Weinig sfeer in huis? Daar zijn allerlei mogelijke oorzaken voor. En waar oorzaken zijn, zijn oplossingen. Zó creëer je meer gezelligheid.

Weinig sfeer in huis doordat je veel dezelfde materialen gebruikt

Sfeer heeft niet alleen te maken met kleurgebruik, maar zeker ook met materiaalgebruik. Als je namelijk steeds dezelfde materialen gebruikt, kan dat resulteren in een huis met weinig sfeer. Er is natuurlijk helemaal niets mis met een basic salon- of eettafel, maar als je in die zelfde ruimte dan ook nog eens bijzettafels, een tv-meubel en een open kast van hetzelfde materiaal zet, kan het geheel heel sfeerloos worden. Probeer dus eens te wisselen met materialen. Sowieso creëer je met bepaalde materialen natuurlijk al wat makkelijker sfeer. Hout en rotan bijvoorbeeld zijn materialen die van zichzelf vaak al een warme en sfeervolle uitstraling hebben.

Je gebruikt te veel dezelfde kleuren

Ook kleur doet natuurlijk veel voor een interieur. Dat betekent niet dat je je hele huis moet onderdompelen in kleuren en prints. Interieurs die weinig kleur bevatten en waarin wordt gewerkt met grijs en beige tinten kunnen ook super sfeervol zijn. Wat wel saai wordt, is een interieur waar te veel dezelfde kleuren gebruikt worden. Kies dus niet voor een blauwe bank én blauwe kussens én een blauw vloerkleed én blauwe gordijnen. Voeg er bijvoorbeeld een contrastkleur aan toe, zoals oranje. Je kunt ook werken met verschillende kleurnuances van een bepaalde kleur. Zo heb je blauw in eindeloos veel varianten; azuurblauw, zeeblauw, koningsblauw en ijsblauw, om maar wat voorbeelden te nemen. Zorg er tenslotte ook voor dat je de kleur goed doseert in je huis.

Je huis mist warmte

Je huis kan sfeerloos aanvoelen doordat je interieur warmte mist. Nu is het natuurlijk prettig wanneer het letterlijk ‘warm’ is in je huis met een aangename temperatuur, maar warmte kun je ook creëren met textiel. Denk dan aan gordijnen, kussens, plaids en vooral ook met vloerkleden. Voor mijn verhuizing en tijdens de grote verbouwing van mijn appartement had ik al grotendeels in mijn hoofd hoe ik mijn appartement wilde inrichten. Ik had bedacht om het cheetah print vloerkleed wat in mijn oude huis op mijn werkplek lag, nu bij de bank te leggen. Ik weet nog hoe enorm enthousiast ik was toen ik dat vloerkleed eenmaal voor de bank legde. Niet alleen waren de afmetingen echt perfect, maar het vloerkleed gaf direct ook zoveel warme, sfeer en gezelligheid. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds heel blij met de woonkamer. Ik schreef eerder deze maand een artikel met een aantal items die nog op mijn interieur wishlist staan, en een daarvan is een vloerkleed onder de eettafel. Ik had er eentje gevonden en besteld, maar ik heb deze na ontvangst vrijwel direct weer geretourneerd omdat het vloerkleed van een heel dun materiaal gemaakt bleek te zijn. Het kwam bovendien opgevouwen binnen, waardoor er vouwen inzaten die ik er niet uit kreeg. Ik mis nu echter nog steeds een mooi vloerkleed onder de eettafel, dus ik ben nog steeds bezig met deze zoektocht. Mis je sfeer in huis? Ga dan zeker eens kijken voor een vloerkleed. De gouden tip voor het uitzoeken van een vloerkleed? Ga voor een zo groot mogelijk exemplaar. Een te klein vloerkleed kan heel ielig ogen en wegvallen in een ruimte. Met een groot vloerkleed kun je echter juist een statement creëren.

Je mist sfeer in huis door de verkeerde verlichting

Verlichting is erg belangrijk voor een interieur, uit praktisch oogpunt natuurlijk, maar het is ook sfeerbepalend. Verlichting kan een interieur maken of breken. Grofweg kun je verlichting indelen in drie categorieën; zo heb je de basisverlichting van een ruimte die vaak aan het plafond hangt en de hele ruimte verlicht. Functionele verlichting is die verlichting die het werken op die specifieke plek mogelijk maakt; een leeslamp op je bureau of spots boven het aanrecht. Dan heb je nog de sfeerverlichting die je aan kunt passen naar je wensen, zoals een leuk lampje op een bijzettafel of dimbare verlichting die je tijdens een avondje op de bank kunt dimmen. Heb je nu bijvoorbeeld alléén maar functionele verlichting of alléén maar basisverlichting, laten we zeggen een kaal peertje aan het plafond, dan kan die best de hele ruimte verlichten, maar echt veel sfeer in huis krijg je hier natuurlijk niet mee. Weinig sfeer in huis kan ook komen door gebrek aan daglicht. Gooi die gordijnen dus elke dag open, zeem je ramen en laat het daglicht lekker binnen stromen.

Je huis mist persoonlijkheid

Sfeer in huis creëer je dus met kleur, materialen en de juiste verlichting. Maar misschien nog wel het meest belangrijk zijn de persoonlijke aspecten. Die maken je huis je thuis en laten zien dat jij er woont! Meer sfeer in huis door persoonlijke spullen creëer je door je huis in te richten met spullen waar jij blij van wordt. Dus niet spullen die volgens een catalogus of woonwinkel bij elkaar horen of passen, maar dingen die jij met zorg uitzoekt. Het kunnen foto’s zijn, van vakanties, dierbare personen of wanneer je niet houdt van foto’s van jezelf of van andere mensen, kunnen het ook foto’s zijn die jij bijvoorbeeld zelf gemaakt hebt. Het kunnen erfstukken zijn, souvenirs, mooie cadeaus die je ooit gekregen hebt of spullen die je hebt gevonden in een kringloopwinkel of rommelmarkt. Juist door oud en nieuw met elkaar te mixen, krijgt een huis karakter.

OP WELKE MANIER CREËER JIJ GRAAG SFEER IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.