Staat er een verbouwing op de planning? Er bestaat zoiets als de ideale volgorde voor verbouwen en die ziet er zó uit.

Beware

De ideale volgorde voor verbouwen

Bij verbouwen komt veel kijken, vaak veel meer dan je denkt. Zo moet je al voordat de verbouwing begint allerlei dingen regelen, zoals de financiering. Wat kost een dakraam plaatsen, bijvoorbeeld? En heb je een vergunning voor je verbouwing nodig? Vaak moet je deze regelen bij een uitbouw, maar bijvoorbeeld ook voor een dakkapel. Zo’n vergunning regelen kan best eens weken of in het ergste geval maanden duren. Dan moet je de mensen regelen die het werk gaan uitvoeren en de bouwmaterialen aanschaffen. Ook wanneer je van plan bent veel zelf te doen, kun je niet zomaar met een koevoet in de muur gaan slaan en hopen op het beste. Je wilt immers wel weten waar de leidingen zitten, om maar iets te noemen. Er bestaat zoiets als een ideale volgorde voor verbouwen. Houdt er natuurlijk rekening mee dat deze ideale volgorde voor verbouwen waarschijnlijk alleen op deze manier kan gebeuren in een ideale wereld. Je moet namelijk rekening houden met allerlei factoren tijdens een verbouwing. Wellicht wordt jouw verbouwing uitgevoerd door verschillende mensen, een loodgieter uit Almere had wellicht net wat eerder een plek vrij in zijn agenda dan een loodgieter die wat dichter bij jou in de buurt woont. Rekening houden met verschillende mensen betekent dat je rekening moet houden met al hun verschillende agenda’s. Bovendien hebben bepaalde bouwmaterialen lange levertijden en is het soms lastig om daar van tevoren op te anticiperen. Bovendien moet je ook rekening houden met droogtijd van bijvoorbeeld stuucwerk of droogtijd na het egaliseren van een vloer. En dan zit je ook nog met je budget. Want het is heel goed mogelijk dat je simpelweg niet alles in één keer kunt doen en dus sowieso in delen moet gaan verbouwen. Maar mocht je nu binnenkort met een grote verbouwing willen starten en het is de eerste keer, dan is dit (in grote lijnen) de ideale volgorde voor verbouwen.

De ideale volgorde voor verbouwen begint met slopen

Slopen geeft waarschijnlijk de meeste rotzooi en stof van je gehele verbouwing. Verder is sloopwerk relatief snel gedaan, uitzonderingen daargelaten. Heb je een rigoureuze verbouwing gepland staan, dan doe je er verstandig aan om eerst al het sloopwerk uit te (laten) voeren. Vergeet ook vooral niet dat je na het sloopwerk met (heel veel) afval zit. Dit neemt vaak erg veel ruimte in beslag, dus vergeet niet om hiervoor van tevoren een container te bestellen. Er bestaan containers voor specifieke soorten afval, zoals hout, grondafval, dakafval of groenafval. Je kunt ook een container bestellen voor diverse soorten afval, maar vaak zijn die wel (een stuk) duurder. Verder geldt natuurlijk ook; des te groter de container, des te hoger de prijs. Je kunt echter wel beter een grote container bestellen dan eerst een kleine en er dan halverwege het sloopwerk achter komen dat je nog een tweede moet bestellen. Dan ben je namelijk achteraf gegarandeerd duurder uit.

Bouwmaterialen kopen

Het spreekt voor zich dat de bouwmaterialen die je voor jouw verbouwing nodig hebt, sterk afhankelijk zijn voor het soort verbouwing dat je uit gaat of laat voeren. Laten we als voorbeeld een badkamer verbouwing nemen. Dan heb je uiteraard een wastafel, een douchewand, kranen en tegels en wellicht een bad nodig. Dingen waar je vaak wat minder bij stil staat, maar die wel essentieel zijn, zijn afvoeren en leidingen. Moeten er leidingen verlegd moeten worden omdat je de indeling van je badkamer gaat veranderen, dan heb je daar materialen voor nodig. De vloer zal geëgaliseerd moeten worden en je mooie tegels moeten met een speciale lijm op de wand en de vloer geplaatst worden. Wanneer je gaat voor inbouw kranen in plaats van opbouw kranen, heb je ook daar speciaal materiaal voor nodig. Wil je een nis? Dan moet er een voorzetwand in je badkamer geplaatst worden en dat moet geregeld worden vóór het tegelen. Maar geen nood, je hoeft je in het begin van je verbouwing echt niet alleen maar bezig te houden met dit soort ‘saaie dingen’. Je kunt in feite alle leuke dingen, zoals de kranen en je bad al direct uitzoeken. Je loodgieter of klusjesman moet namelijk rekening houden met wat hij straks allemaal moet gaan installeren in jouw nieuwe badkamer. En dan moet jij vervolgens rekening houden met het feit dat een verbouwing de eerste dagen of weken eerst heel lang lijkt te duren. Vaak neemt het voorbereidende werk van een verbouwing namelijk de meeste tijd in beslag.

Elektra, gas, water en leidingwerk regelen

Het voorbereidende werk neemt vaak dus het meeste tijd in beslag. Dit zijn in feite de dingen waar je, zodra de verbouwing klaar is, niets meer van ziet. Ze zijn echter wel essentieel. Hierbij moet je dus denken aan het aanleggen, verplaatsen of het vernieuwen van elektra. Omdat dit in de meeste gevallen dingen zijn die achter de muren verstopt zitten, moet je hier dus mee beginnen. Daarom is het belangrijk om al van tevoren na te denken over waar je alles in je nieuwe huis wilt hebben.

Plafonds

Wanneer het leiding- en elektriciteit werk gedaan is, kan er begonnen worden met de plafonds en de wanden. Bij de ideale volgorde voor verbouwen kun je onthouden dat je van boven naar beneden werkt. Zo ga je dus niet eerst een nieuwe vloer leggen, en daarna het plafond stucen en verven. Dan ben je namelijk sowieso al een hoop van je kostbare tijd kwijt aan het afplakken van de vloer (wat ook weer extra materiaal kost, zoals stuucloopmatten) en de kans dat je verf knoeit op je nieuwe vloer of dat deze zelfs beschadigd raakt is natuurlijk ruim aanwezig. Ook muren stucen kun je nu doen. Vergeet niet om rekening te houden met droogtijd van stuucwerk. Wanneer het buiten warm is, zal stuucwerk wat sneller drogen dan wanneer het hartje winter is, maar stuucwerk moet in de meeste gevallen zeker minimaal een week drogen. Je kunt eventueel ook al de muren verven, maar dat is een beetje afhankelijk van wat je allemaal in de ruimte wilt doen. Ga je bijvoorbeeld een badkamer of een keuken plaatsen, dan loop je het risico dat je de pas geverfde muur beschadigt tijdens het plaatsen van de keukenkasten of de meubels in de badkamer. Je kunt dus ook eerst je meubels en kasten plaatsen en dan verven. De ideale volgorde van verbouwen is en blijft heel erg afhankelijk van wat je allemaal wilt gaan doen.

Vaste meubels plaatsen

Wanneer je muren en plafons gedaan zijn, kun je de vaste meubels gaan plaatsen. In het geval van je badkamer kunnen nu dus het bad, de wastafel, een badkamerkast, het toilet en bijvoorbeeld een eventuele radiator geplaatst worden. In het geval van een keuken kunnen nu de kasten in elkaar worden gezet en geplaatst.

De ideale volgorde voor verbouwen, wanneer plaats je een vloer?

Het moment waarop je de vloer plaatst, is heel erg afhankelijk van de ruimte, maar ook van wat er allemaal verder in huis verbouwd gaat worden. In een badkamer bijvoorbeeld zal eerst een vloer geplaatst worden en dan pas de meubels, omdat de meubels namelijk op de vloer geïnstalleerd worden. Een bad of een wastafel bijvoorbeeld, staan niet zoals een bank los op de vloer. Bij een keuken echter, is het handig om eerst een keuken te plaatsen en dan de vloer. Komt er in het nieuwe huis overal een nieuwe vloer te liggen? Dan doe je er goed aan om die juist na de grote verbouwingen van bijvoorbeeld je badkamer, toilet, keuken, slaapkamers en zolder te doen. Op die manier is er de minste kans dat je vloer tijdens deze verbouwing vies of beschadigd raakt.

Nog enkele dingen waar je mee rekening kunt houden tijdens verbouwen

Je zult natuurlijk in lang niet alle gevallen rekening kunnen houden met deze ideale volgorde voor verbouwen. Bovenstaande volgorde is ook vooral van toepassing wanneer je je hele huis, of in elke geval grote delen daarvan gaat verbouwen. Ben je nu van plan om je verbouwing in delen te gaan doen? Dan kun je wellicht rekening houden met het feit dat je er slim aan doet om van boven naar beneden te werken. Verder is het verstandig om het trapgat en de hal als laatste te doen. Stel je voor dat je net je trapgat helemaal hebt laten opknappen. Als je loodgieter of klusjesman dan op de stoep staat voor de verbouwing van je badkamer, dan moet hij continue met al zijn spullen over jouw pas gestoffeerde trap lopen. Geloof me, dat wil je niet!

HEB JIJ WEL EENS VERBOUWD IN HUIS? HEB JE TOEN OOK GOED REKENING GEHOUDEN MET EEN BEPAALDE VOLGORDE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. OMG!! Wij gaan verbouwen.
    Wacht….ik ga het opnieuw lezen…en opnieuw en opnieuw!
    Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.