overkapping in de tuin
Binnenkijken en inspiratie, INTERIEUR

Overkapping in de tuin? Wij lieten er één op maat maken!

Na de nieuwe tegels, het kunstgras en de beplanting was het tijd voor de overkapping in de tuin. Wij lieten er één op maat maken en ik laat je vandaag zien hoe die precies gebouwd is.

Project tuin

Gedurende de afgelopen maanden zijn wij énorm druk geweest met onze tuin. Letterlijk álles, op een boom en de schuttingen na, is er uit geweest. Ik ga natuurlijk nog een uitgebreid artikel aan onze mega grote tuin make-over wijden, maar voor nu ga ik je de overkapping laten zien, en dan vooral hoe die tot stand is gekomen.

overkapping

De overkapping in de tuin, hoe het allemaal begon

Nog voordat wij een ontwerper voor de tuin in de arm genomen hadden, wisten we dat er een overkapping moest komen, en wel op de plek waar die uiteindelijk ook is gekomen. Wij hebben altijd erg veel zon in onze tuin en ik kan er niet zo goed tegen om (lang) in de zon te zitten. Voorheen hadden we een soort party-tent (een stalen frame met een doek erover), maar ik irriteerde me mateloos aan dat ding. Het begon al gauw te roesten. Verder moest het doek er in de winter steeds af en dan zat je dus vanuit je keuken en woonkamer letterlijk tegen een kaal frame aan te kijken. Ook was het doek tot twee keer toe kapot gescheurd. Ik was zo blij toen we hem uiteindelijk kwijt waren! Er moest een overkapping komen, het hoe en wat, daar zouden we laten naar kijken. We hebben eerst de basis voor de tuin gedaan; de bestrating, het kunstgras en vervolgens de beplanting.

We bouwen het gewoon zelf!

Een overkapping voor in de tuin is niet moeilijk te vinden. Een betáálbare overkapping voor in de tuin, dus blijkbaar wél! Voor een overkapping van dit formaat ben je al gauw 1800 tot 2000 euro kwijt, en dan moet hij ook nog worden geplaatst. Andre had dus in de eerste instantie een aanvraag uitgezet op Werkspot en daar kregen we ook al gauw reacties op, maar ook toen lagen de prijzen erg hoog. Maar we gaven niet op, die overkapping moest er komen. Uiteindelijk kwam ik via de website van een bouwmarkt terecht op een bedrijf dat ook kant en klare overkappingen leverde, en die waren al een stuk betaalbaarder. Op het moment dat we bezig waren met deze zoektocht was onze klusjesman, die ook onze badkamer, keuken en toilet gedaan heeft, nog bezig met het zwart verven van alle kozijnen. Samen met Andre keek hij naar de overkappingen online en al snel ontdekten ze dat de complete bouwtekening van de overkapping die we wilden, gewoon online stond, met de maten en benodigde schroeven en materialen en al. Weet je wat, zei hij, ik kan dit gewoon zelf gaan bouwen. En zo geschiedde. Ook Sketch heeft het hele proces nauwlettend in de gaten gehouden, zie je haar liggen?

overkapping in de tuin

De constructie staat!

Al binnen een dag was de overkapping in de tuin gebouwd. Dat begon allemaal met vier palen die heel diep in de grond werden gezet. Verder moet er natuurlijk rekening gehouden worden met regenval, dus de voorste palen staan heel iets hoger dan de achterste palen, alhoewel dat met het blote oog wat mij betreft nauwelijks te zien is. Je ziet hier dat het al iets donkerder begon te worden, gelukkig hadden we het oranje zeil, want vlak na het nemen van deze bovenstaande foto barstte de regen los!

overkapping

Het dak van de overkapping in de tuin

Toen de constructie van de overkapping in de tuin eenmaal stond, kon het dak bekleed worden. Dat is gebeurd met EDPM dakfolie. Tot slot is er nog een dakgoot en een pijp op de overkapping geplaatst voor de afvoer van het regenwater. Andre en ik hebben de overkapping zelfs gebeitst. Hoewel het vooral heel veel werk was, omdat het zoveel hout was, was het de meest simpele schilderklus die we ooit gedaan hebben. Hout beitsen vergt gewoon een stuk minder nauwkeurigheid dan bijvoorbeeld het verven van een binnendeur, ontdekten we al gauw!

overkapping in de tuin

Het resultaat

En zo staat de overkapping er dan nu bij. We zijn er onwijs blij mee, de overkapping maakt de tuin echt helemaal af. Je zit er enorm lekker in de schaduw en soms zitten we er zelfs onder als het een beetje miezert, je zit namelijk heerlijk beschut. Waar we nog even over getwijfeld hebben, zijn de afmetingen. Dat de palen in de grond zouden komen waar ze nu staan, daar waren me het samen met de klusjesman al gauw over eens, maar we zaten te twijfelen over het dak; of we die tot boven de palen moesten doen, of dat we de overkapping toch een stukje groter moesten maken. Qua kosten scheelde dat uiteindelijk niet veel, omdat veel planken toch al vrij lang waren toen we ze bestelden, en uiteindelijk zijn we ook blij dat we hem zo groot hebben laten maken als de ruimte maar toeliet. Nu was er namelijk ook meer dan genoeg plek voor de hangstoel. Mocht jij nu ook interesse hebben in zo’n op maat gemaakte overkapping in de tuin, neem contact met me op, ik kan je dan in contact brengen met onze klusjesman.

overkapping in de tuin

Heb jij een overkapping in de tuin?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar fotografie, fotografie beeld 1. All rights reserved.

19 Comments

 1. Ilona says:

  Nee want geen tuin meer. Maar in het huis in Nieuwegein hadden we ook plannen in die richting toen we er net woonden en via Werkspot kwamen daar echt belachelijke prijzen uit van Euro 3.000 tot wel 10.000 :-((( maar klusjesmannen en consorten kunnen tegenwoordig blijkbaar dat soort prijzen vragen (ook nu nog) omdat sinds de uitbraak van het virus iedereen aan het klussen is geslagen.
  Prachtig is het overigens geworden bij jullie en goede timing nu vakantie naar het buitenland wordt afgeraden.
  FIjne week.

  1. Christiana says:

   De timing was echt bijzonder goed! Ik denk ook eigenlijk dat als die lockdown er niet geweest was en we niet zoveel thuis hadden gezeten, dat we nu niet zo ver met de tuin waren geweest. Achteraf gezien zijn we er namelijk echt heel erg lang mee bezig geweest (het duurt altijd langer dan je denkt…) maar het was alle moeite meer dan waard! Ik stond trouwens ook wel echt te kijken van de prijzen die gevraagd worden voor de overkappingen! Gelukkig kon onze klusjesman het doen. Ik had er ook niet blijer mee kunnen zijn.

 2. Prachtige overkapping! Wij hebben er ook een, maar dan vast aan het huis en ben er zo blij mee! Het is een klap geld maar ik ben elke dag blij dat we deze overkapping hebben aangeschaft. We kunnen zo veel langer genieten van de tuin en de woonkamer lijkt zo ook veel langer.

  1. Christiana says:

   Klopt, het is een goede investering. Voorheen hadden we een soort ‘party-tent’, maar die hield de warmte helemaal niet goed tegen waardoor ik nauwelijks in de tuin zat. Nu zit ik er bijna elke dag. Ik vind het nu ook zo heerlijk om op de loungeset te ontbijten, terwijl Sketch dan lekker door de tuin rent en speelt. Daar kan ik dan zo van genieten;-)

 3. Wauw, dit ziet er echt prachtig uit! Wat een sfeervolle plek is het zo! En ook heel stijlvol dat jullie de overkapping zwart hebben geverfd.
  Eigenlijk lijkt zoiets me ook wel wat (moet ik wel eerst een huis met tuin hebben, haha), alleen al omdat je door zo’n overkapping zelfs bij regenachtig weer buiten kunt zitten.

  1. Christiana says:

   We hebben hem zelf inderdaad zwart gebeitst. Super simpel was dat, het was alleen wel veel werk omdat het zoveel hout was, maar het was de moeite waard;-)

 4. Wauw wat mooi! Heel sfeervol. Lijkt mij ook heel gezellig als het donker is en met lichtjes en kaarsjes aan. En wat gaaf dat jullie het zelf zijn gaan doen.

  1. Christiana says:

   Toevallig heb ik gisteren een heel leuk windlicht bij H&M HOME gekocht, binnenkort kunnen de kaarsjes op een mooie avond hier dus ook aan;-)

 5. Prachtig geworden! Ik heb zelf ook de overkapping zwart gebeitst en dat heeft zo’n chic effect vind ik. Al helemaal fijn als je het op deze manier een stuk voordeliger kan doen.

  1. Christiana says:

   Klopt inderdaad, ik moet zeggen dat ik de oorspronkelijke kleur van het hout ook zeker niet lelijk vond, maar ik wist van tevoren al wel dat ik de overkapping uiteindelijk zwart wilde hebben, nu vind ik het ook een mooier geheel qua kleur met de loungeset.

 6. Wat een prachtig resultaat is het geworden! Heerlijk om vertoeven… hoef je helemaal niet meer op vakantie 🙂

  Wij hebben geen overkapping. Zou wel een zonnewering willen op ons terras maar niets vast. Tenzij misschien over het terrasje achteraan of dat aan de moestuin. Maar dan denk ik ook zonder echt dak maar eerder een pergola begroeid met mooie klimplanten of druiven.

  1. Christiana says:

   Oh, een pergola vind ik ook altijd zo mooi staan, zo gezellig!

 7. Wat gezellig en mooi gemaakt! Complimenten voor de klusjesman!
  Ideaal, ik kan ook niet tegen de zon en onder zo een dakje is het veel fijner. Ook meer het gevoel dat je uit het zicht zit, ik ben zo iemand die gewoon niet lekker zit als ik weet dan buren mij kunnen zien, dus zet ik ook altijd graag de parasol zo dat niemand mij kan zien.
  Heerlijk, geniet ervan!

  1. Christiana says:

   Ik snap wat je bedoelt, ik vind dat ook nooit prettig / relaxed! Maar hieronder zit je dus wel tamelijk verstopt haha;-)

 8. Wat ziet dit er mooi uit, zoiets willen wij ooit ook hebben. Eerst zouden we ons huidige huis nog verder opknappen, maar waarschijnlijk word het toch verhuizen binnen twee jaar. Geniet er samen lekker van, zo kan je heel wat zwoele avonden nog gezellig buiten zitten x

 9. Oh wow dat ziet er wel heel erg mooi uit en ideaal dat hij kant en klaar geleverd kan worden. Mijn oom en tante hebben dat toen ook gedaan.

  1. Christiana says:

   In de eerste instantie wilden we dus een kant en klare overkapping kopen die alleen nog in elkaar gezet hoefde te worden, maar uiteindelijk hebben we deze overkapping dus helemaal op maat laten maken;-)

 10. Wauw het is echt prachtig! Ik wil ook heel graag een overkapping in mijn tuin, omdat ik nu helemaal geen schaduw heb. Maar ik vrees ook een beetje voor de prijs, dat het mijn spaargeld te veel opslokt. Heerlijke tuin hebben jullie nu, ik kijk uit naar het make-over artikel!

  1. Christiana says:

   Het komt eraan, het is echt een bizar verschil haha;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.