Een georganiseerd huishouden gaat onder andere over routine, het hebben van de juiste spullen en deze spullen een logische en vaste plek geven.

Maak duidelijke afspraken voor een georganiseerd huishouden

Heb je een huis, dan heb je automatisch een huishouden. En of je nu alleen in dat huis woont, met z’n tweetjes of met meerdere mensen, een goed georganiseerd huishouden draagt volgens mij voor iedereen bij aan een meer ontspannen en relaxed gevoel. Ik deel graag mijn zes gouden regels voor een georganiseerd huishouden. Als je in je eentje een huishouden runt, is dat niet altijd makkelijk, maar wel duidelijk. Jij bent de enige die in dat huis woont, en dus ook de enige die het huishouden kan doen. Woon je met meerdere mensen, dan wordt de situatie opeens een beetje anders. Want jij bent dan niet de enige die rommel maakt of dingen ‘vies’ maakt of dingen gebruikt, opmaakt of verplaatst. Voor een goed georganiseerd huishouden is het belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Ik weet zeker dat je op die manier veel irritatie en frustratie voorkomt. Houdt met die afspraken natuurlijk rekening met ieders dagindeling. Als je partner meer buiten de deur werkt dan jij, dan is het vaak logisch dat jij meer in het huishouden doet, puur omdat je vaker thuis bent, letterlijk meer tijd hebt, maar waarschijnlijk ook meer dingen ‘ziet’. Je kan concrete afspraken maken zoals; ik doe dagelijks de boodschappen en ik kook het eten, jij ruimt elke avond na het eten op. Ik zorg altijd voor de was, jij maakt de badkamer schoon. Maar je kan ook afspraken maken als; zodra de prullenbak vol is, gooi ik of jij hem leeg. Afspraken dus. Hoe maakt niet uit. Zorg dat ze bij jullie dag indeling passen en dat je het er beiden mee eens bent. Bespreek dingen met elkaar. Andre en ik zitten heel erg op één lijn wat het doen van het huishouden betreft, maar ik heb bijvoorbeeld bij verschillende banen ervaren dat bepaalde dingen letterlijk niet gezien worden door mensen; als ik een volle prullenbak zie, vind ik het niet meer dan logisch om een nieuwe vuilniszak te pakken en deze te vervangen. Maar zoiets simpels is blijkbaar niet voor iedereen zo simpel. Zoiets is echt niet altijd onwil, maar als je dingen niet bespreekbaar maakt, dus niet zegt dat zoiets jou frustreert, kan dat uiteindelijk echt tot vervelende ruzies leiden. Ik denk dat het heel belangrijk is dat iedereen een ’taak’ krijgt die bij hem of haar past. Ik hou bijvoorbeeld absoluut niet van koken en ik ‘kan’ het dan ook niet echt (goed). Aan de andere kant vind ik opruimen en schoonmaken absoluut geen straf, ik kan bijna wel zeggen dat ik het leuk vind om te doen. Andre kookt dus en ik maak het huis schoon. Iedereen is wel ergens goed (of beter) in. Benut ieders kwaliteiten dus. Bedenk verder dat een ander niet in jouw hoofd kan kijken. Als jij iets gedaan wilt hebben, kun je niet van iemand anders verwachten dat die persoon dat weet en dus (voor jou) gaat doen. Door aan te geven dat je dingen (anders) wilt, kun je elkaar beter helpen.

Doe elke dag iets en hou alles bij

Je huishouden gaat door, elke dag opnieuw. Of je nu werkt of thuis bent; dagelijks worden er dingen in de was gegooid, er wordt gekookt, stof dwarrelt neer, je gebruikt je toilet, je badkamer, je keuken, je slaapt in je bed. Omdat het allemaal nooit stopt, kun je in feite ook nooit stoppen met het doen van je huishouden. Nu klinkt dat een beetje dramatisch misschien, maar door je huishouden dus bij te houden, elke dag iets te doen, raak je ook niet zo gauw achterop en voorkom je dat alles je overweldigt totdat je het helemaal niet meer kunt overzien. Onderschat de tijd van tien minuten ook niet. In tien minuten kun je bijvoorbeeld makkelijk je hele woonkamer stofzuigen of de vaatwasser uitruimen of een was sorteren en de wasmachine aanzetten. Ik noem maar wat. Ook dingen bijhouden is een belangrijke regel voor een georganiseerd huishouden. Ben je bijvoorbeeld met je hobby of met je administratie bezig geweest, ruim de spullen die je daarvoor gebruikt hebt, daarna direct op. Heb je een boterham gemaakt in de keuken, ruim je spullen daarna op. Heb heb je boodschappen gedaan? Berg die op in de kasten, vul je voorraadpotten en gooi lege verpakkingen direct weg. Is je stofzuigerzak vol, vervang hem. Prullenbak vol? Leeg hem! Wasmand vol? Zet de wasmachine aan. Laatste velletje toilet-papier gebruikt? Hang een nieuwe rol op. Heb je een kast opgeruimd en een vuilniszak vol spullen gevuld die weg kunnen? Zorg dat die zak je huis direct of in ieder geval zo snel mogelijk verlaat. Zoals je ziet zijn dit allemaal voorbeelden die nog geen minuut hoeven te duren, maar die stuk voor stuk helpen om je huishouden georganiseerd te houden.

Creëer een routine voor een georganiseerd huishouden

Afspraken met elkaar maken, dingen bijhouden, dagelijks ‘iets’ doen, eigenlijk valt dit allemaal onder het creëren van een routine. Een ‘routine’ klinkt voor sommige mensen misschien als een gruwel in de oren, maar ik geloof oprecht dat iedereen gebaat is bij het hebben van een routine, of zelfs meerdere. Zo kun je een avond- en of een ochtend routine hebben, een beauty-routine, een relax-routine of in dit geval dus een huishoud-routine. Ook hier geldt weer; zorgt voor een routine die bij jou als persoon en bij je werk of andere bezigheden past. Enkele voorbeelden; leer jezelf aan om bijvoorbeeld elke ochtend iets in huis te doen, bijvoorbeeld een wasje te draaien of te stofzuigen. Niet zo’n ochtendmens? Plan zo’n momentje dan juist ’s avonds in. Of kies juist voor een uitgebreide schoonmaakroutine op een dag dat je vrij bent. Of doe bijvoorbeeld maandelijks samen een wat wat grotere klus in het huishouden, zoals de zolder of het berghok uitruimen.

Zorg voor de juiste ’tools’ en geef spullen een vaste plek

Om een huishouden te runnen, is het natuurlijk handig om hiervoor de juiste middelen en tools in huis te hebben. Dit kan van alles zijn, zoals bakken, dozen of manden om spullen in op te bergen zodat niet alles los door je kasten rondslingert, tot haken om sleutels aan op te hangen tot schoonmaakmiddelen en spullen om mee schoon te maken. Zit je je bijvoorbeeld al de hele week aan een vies raam te irriteren, dan is het wel zo handig om te weten dat je standaard een fles spiritus in huis hebt, of waar je je raam dan ook maar mee schoonmaakt. Hetzelfde geldt voor stofzuigerzakken, keukenpapier, voldoende (wasbare) schoonmaakdoeken, dweilen, een afwasborstel, een goede emmer en zulk soort dingen. Geef spullen tot slot een vaste en logische plek. Je kunt niemand, inclusief jezelf niet, verwijten dat ‘spullen steeds maar overal rondslingeren’ of dat je ‘nooit iets terug kunt vinden’ als je spullen geen vaste plek in huis hebben. Ga hier dus mee aan de slag en zorg er vooral voor dat je spullen een lógische plek krijgen. Glazen om uit te drinken, daar wil je makkelijk bij kunnen. Aan de andere kant hoeven bijvoorbeeld bakblikken of een taartetagere niet vooraan in de kast te staan. Ook je stofzuiger bijvoorbeeld, die moet je makkelijk kunnen pakken. Als je bij wijze van spreken eerst elke keer een stapel kratten opzij moet schuiven om bij de stofzuiger te kunnen, zakt de moed je bij voorbaat al in de schoenen en ben je sneller geneigd om te denken: ‘Laat dat stofzuigen maar zitten’. En zo geldt het eigenlijk voor alles. Door iedereen zijn of haar spullen, maar bijvoorbeeld ook benodigdheden voor hobby’s, administratie, koken, schoonmaken en alle praktische dingen die je maar bedenken kunt, een vaste plek te geven, weet je waar je moet ‘zoeken’ op het moment dat je deze nodig hebt. En zorg ook voor één of meerdere rommellades voor al die lastige, ondefinieerbare dingetjes die anders óveral gaan rondslingeren. Zelf hebben wij zo’n la in het kastje in de hal en één in de keuken.

WELKE VAN DEZE GOUDEN REGELS VOOR EEN GEORGANISEERD HUISHOUDEN PAS JIJ ZELF AL TOE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

16 Comments

 1. Wat een handig artikel! Ik ben van mezelf al vrij gedisciplineerd als het op het huishouden aankomt, en ik ben maar alleen, dus voor mij is een routine vrij makkelijk. Wel ben ik sinds een half jaar mijn huishouden over meer dagen gaan verspreiden. Ik doe nu meer op doordeweekse avonden, steeds maar een half uurtje ofzo. Daardoor hoef ik nu niet meer op zaterdagochtend nog aan het complete huishoudschema van die week te beginnen, en heb ik meer aan mijn weekend.

  1. Christiana says:

   Als ik jouw Weekly diaries altijd zo bekijk, zie ik inderdaad regelmatig jouw poets-emmertje voorbij komen. Het verbaast me dan ook niet dat jij heel gedisciplineerd bent als het op jouw huishouden aankomt. Ik ben precies zo. Het huishouden doen is voor mij absoluut geen straf en als het huis dan eenmaal weer schoon en netjes is, kan ik daar ook echt van genieten. Ik moest tijdens het schrijven van dit artikel nog denken aan jouw stukje over dat je je kast had opgeruimd en dat je er dan soms stiekem even in gaat kijken, dat je zo kan genieten van hoe netjes er dat dan uitziet. Haha, ik heb dat ook. #kleinehuisvrouwengelukjes.

 2. Bij je eerste tip moest ik stiekem een beetje gniffelen. Het lijkt me nog best een uitdaging om samen een huishouden te runnen. Ik heb zo’n vermoeden dat ik een stuk opgeruimder ben dan menig man en ben dan snel geneigd om maar zelf de poetser uit te hangen 😉 Uiteindelijk komt dat vast wel ooit goed als ik zou samenwonen, maar ik kan me voorstellen dat dat in het begin wat irritaties zou geven 😉
  Zelf houd ik ook van routine aanhouden. En ik geloof er ook in dat je dingen vaak maar het beste meteen kunt doen. Daarom zit ik weleens op zaterdagochtend al van alles schoon te maken. Dan heb ik daarna de hele zaterdag nog en hoef ik niet het hele weekend tegen het schoonmaken op te zien.
  Een rommellade vind ik ook een uitkomst trouwens. Ik moet wel opletten dat ik die lade eens per twee maanden even opruim, want anders raakt hij overvol, haha.

  1. Christiana says:

   Haha, ja, dat zal even wennen zijn denk ik. Maar ik denk dat je nu al wel een beetje ontdekt hoe je vriend in elkaar zit en hoe hij tegenover het huishouden staat. Toen Andre en ik nog niet samenwoonden (al gingen wij wel heel snel samenwonen, binnen een half jaar al volgens mij!) hadden we dat ook al vrij snel door. Wij zitten gelukkig aardig op 1 lijn, maar het blijven bespreken van dingen is wel belangrijk! Die rommel-la is inderdaad een goed idee, en die zoek ik zelf ook eens in de zoveel tijd uit. Het verbaast me elke weer hoeveel onzin daar in terecht komt. Vooral kortingsbonnen waar ik dus uiteindelijk nooit iets mee doe haha;-)

 3. Hele goede tips. Wij hebben wel een taakverdeling en dat gaat goed. Mijn man kookt bijna elke dag en ik doe de was en het stofzuigen e.d. Opruimen doen we samen. Het gaat al jaren goed 🙂

  1. Christiana says:

   Goed geregeld Darina!

 4. Wij hebben eigenlijk nooit afspraken gemaakt over het huishouden, het is in de loop der jaren een gewoonte geworden wie wat doet. Dus de man zet de vuilnis buiten, haalt boodschappen, kookt en ik doe het huishouden, het schoonmaken.
  De laatste tijd komt er wel meer op mij af, omdat hij minder thuis is, maar dat is niet erg. Ik vind schoonmaken eigenlijk best leuk, het enige mindere is dat ik daarna soms super moe ben en alles mij pijn doet.
  Ik hou van van vaste plekken, hij laat vaak alles liggen. Anders kan ie het niet terugvinden, haha. Dus als ik spullen weg leg/opruim zoekt ie zich een pukkel. 🙂

  1. Christiana says:

   Het huishouden doen kost inderdaad wel energie. Moeilijk inderdaad als je gezondheid je dan soms in steek laat:-( Herkenbaar wat je zegt; soms zijn ‘afspraken’ niet echt nodig, bepaalde gewoontes en routines sluipen er inderdaad ook vaak gewoon een beetje in.

 5. Goede tips. 😉 Samen een huishouden runnen vind ik vrij uitdagend, maar we worden er steeds beter in, haha! De grootste uitdaging ligt bij ons aan het doordeweeks wat meer bijhouden. Vaak doen we in het weekend de grote schoonmaakronde en poetsen we doordeweeks de keuken, etc., maar zou het eigenlijk iets meer moeten verdelen.

  1. Christiana says:

   Het is ook een uitdaging hoor, een huishouden runnen, zeker omdat het nooit ‘stopt’. Leuk om te lezen dat jullie er samen steeds beter in worden;-)

 6. Wat een goeie tips, dank je wel!
  Vooral de afspraken gaan we hier eens moeten herbekijken. Nu mijn man ook van thuis werkt, dringt een herverdeling zich wel wat op vind ik. Want om zowat alles zelf te moeten doen terwijl hij nu ook geen tijd meer verliest in de file, dat klopt ergens niet. Wordt vervolgd dus 😉

  1. Christiana says:

   Haha, misschien ziet hij de bui al hangen;-) Maar inderdaad, soms mag de boel wel een beetje opgeschud worden als er iets verandert;-)

 7. Ik woon al zo’n zes jaar samen met mijn vriend en ondertussen hebben we een routine die (bijna altijd) goed werkt. Helaas kan ik niet veel in het huishouden doen in verband met mijn gezondheid, maar probeer ik op andere manieren mijn steentje weer bij te dragen. Dan is opruimen ook echt the key!

  1. Christiana says:

   Volkomen begrijpelijk! Je vriend heeft daar ook vast alle begrip voor. Fijn dat de routine die jullie nu samen hebben, goed werkt.

 8. Goeie tips! Ik probeer inderdaad ook elke dag iets te doen, al is het maar 10 minuten, in plaats van alles in één dag in de week te willen doen. Bij mij heeft alles ook een vaste plek, waardoor ik het snel terug kan leggen, maar het ook een volgende keer weer snel kan vinden.

  1. Christiana says:

   In tien minuten kun je inderdaad veel doen, vaak meer dan je denkt. Ik heb zelf soms ook wel eens geen zin om een bepaald klusje te doen, en als ik het dan toch doe en achteraf zie hoe lang (of eigenlijk kort dus;-)) ik er mee bezig geweest ben, valt het vaak reuze mee;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.