De hal is vaak de eerste plek die je ziet als je thuis komt. Het is wel zo gezellig als je ook daadwerkelijk in een opgeruimde hal naar binnen stapt.

Wat heb je echt nodig in de hal?

Vaak is een hal behoorlijk klein en je hebt er dus maar beperkt de ruimte. Bedenk dus voor jezelf wat je er écht nodig hebt of wat je er persé kwijt moet. Een paar dingen om over na te denken; De winter is officieel begonnen, dit betekent dat je winterjassen, shawls en mutsen nodig hebt. Zomerjassen en zomerschoenen kun je dus voor nu uit de hal halen, net als (het grootste deel van) je collectie zonnebrillen. Een plek voor sleutels is altijd handig. Vind je het handig om een plek voor post en reclamefolders te hebben, of vind je dit zonde van de ruimte of neem je post altijd sowieso al direct mee naar de woonkamer? Heb je veel tassen? Bedenk dan welke je vaak gebruikt en welke je eigenlijk nauwelijks pakt, of bijvoorbeeld alleen voor een (speciale) gelegenheid. Ik bewaar zelf het grootste gedeelte van mijn handtassen in mijn kledingkast. Ik heb altijd één handtas aan de kapstok hangen die ik bij me heb als ik Sketch uitlaat en die ik makkelijk kan pakken als ik een boodschapje ga halen.

Zorg voor voldoende opbergruimte voor een opgeruimde hal

In een hal liggen vaak veel losse spullen, de eerder genoemde mutsen, shawls en handschoenen bijvoorbeeld. Zorg in een hal dus altijd voor voldoende opbergruimte. Zelf heb ik heel bewust gekozen voor een dicht ladenkastje. Dat oogt sowieso al minder rommelig dan een open kastje. Verder hebben wij een glazen plaat bovenop onze kapstok, ook handig! En mocht je er ruimte voor hebben; wat dacht je van een bankje waar je op kan zitten om je schoenen uit en aan te doen, en waar er onder het zitgedeelte ruimte is voor spullen? Zulke bankjes open je vaak eenvoudig met een klep. Extra haken of plankjes zijn ook een optie. Wellicht heb je nog ruimte in je meterkast? Vergeet de deur ook niet! In veel deuren is ruimte voor (kapstok)haken. Heb je een kapstok met kledinghangers? Allemaal verschillende kledinghangers kunnen ook onrustig en dus rommelig ogen. Het is dan een goed idee om voor allemaal dezelfde kledinghangers te gaan. Zelf hebben wij de houten van Ikea, die vind ik kwalitatief ook erg goed. Ze nemen echter wel meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld de dunne, metalen kledinghangers. Een grote berg schoenen in de hal geeft ook al gauw een rommelig gevoel. Voor je schoenen geldt hetzelfde als voor je jassen. Sorteer je schoenen sowieso op seizoen. Slippers hoeven tijdens de winter bijvoorbeeld niet in de hal te liggen. Bedenk namelijk het volgende. Je kunt maar één paar schoenen tegelijk dragen, en hoe meer schoenen er in die (vaak kleine) hal liggen, des te rommeliger de ruimte oogt.

Je hal gezellig en praktisch maken

Spiegels doen heel veel voor je interieur. Niet alleen kan een spiegel zelf natuurlijk esthetisch gezien al een mooi object zijn qua styling, maar als je hem op de juiste plaats in je interieur, in dit geval dus je hal, hangt kun je je hal bijvoorbeeld ook optisch groter laten lijken. Heb je een hal met een laag plafond, dan kun je door een spiegel verticaal op te hangen, je hal optisch hoger laten lijken. Een horizontale spiegel kan een hal breder laten lijken. Maar pas ook op wáár je een spiegel ophangt. Wanneer je een spiegel namelijk op een plek hangt waarin hij iets ‘lelijks’ reflecteert, zit je daar in feite dubbel tegen aan te kijken. Heb je bijvoorbeeld een heel rommelige kapstok en je hangt er een spiegel tegenover, dan zie je die rommelige kapstok twee keer; één keer ‘in het echt’ en één keer in de reflectie. Dit is natuurlijk ook de reden dat een spiegel tegenover een voordeur er niet altijd even mooi uitziet, tenzij je natuurlijk een heel mooie voordeur hebt. Geur en verlichting hebben beiden dan misschien niet in de eerste plaats te maken met het feit of een hal er wel of niet rommelig uitziet, maar zowel geur als verlichting zijn beiden wel heel belangrijk voor de sfeer. Aangezien de hal (in veel gevallen) de eerste plek is waar je binnenkomt als je thuis komt, en de eerste plek die je bezoek ziet, is het fijn als deze ruimte een welkom gevoel geeft. Onze nieuwe lamp had maar liefst drie fittingen. Toen we in elke fitting een lamp hadden gedraaid, was het licht echt overweldigend voor deze kleine ruimte. Het leek wel alsof we in de disco stonden. Aan de andere kant moet je wel gewoon goed licht hebben in de hal, je zou maar met twee verschillende schoenen naar buiten gaan, bij wijze van spreken natuurlijk. Een dimmer is dan wellicht een idee. In veel hallen zit geen raam, je kan dus niet goed ventileren. Natte jassen en veel gedragen schoenen kunnen voor een onaangename geur in de hal zorgen. Als het bijvoorbeeld heel hard regent en wij komen helemaal nat thuis, dan hangen wij onze jassen direct te drogen in de badkamer. Ook natte paraplu’s laten we drogen in de badkamer. Dit is natuurlijk ook beter voor het laminaat. Hetzelfde geldt voor schoenen. Geef schoenen de ruimte om te drogen, gooi ze niet allemaal op een grote stapel. Verder zijn geurstokjes altijd een goed idee in een hal.

HEB JIJ VOLDOENDE OPBERGRUIMTE IN JE HAL? WELKE TIPS VOOR EEN OPGERUIMDE HAL PAS JIJ AL TOE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Wat een handige tips allemaal! En wat is jullie behang in de hal toch prachtig. Ook de lijstjes vind ik een ontzettend mooie toevoeging.
  Helaas heb ik een mini-hal met vooral heel veel deuren (naar 6 kamers en de voordeur), waardoor ik alleen een piepklein stukje muur over heb voor de kapstok en een rij schoenen 😉 Oh ja, en voor een IXXI, waar ik wel heel blij mee ben. Voordeel is wel dat het er niet snel rommelig uit kan zien met zo weinig plek 😉 Maar in een volgend huis lijkt een mooie hal met handige opbergkastjes me zeker wel wat.

  1. Christiana says:

   Dat zijn inderdaad een hele hoop deuren! Hm, inderdaad lastig als je daar rekening mee moet houden. Je IXXI kan ik me nog herinneren, die is inderdaad heel erg leuk. Ik vind onze hal nu heel leuk, maar ook wel echt klein hoor! Ik vind zo’n grote hal waar je echt doorheen kan lopen altijd zo mooi;-)

 2. Fijne tips! Helaas hebben wij zo’n klein halletje en zo weinig ruimte… ik heb echt een klein huis! Behalve woonkamer, die is uitgebouwd!

  1. Christiana says:

   Onze hal is ook niet echt groot. Ik ben al een tijdje zoekende naar een ander kastje, maar tot nog toe zonder resultaat. Hij moet natuurlijk onder de kapstok passen en mag niet te breed zijn, maar ik wil dus graag iets groters dan wat ik nu heb. Ach, zo blijft er altijd wat te wensen over.

 3. Wat een handige tips en wat ziet jullie hal er mooi uit. Ons halletje is erg klein en is ook zeker aan renovatie toe, maar dat komt wel als we de woonkamer en keuken hebben gedaan. Ik wil zeker iets waar ik mijn sjaals e.d. in kan doen en iets voor de schoenen, maar het mag niet teveel ruimte innemen.

 4. Dat met die schoenen is zo herkenbaar! Afgelopen jaar heb ik een extra kast genomen om al het schoeisel op te bergen. Dat was een hele verbetering voor mijn hal. Helaas heb ik wel de kapstok eigenlijk te hoog op gehangen, dus sjaals gooi ik meestal op het plankje omdat ik er niet bij kan.

  1. Christiana says:

   Haha, dat is dan inderdaad wat minder praktisch;-) Ik vind dingen ophangen op de juiste hoogte soms ook een beetje lastig. Als je eenmaal in de muur geboord hebt, is het zo definitief met die gaten in de muur. Schoenen opruimen is inderdaad een goede. Je snapt dat in dit kastje geen schoenen zitten. Wij hebben in onze bijkeuken een ladenkast waar schoenen in zitten maar ook die puilde laatst helemaal uit. Ik heb dus alles er uit gehaald, een aantal paren weggedaan, en alle slippertjes en zomerschoenen netjes opgeborgen in mijn kledingkast, in zo’n Ikea SKUBB opbergdoos met een rits erin. Ideaal. Als straks het voorjaar weer begint, ga ik het weer omdraaien.

   1. Superhandig inderdaad om je schoenen een beetje op seizoen te sorteren en op te ruimen. Scheelt veel ruimte in de kast en zo heb je alleen de schoenen in de buurt die je écht nodig hebt. Ik ga dat ook maar eens doen, ondanks mijn nieuwe schoenenkast kom ik nog steeds ruimte te kort en eindigen ze vaak toch nog rommelig in de hal haha!

 5. Handige tip!s

 6. Ik vind het vreselijk als de hal rommelig en daarom hebben we behalve een garderobekast ook wat extra schoenruimte gemaakt in de meterkast. Geen schoenen en prullen op de grond!

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad een heel slim idee! Ik denk dat veel mensen de meterkast ‘vergeten’ als het gaat om extra opbergruimte.

 7. Wat een mooie hal hebben jullie. Zo’n leuk behangpapier ook weer. Hij lijkt helemaal niet zo klein maar dat is wellicht omdat hij zo goed ingericht is.

  Wij hebben de luxe van echt een heel grote inkom te hebben. (mijn man vond dat toen we dit huis voor het eerst bezochten een minpunt: te grote hal… ik had zoiets van ??? dat is toch net heel fijn!) Ook twee ramen dus lekker licht altijd.
  In het grootste stuk staat een sidetable met mandjes waar we mutsen, sjaals,… mijn handtas, boodschappentassen etc indoen. En in de nis naar de kelder hebben we aan de muur tegenover de deur, een kapstok met daaronder een schoenenkast.

  1. Christiana says:

   Dankjewel voor je leuke bericht Geke! Ik vind het behang ook zo gezellig. Ik heb echt iets met vogels in huis;-) Heerlijk hoor, een grote hal. Dat is iets wat ik zelf ook geweldig zou vinden, zo een waar je echt ‘doorheen’ kunt lopen. Ook ideaal dat jullie in de hal zoveel opbergmogelijkheden gecreëerd hebben. Licht mis ik inderdaad in deze hal. Er zit helemaal geen raam in, alleen een klein raampje in de voordeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.