goud in je interieur
Binnenkijken en inspiratie, INTERIEUR

Tips voor het combineren van goud in je interieur

Goud in je interieur is helemaal hip. De manier waarop je goud combineert is echter heel bepalend voor de sfeer. Ik geef je tips.

Goud in je interieur kun je met elke kleur combineren

Het is een feit dat bepaalde combinaties van kleuren nu eenmaal beter ‘werken’ dan andere combinaties en dat bepaalde kleuren elkaar versterken. Goud, net als zilver trouwens, werkt echter in principe met elke andere kleur. Ik heb zelf veel goud in huis, op mijn werkplek heb ik bijvoorbeeld goudkleurig behang, maar ik heb ook gouden tafeltjes en gouden accessoires. Door het hele huis heb ik vooral gewerkt met een blauw en groen kleurenthema, en dat goud matcht echt met alles. Op de foto hierboven zie je een open kast op mijn werkplek voor een gouden muur. Nu heb ik blauw als accentkleur, maar eerder was dat oranje en daarvoor had ik het gecombineerd met roze accenten. Goud kan dus echt gecombineerd worden met elke andere denkbare kleur. Houdt er wel rekening mee dat het kleurenpalet waarmee je goud combineert, heel bepalend is voor de sfeer. Een gouden kast voor een donkerblauwe muur bijvoorbeeld zal heel chique ogen, terwijl de combinatie van goud met wit en zwart voor een meer strakke / moderne look zorgt.

Goud combineren, welke stijl past bij jou?

In principe past goud in elke woonstijl, of je nu van de moderne, barokke / weelderige, eclectische of romantische stijl bent. De hoeveelheid goud in je interieur en de materialen waarmee je goud combineert, zijn echter heel bepalend voor de stijl die je uiteindelijk creëert. Ik zal een paar voorbeelden geven. Zet je je hele huis vol met gouden spiegels, tafeltjes, accessoires en kussens, dan kan dat een heel overdadig en ‘barok’ effect geven. Combineer je een strakke, glazen tafel met gouden poten met een reusachtige witte, leren bank, dan geeft dat een heel strak geheel, misschien wordt het zelfs een beetje ‘bachelor’-achtig. Ga je voor goud in combinatie met marmer, dan oogt het vaak heel chique. Wil je dus graag goud in je interieur, maar ben je bang dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je voor ogen hebt, begin dan klein, bijvoorbeeld met wat leuke accessoires of een gouden bijzettafeltje.

Het ene goud is het andere niet

Wanneer je graag verschillende nuances van een bepaalde kleur met elkaar wilt combineren, dan is het vaak mooier om voor bijvoorbeeld een donkere en een lichte tint te gaan, in plaats van twee kleurnuances die bijna hetzelfde zijn, maar net niet helemaal. Die twee kleurnuances kunnen er naast elkaar opeens helemaal niet meer mooi uitzien. Dit kan ook gebeuren met twee verschillende nuances goud naast elkaar. En geloof me, goud heb je echt in heel veel nuances. Vaak is het ook afhankelijk van het materiaal. Zo zijn de randen in onze zwarte badkamer bijvoorbeeld afgewerkt met een gouden randje en hebben wij een gouden drukplaat boven het toilet. Ik koos in de eerste instantie voor een gouden sidetable, maar toen die er eenmaal stond, begon ik me al gauw mateloos te irriteren aan het feit dat het goud van tafel heel anders was dan het goud van de badkamer zelf. Die sidetable heb ik dus zwart gespoten en nu is het een veel mooier geheel.

Goud in je interieur; ga voor details

Wil je graag (meer) goud in je interieur, maar ben je bang dat het too much wordt? Ga dan voor gouden details. Kies bijvoorbeeld voor goudkleurige bloempotjes. Je zult zien dat de combinatie van goud en groen (in het geval van plantjes dus) heel gaaf is. In de keuken kun je gaan voor gouden bestek, of voor glazen met een gouden randje. Wil je een stapje verder gaan, dan kun je kiezen voor gouden grepen op je kasten en lades. Op je werkplek kun je een dienblad op je bureau zetten met goudkleurige bureau-accessoires, zoals een schaar, pennen en een plakbandautomaat. Op de slaapkamer ga je bijvoorbeeld voor een gouden lamp en op de bank in de woonkamer ga je voor gouden kussens. En juist omdat goud in principe overal bij past, kun je die accessoires ook door het huis verplaatsen. Die kussens staan bijvoorbeeld ook leuk op je bed, en die gouden bloempotjes passen ook mooi in de badkamer.

Wat vind jij ervan? Goud in je interieur?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar fotografie, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Goud is niet het eerste dat ik meteen zou toevoegen aan mijn interieur. Ik vind het in jouw interieur echter prachtig staan, maar het past niet zo bij onze stijl 🙂

  1. Christiana says:

   Snap ik helemaal. Ik heb dat ook met bepaalde woonstijlen; die vind ik dan erg mooi, maar zoiets zou dan gewoon niet ‘passen’ in ons interieur.

 2. Ilona says:

  Bij jullie staat het erg mooi en subtiel en alles is met smaak gecombineerd. Wij liepen van de week langs een etalage van een woonwinkel en daar was ook veel goud gebruikt maar echt to much (bling, bling). Hier zou het niet passen vooral omdat er heel veel van RVS is.

  1. Christiana says:

   Met goud moet je inderdaad niet overdrijven, want dan word het gauw too much. Ik vind het dan ook juist leuk om het op een enigszins subtiele manier (voor zover dat kan met goud;-)) aan het interieur toe te voegen, zoals de gouden randjes in de badkamer en de gouden handgrepen in de keuken.

 3. Heel mooi goud in je interieur! Zelf ik heb rose-gouden accenten, hoewel ik eigenlijk goud mooier vind. Alles nieuw kopen zit er nu even in, dus voorlopig doe ik het met rose-goud. Ook ideaal om te combineren met verschillende kleuren. In het nieuwe huis wordt het denk ik met bordeaux rood en roze.

  1. Christiana says:

   Oh, wat een super gave en originele combinatie; bordeaux rood met roze en goud, dat gaat er vast heel tof uitzien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.