Ga je een nieuwe bank uitzoeken? Een bank is vaak een grote investering en dan is het ook nog eens vaak letterlijke het grootste meubelstuk in je woonkamer. 5 Tips!

Een nieuwe bank uitzoeken

Waarschijnlijk is je bank het meest gebruikte meubelstuk in je woonkamer. Tel daarbij op dat het over het algemeen genomen létterlijk het grootste meubelstuk in de ruimte is en vaak ook een behoorlijke investering. Een bank kopen is best een onderneming, dus wanneer je gaat voor een nieuw exemplaar, wil je natuurlijk wél een goede keus maken. Ik geef je 5 tips die je kunnen helpen bij de aanschaf van een nieuwe bank.

Het formaat

Meten is weten! Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de afmetingen van de ruimte. Hoeveel plek ís er eigenlijk voor de bank? Showrooms in winkels zijn vaak ruim opgezet, niet voor niets natuurlijk, want vaak komen meubels nu eenmaal heel mooi uit in een wat grotere ruimte. Maar wanneer je voor je eigen woonkamer een (te) grote bank kiest, kun je de plank wel eens hartstikke mis slaan. Andersom trouwens ook; heb je veel ruimte tot je beschikking, dan mag die ook best goed opgevuld worden! Je wilt absoluut geen te kleine bank in een heel grote woonkamer! Meet de maten van tevoren goed op en neem je rolmaat ook gerust mee naar de winkel.

Een nieuwe bank uitzoeken, waar komt hij te staan?

Het is van tevoren een goed plan om na te denken over de locatie van de bank. Zéker wanneer je start met het (opnieuw) inrichten van een woonkamer. Zet je de bank midden in de kamer of wordt hij tegen een muur of een raam met vensterbank aangeschoven? In dat laatste geval is het namelijk verstandig om rekening te houden met de hoogte van de bank. Een te hoge bank staat vaak niet zo mooi tegen een raam aan. Bedenk ook welke meubels er bij of in de buurt van de bank komen te staan. Je salontafel, fauteuil(s), bijzettafel(s)? Vaak is het handig om met één groot (meubel)stuk te beginnen, je bank dus, en vanaf dat punt verder te werken. Je bank mag best het pronkstuk van je woonkamer zijn en je wilt natuurlijk niet het gevoel hebben dat de rest van je meubilair er maar een beetje ‘bij gepropt’ staat.

De kleur van je nieuwe bank

De kleur van een bank bepalen kan best lastig zijn. Want banken heb je tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog. Ben je gevoelig voor trends, kijk dan toch uit met het aanschaffen van een gekleurde bank. Want vind je die volgend jaar nog nét zo leuk? Het veiligste is natuurlijk om te gaan voor een neutrale kleur die je goed kunt combineren met andere kleuren. Meer kleur in je interieur breng je natuurlijk op een eenvoudige en goedkopere manier aan met bijvoorbeeld plaids, kussens, accessoires, planten en bloemen. Zo kun je kleuren in je interieur aanpassen naar de seizoenen en naar je stemming.

Wat is de belangrijkste functie van de bank?

Denk er goed over na wat je allemaal op die bank wilt gaan doen. Wij gebruiken onze bank vooral om op te loungen, maar wanneer je bijvoorbeeld graag al werkende aan je laptop op de bank wilt zitten, moet je misschien niet gaan voor een héél diepe zit en zachte kussens. En, past iedereen erop? Heb je een groot gezin of krijg je veel bezoek? Het is natuurlijk erg belangrijk dat je een bank mooi vindt, maar hij moet daarnaast ook echt functioneel zijn en antwoorden aan jouw woonwensen.

WAT VOOR BANK HEB JIJ? BEN JE DAAR TEVREDEN MEE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

 1. Goede tips. Wij hebben een paar weken geleden onze nieuwe bank gekregen. Hiervoor hadden we twee losse banken die, achteraf, toch teveel ruimte innamen. Nu hebben we een hoekbank. We hebben van tevoren goed gemeten zodat we zeker wisten dat de bank goed zou passen.

  1. Christiana says:

   Ja, meten is zo belangrijk. Je wilt echt niet dat je nieuwe bank binnenkomt en dat hij niet blijkt te passen! Ik kan me goed voorstellen dat een hoekbank inderdaad minder ruimte inneemt dan twee losse exemplaren. Lekker van genieten;-)

 2. Die tip over het formaat kreeg ik ook toen ik in de meubelwinkel aan het kijken was. Ik had bijna een 4-persoonsbank gekocht, maar liet me inderdaad vooral leiden door hoe “klein” de bank in zo’n grote winkel leek. Toch fijn dat de verkoper me daar uiteindelijk van wist te weerhouden.
  Ik heb zelf een nogal opvallende blauwe bank. Achteraf zou ik misschien toch voor iets neutralers hebben gekozen, omdat ik soms wat wispelturig ben qua wat ik mooi vind. Met een blauwe bank is veranderen alleen net wat lastiger 😉 Ach, weer wat geleerd! En voor nu ben ik nog steeds heel blij met mijn blauwe bank.

  1. Christiana says:

   Dat is nu een goede verkoper! Jou niet met iets naar huis laten gaan wat wellicht duurder is, maar wat voor jou dan achteraf gezien misschien een gigantische miskoop blijkt te zijn. Net als jij hebben wij ook een blauwe bank, nog geen dag spijt van gehad, integendeel. Ik vind het echt het pronkstuk van de woonkamer;-)

 3. Je geeft handige tips! Ik ga je artikel even opslaan voor als wij zelf een bank gaan kopen. Ik vind het ook best wel lastig om een kleur te kiezen voor een bank, wat ook weer een beetje bij een muur past. Nu hebben wij de kleur van de muur al wel in ons hoofd, nu de bank nog.

  1. Christiana says:

   Fijn om te horen dat je iets met mijn tips kan. Een kleur uitkiezen is inderdaad lastig. Ik vind dat ook altijd een dingetje, om dan in je hoofd te visualiseren hoe die kleuren in werkelijkheid allemaal bij elkaar staan. Ik hoop in ieder geval dat jullie een mooie bank kunnen vinden;-)

 4. Wijze tips, ik ben er altijd voor om goed na te denken over de aankoop van meubels. Wel zo duurzaam als je er lang blij mee bent. Ik ben blij dat wij na onze verhuizing eerst nog even de oude (kapotgekrabte) bank hebben neergezet. Zo konden we eerst nadenken en ervaren wat we wilden met een nieuwe bank. Wat uiteindelijk geen nieuwe is geworden, maar een tweedehandse in topconditie van een merk en kwaliteit die we anders nooit hadden kunnen betalen. Nog een voordeel: die heb je meteen in huis (nou ja, dezelfde week), terwijl je op een nieuwe zo maanden moet wachten.

  1. Christiana says:

   Heel slim inderdaad! Soms moet je gewoon even wat langer de tijd nemen om te bepalen wat je huis of een specifieke ruimte in huis nodig heeft en wat je precies wilt. Zeker met een bank, dat is zo’n grote aankoop! Super leuk dat je nu een mooi tweedehands exemplaar hebt weten te vinden;-)

 5. Wij hebben een (tweedehands) zwart grijze bank van stof en die gaat er binnenkort uit. Van mijn schoonvader nemen wij de bank over die daar stond en dat wordt een mais gele leren bank! Ik denk mais geel, in ieder geval geen felle gele kleur. Ik denk dat die de boel hier ook mooi opfleurt, en zit een stuk beter dan die wij nu hebben. Niet onbelangrijk: je kan er languit op liggen!

 6. Haha, Sketch is net een pauw met dat kussen er achter! Schattig!

 7. Ik vind het vreselijk om een nieuwe bank uit te zoeken, maar dat komt vooral door mijn rug. Veel banken zitten voor mij niet lekker, dus ik ben allang blij als ik überhaupt een bank vind die lekker zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.