Heb jij er ook al zin in, schatzoeken op Koningsdag? Ik geef je 5 tips voor het vinden van de mooiste spullen voor de beste prijs.

Beware

Schatzoeken op Koningsdag

Aankomende week is het weer zover, Koningsdag. Niets leuker om te gaan schatzoeken op Koningsdag. In feite is het niet eens zozeer het feit dat je spulletjes hier vaak (veel) goedkoper kunt vinden dan in winkels, het gaat natuurlijk vooral om het feit dat je heel bijzondere en unieke vondsten kunt doen. Ik vind het altijd enorm leuk om op zoek te gaan naar schatten, net zoals ik kringlopen altijd heel erg leuk vind. Toevallig vond ik vorige week nog een énig Delfts blauw voorraadpotje bij de kringloop. Ik kan niet wachten om deze straks in mijn nieuwe huis een mooi plekje te geven. Hoewel vintage spullen steeds geliefder worden in interieurs, hoor ik toch nog vaak dat mensen ‘niets kunnen vinden’ op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel. Ik deel mijn tips voor het schatzoeken op Koningsdag. Koningsdag is echt een dag om op pad te zijn, wil je gaan schatzoeken, ga dan op tijd de deur uit. De reden daarvoor is heel simpel, zo heb je de eerste en de meeste keus.

Denk in mogelijkheden

Op Koningsdag zul je ongetwijfeld een hoop kleedjes en kramen met ‘rotzooi’ tegenkomen, maar geloof me; er kunnen echt párels tussen die ‘rotzooi’ liggen. Denk vooral in mogelijkheden en wees creatief. Zie je bijvoorbeeld een gave lamp met een gescheurde kap erop of een kap die totaal je kleur niet is? Zoek er dan een andere kap bij. Het mixen en matchen met lampvoeten en kappen is tegenwoordig sowieso helemaal ‘in’. Zie je een schilderij met een gave lijst, maar spreekt de afbeelding in de lijst je niet aan? Dan doe je er zelf een andere afbeelding in. Een oud kastje of krukje kun je verven of voorzien van nieuwe knoppen, een metalen plantenrekje kun je spraypainten en een voorraadpotje met een beschadigd deksel kan een bloempotje worden.

Hou het gezellig als je gaat schatzoeken op Koningsdag

Tijdens het schatzoeken op Koningsdag hoort afdingen er natuurlijk gewoon een beetje bij, maar hou dit wel leuk. Zeker wanneer je heel specifiek op zoek bent naar bepaalde items, weet je vaak heel goed hoeveel zoiets waard is. Vaak worden spullen op Koningsdag al heel goedkoop aangeboden en wanneer iemand je iets voor een euro aanbiedt, is het éigenlijk een beetje flauw om te zeggen dat je er vijftig cent voor wilt geven. Heb respect voor de verkoper en zijn spullen. Het is toch veel leuker om op een enthousiaste en vriendelijke manier aan de verkoper te vragen of je dat ene mooie vaasje voor drie euro mag meenemen, in plaats van ‘drie’ te schreeuwen? Onthoud bovendien dat de meeste spullen op zo’n kraam of kleedje tweedehands spullen zijn. Het kan dus zijn dat die spullen er niet meer helemaal gaaf uitzien, daar is de prijs vaak ook naar. Ding verder niet af om het afdingen en al helemaal niet met ‘slappe excuses’. Ik zal nooit vergeten dat ik op een rommelmarkt het volgende gesprek opving. Een vrouw zeurde over een blouse van twee euro. Ze wilde er een euro voor geven, ‘want ze wist niet of de blouse haar wel paste’. ‘Nou’, zei de verkoper toen, ‘voor 1 euro weet je dat toch nog steeds niet?’. Chapeau, dacht ik toen, want als een blouse je gewoon echt niet past is die ene euro zogezegd ook weggegooid geld, toch?

Goed zoeken en niet twijfelen

Neem tijdens het schatzoeken op Koningsdag de tijd om je ogen goed de kost te geven. Kijk niet alleen op de kraam. Vaak staat er namelijk van alles in dozen of kratten voor de kraam en hangt er bovendien van alles boven. Zoek ook in die dozen, wie weet wat je tegenkomt. Het loont ook zeker de moeite om een tweede ronde te lopen langs kraampjes of kleedjes waar je al geweest bent. Het komt niet zelden voor dat mensen heel veel spullen bij zich hebben en steeds nieuwe spullen op hun kraam neerleggen als ze het een en ander verkocht hebben. Vraag het ook vooral aan verkopers wanneer je heel specifiek op zoek bent naar bepaalde dingen. In feite is schatzoeken op Koningsdag niet voor de twijfelaars. Van alles is er in principe maar één exemplaar en als jij het niet meeneemt, dan neemt de persoon na jou het wel mee. Verkopers zullen zelden spullen apart houden zonder een aanbetaling, want waarom zouden ze? Zij staan daar immers om juist zoveel mogelijk spullen kwijt te raken.

WAT GA JIJ DOEN OP KONINGSDAG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Ik weet het niet, aan de ene kant lijkt het mij best leuk om weer eens naar zo een markt te gaan, als het maar niet te druk is. Wat het vaak wel is, dat schuifelen tussen al die mensen, ik krijg het al bloedheet bij het idee.
    Je hebt helemaal gelijk, ik heb ook, toen Tom klein was, op zo een kleedje gezeten en ergerde mij dood aan die mensen die alles voor bijna niks wilden meenemen. Zo irritant. Nee, ik ding nooit af en zeker niet bij kleine kinderen, die gun ik juist een extraatje.

  2. Wij zijn in Haarlem/Heemstede naar de vrijmarkt geweest en ik was eigenlijk op zoek naar een pluchen aapje van een bepaald merk. Ik kocht op 27 april 2018 in Hoofddorp (toen woonden wij daar net) een pluchen aapje wat de verkoper eigenlijk in de container wilde gooien. Zag er niet uit maar het gezichtje van het aapje sprak mij aan. Ik heb haar gewassen en naar de berendokter gebracht die haar opgevuld heeft. Ik kocht haar voor 0,50 en we noemde haar 50 cents 🙂 Wilde eigenlijk dus nog een aapje van dit merk maar als je op zoek gaat naar iets lukt het niet:-)

  3. Ik ben hier echt niet goed in, maar ik heb er ook echt geen geduld voor😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.