kleur in je interieur
INTERIEUR, Styling tips en ideeën

Tips voor wanneer je bang bent om kleur in je interieur te gebruiken

Kleur bekennen, voor meer kleur in je interieur.

Waarom ben je bang voor kleur in je interieur?

Begin eens bij het begin! Ik denk namelijk dat het eerst eens goed is om je af te vragen waarom je ‘bang’ bent om kleur in je interieur te gebruiken. Ben je bang dat een kleur niet goed uitpakt? Daarvoor heb je dus allemaal handige kleurtesters of behang- of verfstalen, daar vertel ik je straks meer over! En je hoeft natuurlijk niet direct een héle ruimte aan te pakken. Het is slim om bijvoorbeeld te beginnen één wandje. Stop na dat ene wandje met verven of behangen, kijk het een tijdje aan en dan voel je vanzelf wel of je ook de rest van de ruimte wilt aanpakken. Ben je bang dat je op een kleur uitgekeken zal raken? Tja, dat zal waarschijnlijk op een bepaald moment ook we gebeuren. Ik ben ook wel eens, of wat vaker, uitgekeken op een bepaalde kleur. Maar wie houdt je dan tegen om zo’n randje of kamer opnieuw te verven of te behangen? En heb je echt spijt van een kleur? Dan verf je er net zo makkelijk weer overheen!

kleur in je interieur

Maak een moodboard

Wil je graag meer kleur in je interieur, maar vind je het lastig om hiermee te beginnen, overweeg dan eens het maken van een moodboard. Je kunt natuurlijk met tijdschriften en een schaar aan de gang, maar je kunt ook een bord, of meerdere natuurlijk, op Pinterest maken. Zelf volg ik al jaren lang diverse (Amerikaanse) interieurblogs en ik sla inspirerende foto’s altijd op in een speciale map op mijn computer. Als ik dan eens inspiratie nodig heb of het gewoon leuk vind om door inspirerende beelden heen te ‘bladeren’, ga ik eens in die map kijken. Wanneer je een ‘moodboard’ maakt, op een manier die dus echt bij je past, zul je zien dat er ongetwijfeld bepaalde kleuren steeds terug komen. Dit zijn dus blijkbaar kleuren die je mooi vind, die je aanspreken, bij je passen en een fijn gevoel geven. Dit zijn dus kleuren waar je mee kunt gaan werken.

kleur in je interieur

Combinatie van kleuren

Je kunt natuurlijk voor een neutrale basis en één accentkleur gaan, maar juist door het combineren van verschillende kleuren en / of verschillende kleurnuances kun je een huis echt huiselijk en gezellig maken. Denk goed na over deze kleurencombinaties. De ene combinatie van kleuren ‘werkt’ namelijk beter dan de andere combinatie. Zo kun je bijvoorbeeld een combinatie maken van de zogenaamde contrasterende keuren; een combinatie van oranje en blauw of roze en groen zijn hier toffe voorbeelden van. Ook kun je kiezen voor een zogenaamd harmonieus kleurenpallet. Hierbij kun je verschillende kleuren die op elkaar lijkenhaast elkaar gebruiken, zoals groen en blauw of roze en rood. De 60 / 30 / 10 regel is ook een handige tip om toe te passen voor meer kleur in je interieur. Je kiest dan een basiskleur die je in 60% van de ruimte gebruikt, zoals de vloer en de muren. Een andere kleur gebruik je in 30% van de ruimte, je kiest dan bijvoorbeeld voor een gekleurd (groot) meubelstuk zoals een bank of een kast. Die 10% kleur je in met een accentkleur.

The Big book of chic

Kleurstalen

Kleur kun je op allerlei verschillende manieren in je interieur brengen. Grootse manieren zijn bijvoorbeeld met verf, behang en textiel, zoals raambekleding, gordijnen bijvoorbeeld. Steeds meer winkels en webshops hebben de mogelijkheid om stalen te te bestellen, zowel van behang als van raambekleding. Zo heb ik bijvoorbeeld eerder stalen besteld voor onze gordijnen van Veneta en ons behang van Graham & Brown. Soms moet je hiervoor een klein bedrag betalen, soms alleen de verzendkosten, soms is het helemaal kosteloos. Maak goed gebruik van zulke services en bestel tegelijkertijd meerdere stalen. Je kunt de kleurstalen dan thuis met elkaar vergelijken, bij elkaar houden en, heel belangrijk, in het juiste licht houden. Zeker met gordijnen is dit super belangrijk, want als er ergens een plek is waar veel licht binnenkomt en waar bepaalde kleuren dus anders kunnen lijken gedurende de dag, is het wel bij ramen. Ook van verf kun je tegenwoordig kleurtesters kopen. Dit werkt echt een stuk beter dan kleurstaaltjes, vind ik althans. Die kleurtesters kosten een paar euro, maar dan heb je gewoon een kleine hoeveelheid van de verf die je rechtstreeks op de muur kunt aanbrengen. Zeker wanneer je meerdere kleuren boven elkaar aanbrengt, kun je heel goed het verschil zien en kun je waarschijnlijker ook makkelijker een keus maken betreffende de kleur die je echt het mooist vindt. Een ander idee is de Visualizer app van Flexa. Hiermee maak jij een foto van een ruimte in je huis die je graag een kleurtje zou willen geven. Met deze app kun je dan op je scherm allerlei kleuren ‘invoegen’ zodat je precies kan zien hoe die kleur er uit komt te zien op die betreffende muur en natuurlijk in combinatie met de rest van de inrichting. Zelf ben ik een keer heel erg de mist in gegaan met een kleur uitzoeken aan de hand van een verfstaal, zo’n papieren kaartje dus. Ik wilde een oudroze muur en uiteindelijk was de muur fuchsia. Uiteindelijk kies ik nu niet meer zo gauw voor verf, maar ga ik liever voor gekleurd behang. Er is namelijk ook genoeg keus in effen gekleurd behang, zonder een print. Het voordeel van gekleurd behang ten op zichte van verf vind ik dat je direct weet om welke kleur het gaat. Behang op een rol ziet er immers hetzelfde uit als behang op de muur.

Gallery wall op de slaapkamer

Kleurrijke details

Wil je graag meer kleur en weet je welke kleuren je graag in je interieur wilt gebruiken, maar wil je het evengoed graag subtiel houden? Dat kan! Kleur kun je namelijk ook op een subtiele manier in je interieur verwerken. In plaats van een kleurrijk dekbedovertrek kun je kiezen voor een kleurrijke sprei of kussens. In plaats van een gekleurde bank kies je voor gekleurde kussens of een leuke deken die je over de bank drapeert. Extra fijn omdat je er ook lekker onder kunt kruipen. Een saai kastje hoef je niet meteen helemaal te verven, maar kun je ook opleuken met een gekleurd kader of gekleurde deurknoppen. Een (saaie) witte muur kun je opleuken met wandplanken, een groot kleurrijk schilderij of bijvoorbeeld een gallery wall. Het leuke van een gallery wall vind ik altijd dat je de afbeeldingen in de lijstjes eenvoudig weer kunt omwisselen. In een basic keuken breng je makkelijk kleur met kleurijk servies dat je bijvoorbeeld kan neerzetten op een dienblad of op een wandplank. In de badkamer kun je werken met gekleurde handdoeken. Ook planten en bloemen brengen altijd veel kleur en sfeer in je huis.

kleur in je interieur

Breng kleur in de kleine ruimtes in je huis

Als je graag meer kleur in je interieur wilt brengen, is het ook een idee om te beginnen met de kleine ruimtes in je huis. Ook kun je kleur brengen in de ruimtes in je huis waar je steeds maar kort bent. Mooie voorbeelden hiervan zijn natuurlijk het toilet, de hal, de overloop, een bijkeuken of een wasruimte. Doordat je hier steeds maar kort bent, kijk je dus niet continue tegen die kleur aan, overweldigt het je waarschijnlijk minder en zul je er ook minder snel op uitgekeken zijn.

Hou jij van kleur in je interieur? Hoe breng jij kleur in je interieur?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar fotografie, fotografie. All rights reserved. 

11 Comments

 1. Goede tips! Ik hou heel erg van kleur in ons interieur en verwerk dat in accessoires, één gekleurde wand en kleden. Het contrast vind ik altijd heel mooi.

  1. Christiana says:

   Een vloerkleed kan inderdaad zo veel doen voor een ruimte! Ik heb laatst een nieuwe kleed gekocht voor in mijn thuiswerkkamer. De muren laat ik allemaal hetzelfde (groen en goud), maar ik wil in plaats van de accentkleur roze nu voor oranje gaan. Bizar hoe je alleen al met een kleed een heel andere sfeer creëert.

 2. Bedankt voor de tips, ik heb ze echt wel nodig, want mijn interieur is hééél erg wit!

  1. Leuke tips! Ik heb het ook wel erg licht en wit in huis. Daar mag welw at verandering in komen.
   Ik vind jullie slaapkamer lamp trouwens ook heel tof! Hij zorgt vast voor heel veel sfeer.

  2. Christiana says:

   Die lamp is van Riviera Maison. ‘Vroeger’ hadden wij een echt Rivera Maison huis. Meubels, accessoires, kussens, servies…alles van RM! Maar op een gegeven moment was ik het helemaal zat, ik was het ontgroeid. We hebben alles verkocht en de lamp is een van de weinige items van RM die ik nu nog heb, maar ik vind die dus nog steeds heel tof. Toevallig zei Andre laatst; bah, ik vind die lamp op de slaapkamer zo lelijk (deze dus:-)) Dus ik zei; Dat had je ook wel eens eerder mogen zeggen, aangezien die er al een jaar of drie hangt. Ik wil wel een andere uitzoeken, zei ik, geen punt’. Maar toen zei hij; ‘Laat maar, want dan moet ik hem weer ophangen’. Haha, ik moet er nu stiekem nog om lachen!

 3. Kleur gebruik ik door kleurige kussens op de bank te leggen en aan de muur hangen kleurige foto’s. Vroeger hadden wij een knal oranje bank, jammer dat ie helemaal op was. Ik vind kleur helemaal leuk, ook met planten kan je vaak mooie kleuraccenten maken. En natuurlijk een mooie bos bloemen op tafel!

  1. Christiana says:

   Ah leuk, ik word ook zo blij van kussens en foto’s. Volgens mij gaat oranje een comeback maken. Tenminste, bij mij in huis dan;-) Ik kocht vorig jaar natuurlijk al die oranje kussens van Palais die op de bank in de woonkamer staan en op mijn werkplek ben ik nu ook bezig met oranje accenten.

 4. Ik durf qua kleur op de muren niet veel eigenlijk. Dat komt ook deels omdat ik afhankelijk ben van anderen om het eventueel over te schilderen en ik snap dat ze het dan op den duur wel beu zijn. 😉 Met accessoires durf ik dan wel meer uit te proberen. Meestal voelt mijn vriend het niet direct, maar dan koop ik het alsnog om het in de ruimte zelf te kunnen laten zien. Gelukkig kun je bij de meeste winkels de spullen toch weer retourneren als ik hem echt niet over kan halen, maar dat komt gelukkig bijna nooit voor haha.

  1. Christiana says:

   Zo doe ik het ook hoor! Meestal ‘weet’ ik wel of iets gaat ‘werken’ in huis, maar vaak moet je het toch even zien. Ik heb heel af en toe toch wel eens dat ik de plank missla, maar gelukkig kun je tegenwoordig inderdaad eenvoudig iets ruilen of terugbrengen. Andre vind het ook lastig om zich een voorstelling van dingen te maken, misschien is dat iets man-eigen?

 5. Ik vind het altijd superlastig om een kleur te kiezen! Ook behang ben ik niet zo goed in; op een staaltje is toch iets anders dan een hele wand. Wel een goede tip om klein te beginnen en het aan te kijken, zo voorkom je in ieder geval dat de kleur of het behang verkeerd uit pakt.

 6. Goeie tips! Ons interieur (in de huiskamer in ieder geval) is al jaren hetzelfde en we zitten al even te denken om wat nieuwe items, en vooral wat meer kleur aan te brengen, dus deze tips neem ik zeker mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.