetten. Dat oogt vaak het mooist en zo valt het ook minder op dat het kleed eigenlijk wat (te) klein is. Een buitenkleed is vaak gemaakt van polypropyleen. Dit materiaal is goed bestand tegen regen, maar sowieso ligt een kleed onder je tuin-overkapping natuurlijk al aardig beschut. Ik ben ook eigenlijk voornemens om ons buitenkleed straks gedurende de winter gewoon buiten te laten liggen. Vanuit onze woonkamer en onze keuken kijken we toch dagelijks uit op onze tuin, en het is natuurlijk wel zo fijn als het geheel er ook in de winter gezellig uitziet.

Een loungeset, eettafel of misschien zelfs een bar?

De overkapping in je tuin heb je natuurlijk niet voor niets! Daar wil je graag onder zitten of liggen. Ook op dit gebied zijn er tal van mogelijkheden. De meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn natuurlijk een loungeset zoals wij die hebben, of een eettafel met stoelen. Krijg je regelmatig eters, maar wil je niet een heel grote eettafel onder je overkapping hebben staan? Kies dan bijvoorbeeld voor een klaptafel. Zo’n tafel kun je makkelijk groter maken door de zijkanten omhoog te klappen. Als je de extra ruimte niet nodig hebt, hangen de zijkanten gewoon naar beneden en heb je er verder ook absoluut geen last van. Je tuin-overkapping gezellig maken kun je bijvoorbeeld ook met een ligbed, een hangmat of een hangstoel. Wij hebben onze hangstoel aan het dak van onze tuin-overkapping vastgemaakt, maar je kunt een hangstoel natuurlijk ook met een standaard krijgen. Misschien nog wel comfortabeler is een hangmat onder je overkapping! Deze kun je bevestigen aan de overkapping zelf, maar je kunt natuurlijk net zoals met de hangstoel ook gaan voor een hangmatstandaard. Dat is ideaal wanneer je liever niet boort in je overkapping, of als daar maar weinig wind staat. Een hangmat is niet alleen lekker om in te liggen, je creëert er ook gezelligheid en sfeer mee, doordat je hangmatten kunt kiezen in allerlei verschillende stijlen en kleuren. Wil je het helemaal gezellig maken? Kies dan voor een tweepersoons hangmat. Heb je echt veel ruimte onder je overkapping? Dan is een bar of een buitenkeuken een leuk idee. Of bouw een kleine ombouw voor je barbecue.

tuin-overkapping gezellig maken

Je tuin-overkapping gezellig maken met planten en accessoires

Je tuin-overkapping gezellig maken doe je natuurlijk ook met planten en accessoires. Wanneer je overkapping dicht is aan de achterkant en / of bijvoorbeeld aan (één van) de zijkanten, maak daar dan ook gebruik van. Hang er bijvoorbeeld een schilderij of spiegel op, of maak een gallery-wall. Je kunt ook wandplanken bevestigen en die stylen met accessoires. Zelf hebben wij een open overkapping en wij hebben hedera’s geplant langs de zijkanten. Volgend jaar zijn die waarschijnlijk al een stuk groter en zien we de schutting ook hopelijk niet meer. Ook met planten kun je natuurlijk alle kanten op onder je tuin-overkapping. Kies voor losse planten in potten op de grond, groepeer ze op een plantentafeltje, zet planten op je salon- of eettafel of hang planten in plantenhangers aan het plafond. Een ander super leuk idee is om planten te kiezen die je tegen de overkapping aan plant, zoals een blauwe regen. Verder kun je je overkapping in principe op dezelfde manier stylen zoals je ook een woonkamer zou stylen. Het enige waar je moet proberen om rekening mee te houden is met weersomstandigheden, wind bijvoorbeeld. Ga dus liever niet voor breekbare accessoires die kapot kunnen gaan als ze vallen of omwaaien. Qua verlichting heb je ook leuke opties. Zelf hebben wij gekozen voor led-lampionnen en een lichtsnoer. Beiden staan niet alleen overdag leuk, ‘s avonds geven ze ook heel gezellig licht.

© ByChristiana, tekst. Love and sugar, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

17 Comments

 1. Wat zien jullie loungeset en tuinoverkapping er onwijs mooi uit! Inderdaad een heel goed idee om de overkapping zwart te schilderen en het kleed ziet er ook nog eens heel mooi uit. Mocht ik ooit een huis met tuin hebben, dan ga ik deze tips zeker onthouden 🙂 Voor nu doe ik het maar met een balkon dat dankzij het balkon van de bovenburen ook soort-van-overkapt is, haha 😉

  1. Christiana says:

   Dankjewel, lief van je Romy! Haha, eigenlijk heb je dus al een soort overkapping;-)

 2. Het ziet er heel mooi en gezellig uit! Echt een fijne plek om te relaxen. Wij hebben een overkapping aan het huis en het is zo fijn om die extra ruimte te hebben.

  1. Christiana says:

   Heerlijk hè, ik heb er ook zo onwijs van genoten, vooral van de hangstoel, daar heb ik heel wat gezeten afgelopen zomer. En eigenlijk is het nu nog leuk om vanuit de ramen in de woonkamer en de keuken naar buiten te kijken;-)

 3. Silke De Backer says:

  Superleuke ideetjes! Ik heb jammer genoeg geen tuin, maar ik vind het wel fijn om wat inspiratie te krijgen!

  1. Christiana says:

   Dankjewel Silke, leuk om te horen! Ik heb ook heel lang geen tuin gehad, maar ik vond het toen ook al leuk om ideetjes op te doen voor als die tuin er toch op een dag wel was;-)

 4. Het ziet er echt super gezellig uit! Als ik ooit in een huis met tuin kom te wonen wil ik ook zoiets! 🙂

  1. Christiana says:

   Ja, wij zijn er ook zo blij mee, het is een heel fijn plekje geworden. En al lang voordat wij een huis met een tuin hadden, vond ik zo’n tuin overkapping al heel gaaf;-)

 5. Natascha says:

  Ik wil uberhaupt een overkapping! We hebben net 3 jaar geleden de tuin gedaan en heb daar wel een beetje spijt van. Misschien pakken we volgend jaar de voortuin aan en dan ga ik hier toch nog wel even over nadenken 😉

  1. Christiana says:

   Ik weet natuurlijk niet hoe jullie tuin eruit ziet, maar er zijn wellicht nog mogelijkheden om alsnog een overkapping te plaatsen;-) Wij hebben er tijdens de zomer eigenlijk vrijwel elke dag gezeten, het is echt het favoriete plekje in de tuin.

 6. Jullie hebben het heel gezellig gemaakt! Ik wil het liefst ook nog een overkapping en dan er ook een leuk vloerkleed in leggen. Maar dat is een projectje voor aankomend voorjaar.

  1. Christiana says:

   Zo’n vloerkleed maakt het inderdaad wel ‘af’! Ik heb er even naar moeten zoeken, maar ik ben onwijs blij met de keus voor dit zwart / witte vloerkleed. Het is echt een super leuk projectje voor het voorjaar;-)

 7. Zo gezellig ziet het eruit, daar hebben jullie nog jaren plezier van! Ik ben gek op “dakjes” zoiets zou ik ook nog wel willen hebben!

 8. Wauw! Zo leuk om je tuin eens te zien! Ik had het natuurlijk kunnen weten, dat je tuin er net zo prachtig uit ziet als je huis haha. Dat hoekje met de overkapping is inderdaad heel sfeervol. Als ik ooit een huisje met een tuin heb ga ik deze inspiratie tips zeker gebruiken.

  1. Christiana says:

   Dat is echt heel lief, leuk om te horen;-)

 9. Wij hebben zelf geen overkapping, maar zo’n hoekje ziet er zo gezellig en knus uit. Daar zou ik graag willen zitten! En Sketch op het kleed maakt het plaatje af!

  1. Christiana says:

   Het is ook altijd zo leuk om haar op de foto erbij te zetten. Meestal is het ook zo gebeurd, want ze loopt altijd en overal achter me aan, dus ook tijdens het maken van foto’s. Soms komt het wel eens voor dat ik haar even niet op de foto erbij wil hebben, en dan gaat ze gewoon bovenop me zitten. Dan duurt het maken van de foto’s soms wat langer, haha;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.