Luchtplantjes hebben dan misschien wéínig aandacht nodig, maar wel de juíste aandacht.  Drie gouden tips voor de verzorging van luchtplantjes.

De verzorging van luchtplantjes, wat ís een luchtplantje eigenlijk?

Een luchtplant heeft in tegenstelling tot een gewone plant, geen aarde nodig om te blijven leven. Ze kunnen hun voeding en vocht uit de omgeving halen; uit de lucht dus. Het is echter niet zo dat luchtplantjes helemaal geen aandacht nodig hebben. Ik geef je drie gouden tips voor de verzorging van luchtplantjes.

Hoeveel water heeft je luchtplantje nodig?

Wanneer je een luchtplantje gekocht heb, mag je hem bij thuiskomst even in een ‘badje’ zetten. Dit heeft te maken met het feit dat luchtplantjes in winkels vaak toch te weinig besprenkeld worden. Doe dit echter niet te lang. Luchtplantjes stoppen namelijk niet met het absorberen van water. Als een luchtplantje te veel water krijgt, kan hij uit elkaar vallen. Zorg er ook voor dat je luchtplantje goed droog is na zijn bad, anders kan hij gaat rotten. Je kunt je luchtplantje na het besprenkelen of onderdompelen even voorzichtig uitschudden en daarna op een handdoek laten drogen. Wat het normale onderhoud betreft; je kunt je luchtplantje het beste één keer per week besprenkelen met water. Dit vind ik zelf het makkelijkst met een plantenspuit. Zoals ook met gewone planten het geval is; er zijn verschillende luchtplantjes. Zo is een grijs luchtplantje een woestijnsoort en heeft deze minder water nodig dan de groene luchtplantjes, die oorspronkelijk in het regenwoud voorkomen.

De verzorging van luchtplantjes, waar kun je ze het best bewaren?

Een luchtplantje haalt zijn voedingsstoffen uit de lucht, dus die lucht moet voor het plantje wel optimaal zijn. Een luchtplantje is het meest tevreden bij een normale kamertemperatuur op een plek waar voldoende licht, maar niet te veel zonlicht komt. Ze kunnen dus bij het raam staan, maar zorg ervoor dat ze het niet te warm krijgen. Bewaar een luchtplantje ook niet in de buurt van een verwarming. Wat verder zo leuk is aan luchtplantjes is dat je er eindeloos mee kan stylen. Zelf heb ik ze in losse potjes staan, maar je kunt ze ook leuk ergens neerleggen of ophangen in bijvoorbeeld van die glazen bollen aan touwtjes die je tegenwoordig zoveel ziet. Je kunt luchtplantjes trouwens ook prima in je tuin bewaren. Zorg er dan wel voor dat het niet te heet is. Als het straks vriest, kun je ze ook beter naar binnen halen.

Is jouw luchtplantje nog gezond?

Het is niet altijd even makkelijk om te zien of jouw luchtplantje nog gezond is. Wanneer de bladeren van de luchtplant bruin worden of om gaan krullen, dan is dat meestal een teken dat je luchtplant meer aandacht nodig heeft. Vaak heeft de luchtplant dan meer water nodig. Pas dus op dat je hem niet te veel water geeft en dat hij na het bewateren weer snel genoeg opdroogt, anders kan hij alsnog doodgaan.

HEB JIJ AL LUCHTPLANTJES IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Ik heb een luchtplantje, erg leuk en hij doet het nog steeds goed 🙂

  1. Christiana says:

   Ah, tof dat jij al een luchtplantje in huis hebt. Ik heb echt het gevoel dat het iets van de laatste tijd is, ik kan me helemaal niet herinneren dat je dat eerder op veel plekken echt zag!

 2. Ik heb nog nooit eerder van een luchtplantje gehoord, dit komt denk ik omdat ik totaal geen groene vingers heb en zelfs een cactus kan verwaarlozen 🙂

  1. Christiana says:

   Zo zie je maar, er is altijd wel weer wat nieuws te ontdekken;-) Dat heb ik op jouw blog nu ook altijd met nieuwe merken!

 3. Volgens mij heb ik geen luchtplantje in huis…Of misschien wel? Zij lijken een beetje op vetplantjes of juist helemaal niet? Wat een leuk weetje over groene en grijze luchtplantjes.
  Ik zag laatst wel bij de bloemenwinkel hele aparte plantjes die je moet ophangen en ze ziet gewoon de wortels eraan zitten. Ik gok dat dat ook luchtplantjes zijn. Zien er in ieder geval heel leuk uit!

  1. Christiana says:

   Leuk zijn ze he? Ik heb er dan nu twee en eigenlijk lijken ze best een beetje op elkaar. Maar aangezien ze toch op twee verschillende plekken in huis staan, maakt me dat niet uit. Maar je hebt ze dus echt in allerlei vormen en zelfs maten. Luchtplantjes hebben geen wortels, het bijzondere aan luchtplantjes is juist dat ze die niet nodig hebben omdat ze zuurstof uit de lucht kunnen halen, een ‘gewone’ plant heeft daar dus wortels voor;-)

 4. Natascha - Beautyopinie says:

  Wat grappig zeg, ik had hier dus nog nooit van gehoord! Weer wat geleerd 🙂

  1. Christiana says:

   Tof he? Ik ontdekte ze eigenlijk ook pas vrij recent en ik vind het echt een leuke ontdekking. Ik heb er nu twee, maar ik wil er eigenlijk wel een paar bij;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.