Gezellige hoekjes in je interieur creëren. Het kan overal, oók in een klein huis!

Gezellig hoekjes in je interieur kun je óveral creëren

Een gezellig hoekje in je interieur kun je óveral in huis creëren, óók als je een klein huis hebt! Zo’n hoekje hoeft namelijk niet altijd persé op de grond te zijn, maar kan ook gecreëerd worden in een (open) kast, op een wandplank, op een bijzettafeltje, op je salontafel, je eettafel, op een vensterbank, je aanrechtblad en zelfs in je toilet, zoals je hieronder kunt zien, en natuurlijk in je badkamer.

Arte flamingo behang op toilet

Waar begin je mee?

Ik vind het zelf altijd handig om te starten met een zogenaamde centerpiece. Meestal is dit iets ‘groots’. Als je echt een ruimte in een kamer overhebt, kan dat bijvoorbeeld een kast zijn, of een heerlijke loungestoel. Wil je een hoekje creëren in een kast, dan kan dat grote object bijvoorbeeld een salontafelboek zijn, of een stapel boeken, maar bijvoorbeeld ook een (grote) vaas (al dan niet met bloemen), een plant, een decoratief (kunst) object, een mooie grote stolp waar je iets onder zet, of een dienblad. Vervolgens is het de kunst om ervoor te zorgen dat het echt een ‘hoekje’ wordt, een eenheid, en niet zomaar lukraak wat spulletjes bij elkaar. Die eenheid kun je vaak vormen door voor bepaalde kleuren te kiezen die je steeds terug laat komen, of door bijvoorbeeld te werken met een ondergrond, zoals een dienblad, mooie boeken of een stapel tijdschriften. Hier ga je je spulletjes dan op ‘groeperen’. Bij een gezellig hoekje op de grond creëer je al snel eenheid met een vloerkleed. Denk dan ook zeker eens aan een rond kleed, in plaats van een standaard rechthoekig kleed!

gezellige hoekjes in je interieur

Werk met een kleur of thema in de gezellige hoekjes in je interieur

Als je een centerpiece gekozen hebt, kun je voor het creëren van een gezellig hoekje bijvoorbeeld kiezen voor een thema en / of voor een bepaald kleurenpalet. Zo’n thema kan bijvoorbeeld één van je vakanties zijn, of je bruiloft. Het idee is dan om leuke herinneringen en objecten samen te voegen, zoals souvenirs en foto’s. Ik vind het zelf altijd leuk om gezellige hoekjes in een bepaalde kleur te creëren.

Oneven aantallen

Wanneer je een hoekje gaat stylen, is het leuk om te werken met oneven aantallen. Je zult zien dat drie of vijf objecten bij elkaar vaak ‘interessanter’ staat dan twee of vier objecten.

Hoogteverschillen

Verder is het leuk om hoogteverschillen te creëren. Objecten van verschillende hoogte staan ook weer interessanter dan wanneer alles even groot is. Dit geldt trouwens ook voor de breedte van objecten. Heb je nu toevallig allemaal objecten die ongeveer even hoog zijn, dan kun je evengoed zelf hoogteverschillen creëren door bepaalde objecten ergens op te zetten, bijvoorbeeld op een stapel boeken of tijdschriften, of op een doos of kistje. Glazen kistjes zijn erg leuk, omdat je daar ook weer spulletjes in kunt doen.

Maak het groen

Het is altijd een goed idee om iets groens in je gezellige hoekje te plaatsen, zoals een plant, een bosje bloemen, een vaas met een enkele bloem of diverse vaasjes met hier en daar een bloem. Je kan ook kiezen voor droogbloemen.

VIND JIJ HET OOK ZO LEUK OM GEZELLIGE HOEKJES IN JE INTERIEUR TE CREËREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Zeker al is het nu nog een beetje zoeken nu het maar rommelig blijft met diverse klusjes. Heb van de verkoop van het vorige huis wel geleerd dat je moet werken met oneven aantallen, en met hoogteverschillen. We hadden een waardeloze styliste die al mijn Iittala items weghaald en verving door allemaal kleine kunstplantjes van Ikea (die van 0,99). Op zich zijn die wel leuk als toevoeging maar je zag ze op de foto’s nergens terug. Mag ik vragen waar jij dat marmeren dienblad (uit de badkamer) hebt gekocht?

  1. Christiana says:

   Wat een aparte keus van jullie stylist om al jullie mooie Italla items te vervangen voor kunstplanten:-( Voor de verkoop moet een huis natuurlijk niet te veel persoonlijke items bevatten omdat sommige mensen daar nu eenmaal moeilijk doorheen kunnen kijken, maar Italla vind ik juist heel tijdloos en zeer zeker een stuk luxueuzer ogen dan kunstplanten. Het groene (smalle) marmer dienblad op de badkamer is van Westwingnow. Het model heet ‘Mera’. Ik heb even voor je gekeken en hij is daar nog steeds te koop. Deze is trouwens ook verkrijgbaar in een vierkant (groter) model.

 2. Nu je het zegt, eigenlijk hebben wij ook best een paar gezellige hoekjes in huis. Ik verander het ook af en toe, dan lijkt het net alsof je weer een nieuw interieur hebt. Maar ik ben sowieso vaak aan het schuiven, het is nog steeds niet zoals ik het echt wil hebben. Ik denk dat ik ook wat leeg moet halen, toch spullen verwijderen en met een frisse blik het opnieuw aankleden.

  1. Christiana says:

   Soms werkt dat het beste Babs, even alles weghalen en helemaal opnieuw beginnen. Ik doe het vaak ook op die manier als ik wat anders wil. Dan bekijk ik het even van een afstandje en meestal voel ik wel of het ‘klopt’.

 3. Supergoede tips allemaal! Dat afwisselen in hoogte en sowieso in soorten spullen vind ik ook zo fijn. En als je dan toch voor één kleur of thema kiest, oogt het alsnog als een geheel. Zo’n centerpiece als startpunt nemen is ook een slim idee trouwens. Sowieso vind ik het fijn om iets groots neer te zetten in een ruimte. Het is dan heel wat makkelijker om er kleine dingen omheen te vinden.

  1. Christiana says:

   Klopt, zo doe ik dat dus ook Romy. Starten met een centerpiece, en van daaruit verder werken.

 4. Goede tips! Ik vind het heel leuk om gezellige hoekjes te creeren. We zitten nu midden in een verbouwing maar straks kan ik me weer lekker uitleven op stylinggebied 🙂

  1. Christiana says:

   Ik hoop dat het allemaal voorspoedig gaat met jullie verbouwing in huis! Je kunt vast niet wachten om lekker met het stylen aan de slag te gaan;-)

 5. Ja oneven werkt inderdaad goed. Ik vind het erg lastig om mijn buffetkast in te richten. Maar je hebt gelijk over dat je ook met hoogteverschil moet werken. Ook op de eettafel probeer ik dat toe te passen.

  1. Christiana says:

   Ik vind bepaalde plekken ook lastig om te stylen hoor. Maar soms krijg je opeens een soort geniale ingeving en wil je direct aan de slag gaan met je ideeën;-) Dat is wel iets is wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren, dat een interieur echt moet groeien en dat bepaalde dingen gewoon wat meer tijd kosten om aan te schaffen en / of mooi af te stylen.

 6. Super leuke tips weer, zeer inspirerend!

  1. Christiana says:

   Lief, dankjewel Per!

 7. Ik vind het zo onwijs moeilijk om zelf hoekjes te bedenken. Als ik foto’s van jouw interieur zie, dan ziet het er echt perfect uit, maar zelf zou ik er nooit op komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.