Word je ook gek van de rondslingerende spullen in huis? Kun je nooit vinden wat je zoekt? Ik geef je 5 tips om ze voor eens en voor altijd op te ruimen.
De frustraties rondom rondslingerende spullen in huis
Rondslingerende spullen in huis, we hebben ze allemaal. Het feit dat die ondefinieerbare troepjes overal door je huis liggen, kan meerdere redenen hebben. De meest voorkomende reden? Je hebt te veel spullen en te weinig ruimte. Maar het kan ook te maken hebben met het feit dat bepaalde spullen geen váste plek hebben, of geen logische opruimplek. Of dat je niet weet waar je het moet laten, of dat je gewoon simpelweg geen zin hebt om iets aan te pakken of op te ruimen. Gelukkig zijn er voor al deze redenen oplossingen. Want rondslingerende spullen laten je huis niet alleen vaak rommelig ogen, maar kunnen ook nog eens enorm frustrerend werken omdat je nooit kunt vinden wat je zoekt.
Om te beginnen: verzamel al je rondslingerende spullen
Wil je voor eens voor altijd wat aan die rondslingerende spullen in je huis doen, dan is het belangrijk om te kijken wat die spullen nu eigenlijk precies zijn. Voor iedereen zal dat namelijk anders zijn. Veel voorkomende spullen die in veel huizen geen specifieke plek hebben zijn batterijen, boodschappentassen, pennen, bonnetjes, schoenen, afstandsbedieningen, opladers en post. Kijk ook eens waar die spullen precies rond slingeren. Op je salontafel, of op je aanrechtblad? Of misschien in de gang, of op de trap? Verzamel deze spullen, dan ga je de volgende stap zetten. Je doet er trouwens verstandig aan om alle spullen te verzamelen op een plek. Je gaat nu namelijk zoeken naar een (meer) logische opbergruimte. Het kan namelijk heel goed zijn dat je voor spullen die je gewend bent om bijvoorbeeld boven op te bergen, beneden een veel betere plek kunt vinden.
Wat heb je echt nodig?
Nu je al je rondslingerende spullen verzameld hebt, kun je gaan kijken wat je echt nodig hebt. Wees streng en beslis direct. Creëer tijdens het opruimen geen weet-ik-niet stapel, want dat worden natuurlijk ongetwijfeld weer spullen die toch gaan rondslingeren. Wat wil je bewaren? Wat heb je echt nodig en wat gebruik je ook daadwerkelijk (vaak)? Ook niet geheel onbelangrijk: Kijk ook eens kritisch naar de hoevéélheid van je spullen. Want hoévéél boodschappentassen heb je eigenlijk nodig? Met hoeveel pennen kun je tegelijk schrijven? Ga je al deze tijdschriften nog lezen? Je kunt ook nog op een andere manier tegen dit soort dingen aankijken. Ik gaf de tip ook al eens in een opruimartikel voor je keuken. Misschien is het leuk om eens te ‘investeren’ in een paar echt mooie spullen, die je juist graag in het zicht wilt hebben. Gooi al je oude, half versleten boodschappen tas een keer weg en koop daarvan in de plaats een duurzame shopper die ook nog eens leuk aan je kapstok staat. Of koop een set mooie pennen en een pennenbak zodat het als het ware leuk wordt om die ergens neer te zetten.
Bedenk een vaste en vooral logische plek
Al die rondslingerende spullen die ik net zo specifiek noemde, slingeren rond met een reden. Omdat het bijvoorbeeld spullen zijn die je vaak gebruikt of vaak nodig hebt. Ondanks dat feit, of misschien juist daarom, moet je die spullen dus een vaste plek geven. Die plek moet niet alleen vast zijn, zodat iedereen in huis altijd weet waar die spullen (moeten) liggen, maar moet ook logisch zijn. Boodschappentassen bijvoorbeeld, die neem je mee als je de deur uit gaat, de hal of de kast onder de trap is dan een logische plek. Binnengekomen post? Het lijkt misschien logisch om die in de hal te leggen, maar in de realiteit zal vaak blijken dat die post er dan dagen of zelfs weken blijft liggen. Is het wellicht handiger om die post op je werkplek te leggen, of op je bureau? Op die manier kun je jezelf aanwennen dat je ermee aan de slag gaat zodra je weer op je werkplek zit. Merk je vaak dat er bonnetjes van aankopen of boodschappen rondslingeren? Je kunt jezelf wellicht aanleren dat bonnetjes van bijvoorbeeld supermarkt aankopen direct weggegooid kunnen worden. Voor andere bonnen kun je wellicht een bakje maken. Verdiep je ook zeker eens in slimme opbergers in je lades en kasten, zodat je alle losse rommeltjes die je vaak nodig hebt of gebruikt ook netjes kunt opruimen en organiseren. Op deze manier kun je ze ook sneller weer vinden. Het is tenslotte altijd belangrijk om te zoeken naar plekken / oplossingen die voor jou werken, en die voor jou logisch zijn.
Blijf dingen niet uitstellen
Een andere reden voor rondslingerende spullen kan zijn dat het dingen betreft waar je nog iets mee wilt of moet doen. Post die nog uitgezocht moet worden, knopen die je aan een jas wilt zetten, kaarten die je nog wilt versturen of lege batterijen die je naar een verzamelpunt wilt brengen. Blijf deze dingen niet uitstellen, maar pak deze klusjes gewoon een keer allemaal aan zodat je korte metten kunt maken met die spullen. Probeer klussen in het algemeen ook echt af te maken om rondslingerende spullen in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.
Dagelijks een opruimrondje
Het is een algemeen bekend gegeven dat mensen vaak opzien tegen opruimen en schoonmaken. Toch blijkt achteraf vaak dat zo’n klusje enorm meevalt, zeker als je kijkt naar de tijd die je er uiteindelijk aan kwijt bent. Wellicht helpt het je om dagelijks een opruimrondje in te lassen. Een rondje van vijf minuten is vaak al voldoende om de rondslingerende spullen op te ruimen. Ontdek zelf wanneer dit je het beste uitkomt, misschien voordat je naar je werk gaat, of misschien juist voordat je naar bed gaat? Probeer het gewoon eens! Misschien bevalt het zo goed dat het al snel een goede gewoonte wordt.
HEB JIJ VAAK LAST VAN JE RONDSLINGERENDE SPULLEN?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Dacht vroeger altijd dat een groot huis een oplossing was maar toen wij verhuisden van een appartement in Nieuwegein van 125 m2. naar een huisje in Hoofddorp van 75 m2. terug naar een huis in Nieuwegein van 144 m2. en nu een appartement in ’s Hertogenbosch van 95 m2. Rommel is er in ieder huis en overal moet je opruimen. Hier is ons rommelgebeuren een groot schiereiland in de keuken als je binnenkomt in de woonkamer en het is heel verleidelijk om daar van alles op te leggen….Onnodige spullen hebben we tijdens de 1e verhuizing al weggedaan en ik ben tegenwoordig dol op de opruimers van de Ikea en dichte bakken met deksels zijn ook allemaal gelabeld. Ik probeer meestal 1 x per dag een rondje “losse spullen opruimen”te doen.
Haha, ik denk inderdaad dat een groot / groter huis ook niet de oplossing is, ik denk dat het vooral heeft te maken met A) de hoeveelheid spullen in het algemeen en B) of je een rommelkont bent of niet;-) Ik denk dat mensen met een groot huis veel sneller geneigd zijn om dingen (langer) te bewaren omdat ze er toch wel plek voor hebben, maar een groot huis kan natuurlijk uiteindelijk net zo rommelig worden als een klein huis! Ik probeer ook echt dagelijks dat opruimrondje te doen. Sowieso voor ik de deur uit ga en dan nog een keer voordat ik naar bed ga. Niets fijner dan thuis te komen of in de ochtend beneden te komen in een net en opgeruimd huis.
Wat een fijn artikel! Word weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik heb op het aanrecht een dienblad staan met 2 mooie potten voor de koffie, maar ik merk dat dat dienblad ook voornamelijk gebruikt wordt om troep op te gooien. Bonnetjes, spaarkaarten, pennen, spullen waarvan ik niet weet waar ik het moet laten. Het ziet er altijd zo slordig uit en ik irriteer mij er mateloos aan. Nu toch maar eens alles bekijken met jouw tips;)
Jaja, de irritatie is herkenbaar! Ik heb het niet in dit artikel genoemd, maar ik ben ook altijd een voorstander van een zogenaamde rommel-la, waar dan ook in huis. Daar kun je al die troepjes kwijt waarvan je even niet zo gauw weet wat je er mee aan moet, zodat ze in ieder geval niet rondslingeren danwel in het zicht liggen. De truc is dan natuurlijk wel om die rommel-la ook weer regelmatig op te ruimen, voordat het een hele rommel-kast wordt;-)
Ik herken dit he-le-maal, alleen dan niet bij mezelf maar bij mijn vriend haha. Ik ga hem je artikel laten lezen 😉
Ik heb een vriend die alles voir ne opstapelt, dan weet ik weer dat het tijd is om de boel een nette plek te bezorgen. Ik ben wel iets te veel een ‘neergooier’, maar begin het stap voor stap te leren.
Hihi zeker herkenbaar.. bij mezelf (ik ben altijd die autosleutels kwijt) maar ook bij mijn huisgenoten (man en kind) 😂 . Ik doe dagelijks zeker meerdere opruimrondjes. Had laatst allerlei rondslingerende papieren (administratie) netjes geordend in een nieuwe ordner (vond echt dat ik daarmee goed bezig was, hihi). En zal die batterijen ook eens wegbrengen.. die ben ik ook zat.
Haha, daar mag je ook trots op zijn, heerlijk hè, dat voldane gevoel als je zulke klusjes dan eindelijk eens aanpakt!
Sommige dingen slingeren altijd rond bij ons, maar sinds kort heb ik alle afstandsbedieningen in een metalen emmertje gelegd, zo eentje die je in de tuin hoort… 😉 Al die AB’s lagen op tafel en de halve tafel was dan vol. Ook mijn tv bril stop ik er nu in, die was ik ook altijd kwijt.
Maar nu een grote ergernis..Wij zijn dat pasje voor de vuilcontainer kwijt, lag altijd in de keuken en Jeroen zei volgens mij: “Ik leg hem hier neer” maar als bij toverslag verdwenen. De nieuwe gaat voortaan in dat vakje bij de smartphone!
Slim inderdaad, alle afstandsbedieningen bij elkaar, wij hebben er ook drie (drie!) maar die liggen altijd in het tv-meubel. Ik denk dat het ook scheelt dat wij niet ontzettende tv-kijkers zijn. In de avond vinden we het altijd wel leuk om een serie of film te kijken en dan is die afstandsbediening ook eigenlijk zo uit de kast gepakt. Oh hè, dat is inderdaad erg onhandig dat je dat pasje kwijt bent, hopelijk is hij inmiddels weer tevoorschijn gekomen.
Haha heel herkenbaar! Ik heb toevallig een grote bak waar ik vaak frutsels in gooi, zo bewaar ik ze wel maar zijn ze toch uit het zicht. Ik had in mijn vorige huis ook een haakje voor m’n sleutels, super handig! Zo hingen ze altijd op dezelfde plek en raakte ik ze nooit kwijt.
Heel slim inderdaad, sommige dingen moet je nu eenmaal toch ergens bewaren;-) Ik heb een beetje een idioot grote sleutelhanger (zoals je ziet op de foto haha) dus ik hang hem altijd aan de kapstok. Het is wel fijn om daar een vaste plek voor te hebben.
Nee ik herken het gelukkig niet. Ik word helemaal gek van die kleine troepjes overal in huis, dus ik ben echt van het opruimen én het weggooien. Scheelt ook een hoop 😉