Mis je sfeer in huis? Daar zijn allerlei mogelijke oorzaken voor. En waar oorzaken zijn, zijn oplossingen. Zó creëer je meer gezelligheid!

Weinig sfeer in huis doordat je veel dezelfde materialen gebruikt

Sfeer heeft niet alleen te maken met kleurgebruik, maar ook zeker met materiaalgebruik. Als je namelijk steeds dezelfde materialen gebruikt, kan dat resulteren in een huis met weinig sfeer. Er is natuurlijk helemaal niets mis met, laten we zeggen de LACK salontafel van Ikea, gemaakt van spaanplaat, maar als je in die zelfde ruimte dan ook nog eens bijzettafels, een tv-meubel en een open kast met diezelfde spaanplaten plaatst, kan het geheel heel sfeerloos worden. Probeer dus eens te wisselen met materialen.

Je gebruikt te veel dezelfde kleuren

Ook kleur doet natuurlijk veel voor een interieur. Dat betekent niet dat je je hele huis moet onderdompelen in kleur. Interieurs die weinig kleur bevatten en waarin wordt gewerkt met grijs en beige tinten kunnen ook super sfeervol zijn. Wat wel saai wordt, is een interieur waar te veel dezelfde kleuren gebruikt worden. Kies dus niet voor een blauwe bank én blauwe kussens én een blauw vloerkleed én blauwe gordijnen. Voeg er bijvoorbeeld een contrastkleur aan toe, zoals oranje. Je kunt ook werken met verschillende kleurnuances van een bepaalde kleur. Zo heb je blauw in eindeloos veel varianten; azuurblauw, zeeblauw, koningsblauw en ijsblauw, om maar wat voorbeelden te nemen. Zorg er tenslotte ook voor dat je de kleur goed doseert in je huis.

Je mist sfeer in huis door de verkeerde verlichting

Verlichting is erg belangrijk voor een interieur, uit praktisch oogpunt natuurlijk, maar het is ook sfeerbepalend. Verlichting kan een interieur maken of breken. Grofweg kun je verlichting indelen in drie categorieën; zo heb je de basisverlichting van een ruimte die vaak aan het plafond hangt en de hele ruimte verlicht. Functionele verlichting is die verlichting die het werken op die specifieke plek mogelijk maakt; een leeslamp op je bureau of spots boven het aanrecht. Dan heb je nog de sfeerverlichting die je aan kunt passen naar je wensen, zoals een leuk lampje op een bijzettafel of dimbare verlichting die je tijdens een avondje op de bank kunt dimmen. Heb je nu bijvoorbeeld alléén maar functionele verlichting of alléén maar basisverlichting, laten we zeggen een kaal peertje aan het plafond, dan kan die best de hele ruimte verlichten, maar echt veel sfeer in huis krijg je hier natuurlijk niet mee. Weinig sfeer in huis kan ook komen door gebrek aan daglicht. Gooi die gordijnen dus elke dag open, zeem je ramen en laat het daglicht lekker binnen stromen.

Je huis mist persoonlijkheid

Sfeer in huis creëer je dus met kleur, materialen en de juiste verlichting. Maar misschien nog wel het meest belangrijk zijn de persoonlijke aspecten. Die maken je huis je thuis en laten zien dat jij er woont! Meer sfeer in huis door persoonlijke spullen creëer je door je huis in te richten met spullen waar jij blij van wordt. Dus niet spullen die volgens een catalogus of woonwinkel bij elkaar horen of passen, maar dingen die jij met zorg uitzoekt. Het kunnen foto’s zijn, van vakanties, dierbare personen of wanneer je niet houdt van foto’s van jezelf of van andere mensen, kunnen het ook foto’s zijn die jij bijvoorbeeld zelf gemaakt hebt. Het kunnen erfstukken zijn, souvenirs, mooie cadeaus die je ooit gekregen hebt of spullen die je hebt gevonden in een kringloopwinkel of rommelmarkt. Juist door oud en nieuw met elkaar te mixen, krijgt een huis karakter.

OP WELKE MANIER CREËER JIJ GRAAG SFEER IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Ons huis is bijna helemaal wit en we hadden net plannen om het Besta meubel wat aan te passen en een muur te schilderen in een grijstint maar door het virus durft onze klusjesman voorlopig niet te komen ben dus zelf maar begonnen met wat andere dingen neer te zetten zoals wat meer fotolijstjes en items uit een doos te halen die we al hadden maar eigenlijk weet ik nog steeds niet of ik hier wel wil bijven….Heb in ieder geval besloten om toch maar een (online) cursus interieurstyliste te doen.

  1. Christiana says:

   Wat enorm leuk Ilona, alvast heel veel plezier en succes met de cursus! Hopelijk blijf je wel de blog bezoeken om nog af en toe wat inspiratie op te doen;-)

 2. Vooral persoonlijkheid is heel belangrijk in een huis, dat zie ik bij ons ook vooral terug in de persoonlijke accessoires. Wat tweedehands spulletjes en ook een aantal spullen die van mijn ouders zijn. dit voelt toch vertrouwd aan en het maakt je woning uniek!

  1. Christiana says:

   Klopt, ik heb ook diverse tweedehands spullen en ook erfstukken, dat maakt je huis wel echt bijzonder en uniek en ik vind het daarnaast ook nog eens ontzettend leuk om die te combineren met nieuwe spullen.

 3. Sfeer maken wij door kleur te gebruiken en accessoires en herinneringen neer te zetten, souvenirs van reizen e.d. Leuk om die dan ook weer af te wisselen.

 4. Ik denk dat mijn huisje best veel sfeer heeft. Oude en nieuwe spullen door elkaar heen. En persoonlijk door mijn schilderijen aan de muur plus de foto’s van zoon en katten. Vreselijk als je soms langs huizen komt (en ook binnen geweest bij mensen die dat deden) waar ze alleen maar 1 plafondlampje aan hebben. Ik hou van veel verspreide lichtpunten in huis, dat doet zoveel voor een ruimte! ( en o… er zijn ook legio mensen waar je alleen de tv ziet schitteren in een donkere kamer, zouden zij zo elektra besparen? Zo ongezellig)

  1. Christiana says:

   Gek hè? Ik heb dat ook nooit zo goed begrepen. Ik vind wat sfeerverlichting en kaarsen ’s avonds toch wel heel gezellig. Met jouw eigen creaties en foto’s van Tom en de katjes kan ik me heel goed voorstellen dat jullie huis heel gezellig en persoonlijk is.

 5. Ik creëer sfeer in huis door een combinatie te maken van de dingen die je opnoemt. Al zijn we nog steeds op zoek naar een mooie lamp die in de hoek achter de bank past, zonder dat er een spotlight op je staat. Dus daar mag het nog wat sfeervoller worden!

 6. Als ik naar mijn eigen huis kijk op basis van dit artikel doe ik het best goed eigenlijk! Ik heb nog nooit een hele serie van een merk gekocht en mijn huis staat vol met persoonlijke items. Zo heb ik een ‘bordjes’ wand met borden uit Denemarken, waar ik een tijd heb gewoond. En ook een stolpje gevuld met de eerste schoentjes, speentje, een haarlokje van mijn dochter staat met trots hier te pronken.

  1. Christiana says:

   Oh wat leuk een bordjes-wand! Ik zie dat regelmatig op foto’s voorbij komen en het lijkt me ook zo tof om te hebben. Ik geloof alleen dat ik inmiddels geen muur meer vrij heb;-)

 7. Ik merk dat nu het weer wat sneller donker begint te worden, dat ik wel wat meer aandacht aan de verlichting maken geven. Dat blijft toch altijd wel een dingetje bij mij in huis.

 8. Onze woning mist al een tijdje wat sfeer, omdat er best nog wel wat “klusjes” niet af zijn. Maar omdat we misschien volgend jaar willen gaan verhuizen, weet ik niet of dat ook echt nog allemaal gaat gebeuren x

  1. Christiana says:

   Snap ik! Als je in zo’n ‘ onzekere tussenfase’ zit is het ook best lastig om dan allerlei klusjes aan te gaan pakken, want wie weet hoe lang je daar dan nog ‘plezier’ van gaat hebben.

 9. Goed artikel! Wij zijn ongeveer een half jaar geleden verhuisd en het moet nog wel wat meer sfeer krijgen, maar ik denk dat dit een kwestie is van “tijd” en het feit dat we vanaf vlak na de verhuizing niet echt meer de deur uit zijn geweest om te interieurshoppen vanwege Corona… Ik merk wel dat ik graag accessoires, kaarsen en verlichting gebruik om het mooi af te maken! 🙂

  1. Christiana says:

   Dat is zeker waar! Als ik nu terugkijk op hoe ons huis er uitzag toen wij er een half jaar woonden, dan was het ook een stuk minder gezellig. Het heeft me sowieso wat tijd gekost om echt een ‘stijl’ te ontwikkelen en dan moet je vervolgens ook goed kijken naar wat je huis ‘nodig’ heeft. Het is heel lastig om dat te bepalen als je er nog niet zo lang woont.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.