Fan van één bepaalde kleur? Dan is werken met ton-sur-ton in je interieur echt wat voor jou, met deze 4 tips voorkom je een saai geheel.

Ton-sur-ton in je interieur

De letterlijke betekenis van ton-sur-ton is tint op tint. Hiermee wordt bedoelt dat je slechts één kleur kiest, die je in verschillende tinten in je interieur terug laat komen. Denk niet dat je één kleur slechts kunt toepassen op meubels en accessoires. Anno nu zien we juist steeds vaker compleet geverfde ruimtes, waarin plafonds, kozijnen en zelfs radiatoren ook mee geschilderd worden. In een ton-sur-ton interieur zouden al deze dingen dan in één kleur geverfd worden, al dan niet in verschillende nuances van die kleur. Ik kan me best goed voorstellen dat je wellicht denkt dat ton-sur-ton in je interieur vrij saai kan ogen, maar niets is minder waar. Als je het op de juiste manier toepast, kan het juist heel spannend en chique ogen. Ik ga je vier tips geven.

Werk met verschillende materialen en patronen

In feite kan de tip van het werken met verschillende materialen in je interieur op elk lijstje met interieur tips terug komen. Door te werken met verschillende materialen creëer je namelijk al gauw een interessant en creatief interieur. Het voorkomt dat je interieur te ‘koud’ wordt, wanneer je bijvoorbeeld met alleen maar glas en marmer zou werken. Je voorkomt dat het ‘goedkoop’ oogt door bijvoorbeeld alleen maar MDF meubels in huis neer te zetten of je voorkomt dat het te vol en zwaar oogt, wanneer je bijvoorbeeld met alleen maar donker hout zou werken. Je kan bijvoorbeeld prima een blauwe bank stylen met alleen maar blauwe kussens en er dan ook nog een blauw kleed onder leggen, wanneer je kussens van verschillende materialen mixt. Maak bijvoorbeeld een combinatie van linnen, velvet en katoen. Juist wanneer je gaat voor ton-sur-ton in je interieur, is het ook leuk om te werken met verschillende prints. Verschillende prints doen het sowieso al heel erg goed naast elkaar als je werkt met een kleurenpalet, wat je in het geval van ton-sur-ton natuurlijk al doet! Leuk is om grote en kleine prints naast elkaar te zetten. Het is heel goed mogelijk om bijvoorbeeld stippen en strepen naast elkaar te zetten, en al helemaal wanneer je bijvoorbeeld een brede streep naast een kleine stip (of andersom) zet.

Kies krachtige basics in een ton-sur-ton interieur

In het voorbeeld van de eetkamer is het goed te zien hoe krachtig de zwarte basis is wanneer je een ruimte ton-sur-ton inricht. Stel je voor dat de stoelen wit zouden zijn en dat er helemaal geen spiegel zou hangen. Je kunt je wel enigszins voorstellen dat het geheel er dan een stuk fletser (en saaier) uit zou zien. Ga je nu juist voor prints die donkerder zijn en waar helemaal geen wit in zit, dan kunnen witte basics juist weer heel mooi afsteken.

Werk met hoogteverschillen en oneven aantallen

Ook de trucjes van de hoogteverschillen en oneven aantallen doen het goed in een ton-sur-ton interieur. Kies dus accessoires die verschillend van vorm zijn en zeker ook verschillend in hoogte. Daardoor vallen ze allemaal evenveel op. Als je dan ook nog het trucje van de verschillende materialen toepast, kan het eigenlijk helemaal niet meer misgaan. Juist omdat je werkt met één kleur in een ton-sur-ton interieur, wordt het geen allegaartje, maar een mooi geheel.

TON-SUR-TON IN JE INTERIEUR, IS DAT WAT VOOR JOU?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Ja zeker iets voor mij/ons want ik neig altijd naar blauwtinten als ik accesoires of servies koop. Zal de tip van de verschillende materialen zeker meenemen als er kussentje voor de bank moeten komen, maar eerst moet het huis “af” en schoon. Gisteren werd er een Pastoe meubel opgehangen en doordat de heren een veel te zware boor hadden is de halve gipsmuur inclusief behang in de andere kamer naar beneden gekomen…..Pastoe is vrij prijzig en bij navraag bleek 1 van de monteurs een gepensioneerde buschauffeur……en hoewel wij geen goede klussers zijn zag Ed zelfs dat de boor veel te groot was.

  1. Christiana says:

   Jeetje, Ilona, jullie hebben wel pech in het nieuwe huis! Hopelijk hebben jullie vanaf nu wat meer geluk.

 2. Ik kies vaak voor verschillende kleuren, maar niet teveel, het moet wel in balans zijn. Al vind ik een ton sur ton interieur ook wel heel mooi. Wie weet, veranderen we het ooit weer 🙂

  1. Christiana says:

   Ik snap wat je bedoelt, ik neig meestal naar blauw, maar voeg ook graag groen en soms wat oranje toe.

 3. Leuk artikel weer! Ik denk dat ik achteraf misschien voor iets te veel witte meubels heb gekozen in mijn interieur.

 4. Ik gebruik kussentjes en wanddecoratie om meer kleur in mijn interieur te krijgen. Voor de rest is het wel allemaal natuurtinten.

 5. Jouw interieur kan in ieder geval nooit saai worden! Dat is prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.