De Ikea KUNGSBACKA keuken schoonmaken is super eenvoudig, maar weet wel dat je het regelmatig moet doen. De deurtjes zijn namelijk nogal vlekgevoelig.

Wekelijkse schoonmaakroutine van de Ikea KUNGSBACKA keuken

Als er een vraag is die ik vaak gekregen heb sinds wij onze nieuwe zwarte Ikea KUNGSBACKA keuken hebben, is het wel: blijft de keuken mooi en vooral; hoe hou je hem schoon? Nu kan ik op de eerste vraag sowieso al met een volmondig ja antwoorden. De Ikea KUNGSBACKA deuren zijn gemaakt van hergebruikt hout en ze zijn bedekt met een folie die gemaakt is van gerecyclede PET-flessen. Ze zijn erg vingerafdruk- en vlek gevoelig. Toch is de keuken nog net zo mooi als toen we hem net hadden. In dit artikel ga ik je vertellen hoe mijn wekelijkse schoonmaakroutine van de keuken eruitziet en welke producten ik daarvoor gebruik. Ik ben echt van mening dat één van de gouden regels voor een georganiseerd huishouden en een net en schoon huis het hebben van vaste routines is. Simpel gezegd; alles bijhouden. Hoe vervelend het soms ook is, in elk huis zijn er plekken die veelvuldig en door alle mensen van het gezin gebruikt worden en die dus snel vies worden. De keuken en de badkamer zijn daar de beste voorbeelden van. Ik heb door de jaren heen dus een wekelijkse schoonmaakroutine voor zowel de keuken als de badkamer ontwikkeld. De keuken maak ik wekelijks schoon op zondagochtend en ik vind dat echt heerlijk om te doen. Vaak style ik ook wat plekjes opnieuw.

SMEG fornuis schoonmaken

De eerste stap in mijn schoonmaakroutine voor onze Ikea KUNGSBACKA keuken is het schoonmaken van het SMEG fornuis. Nu doe ik dat eigenlijk vrijwel na elke keer dat er gekookt is, want zeker een fornuis wordt gewoon snel vies en vettige vlekken zijn erg lastig om schoon te maken. Het SMEG fornuis is gemaakt van RVS en hiervoor gebruik ik de RVS reiniger van HG. Dit is een schoonmaakmiddel in sprayvorm en zodra je dit op een vlek sprayt zie je (serieus) al dat de vlek wordt geabsorbeerd. Natuurlijk moet je nog wel gewoon ‘boenen’, maar met deze reiniger gaat het schoonmaken echt heel snel. Ik gebruik voor het schoonmaken trouwens altijd een zachte doek van Action.

smeg fornuis in zwarte ikea KUNGSBACKA keuken

Tegels en het marmer blad schoonmaken

De Ikea KUNGSBACKA keuken schoonmaken gaat natuurlijk het makkelijkst wanneer alles zo leeg mogelijk is. Na het schoonmaken van de kookplaat haal ik dus alles van het aanrechtblad en uit de vensterbank. Wij hebben marmer look tegels die gemaakt zijn van keramiek. Deze maak ik schoon met de Moeller stone care HMK R157 intensieve tegelreiniger. Dan is het marmer aanrechtblad aan de beurt. Marmer is een zacht en vrij poreus materiaal, dus dat kan en mag niet zomaar met elk middeltje worden schoongemaakt. Vroeger maakten we altijd een oplossing met water en groene zeep, maar op een gegeven moment begon me dat toch tegen te staan omdat ik groene zeep behoorlijk onprettig vond ruiken. Tegenwoordig maak ik ons marmer aanrechtblad schoon met een allesreiniger van Sophie green en dan om precies te zijn de Sophie Green Blue Rebel All Purpose Cleaner. Ook hiervoor gebruik ik weer een zachte doek. Groot voordeel van Sophie green is dat ik de geur oprecht heel erg lekker vind. De meeste schoonmaakmiddelen bevatten natuurlijk een bepaald parfum, maar ruiken vaak chemisch. Sophie green is het eerste schoonmaakmiddel wat ik heel erg lekker vind ruiken.

De deurtjes van de Ikea KUNGSBACKA keuken schoonmaken

Als dat allemaal gedaan is, ga ik de deurtjes van de Ikea KUNGSBACKA keuken schoonmaken, en dat doe ik gewoon met Glassex. De deurtjes zijn behoorlijk vingerafdruk gevoelig en onze pomeriaan Sketch wil ook nog wel eens aan de deurtjes likken. Maar de combinatie van glassex en een zachte doek werkt perfect. Naderhand zijn de deurtjes geheel vingerafdruk- streep en vlekvrij. Ik geef toe dat ik dit ook wel eens tussendoor doe, maar zoals ik al zei ben ik gewoon vrij netjes in huis en hou ik ervan als alles lekker schoon is. Poets je niet graag en weet je dat je je gaat irriteren aan de vlekjes, overweeg dan even goed of de KUNGSBACKA keuken wel wat voor je is. Ga je zelf aan de slag met je Ikea KUNGSBACKA keuken schoonmaken, of welke keuken je dan ook maar hebt, zorg er dan voor dat je meerdere schone doekjes hebt. Zou je namelijk één doek gebruiken voor de hele keuken en net zoals ik al beginnen met je fornuis, dan verspreid je alle viezigheid met dat doekje alleen maar. Zoals ik al zei gebruik ik altijd zachte doekjes van Action. Daarvan hebben we gewoon een hele stapel en die kun je op zestig graden en zelfs op negentig graden wassen. Een andere tip die ik verder tijdens het schoonmaken altijd toepas is de volgende. Wanneer je vochtige of zelfs natte doeken in je wasmand gooit, kan dat best gaan stinken. Maar om nu te voorkomen dat er na het schoonmaken allemaal natte doekjes te drogen hangen in je huis, kun je ervoor kiezen om de wasmachine altijd na je vaste schoonmaakroutine aan te zetten. Dan kunnen al die vieze en natte doekjes direct de machine in.

HEB JIJ EEN SCHOONMAAKROUTINE VOOR JE KEUKEN? OF GA JE PAS POETSEN ALS HET ECHT HARD NODIG IS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Jazeker ik maak sowieso ook elke week de keuken helemaal schoon aan de buitenkant en het aanrechtblad iedere dag. Onze afzuigkap is van RVS evenals de gootsteen en die maak ik schoon met een RVS-spray van de Action die laat ook een soort beschermend laagje achter. Puntje is wel dat je niet teveel gebruikt en snel moet zijn met uitwrijven. Verder maak ik elke week een blokje van 3 lades of 1 kastje schoon. De kleine lade onder de kookplaat waar koffiecups etc. liggen maak ik soms wel 2 keer per week schoon omdat ik daar regelmatig een zilvervis spot (alleen daar heel gek). Heb al van alles geprobeerd. De deurtjes van de keuken maak ik schoon met een sopje van een product van Marcel’s Green soap (ruikt ook niet chemisch) en heb je maar een drupje van nodig. Kom eigenlijk zelden bij de Jumbo maar dat schoonmaakmiddel klinkt ook fijn zal eens kijken.

  1. Christiana says:

   Het is zeker een kwestie van bijhouden! Het zit inmiddels ook gewoon helemaal in mijn systeem om dat te doen. Ik doe tussendoor ook wel eens een laatje inderdaad. Zo hebben wij in diverse lades van die verdelers van Ikea. Daardoor blijft het netter en overzichtelijker, maar daardoor heb je natuurlijk wel wat extra schoonmaakwerk omdat die bakjes ook vies worden;-)

 2. Ik ga pas poetsen als het echt nodig is. Het is eerlijk gezegd een van mijn minst favoriete bezigheden en doe het omdat het moet 😊. Ik haal er helaas verder geen plezier uit. Dus ik denk dan ook niet dat de KUNGSBACKA keuken voor mij is weggelegd, maar ik vind ‘em wel heel mooi en chique.

  1. Christiana says:

   Haha, nee Deb, ik denk niet dat dit dan wat voor je is. De deurtjes zijn echt super vingerafdrukgevoelig en Sketch vind het ook reuze leuk om aan de deurtjes te likken, dus dan is het ook weer poetsen geblazen;-)

 3. Ik poets de buitenkant iedere week en het aanrecht en de kookplaat iedere dag. De binnenkant doe ik trouwens niet iedere week hoor. Wij hebben een hoogglans witte keuken en daar zie je ook echt alles op.

  1. Christiana says:

   Voordat wij deze keuken lieten plaatsen, hadden wij ook een hoogglans witte keuken, dus ik weet het. Poetsen, poetsen, poetsen;-) De binnenkant doe ik ook niet iedere week, maar wel regelmatig. Toevallig heb ik afgelopen weekend een grote schoonmaak gehouden en heb ik alles weer gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.