Keuzes maken tijdens opruimen kan heel lastig zijn. Ik geef je toch vier voorbeelden van spullen die je met een gerust hart weg kunt doen.

Keuzes maken tijdens opruimen

Wanneer je bezig bent met opruimen, zul je keuzes moeten maken. Niemand heeft onbeperkt de ruimte en als we nooit keuzes maken wat onze spullen betreft en alles zouden bewaren, zouden onze huizen helemaal dichtslibben. Hoewel spullen op een bepaalde manier vaak veiligheid of troost kunnen bieden, kan een óverdaad aan spullen je manier van leven ernstig belemmeren. Je kunt je spullen niet meer vinden, je spullen gaan kapot en uiteindelijk is het ergste wanneer spullen je huis overnemen dat er op een bepaald moment letterlijk geen ruimte meer is voor jou om te leven in je huis zoals je dat graag zou willen. Keuzes maken tijdens opruimen is dus belangrijk. Wat wil je met je spullen doen? Wil je ze bewaren, en waar wil je dat doen? Of kunnen ze weg? Moeten ze weggegooid worden, gedoneerd, elders opgeslagen of verkocht? Ik help je door vier voorbeelden van spullen te geven die je met een gerust hart los kunt laten.

Etenswaren die over de datum zijn

Keuzes maken tijdens opruimen is lang niet voor iedereen makkelijk. Toch zijn er zeker wel dingen te noemen waar je niet lang over hoeft na te denken. Eén van de meest voor de hand liggende dingen die je kunt wegdoen zijn etenswaren die over de datum zijn. Heb je wel eens glas melk ingeschonken die over de datum is? Deze melk zal er vies hebben uitgezien en heel zuur geroken hebben. Niemand word er natuurlijk blij van om zoiets te drinken. Sterker nog, je lichaam kan hier op reageren door er letterlijk ziek van te worden. Alle etenswaren hebben een datum. Vaak wordt er ook een levensduur na opening aangegeven. Hoewel weggooien vaak als zonde wordt gezien, moet je wel beseffen dat die datum er niet voor niets opgezet wordt. Een ongeopend blik bruine bonen dat een maand over datum is, zal vaak nog prima gegeten kunnen worden, maar vraag je af hoe gezond het is om de inhoud van zo’n blik twee jaar na de houdbaarheidsdatum nog op te eten.

Cosmetica die over de datum is

Niet alleen etenswaren kunnen over de datum zijn, ook bij cosmetica kan dit het geval zijn. Net zoals het niet goed is voor je gezondheid om spullen te eten of te drinken die (ver) over de datum zijn, is het ook slecht voor je huid om daar spullen op te gebruiken die niet langer goed zijn. Het ene product is langer houdbaar dan het andere. Omdat bacteriën heel erg van water houden, zijn waterige formules zoals douchegels en shampoos minder lang houdbaar dan formules waaraan minder of geen water is toegevoegd, zoals oliën. Ook producten die door hun verpakking vaker worden blootgesteld aan licht, lucht, zuurstof en bacteriën zijn minder lang houdbaar dan producten die in luchtdichte verpakkingen zitten. Potjes zijn dus minder lang houdbaar dan tubes of pompjes. Cosmetica die niet meer goed is, is vaak veranderd van kleur, geur en / of textuur. Een crème is bijvoorbeeld klonterig geworden, donkerder van kleur en kan ronduit stinken. Deze spullen kun je echt direct weg doen. Zonnebrandcrème die langer dan een jaar geleden geopend is, zal niet meer goed beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Weg ermee!

Keuzes maken tijdens opruimen, wat te doen met reclamefolders?

Ook reclame en folders zijn een mooi voorbeeld van spullen die je tijdens het opruimen met een gerust hart weg kunt doen. Folders worden vaak wekelijks bezorgd. De reden hiervan is dat winkels zoals bouwmarkten, supermarkten en drogisterijen wekelijks nieuwe aanbiedingen hebben. Je kunt dus wel folders bewaren die weken, maanden of zelfs jaren oud zijn, maar in feite kun je hier niets meer mee. De aanbiedingen die er in staan, zijn niet langer geldig en in veel gevallen zijn de specifieke producten zelfs niet eens meer te krijgen. Hetzelfde geldt voor flyers met aanbiedingen van bijvoorbeeld pizzeria’s, auto wasserettes of schoonheidsspecialisten. Deze flyers vind je niet zelden in de brievenbus en daar staat dan een speciale aanbieding op vermeld. Maar in de meeste gevallen zit ook hier een datum aan gekoppeld. Je hebt er dus niets aan om deze flyers te bewaren na de datum tot waarop een speciale actie geldig is.

Keuzes maken tijdens opruimen, wat te doen met spullen die je dubbel hebt?

Tijdens het opruimen zul je misschien spullen tegenkomen die je dubbel hebt. Back ups van bepaalde spullen zijn natuurlijk vaak handig om in huis te hebben. Wees echter realistisch in wat je echt nodig hebt. Wat kleding betreft, het is altijd handig om een oude broek en een shirt te bewaren voor als je een keer gaat klussen. Maar hoe vaak klus je daadwerkelijk? En heb je echt zesentwintig Netflix broeken nodig? Zwarte broeken? Altijd handig inderdaad, maar welke zitten nu echt het lekkerst en staan het mooist bij je? Precies! Met die tien andere zwarte broeken die helemaal weggemoffeld waren kun je vast iemand anders heel blij maken. Mijn stelregel voor keuzes maken tijdens opruimen is vaak: weet ik niet meer dat ik het had of heb ik het het afgelopen jaar niet gebruikt of gedragen, dan kan het weg! Andere vragen die je jezelf nog kunt stellen met spullen die je dubbel hebt: hoeveel ruimte neemt dit item in beslag, kan ik het (makkelijk) opnieuw aanschaffen en wat zou dat dan kosten, of kan ik het misschien van iemand lenen als ik het echt een keer nodig heb. Natuurlijk is het fijn om back ups van spullen te hebben, maar besef goed dat al die spullen kostbare ruimte in beslag nemen. In veel gevallen is die ruimte in feite vaak kostbaarder dan de spullen zelf.

MAAK JIJ MAKKELIJK KEUZES TIJDENS HET OPRUIMEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

  1. Ben zelf nogal gemakkelijk in het wegdoen van “dingen”. Het enige waar ik aan gehecht ben zijn de portemonnee van mijn overleden oma en mijn berenverzameling. Ik probeer het principe 1 erin 1 eruit te hanteren al gaat dat natuurlijk niet altijd op. Maar in de regel wordt ik ook onrustig van (te) veel spullen maar dat is uiteraard voor iedereen anders. Grappig van die folders bij mijn schoonmoeder in huis vonden we 4 jaar geleden nog folders van 25 jaar daarvoor. (wel leuk om te zien wat de prijzen toen waren):-) Zelf “lees” ik nog steeds papieren folders ook al staat alles tegenwoordig online. Ik gebruik ze altijd onder in de vuilnisbak om te voorkomen dat de boel gaat lekken en de rest gaat uiteraard de papierbak in. En inderdaad droge voedingsmiddelen zijn nog goed te gebruiken na de houdbaarheidsdatum gewoon je neus en je ogen gebruiken. Ik denk overigens dat oudere mensen sneller geneigd zijn om (veel) voedingsmiddelen op voorraad te hebben al zag je dat ook bij de “gewone” mensen na de uitbraak van de pandemie en nu weer maar dan de overheid met vaccins en sneltesten…..(weer te lang sorry)

    1. Christiana says:

      Absoluut! Ik kan me nog zo goed herinneren in 1999 dat sommige mensen dachten dat de wereld zou vergaan en van alles gingen inslaan, zo ook mijn oma. Gelukkig bleek er op 1 januari 2000 helemaal niets aan de hand natuurlijk! Geen excuses nodig Ilona, ik word altijd blij van je comments;-)

  2. Ik heb niet zoveel moeite met het wegdoen van spullen. De laatste paar jaar heb ik enorm veel opgeruimd en tot nu toe mis ik helemaal niets! Ik heb ook nooit veel voorraden qua voedsel, want dan raak ik het overzicht kwijt 🙂

    1. Christiana says:

      Ik kan gelukkig ook vrij makkelijk dingen wegdoen. Een opgeruimd huis geeft me een fijn en rustig gevoel, van te veel spullen word ik ook onrustig.

  3. Ik gooi ook te snel dingen weg. Soms veel te snel en dan zegt mijn man `waar is …`. En dan heb ik het natuurlijk al weg gegooid. Oepsie. Hij zou nog wel wat kunnen leren op het gebied van opruimen en weggooien.

    1. Christiana says:

      Haha, die mannen van ons;-) Andre is ook wel sneller geneigd om dingen te bewaren. Zijn motto is; als er er plek voor is, bewaar ik het, terwijl mijn motto is; als ik het een jaar niet gebruikt heb of niet meer wist dat ik het had, kan het weg.

  4. Ja en volgens mijn vriend iets te makkelijk…😂 Dat heb ik echt van mijn moeder. Met make-up is het trouwens anders, maar dan laat ik mijn zintuigen werken 😉

  5. Ik doe best makkelijk dingen weg, en probeer altijd goed op te letten dat de dingen in de voorraadkast vóór de datum gebruikt zijn. En ik zorg ook wel dat ik niet te veel voorraad heb, dus dat scheelt ook.

    1. Christiana says:

      Dat is inderdaad slim. Ik ben ook niet van het groot inkopen en voorraden inslaan, moet ik zeggen.

  6. Handige tips. Ik moet ook nodig weer even wat dingen weggooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.