Ga je tapijt van de trap verwijderen? Wij zijn hier nét mee klaar. Ik geef 5 tips waar je zeker wat aan gaat hebben bij deze grote klus.

Traprenovatie en tapijt van de trap verwijderen

Ga jij binnenkort je trap renoveren? Om kosten te besparen kun je eventueel zelf de trappen voorbereiden op de traprenovatie. Ik kan je alvast zeggen dat dat aardig wat werk is. Moet jij nu ook tapijt van de trap verwijderen, dan weet ik zeker dat je baat gaat hebben bij deze tips. Ga je oud tapijt van de trap verwijderen, dan is het handig om te weten hoe deze oude trapbekleding is vastgemaakt. Tapijt kan bijvoorbeeld worden vastgelijmd of vastgeniet. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Tapijt van de trap verwijderen kan natuurlijk zowel handmatig als machinaal. Hoe je het ook doet, je moet altijd ergens een ‘beginnetje’ maken. Wij hebben dat gedaan door met een stanleymes als het ware een snee in het midden te maken. Van daaruit kun je het tapijt dan met een plamuurmes of een multitool verwijderen. Ik was in het begin best een beetje huiverig of ik niet in de trap zou snijden, maar dat bleek echt helemaal niet het geval te zijn. Het tapijt is zó dik, dat je zelfs meerdere keren moet ‘snijden’ om er überhaupt een snee in te krijgen.

Handmatig of machinaal het tapijt van de trap verwijderen?

Is je trapbekleding nu vastgemaakt met alleen spijkers, dan heb je ‘geluk’. Het is in dat geval het handigst om in een hoek te beginnen en de spijkers met een klauwhamer of nijptang te verwijderen. In principe kun je daarna het tapijt er zo aftrekken. Bij ons was het dus zowel gelijmd als geniet. We begonnen dus met het maken van een snee. Als je handmatig te werk gaat, zou ik je aanraden om een vlijmscherp stanleymes te gebruiken. Heb je die snee eenmaal gemaakt, dan kun je het tapijt gaan los steken. Zelf vond ik het prettig om hiervoor een wat kleiner plamuurmes te gebruiken. Op de een of andere manier werkte ik daarmee prettiger dan met een groter plamuurmes. Je kunt ook een Multitool gebruiken. Wij hebben hiervoor de Multitool van Makita gebruikt. Wij hebben enorm veel geluk gehad dat we dit apparaat van iemand konden lenen, want handmatig is het dus op zich wel te doen, maar het is het dan enorm zwaar en vooral heel veel werk. Met de multitool kun je schuren, schrapen, snijden en zagen. In feite doet dit apparaat hetzelfde als wat jij met je plamuurmes doet, alleen vele malen sneller.

Gebruik cola om lijmresten te verwijderen

Omdat wij opnieuw onze trap renoveren met vloerbedekking, is het belangrijk dat oude lijmresten goed verwijderd worden. Hiervoor kun je cola gebruiken. Dat klinkt misschien gek, maar het werkt echt heel goed. Wij hebben de cola in een plantenspuit geschonken en hiermee sprayden we dan de treden in. Ik lees online heel wisselende verhalen over hoe lang je de cola vervolgens in moet laten trekken. Uit ervaring kan ik zeggen dat een half uur tot een uur eigenlijk al voldoende is. Als je nu met je plamuurmes of een multi-tool aan de slag gaat, zul je echt zien dat de lijm zich makkelijk(er) laat verwijderen. Het is trouwens belangrijk dat je het plamuurmes in een bepaalde stand houdt. Soms lukt het niet goed, maar als je dan je hand ietwat buigt, lukt het los steken van de lijm opeens een stuk beter. Je zult merken dat je er steeds handiger in wordt. In plaats van cola kun je natuurlijk ook gaan voor een ‘officiële’ tapijtlijmverwijderaar. Dit koop je gewoon bij de bouwmarkt, maar zo’n product is vaak heel chemisch en schijnt behoorlijk te stinken. En over stank gesproken. Ik heb misschien een heel gevoelige neus, maar de combinatie van lijmresten en cola was echt allesbehalve lekker. Vergis je niet in de hoeveelheid werk die het verwijderen van lijm met zich meebrengt. Wij moesten twee trappen doen en dit was, in ieder geval bij ons, helaas niet in een paar uurtjes klaar. Nee, het tapijt van de trap verwijderen en daarna ook nog eens de lijmresten was zeer zeker niet het allerleukste klusje dat ik ooit in huis gedaan heb. We hebben echter wel een hoop geld bespaard door dit zelf te doen. Wanneer je cola gebruikt om lijmresten te verwijderen, zal je trap behoorlijk plakkerig worden. Ik heb dit gewoon schoongemaakt met een sopje met warm water. Daarna is het nog belangrijk om de trap goed te schuren. Ook dit kan natuurlijk weer zowel handmatig als met een elektrische schuurmachine.

WAT ZIT ER BIJ JOU OP DE TRAP? BEN JE DAAR TEVREDEN MEE OF ZOU JE OOK WEL EEN TRAPRENOVATIE WILLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

  1. Toen wij het huis(je) van mijn schoonmoeder renoveerden en daar zelf gingen wonen lag daar linoleum op de trap dat er al ruim 30 jaar lag. Dat was relatief gemakkelijk te verwijderen en de lijmresten hoefden niet helemaal weg omdat er vloerbedekking opkwam. Het grootste deel heb ik ook met een plamuurmes weggehaald en cola. Helaas is de trap daarna wel slecht gestoffeerd want het ondertapijt en tapijt was niet goed in de “holtes” van de trap gelegd. Ben daarom ook een keer van de trap gevallen. In het volgende huis lag er vloerbedekking en wilden wij PVC maar dat zou op 2.500 Euro per trap komen en dat hebben we toen maar even laten zitten. Soms lijkt het wel of bedrijven, nu het zo druk is, maar kunnen vragen wat ze willen en dat je als consument ook maar tevreden moet zijn. Vorige week kwam onze nieuwe bank met lelijke vouwen en verkeerd gestoffeerd. De leverancier vond ons maar “zeurpieten” en bij een bank van Euro 2.000 zou dat “normaal” zijn…..En voor kleine klussen komt sowieso niemand zijn bed uit! (althans dat is onze ervaring de laatste maanden).

  2. Toen we hier kwamen wonen hebben we ervoor gekozen om tapijt op de trappen te leggen. Het loopt heerlijk zacht en ‘galmt’ niet. Alleen het is overal geplakt, dus ik hoop dat we nog lang met dit tapijt kunnen doen. 😉

  3. Wat een goede tip van de cola. Wij hebben nog een trap waar de halve maantjes vanaf moeten, maar die zitten heel goed vast, dus daar zullen we wel wat tijd mee kwijt zijn.

    1. Christiana says:

      Toen wij in dit huis kwamen wonen, zaten er ook maantjes op de trap maar die wilde ik er heel gauw af hebben haha! Toen hebben we de cola truc ook gedaan en dat ging echt heel snel. In ieder geval ging het een stuk sneller dan deze bekleding, het leek wel of er vijf potten lijm op gesmeerd waren;-)

  4. Wat grappig, die cola! Hier was de trap al perfect toen ik het huis kocht. Gewoon met een soort donker (nep)hout bekleed. Ziet er mooi uit en het is handig met schoonmaken.

  5. Waar cola al niet goed voor is, haha! Wij kopen het vaak als wij keelpijn hebben, lost alles op lijkt wel. Ik heb ook lijmresten op de vloer, toch maar eens met cola proberen. Ik heb van die halve plaktegels op de trap geplakt, de trap zag er goed uit maar het was meer om alles wat te dempen. Tom heeft een nogal zware tred… Liefst zou ik zo een heel wollig zacht tapijtje erop willen leggen, voelt altijd zo lekker aan als het ietwat “bouncy”is.

  6. Wat een geweldige tip, die van de cola! Ik heb gelukkig nog nooit tapijt en lijmresten van een trap hoeven te halen, lijkt mij een vreselijke klus, super dat het met zoiets simpels veel makkelijker kan.

  7. Nooit geweten dat cola een middel kan zijn om de lijmresten te verwijderen. Ik heb na mijn eerste verhuizing vrij veel tijd gespendeerd aan het verwijderen van de resten. Toen werkte kokend water redelijk. Ben benieuwd wat het effect is van Cola in de praktijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.