Ga je nieuwe meubels uitzoeken maar weet je niet waar je moet beginnen of ben je bang om miskopen te doen? Dit zijn mijn vier gouden tips.

Beware

Meten is weten wanneer je nieuwe meubels uit gaat zoeken

Wat mij betreft dé gouden tip wanneer het gaat om nieuwe meubels uitzoeken; meten! Meet de plek waar de meubels gaan komen op en meet de meubels op. Meubels moeten natuurlijk sowieso letterlijk in je huis passen, maar te kleine meubels kunnen er echt heel verloren uitzien in een ruimte. Soms is het heel erg lastig om een inschatting te maken van hoe meubels er uit gaan zien wanneer ze eenmaal in een ruimte staan, zeker wanneer die ruimte nog helemaal leeg is. Wat dan heel goed kan helpen is om de lijnen van de meubels op de vloer uiteen te zetten met bijvoorbeeld afplaktape. Dit kan je een goed beeld geven van hoe ruimtevullend (of niet) je nieuwe meubels gaan zijn.

Bedenk van tevoren wat je wilt en nodig hebt wanneer je nieuwe meubels uit gaat zoeken

Dit is een tip die niet altijd op gaat, maar in veel gevallen zul je er wel wat aan hebben. Lukraak meubels kopen is niet handig. Wanneer je echter van tevoren goed nadenkt over wat je nodig hebt en ook waar je dat vervolgens gaat neerzetten, kan je dat echt de nodige miskopen besparen. Hetzelfde geldt voor kleding. Mijn gouden tip is; ‘kun je het morgen direct aan, dan mag het mee naar huis’. Stel dat je in een woonwinkel een fantastische stoel of kast ziet, maar je hebt eigenlijk geen idee waar je hem neer moet zetten, dan bestaat de kans dat je er straks eigenlijk (letterlijk) geen plek voor hebt.

Welke functie hebben je meubels?

Natuurlijk ga je op een bank meestal zitten en aan een boomstamtafel meestal eten. Maar denk er ook vooral over na wat je nog meer met die meubels gaat doen, wie er gebruik van gaat maken en ook hoeveel personen er gebruik van gaan maken. Als je bijvoorbeeld heel vaak bezoek krijgt, zul je extra zitplekken willen creëren. Wellicht wil je je boomstamtafel niet alleen om aan te eten, maar ga je hier ook thuiswerken en gaan je kinderen hier knutselen. Meubels moeten passen bij je levensstijl, en er niet alleen maar mooi uitzien. Denk dus na over de praktische kant. Passen je meubels op de plaats die je in gedachten hebt? Is er voldoende ruimte voor iedereen? Zijn de materialen makkelijk schoon te houden en te onderhouden? Zijn ze kind- en diervriendelijk?

Zó zorg je er voor dat meubels bij elkaar passen

Ga je nieuwe meubels uitzoeken, dan wil je natuurlijk graag dat die meubels bij elkaar passen. Of het nu gaat om een compleet nieuwe inrichting, maar ook wanneer je nieuwe meubels bij meubels wilt gaan plaatsen die je al hebt. Ik ben echt een voorstander van het combineren van stijlen en kleuren, maar ik merk vaak dat mensen het lastig vinden om zich van tevoren een voorstelling te maken van hoe meubels er eenmaal bij elkaar geplaatst uit gaan zien. De gouden tip die ik daarvoor heb; werk met een kleurenpalet, en zorg er tegelijkertijd voor dat je niet te hard probeert om kleuren en materialen perfect met elkaar te laten matchen. Door te werken met een kleurenpalet van bijvoorbeeld drie kleuren creëer je meestal een mooi geheel. In dat kleurenpalet kun je dan vervolgens werken met verschillende nuances van een bepaalde kleur, bijvoorbeeld lichte en donkere tinten. Maar zorg er dus ook voor dat je geen kleuren en materialen bij elkaar zoekt die heel erg op elkaar lijken. Stel dat je favoriete kleur blauw is. Wanneer je bijvoorbeeld een blauwe bank voor een blauwe muur gaat zetten en je legt daar vervolgens ook nog een blauw vloerkleed bij, dan is de kans groot dat je tegen een heel groot en saai blauw vlak zit een te kijken. Bovendien is het ene blauw het andere blauw niet. Koningsblauw behang zal bijvoorbeeld altijd weer anders zijn dan een velvet koningsblauwe bank, vanwege de verschillen in materialen. Kleuren die net niet matchen zien er naast elkaar vaak niet alleen niet mooi uit, ze zullen elkaar ook afzwakken in plaats van versterken.

HEB JIJ WEL EENS EEN GROTE INTERIEUR MISKOOP GEDAAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Goede tips. Jaren geleden hebben wij een meubel miskoop begaan. We zagen een fijne en mooie bank maar achteraf bleek dat je er enorm in wegzakte en met moeite van de bank af kwam. Vanaf dat moment zijn we heel kritisch meubels gaan kopen.

  2. Wij hebben ooit een tweedehands bankstel opgehaald en die was werkelijk enorm groot in ons interieur achteraf. Wat je zegt, meten is een heel goede tip!
    En een tip voor mensen die wel eens tweedehands meubelen kopen.. Ik kocht altijd leer, stoffen bekleding vind ik minder fris tweedehands. de eigenares had alles in de schuur gezet en in de was gezet dus erop zitten zou inhouden dat mijn broek vet zou worden. Stom natuurlijk en gemeen van de eigenaresse, de bak zakte door. Dat wilde zij natuurlijk voorkomen dat wij dat merkten. (het was ook nog eens ver van huis dus even terugbrengen zat er niet in).

  3. Goede tips! Vooral die van: ‘kun je het morgen direct aan, dan mag het mee naar huis’ vind ik er eentje om te onthouden. Grootste miskoop, maar dan wel achteraf, is de glazen kroonluchter in de huiskamer. Ik vind ‘em nu foeilelijk en het is ook nog eens een stofnest. Helaas heb ik er nog geen goede vervangen voor gevonden. Dus ik laat ‘em voorlopig ff hangen, maar dat zeg ik al jaren haha. Ach, uiteindelijk komt het er wel van, maar vind dat in het shoppen voor meubels altijd zoveel tijd gaat zitten en heb er niet altijd zin/tijd in. T’is niet echt mijn hobby.

  4. Goeie tips! Echte miskopen niet gelukkig. Dat komt vooral omdat ik eerst dagen twijfel en alles uren overweeg voordat ik een (dure) aankoop doe. 😉

  5. Fijne tips! Helaas wel eens een grote miskoop gehad. Een bank die er leuk uit zag, maar totaal niet lekker zat. Gelukkig kon ik hem wel terugbrengen en kreeg ik mijn geld terug, maar helaas wel bezorg- én ophaalkosten kwijt. Ik denk nu dus wel langer na voor ik een meubel kies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.