elke dag vroeg opstaan
INTERIEUR, STYLING TIPS

Onze nieuwe zwarte deuren & tips voor het plaatsen en verven

Dit zijn ze dan; onze nieuwe zwarte deuren. Plus een handleiding ‘klussen en verven voor dummies’.

Onze nieuwe zwarte deuren

De afgelopen weken zijn we bezig geweest met het vervangen en verven van alle deuren in ons huis. Dat ging in totaal om acht stuks en het was aardig wat werk, maar oh, wat ben ik ongelofelijk blij met het resultaat. Wat dingen in huis betreft weet ik altijd precies wat ik wil. Ik heb op een bepaald moment iets in mijn hoofd en ik moet zeggen dat het niet altijd even makkelijk is om alles dan ook daadwerkelijk te vinden, maar met de deuren was het allemaal geen probleem. Kijk mee naar onze nieuwe zwarte deuren. Ik geef ook een aantal praktische tips voor wanneer je zelf een keer aan de slag wilt gaan met het plaatsen en / of verven van je (nieuwe) deuren.

Stompdeur of opdekdeur?

Wanneer het gaat om binnendeuren, zijn er twee soorten, namelijk stompdeuren of opdekdeuren. Meestal worden er binnenshuis opdekdeuren geplaatst. Een stompe deur valt in zijn geheel in het kozijn en wordt afgehangen aan scharnieren. Deze worden eigenlijk wel vaker als buitendeur geplaatst, ook omdat ze minder inbraakgevoelig zijn. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en is daarom altijd wat naar voren geplaatst. Zelf hadden wij 1 stompdeur en voor de rest allemaal opdekdeuren. Deze laatste zijn overigens wat makkelijker te plaatsen.

Een linkse of een rechtse deur?

Een deur kan naar twee kanten geopend worden. Er zijn dus zowel ‘linkse’ als ‘rechtse’ deuren te koop. Wanneer de deur naar rechts opent, kies je dus ook een rechtse deur. Voor de duidelijkheid; het slotgat van een rechtse deur zit aan de linkerkant en andersom.

Hoe meet je een deur?

Wanneer je een nieuwe deur wilt plaatsen  is het ontzettend belangrijk dat je de juiste maten neemt. Hierin zit namelijk nogal wat verschil. Zo waren onze deuren naar de bijkeuken, de deur op zolder en de deur naar de gang allemaal een stukje breder dan de rest van de deuren in het huis. ga er dus niet klakkeloos van uit dat je overal in huis dezelfde deuren hebt. Wanneer je de breedte van de deur gaat opmeten, is het de bedoeling dat je het kortste deel opmeet, het deel dat dus daadwerkelijk in het kozijn valt.

Deuren bestellen

Wij hebben gekozen voor de Quebec boardpanelen van Praxis. Dit zijn geen massieve deuren, en daardoor zijn ze natuurlijk een stuk goedkoper. De prijs hiervan varieert tussen de € 100 en € 130 per stuk. Deze deuren konden we alleen online bestellen en dan moet je nog rekening houden met bijkomende verzendkosten. Wat een grote meevaller was, was de levertijd van de deuren. Er was namelijk een levertijd van acht weken aangegeven, maar dit bleek uiteindelijk (zonder dollen!) acht dagen te zijn.

Zelf afhangen of het laten doen?

Ik wilde al heel erg lang nieuwe deuren, maar de prijs hield me heel erg tegen. Je moet namelijk niet alleen rekening houden met de deuren zelf, nieuw deurbeslag en verf, de deuren moeten ook opgehangen worden, en dat is nog niet zo’n makkelijke klus. We hebben vrij lang gezocht naar iemand die dit voor ons kon doen, en uiteindelijk kregen we een visitekaartje van iemand bij de bouwmarkt bij ons in de buurt. Houdt er rekening mee dat de prijzen die vakmensen vragen extreem ver uit elkaar (kunnen) liggen. Zonder in details te treden; de man die wij initieel gevraagd hadden voor deze klus, vroeg uiteindelijk drie keer zoveel dan de man die het uiteindelijk gedaan heeft voor ons. Het kan dus zeker geen kwaad om offertes op te vragen en echt even goed de tijd te nemen om iemand te zoeken voor deze klus. Op deze manier kun je echt geld besparen! Uiteindelijk heeft Andre zelf alle oude deuren verwijderd en alle nieuwe deuren erin gehangen. Bij ons was het enige probleem dat het slotgat in het kozijn niet op gelijke hoogte zat met die van de nieuwe deuren. Deze zijn bij ons dus allemaal keurig verplaatst door een vakman.

Onze nieuwe zwarte deuren verven

Uiteindelijk heeft het verven de meeste tijd gekost. In ons geval ging het om acht deuren, elk met natuurlijk twee zijdes die in de grondverf moesten en daarna moest dan nog de gewone kleur eroverheen. Er moest dus in totaal 32 keer geverfd worden, en tussendoor moest alles steeds goed drogen.  Wanneer er reeds verf op je deuren zit, is het super belangrijk om ze eerst heel goed te schuren. De nieuwe deuren hebben we niet hoeven schuren, deze waren namelijk helemaal glad. Achteraf had ik de randen ietwat kunnen opschuren, zodat de verf daar wat sneller zou hechten, maar uiteindelijk zie je geen verschil in resultaat. Bij de bouwmarkt kregen we nog de goede tip om grijze grondverf te kiezen in plaats van witte grondverf. Hierdoor zou het zwart namelijk sneller dekken en dat was inderdaad ook het geval. Het verven werkt het beste (en gaat het snelst) als je eerst al het deurbeslag verwijdert, dus ook het loopslot. De kunst van verven is, hoe cliché en simpel het ook mag klinken; je moet niet een te dunne, maar ook zeker niet een te dikke laag verf aanbrengen. Omdat wij de deuren geverfd hebben terwijl ze al hingen, kun je namelijk snel last krijgen van ‘druipers’. De meest makkelijke manier om die te voorkomen is dus om steeds een niet al te dikke laaf verf aan te brengen en deze direct goed te verdelen. De beste manier is om de verf eerst van links naar rechts uit te strijken en dan van boven naar beneden. Heb je na afloop toch druipers, dan kun je deze eenvoudig weg schuren. Doe dit pas wanneer de verf volledig gedroogd is om te voorkomen dat je je verfwerk beschadigt. Wij hebben Flexa strak in de lak in de kleur ‘black’ gebruikt voor al onze deuren.

Deur Praxis, model ‘Quebec’ | Verf Flexa ‘Black’ | Deurklink Gamma, model ‘Donau’

HEB JIJ NOG EEN INTERIEUR PROJECT OP DE PLANNING STAAN?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Wij hebben helaas niets op de planning staan momenteel en dat zal nog wel lang duren. Maar als ik een leuke rol behang met ene printje tegenkom dan gaat ie aan de muur. Want eigenlijk zijn de muren hier zo saai. Ik vind jouw interieur zo mooi, die bank is echt een blikvanger!
    Mat zwarte deuren vind ik ook prachtig, en zo sfeervol. Aan de ene kant wel fijn dat wij geen grote verbouwingen/opknapsessies hebben, aan de andere kant mag mijn huis ook best iets meer sfeer krijgen.

  2. Wat een werk! Maar het resultaat mag er zijn. De zwarte deuren zijn prachtig, staat heel chique vind ik. Niet ieder huis kan het hebben, maar in jullie huis staat het prachtig en ziet het er heel luxe uit.

  3. Dat is inderdaad veel, 32 keer verven! Het resultaat mag er dan ook zijn. Wij denken er ook over na om onze deuren zwart te verven. Wellicht gaan we hier in het voorjaar mee beginnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.