Vloerkleden geven direct warmte en sfeer aan je interieur. Wil jij ook een nieuw vloerkleed kopen, dan zijn dít een paar dingen om op te letten.

Tips voor het kopen van een vloerkleed, hoe groot moet het zijn?

Met een vloerkleed creëer je op een eenvoudige wijze heel veel sfeer in je interieur. Omdat een vloerkleed letterlijk vaak een groot object is en daarnaast best kostbaar kan zijn, is het goed om zoiets met beleid aan te schaffen. Denk goed na over wat je wil, in wat voor ruimte hij moet komen en of hij goed past bij de rest van de sfeer in je interieur. Ik heb zelf ook diverse vloerkleden in huis en ik deel graag mijn tips voor het kopen van een vloerkleed. Om te beginnen, hoe groot moet het vloerkleed zijn? De afmetingen van een vloerkleed zijn, naast de look ervan, eigenlijk het meest belangrijke waar je op moet letten bij het kopen van een vloerkleed. Een vloerkleed moet zeker niet te klein zijn. Een te klein vloerkleed kan echt verloren gaan in een te grote ruimte, dat wil je niet. In feite geldt; des te groter de ruimte, des te groter het vloerkleed mag zijn. Maar let op, koop ook zeker niet een te groot vloerkleed voor een te kleine ruimte. Ziet een vloerkleed er namelijk uit alsof het in een ruimte ‘gepropt’ is, laten we zeggen te dicht langs de randen van de ruimte, dan kan de ruimte juist te vol en daardoor dus kleiner lijken. Doe dus van tevoren wat serieus meetwerk.

Contouren alvorens je op pad gaat voor het kopen van een vloerkleed

Wanneer je voor het eerst een vloerkleed gaat aanschaffen en er dus nog geen hebt, is het soms best lastig om een voorstelling te maken van zo’n vloerkleed in de ruimte, zowel qua formaat als qua look. Als je twijfelt aan de afmetingen van een kleed, kun je de contouren van een toekomstig kleed met tape op de vloer uitzetten. Zo kun je van tevoren bepalen hoe groot je het vloerkleed wilt hebben. Hoe plaats je de meubels in je woonkamer op je vloerkleed? In feite zijn hier zeker geen vastomlijnde regels voor, het belangrijkste om in acht te houden is consequent zijn. Als het lukt, plaats dan ál je meubels op het vloerkleed op dezelfde manier. Plaats je je bank met alleen de voorste poten op het kleed, doe dat dan vervolgens ook met eventuele stoelen die in dezelfde ruimte staan. Wil je echt een heel groot vloerkleed, kies hem dan ook zó groot dat zowel je bank er in zijn geheel op kan staan als ook je stoelen. Hierdoor creëer je namelijk een eenheid. Eenheid vormen en meubels tot een geheel brengen is natuurlijk één van de redenen om een vloerkleed te kopen. Plaats je een vloerkleed in je eetkamer, dan kies je het beste voor een echt groot formaat, waar je stoelen in hun geheel oppassen. Je wilt er niet aan denken dat de voorpoten van de stoelen wel op het kleed passen en de achterpoten niet. Dat ziet er namelijk niet alleen onhandig uit, het is ook erg onpraktisch.

De kleur, het patroon en materiaal van je vloerkleed

In de eerste plaats koop je een vloerkleed vanwege de sfeer en gezelligheid die zo’n kleed uitstraalt. Maar dan moet dat geheel natuurlijk wel ‘kloppen’. Je kunt een vloerkleed natuurlijk als uitgangspunt voor een ruimte nemen. Ideaal als je sowieso al nieuwe meubels wilt of moet of gaat aanschaffen. Een algemene en handige stylingtip is altijd, werk met een kleurenpalet met daarin maximaal drie kleuren en zorg dat al je meubels en accessoires in dit palet passen. Je kunt in dit kleurenpalet dan prima variëren met verschillende nuances van een bepaalde tint. Voor patronen geldt verder, verschillende patronen kun je geweldig met elkaar combineren, maar kies dan wél voor grote en kleine patronen naast elkaar. Vermijd een vloerkleed met een klein patroon onder een bank met kussens die ook allemaal een klein patroon hebben. Hierdoor krijg je vaak een te druk en onrustig geheel. Denk verder goed na over het materiaal bij het kopen van een vloerkleed. Vloerkleden komen in allerlei vormen, kleuren, prijsklassen en natuurlijk materialen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken want een vloerkleed moet natuurlijk niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn. In een hal, waar dus veel gelopen wordt, is een vloerkleed natuurlijk veel onderheviger aan slijtage dan in bijvoorbeeld een logeerkamer. Mooie sisal vloerkleden zijn bijvoorbeeld oersterk en super slijtvast, ideaal dus voor ruimtes waar veel verkeer is. Katoen is wellicht wat minder slijtvast, maar wel heel makkelijk schoon te maken. Houdt trouwens verder rekening met het feit dat katoen wat sneller kan verkleuren, bijvoorbeeld onder invloed van direct zonlicht. Wol is duurzaam en heerlijk zacht en warm.

HEB JIJ VLOERKLEDEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.