marmer-aanrechtblad-mooi-houden
INTERIEUR, Styling tips en ideeën

Een marmer aanrechtblad mooi houden, doe je dat

Een marmer aanrechtblad mooi houden vergt wat inspanning. Een stappenplan.

Waar komt ons marmer aanrechtblad vandaan?

Wij kochten ons marmer keukenblad bij Stone art house in Wateringen. Daar maken zij het helemaal voor je op maat. Ze komen dan eerst langs om de keuken in te meten. Omdat zij veel marmer op voorraad hebben, is de leveringstijd ook enorm snel. Je kunt er verder voor kiezen om je aanrechtblad te laten installeren, maar als je heel handig bent, kun je dat natuurlijk ook zelf doen. Wij zijn erg tevreden over de service en onlangs hebben wij hier ook een natuursteen wastafel voor in onze nieuwe badkamer besteld. Deze halen we toevallig morgen op, en ik ben alvast benieuwd of we hier net zo over te spreken zijn als over ons marmer aanrechtblad.

Waarom is marmer zo kwetsbaar?

Marmer is een relatief zachte en poreuze steensoort en bovendien is marmer erg zuurgevoelig. Dit betekent dat zuurhoudende producten, zoals sinaasappelsap en wijn, direct vlekken op het marmer zullen veroorzaken.

Impregneren is een must om een marmer aanrechtblad mooi te houden

Voordat wij ons marmer aanrechtblad in gebruik genomen hebben, is deze door de mensen van Stone art house geïmpregneerd. Dit gebeurt direct na de montage en voor het eerste gebruik. Impregneren voorkomt dat er vet, water of vuil in het marmer trekt, maar houdt er natuurlijk rekening mee dat dat maar werkt tot op een bepaald punt.

Een marmer aanrechtblad mooi houden tijdens het dagelijkse gebruik

Een marmer aanrechtblad is niet voor iedereen geschikt. Dat wil zeggen; niet voor iedereen die heel erg veel aandacht wil besteden aan het mooi houden ervan, er zijn namelijk dingen die je moet doen en vooral moet laten met een marmer aanrechtblad. Marmer kan niet goed tegen warmte, maar ook niet goed tegen temperatuurverschillen. Je kunt dus niet zomaar een hete pan of een koffiekopje op een marmer aanrechtblad plaatsen. Wij maken dus altijd gebruik van onderzetters en van een pannendrager tijdens het koken. Wat we verder altijd binnen handbereik op ons marmer aanrechtblad hebben liggen is een grote houten snijplank. Hierop maken we dan bijvoorbeeld ontbijtjes of andere hapjes klaar. Ik snap dat een aantal van jullie zullen denken en vinden dat dit heel onhandig is, en in feite is dat het natuurlijk ook. Je moet voor jezelf dus goed afwegen of zoiets als marmer goed in jouw huishouden past.

Een marmer aanrechtblad mooi houden tijdens het schoomaken

Marmer kan het makkelijkst worden schoongemaakt met groene zeep. Dit is het meest mild. Wat wij zelf altijd doen, is groene zeep oplossen in water en dat mengsel gieten we dan vervolgens in een plantenspuit. Zo gebruik je ook nooit te veel groene zeep, want te veel groene zeep kan ook weer een laagje aanslag op het marmer geven. Een drupje (niet te veel!) Dreft oplossen in water kan ook. Voorkom het zoveel mogelijk om groene zeep of Dreft rechtstreeks op het marmer aan te brengen. Giet het liever op een zachte doek en maak daarmee vervolgens schoon. Gebruik nooit schuursponzen op een marmer aanrechtblad. Valt er toch onverhoopt iets om over je aanrechtblad, zorg er dan voor dat je er zo snel mogelijk bij bent, voordat de vloeistoffen tijd hebben in om in het marmer te trekken. Heb je een vlek, maak dan een sopje van zuiveringssoda en water.

Onderhoud van een marmer aanrechtblad

Er bestaan verschillende producten die je kunt gebruiken om je marmer aanrechtblad tussendoor mee te behandelen. Zelf doen wij dit met de LotusSpezial van het merk Nozar, maar nogmaals; er zijn meerdere merken die dit soort producten verkopen. Let er altijd op dat je iets uitzoekt wat echt voor aanrechtbladen gebruikt wordt, zodat je er zeker van bent dat het veilig is voor voedsel, en dus niet schadelijk voor je gezondheid.

Een marmer aanrechtblad, wat vind jij daarvan? Zou je het de moeite waard vinden aangezien je er zo voorzichtig mee om moet gaan?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar fotografie, fotografie. All rights reserved. 

5 Comments

 1. Ik vind zo een marmer aanrechtblad heel mooi, maar ik zou als de dood zijn dat iemand toch een keer een hete pan erop zet of vruchtensap om zou gooien. Ik denk dat met onze katten, meer de buurtkatten die hier ‘s nachts de boel komen verkennen ik geen moment rustig zou zitten…
  En soms is het hier een huishouden van Jan Steen… Mijn zus had ook zo een mooi aanrechtblad, ik vond het echt super chique staan.
  Bij jullie zal hij vast nog tientallen jaren mooi blijven en wat een fijne tips! Ik had geen idee. Bedenk mij dat ik mijn marmeren voet van de lamp ook met liefde moet behandelen. Dus niet met heftige schoonmaakmiddelen. Groene zeep heb ik in huis, dat dat zit wel goed!

 2. Het is prachtig, ik droom van een diepblauwe kleur. Maar het onderhoud vind ik dus niks. Ben beetje handig aangelegd… uh lui 😉

 3. Ik vind het zo mooi en luxe staan! Ik zou het ook heel graag willen hebben. Maar weet niet of het hier lang mooi zou blijven 😂. Komen er eigenlijk snel krassen in of valt het mee?

  1. Christiana says:

   Tot nog toe hebben wij gelukkig nog geen echte krassen, wel wat kleine ‘puntjes’. Marmer is gewoon heel zacht, dus je moet er super voorzichtig mee om gaan. Evengoed is het blad, ondanks die ‘puntjes’ toch nog echt prachtig. We hebben er nooit een dag spijt van gehad of gedacht; “Hadden we maar…’

 4. Een marmer aanrechtblad vind ik zo mooi! Helaas staat het totaal niet in onze huidige keuken, maar wie wet als er een nieuwe komt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.