Eén van de veelgemaakte fouten tijdens opruimen is je spullen slechts verplaatsen van de ene naar de andere plek in je huis. Hier is een oplossing voor.

Beware

Veelgemaakte fouten tijdens opruimen, je begint met het kopen van nieuwe spullen

Niet iedereen vind opruimen even leuk, en dat snap ik best. Ik merk dat veel mensen het opruimen leuk probéren te maken door eerst te gaan shoppen voor bijvoorbeeld opbergers en verdelers, maar in feite is dat direct één van de veelgemaakte fouten tijdens het opruimen. Je kunt namelijk van tevoren niet weten welke opbergers je straks nodig gaat hebben. Pas na het sorteren van je spullen weet je precies wat je wilt houden en pas op dat moment is het zinvol om aan de slag te gaan met het zoeken van de juiste opbergers. Een ander nadeel is ook dat je, als je alle opbergers eenmaal in huis zit, een deel ervan dus toch niet gaat gebruiken en uiteindelijk met nóg meer ‘spullen’ zit!

Je verplaatst alleen maar

Bij opruimen komt een hoop kijken. Des te meer je moet opruimen, met des te meer je rekening moet houden natuurlijk. Opruimen is vaak een kwestie van verplaatsen, maar als je tijdens het opruimen alléén maar verplaatst, dan heb je in feite nog niet opgeruimd. Ik ga een voorbeeld geven. Je wilt je kledingkast opruimen en stopt tijdens zo’n opruim-sessie een heleboel kleding in zakken voor de kringloopwinkel. Vervolgens zet je die zakken in de hal waar ze de komende weken blijven staan omdat je geen tijd (of zin!) hebt om ze daadwerkelijk weg te brengen. Of; je hebt een overvolle keukentafel en je wilt deze spullen nu eindelijk eens gaan uitzoeken. Wanneer je er tijdens het opruimen achterkomt dat je keukenkasten overvol zijn en er dus eigenlijk geen plek is voor (een deel van) de spullen die op de keukentafel liggen en je dus de spullen maar op het aanrechtblad legt, schiet je daar uiteindelijk niets mee op. In feite heb je nu dan misschien wel de keukentafel opgeruimd, maar heb je je spullen dus slechts verplaatst.

Veelgemaakte fouten tijdens het opruimen, je laat je afleiden

Je laten afleiden hoort ook zeker op het lijstje met veelgemaakte fouten tijdens opruimen. Dit sluipt er vooral makkelijk in wanneer je persoonlijke spullen uitzoekt. Stel je voor; je wilt een dressoir opruimen waar fotoalbums in zitten. De kans is groot dat je zo’n fotoalbum al een tijd niet meer ingekeken hebt. Tijdens het opruimen besluit je om wat foto’s te bekijken en voor je het weet ben je de héle middag foto’s aan het kijken.

Je neemt geen besluiten

Opruimen betekent keuzes maken. Laten we opnieuw het voorbeeld van de kledingkast nemen. Wanneer je alle kleding uit de kast gehaald hebt, kun je je spullen verdelen in drie stapels; houden, wegdoen (verkopen of weggeven) of verplaatsen. Houden is simpel, alles wat je wilt houden kan weer terug in de kast. Wegdoen is al een iets lastiger verhaal, want wanneer je spullen wilt verkopen, betekent dat natuurlijk wel dat je die waarschijnlijk toch nog even in huis hebt. Verplaatsen gaat op voor spullen die eigenlijk niet in de kledingkast horen of waar je gewoon een betere of logischere plek voor hebt. Je kunt echter de fout maken door een viérde stapel te creëren tijdens het opruimen; de zogenaamde twijfel-stapel. Er zijn natuurlijk talloze redenen te bedenken waarom je twijfelt om bepaalde spullen weg te doen, maar meestal komt het er op neer dat je die hele stapel uiteindelijk toch weer terug in de kast legt. Dan heb je uiteindelijk dus toch niet grondig opgeruimd. Wellicht kun je een tip toepassen die ik zelf altijd probeer toe te passen, en dan vooral tijdens het winkelen. Ik stel mezelf altijd de vraag; ‘Kan ik het morgen aan?’ Is het antwoord ‘ja’, dan kan (mag) ik het item kopen. Is het antwoord ‘ja, als…’, dan moet ik voor mijzelf goed nadenken of het geen miskoop wordt. Kun je een item bijvoorbeeld pas aan als je er iets bij gevonden hebt, een bijpassende rok wanneer je een leuke trui ziet bijvoorbeeld, of je kunt het eigenlijk pas aan als je iets bent afgevallen of aangekomen, of wanneer je eindelijk eens een chique feestje hebt, terwijl je weet dat je die eigenlijk nooit echt hebt. Je moet jezelf dus afvragen of je een kledingkast vol ‘ja, als…’ stukken wilt, of een kledingkast met stukken die je makkelijk kunt combineren, die je dagelijks kan dragen en die je blij maken.

Je hebt geen vaste plek voor je spullen

Ik heb het uitgebreid gehad over het verplaatsen van spullen. Tijdens het opruimen zul je inderdaad spullen verplaatsen, maar uiteindelijk moet je dat maar tot op zekere hoogte doen, omdat je anders nooit echt een opgeruimd huis krijgt. Het is dus essentieel om een vaste plek voor je spullen te hebben. Een vaste plek is vaak ook een logische plek. Zo bewaar je je spullen dus meestal op plekken waar je ze ook daadwerkelijk gebruikt. Pannen berg je dus op in je keukenkastjes en tandpasta in je badkamer. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je op bepaalde plekken maar heel weinig opbergruimte hebt en dus wel moét uitwijken naar andere plekken in je huis. Dat geeft niets, maar zorg dan in ieder geval voor een vaste plek. Zo weet je altijd waar je iets moet opbergen en vervolgens ook weer waar je iets moet zoeken. Op deze manier voorkom je dat je vaak spullen kwijt bent.

WELKE VEELGEMAAKTE FOUTEN TIJDENS OPRUIMEN MAAK JIJ OOK WEL EENS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Aan het mij aflaten leiden tijdens het opruimen ben ik beslist schuldig haha!

  2. Het laten afleiden… haha. Een paar weken terug kwam ik tijdens het opruimen een foto-album tegen… Tja… Ik was zo een half uur verder haha😅

  3. Hier nog zo eentje… foto albums wil ik ook altijd doorkijken, haha! Soms kom ik ook dingen tegen die ik juist weer neer wil zetten, ook zoiets… maar dan verdwijnt er vaak ook weer iets in de opruimdoos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.