Uitgekeken op je interieur? Ontdek eerst eens waar dat precies aan ligt. Dan kun je vervolgens aan de slag met deze 6 tips!

Uitgekeken op je interieur? Ontdek eerst wat dat aan ligt!

Vroeger was ik heel wispelturig. Ik bleef alles maar veranderen. Achteraf gezien weet ik precies hoe dat kwam; ik had nog niet echt een woonstijl ontwikkeld. Nu hoor ik je denken, maar je bent nog steeds altijd in huis bezig! En dat klopt! Ons huis is een groot hobby (passie!) project waar ik graag mijn hele ziel en zaligheid in stop en in feite is het denk ik nooit klaar, maar ik heb nu wel heel duidelijk een bepaalde woonstijl. Het fijne daarvan is dat ik accessoires en zelfs meubels nu veel makkelijker door het huis kan verplaatsen. Omdat er qua kleur en stijl duidelijk een eenheid in zit, in tegenstelling tot vroeger. Lang verhaal kort. Ik raakte vroeger ook steeds uitgekeken op ons interieur. Ervaar jij dat de laatste tijd nu ook en wil je daar nu eindelijk eens wat aan gaan doen? Dan is het belangrijk om eerst te bepalen waar dat precies aan ligt? Heeft het met emoties te maken? Als je bijvoorbeeld je relatie verbroken hebt en opeens weer alleen woont, dan kunnen alle spullen in huis herinneringen hebben waar je helemaal niet steeds aan herinnerd wilt worden. Je bent uitgekeken op je interieur en wilt gewoon iets nieuws, helemaal logisch. Of ben je misschien uitgekeken op je woonstijl? Past dat romantische of landelijke niet meer bij je en ga je liever voor iets stoerders of industrieels? Of zijn het wellicht de kleuren waar je niets meer mee hebt? Het kan natuurlijk ook zijn dat het slecht bepaalde meubels of accessoires zijn die je niet meer leuk vind. Vaak ‘voel’ je wel wat er precies aan de hand is.

Begin opnieuw

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het zal voor de meeste mensen niet alleen financieel onmogelijk zijn om in een keer het hele interieur te veranderen, maar het is praktisch gezien vaak ook erg lastig. Wat je wel kunt doen? In één keer een hele ruimte helemaal leeghalen. Laten we als voorbeeld je woonkamer nemen. Op een dag dat het lekker weer is, zet dan gewoon eens alles in je tuin. Heb je geen tuin? Probeer dan om zoveel mogelijk naar andere ruimtes te verplaatsen, zodat je echt met een leeg ‘canvas’ kan beginnen. Zorg ervoor dat je alleen dié dingen terug plaatst waar je écht blij van wordt. Als je die spullen eenmaal weer in de woonkamer hebt staan, kun je gaan schuiven. Wat ik altijd doe tijdens het stylen van een kast of een ruimte? Ik zet dingen neer en bekijk het geheel tussendoor steeds vanaf een afstandje. Soms is het net een bepaalde accessoire wat ergens niet past. Haal dat specifieke item dan weg. Vervang het door iets anders of verplaats het. Dit blijf je tijdens het hele proces herhalen. Je blijft dus letterlijk net zo lang schuiven, dingen weghalen, verplaatsen en toevoegen totdat je helemaal tevreden bent.

Uitgekeken op je interieur? Verplaats je meubels en accessoires!

Het kan zijn dat je niet zozeer bent uitgekeken op iets, maar wel op een bepaald item op een bepaalde plek. Het is dan altijd een goed idee om te gaan schuiven met meubels en accessoires. Vergeet ook vooral niet om eens te kijken naar je vloerkleden en wanddecoratie. Een (groot) vloerkleed op een andere plek kan een heel nieuw gevoel geven. Verplaats bijvoorbeeld eens een vloerkleed van je slaapkamer naar je woonkamer, of van je slaapkamer naar je werkplek of wat dacht je van een vloerkleed onder je eettafel of in de hal?

Doe een iets anders met je meubels of accessoires

Verder kun je niet alleen dingen verplaatsen, je kunt bepaalde meubels en accessoires ook een andere functie geven en ze op die manier nieuw leven inblazen. Een stoel of kruk bijvoorbeeld kunnen beiden super leuk dienst doen als nachtkastje. Een gordijn kan een mooie beddensprei worden. Een (open) boekenkast uit je woonkamer kan verplaatst worden naar de eetkamer en daar als servies / pronkkast dienen. Verder kun je ook je spulletjes een nieuwe look geven, met verf of spraypaint bijvoorbeeld. Voorzie een tafelblad van nieuwe poten of een kastje van nieuwe deurknopjes. Kies een andere print voor je schilderij of behang de achterkant van een open kast met restanten behang. Verras jezelf en kijk hoe je bepaalde meubels en accessoires een nieuwe plek, functie of look kunt geven.

Durf dingen los te laten

Ik geloof echt dat veel mensen dingen in huis hebben staan die ze spuuglelijk vinden of gewoon niet eens meer ‘zien’. Dit kan allerlei redenen hebben, maar vaak gaat het bijvoorbeeld om spullen die geërfd of cadeau gekregen zijn en die je wellicht eigenlijk niet weg ‘hoort’ te doen. Maar in feite moet je huis een afspiegeling zijn van jezelf. Een plek waar je omringd bent door spullen waar je van houd, waar je blij van wordt. Durf spullen waar je niet van houd, om welke reden dan ook, dus los te laten. Door iets letterlijk los te laten, laat je namelijk alleen een object los, en niet de herinnering daaraan of wellicht zelfs de herinnering aan de persoon van wie bijvoorbeeld dat object was.

Ga voor nieuwe basics

Uitgekeken op je interieur? Vaak lees je dan dat je met een ‘paar nieuwe kussentjes en plantjes’ al een heel eind komt. Maar je kunt dit natuurlijk ook omdraaien! Als je echt helemaal klaar bent je woonstijl en met de kleuren in huis, is het juist leuk om te gaan werken aan een heel nieuwe basis! Laat die pvc visgraat vloer waar je al zo lang van droomt leggen, verf die muren of deuren eindelijk eens allemaal opnieuw of ga bijvoorbeeld voor nieuwe raamkleding. Je zult echt zien dat zo’n iets drastischer aanpak enorm veel impact heeft op je interieur en veel meer doet dan alleen wat nieuwe kussentjes. Andere dingen waar je ook een heel andere (nieuw) sfeer mee creëert en die ook een groots effect kunnen hebben in je huis zijn bijvoorbeeld nieuw deurbeslag, stopcontacten en lichtschakelaars, plinten en sierlijsten.

BEN JIJ OOK WEL EENS UITGEKEKEN OP JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Ilona says:

  Nou ja zat is een groot woord maar wel spijt van de Besta combinatie van Ikea die wij gekocht hebben, bij Ikea lijkt alles in proportie maar in onze woonkamer toont het allemaal wat groot. We zijn zelf niet zo handig en als we alles weghalen moet alles weer gestuct en geschilderd worden. Verder hebben we bijna alles wit en zou ik toch wel wat kleur willen maar weet niet welke kleur. Als het zeker is dat we het hier naar onze zin hebben wil ik toch maar een styliste inhuren maar wel een goede want degene die ons te verkopen huis in Nieuwegein “stylde” was waardeloos.

  1. Christiana says:

   Ah dat is jammer! Maar het kan inderdaad heel lastig zijn om je bepaalde meubels voor te stellen in je eigen huis. En het lastige met Ikea spullen; als ze eenmaal in elkaar gezet zijn, dan kun je ze ook niet meer retourneren. Ik heb ook wel eens een ‘inschattingsfout(je)’ gemaakt, dus tegenwoordig meet ik alles het liefst van tevoren drie keer goed op haha;-)

 2. Mooie tips. Het interieur wat we hiervoor hadden, was een allegaartje, geen stijl in te zien. Nu heb ik eerst een basis gemaakt en van daaruit het interieur helemaal eigen gemaakt en nu is precies naar ons zin. En geen miskopen meer!

 3. Ik ben zelf meer van het stap voor stap aanpassen dan alles omgooien, daardoor ben ik ook niet zo snel uitgekeken op ons huis. Ook omdat ik steeds beter ben in zorgvuldig kiezen en het koesteren van wat ik heb. Ik vind eerst gaan schuiven een heel goede tip dus! Ook wisselen we wel eens kunst – leenden we ook wel eens. Zo heb je steeds weer iets verrassends zonder nieuw te hoeven kopen.

  1. Christiana says:

   Herkenbaar! Vroeger stuiterde ik qua stijl alle kanten op, nu heb ik door het hele huis wel veel meer dezelfde sfeer en dan is het ook makkelijker om wat nieuws te kopen zonder bang te hoeven zijn voor een miskoop. Schuiven is inderdaad een handige tip, ik doe dat altijd vooral met het indelen van open kasten, daar kan ik dan heel druk mee zijn, net zolang tot ik helemaal tevreden ben;-)

 4. Leuke tips. We hebben toevallig twee weken geleden over vier kamers in huis de meubels verplaatst. Wel drie nieuwe Billy boekenkasten gekocht voor in een van die kamers en voor de rest meubelstukken verplaatst, waardoor het in vier kamers heel anders ingericht oogt. 🙂

  1. Christiana says:

   Ah leuk om te lezen! Door spullen te verplaatsen creëer je toch weer een soort nieuwe inrichting;-)

 5. Ik raak gelukkig niet zo snel uitgekeken op mijn interieur. Dat scheelt behoorlijk in mijn portemonnee. 😉 Wel goeie tips om het met wat minder geld om te gooien!

  1. Christiana says:

   Haha, wees maar blij, want het scheelt inderdaad flink;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.