Een stappenplan voor het opruimen van je kasten. 

Begin met het opruimen van je kasten door alles er uit te halen

Naast een kledingkast zul je ongetwijfeld nog diverse andere kasten in huis hebben staan, zoals ladekasten, een dressoir, keukenkasten en open kasten. Heb je altijd het gevoel dat de rommel en de hoeveelheid spullen in je kasten je overweldigt? Wil je nu eindelijk eens aan de gang met het organiseren en opruimen van je kast en wil je je kasten ook daadwerkelijk netjes houden? Bedenk dan eerst eens of de kasten die je momenteel hebt wel goed bij jou, je levensstijl en vooral, bij je spullen, passen. Staan ze op een logische plek en zijn de kasten op een logische manier ingedeeld? Start je opruimproject door álles uit de kast te halen. Inventariseer wat je hebt. Wat heb je echt nodig, wat gebruik je regelmatig, wat wil je wellicht weer gaan gebruiken? Bedenk ook; hoe vaak gebruik je het, moet het voor het grijpen liggen of kan het straks ook ergens achterin of bovenin in de kast gelegd worden. Wat kan er vervolgens weg? Spullen loslaten is niet altijd eenvoudig, maar kan uiteindelijk voor heel veel rust zorgen. Je hoeft spullen natuurlijk zeker niet altijd weg te gooien. Maak mensen in je directe omgeving er blij mee, geef het weg aan de kringloopwinkel of wellicht kun je het bijvoorbeeld online of op een rommelmarkt proberen te verkopen.

De functie van een kast en een logische indeling

Bedenk tijdens het opruimen van je kasten wat een logische indeling is. Logisch is natuurlijk best een relatief begrip, maar in principe is een kast logisch ingedeeld als je de volgende twee punten kunt afvinken. De spullen die in je kast liggen, gebruik je ook daadwerkelijk in die ruimte. Ik noem even twee rare voorbeelden. Het is bijvoorbeeld niet logisch om een voorraad frisdrank in je kledingkast te bewaren, of een gereedschapskist in de badkamerkast. Verder geldt: wanneer je iets uit die kast wilt pakken, hoef je niet eerst twintig andere dingen te verplaatsen om er bij te kunnen. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen voor. Heb je bijvoorbeeld een kleine badkamer, dan heb je waarschijnlijk geen plek om bijvoorbeeld je handdoeken of cosmetica daar te bewaren. Dan is de meest logische plek waarschijnlijk je kledingkast of een dressoir in de slaapkamer. Denk hier dus goed over na. In het verlengde van een logische indeling, is het geven van een ‘functie’ aan een kast ook een goed idee wanneer je bezig bent met het opruimen van je kasten. Wanneer je je kasten en / of lades namelijk een functie geeft, loop je minder gauw het risico dat zo’n kast dicht slibt met allemaal willekeurige zooi. Afhankelijk van de spullen die je hebt, kun je dit per kast, maar natuurlijk ook per lade doen. In je keuken creëer je bijvoorbeeld een la met alleen maar bestek, een aparte la of plank voor bekers en glazen en een aparte la of plank voor boodschappen. Op je slaapkamer reserveer je een la van je dressoir bijvoorbeeld voor beddengoed, een voor handdoeken en een voor voorraad cosmetica. Zorg er ook zeker voor dat je ergens een rommella of rommelplank hebt, en ruim deze plek wat vaker op.

Het indelen en ga je voor lades of planken?

In mijn Ikea keuken heb ik bewust gekozen voor alleen maar lades. Ook in de badkamerkast en kledingkast zitten overwegend lades. Het voordeel van lades is dat deze makkelijker in te delen en op te ruimen zijn. Doordat je een lade helemaal open kunt trekken, kun je in één oogopslag zien wat er allemaal in ligt. Dit in tegenstelling tot planken waarvan je nooit goed weet wat er allemaal achterin ‘verstopt’ ligt. Als je bepaalt hebt, welke spullen je wilt bewaren en waar je die wilt bewaren is het tijd om je kasten opnieuw in te delen. Daarbij is het handig om gebruik te maken van verdelers en organizers in de vorm van bijvoorbeeld manden, dozen en / of bakken. Ik ben altijd een voorstander van allemaal dezelfde soort opbergers in een kast, uiteraard al dan niet van verschillende afmetingen. Op die manier creëer je namelijk een heel strak geheel en kun je wellicht ook loze ruimte tussen de verdelers en de wanden van je kasten of lades zo veel mogelijk voorkomen.

Mijn favoriete verdelers voor het opruimen van je kasten

Verdelers die ik zelf erg fijn van vind zijn de VARIERA bakken en de SKUBB dozen van Ikea. Denk verder ook vooral verder dan de geijkte oplossingen waar verdelers voor bedoeld zijn. In bestekbakken kun je bijvoorbeeld ook uitstekend make-up of hobbyspullen sorteren. In bordenhouders kun je ook pannendeksels, boeken en make-up palletten bewaren. Voorraadpotten kun je natuurlijk gebruiken in je keuken, maar zijn in de badkamer handig voor wattenschijfjes en in je open kast voor waxinelichtjes. Ge je je kasten weer indelen, werk dan van boven naar beneden. Plaats spullen die je erg weinig gebruikt bovenin of achterin. Zorg er steeds voor dat je de spullen die je dagelijks nodig hebt, kan pakken zonder dat je daarvoor eerst van alles aan de kant moet schuiven. Dát creëert namelijk al gauw rommel. Dozen zijn altijd makkelijker te stapelen dan losse, willekeurige spullen. Berg je spullen dus op en label de dozen. Ook hier weer geldt; zet de dozen met spullen die je weinig gebruik onderop de stapel.

HEBBEN DE KASTEN IN JOUW HUIS EEN DUIDELIJKE FUNCTIE EN EEN OVERZICHTELIJKE INDELING?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Mooie indeling. In onze nieuwe keuken hebben we ook alleen maar lades nu, zo blij mee! En mijn kledingkast ga ik ook aanpakken, we zijn nu toch meer thuis 🙂

  1. Christiana says:

   Ja, ik ben ook blij dat we nu alleen maar lades in de keuken hebben! Je kan alles veel beter overzien. Nu is het inderdaad een goed moment om je huis lekker aan te pakken;-)

 2. Ik ben enorm georganiseerd en vind het ook echt heerlijk om kasten uit te zoeken en ze weer opnieuw in te delen. Ik verdrink ook in de vele bakjes die ik heb, maar ik kan er gewoon geen genoeg van krijgen om alles daar netjes in op te bergen. Zowel met kastjes als met lades trouwens. In iedere lade ligt ook een antislip mat, zodat alles op zijn plaats blijft liggen!

  1. Christiana says:

   Aaaah, wat leuk om te lezen dat jij ook zo van het organiseren bent, same here;-) Ik vind dat een heel ontspannende bezigheid, en ik kan er ook echt van genieten als het dan af is. Slim van die anti slip matjes, wij hebben die inderdaad ook in de lades met glazen liggen.

 3. Wat heerlijk zijn die lades, helaas heb ik die niet thuis. Gelukkig kan ik alles terugvinden, wat dat betreft heb ik alles heerlijk op orde!

  1. Christiana says:

   En daar gaat het om Babs, als je er zelf maar orde in hebt;-)

 4. Hier ook veel in Ikea Skubb en andere opbergsystemen. Sommige items staan wel op “rare” plekken. Zo hebben wij een kookschiereiland met aan de woonkamerzijde nog 5 kastjes. Omdat ik helemaal niet zoveel keukenspullen heb (keukens met weinig opbergruimte in de vorige huizen) gebruiken wij deze kastjes voor bakken met allerlei snoeren, en dingen die eigenlijk niet in de keuken horen. En onze gereedschapskist staat in de (ha, ha) linnenkast. Hadden daar nog een plank over en daar paste deze precies want stond eerst in de berging maar dat bleek ook niet handig 🙂

  1. Christiana says:

   Haha, dan slik ik mijn woorden over logische plekken nu nederig in;-) Maar ik snap het helemaal hoor; je moet maar net de ruimte hebben op een bepaalde plek in je huis! En zo niet? Dan moet je het dus gewoon creatief oplossen, zoals jullie nu gedaan hebben!

 5. Wat zien jouw lades er super netjes en georganiseerd uit, wat een rust geeft dat! Nee, bij mij is het een heel ander verhaal. Sowieso heb ik te weinig (lade) kasten en moet ik écht ook eens aan de slag met een goede indeling. Vooral hoe ik mijn nagellak (en dat is behoorlijk wat 😇) heb ingedeeld is totaal niet handig en ben ik altijd aan het zoeken omdat het kris kras door elkaar staat (niet op merk, niet op kleur; een zooitje dus 😂). Nu wil ik dus naar de Ikea gaan voor een nieuwe ladekast en verdelers.. maar dat gaat voorlopig dus even niet 🤣.

  1. Christiana says:

   Haha, ik heb het al eerder gezegd, ik ben wel heel benieuwd naar jouw collectie nagellak, ik kan me zo voorstellen dat elke plek die je verzint uiteindelijk toch weer te klein wordt. ZO jammer dat je maar twintig nagels hebt om tegelijkertijd gelakt te hebben;-)

 6. Hallo hoe barkast ordenen
  En ook mijn kledingskasten met schuine kant acheraan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.