Je rozen langer mooi houden begint eigenlijk al in de winkel. Ik vertel je waar je op kunt letten en hoe jouw rozen gegarandeerd een week mooi blijven.

Je rozen langer mooi houden door ze schuin af te snijden

Wanneer je bent verrast met een mooie bos rozen, maar ook wanneer je jezelf er blij mee hebt gemaakt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Door je rozen op de juiste manier te verzorgen, moet je er minimaal een week van kunnen genieten. Je rozen langer mooi houden begint allemaal met ze schuin af te snijden. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mesje. Het schuin afsnijden van rozen zorgt voor een groter oppervlak waardoor ze beter water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Wist je dat je dit het beste onder water kunt doen?

Kies de juiste vaas en houd bladeren uit het water

In principe kunnen rozen in elke vaas. Ze zijn namelijk niet overdreven zwaar of groot. Het is wel heel belangrijk dat je een schone vaas gebruikt. Van mijn bloemenman kreeg ik ooit de tip om een druppeltje chloor aan het water toe te voegen. Hierdoor komen er namelijk minder gauw bacteriën in het water. Ook is het belangrijk dat je vaas groot genoeg is. Bloemen leven en groeien en ze willen daar graag de ruimte voor hebben. ‘Prop’ je mooie rozen dus niet in een te kleine vaas. Je rozen langer mooi houden doe je dus door ze schuin af te snijden en ze in een schone vaas te zetten die groot genoeg is. Maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen bladeren in het water staan. Die haal je er natuurlijk heel eenvoudig af, zodat er geen bacterievorming plaats vindt. Wanneer er bladeren in het water hangen, kunnen deze gaan rotten en dat kan heel onprettig gaan ruiken.

Je rozen langer mooi houden door het water regelmatig te verversen

Controleer het water van je rozen regelmatig. Wanneer het water troebel wordt en / of stinkt, moet het water ververst worden. Je kan er voor kiezen om je rozen opnieuw schuin af te snijden wanneer ze in vies water gestaan hebben. In een transparante vaas is het natuurlijk altijd het makkelijkst om te zien of het water aan verversing toe is. Vergeet zeker niet om hier ook op te letten als je rozen niet in een transparante vaas staan. Als je het water gaat verversen, kun je direct van dit moment gebruik maken om de rozen te controleren. Er zullen altijd rozen bij zijn die het minder goed doen. Deze kun je er uit halen. Is je bosje dan opeens erg klein, dan kun je de enkele rozen die het nog wel goed doen verdelen over kleine(re) vaasjes. Ik kocht laatst deze vazenset van &Klevering en zulke vaasjes zijn enig voor enkele bloemetjes!

Nog een paar tips om rozen langer mooi te houden

Bij de supermarkt zie ik wel eens bloemetjes die zijn afgeprijsd. Fijn natuurlijk, maar sommige kun je toch echt beter laten staan, omdat je daar waarschijnlijk maar heel kort plezier van gaat hebben. Als rozen vrij ‘los’ op de steel zitten en zelfs zacht aanvoelen, is dat een teken dat ze niet lang meer goed blijven. Verder kunnen rozen niet lang zonder water, zorg er dus voor dat je ze direct gaat schikken zodra je thuis komt. Bewaar je rozen verder ook niet op een te warme plek, zoals in vol zonlicht of in de buurt van je verwarming. Rozen lenen zich enorm goed om te drogen. Zorg ervoor dat je het droogproces start zodra de bladeren nog hard zijn. Als de blaadjes zacht zijn, bruin worden en er al af beginnen te vallen, ben je te laat en dan zullen je rozen niet mooi indrogen.

WAT ZIJN JOUW FAVORIETE BLOEMEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

  1. Ik hou van rozen en ik heb er nu een aantal met succes gedroogd. Zo blij mee!

    1. Christiana says:

      Leuk is dat hè! Ik heb pas geleden ook nog roze rozen gedroogd en die heb ik nu op het toilet staan. Ik vind rozen drogen ook makkelijk. Dat is bij mij eigenlijk nog nooit mislukt, terwijl het drogen van hortensia’s al een paar keer is mis gegaan. Gewoon op het verkeerde moment begonnen, heel jammer. Ik heb gelukkig nog een paar gedroogde hortensia’s staan die ik echt al langer dan twee jaar heb, die zien er nog steeds prachtig uit.

  2. Ilona says:

    Leuke tips hoorde gisteren op de radio dat je bloemen helemaal niet schuin hoeft af te snijden. Ze gaven het voorbeeld met een rietje dat als je dat schuin afknipt er ook niet meer vloeistof ineens komt. Weet het niet doe het schuin afknippen altijd wel (met een speciale bloemenschaar). Druppel chloor doe ik altijd bij alle bloemen.
    Mijn lievelingsbloemen zijn anemonen maar die zijn er altijd maar heel kort in februari/maart. Verder ranonkels, tulpen, rozen, pioenrozen, helleborus, de enige bloemen waar ik niet dol op ben zijn lelies maar dat is vooral omdat ze zo vies ruiken en je moet oppassen voor dat stuifmeel op kwetsbare oppervlakken én kleding. Ken je de Ikebana en Ikeru vazen van Fritz Hansen die zijn ook voor een paar bloemen. Of de Vitra Nuage. Helaas hangt er ook een behoorlijk prijskaartje aan. Maar zijn misschien te “strak” voor jullie interieur.

    1. Christiana says:

      Ah ja, lelies! Die vind ik zelf ook niet heel lekker ruiken. Frits Hanzen kende ik nog niet, ik heb direct even ge-googled;-) Vrij strak inderdaad, wel chique! Ik vind Delfts blauwe vazen altijd erg mooi, ik vond er toevallig een paar weken geleden nog eentje bij de Kringloop voor nog geen tientje. Prachtig, die staat nu in de keuken met pampaspluimen.

  3. Ik koop echt nooit bloemen of planten. Ze gaan zo snel dood en ondanks je tips ben ik te lui en vergeetachtig daarvoor. Ik heb nu wel droogbloemen en dat gaat iets beter:)

    1. Christiana says:

      Dat is het fijne van droogbloemen, daar heb je inderdaad geen omkijken naar en ik vind ze eigenlijk net zo gezellig en mooi staan als ‘gewone’ bloemen en plantjes.

  4. Ik ben ook dol op rozen en het liefst met gipskruid ertussen. Vroeger kochten we ze altijd bij een bloemist, maar sinds dat we een Jumbo Foodmarket in de buurt hebben, haal ik ze altijd daar. Dan blijven ze minimaal twee weken staan (bij de bloemist 1 weekje). Echt een aanrader.

    1. Christiana says:

      Gipskruid! Het is echt al tijden geleden dat ik dat eens gekocht heb. Vroeger gebruikte ik dat altijd veel tijdens het maken van flatlays van producten;-) Toevallig zag ik laatst een heel mooie foto van een beetje een ouderwetse vaas in een donkere kleur waar alleen maar gipskruid in stond en dat vond ik er echt heel erg chique uitzien.

  5. Handige tips! Ik heb toevallig al 1,5 een bosje rozen staan. Toen ik ze kreeg van mijn vader waren ze rozen al helemaal uit en dacht ik dat ze slechts een paar dagen zouden staan. Maar inderdaad, een goede vaas en vers water doet wonderen. Nu 1,5 week verder zijn ze wel een beetje ten einde, maar vind dat ze heel lang en mooi hebben gestaan. Bij tulpen heb ik nog wel een beetje gekke tip van mijn oma: gooi een paar stuivers in de vaas. Klinkt gek, maar het zorgt ervoor dat de tulpen mooi rechtop blijven staan en je er lang plezier van hebt.

    1. Christiana says:

      De tip van de stuivers ken ik inderdaad ook. Ik moet zeggen dat ik hem zelf nog nooit heb toegepast. Wat tulpen betreft zorg ik er altijd voor dat ze niet te veel water hebben en dat ze niet in de zon of bij de verwarming staan. Dan gaat het meestal goed!

  6. Laatst kreeg ik pieonrozen van Jeroen en ik had ze wel schuin afgesneden maar geen chloor of suiker in het water gedaan. Toen ze gingen hangen heb ik even opgezocht of ze nog te redden waren, weer schuin afsnijden en vers water… Maar ik vrees dat ze nog steeds hangen. Ach, het staat ook best kunstzinnig eigenlijk!

    1. Christiana says:

      Ah, jammer! Maar ach, pioenrozen zijn van zichzelf al zo mooi dat ze zelfs hangend nog gezellig staan;-)

  7. Omdat ik bloemen juist heel snel dood laat gaan, koop of krijg ik ze nooit (ik zeg bewust dat ik ze nooit wil). Misschien dat ik mezelf binnenkort toch op een mooie bos rozen trakteer (staat ook leuk op productfoto’s haha) en dan met jouw tips aan de slag ga x

  8. De meeste van jouw tips pas ik toe, mijn bloemen gaan er nog wel eens aan omdat ik vergeet om het water aan te vullen. Mijn favoriete bloemen zijn pioenrozen, nu dus gelukkig ook het seizoen voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.