Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan moet er vaak gesolliciteerd worden. Dit zijn mijn  gouden tips voor een sollicitatie gesprek. Zo maak je een goede indruk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Waarom dít bedrijf? Waarom juist déze functie?

Om te beginnen, kom op tijd voor je sollicitatie-gesprek. Door te laten zien dat je punctueel bent, maak je direct een goede eerste indruk. Zoek van tevoren goed uit waar je moet zijn en vertrek dus op tijd van huis. Je kunt beter te vroeg zijn, zodat je misschien nog even naar het toilet kunt en jezelf op kunt frissen, dan als een bezwete wervelwind binnen komt stormen. Bedenk van tevoren verder heel goed waarom jij deze baan wilt en waarom jij de perfecte kandidaat bent. Dat jij ‘een baan nodig hebt’ of ‘(meer) geld om je hypotheek te kunnen betalen’, snapt je potentiële nieuwe werkgever ook wel, maar dat is voor hem natuurlijk wel de láátste reden om juist joú aan te nemen. Bedenk dus van tevoren wáárom jij geschikt bent voor deze functie en waarom je juist bij dít bedrijf wilt werken.

Ken je sterke punten tijdens een sollicitatie gesprek

Ieder mens heeft sterke en zwakke punten. Maar niet iedereen ként ze of weet ze goed onder woorden te brengen. Door met mensen te praten die jou goed kennen, zowel persoonlijk als op professioneel vlak, kun je vast wel ontdekken wat jou zo uniek maakt. Misschien ben je een goede leider, kun je heel goed in een team werken, zie je alles positief, ben je geen opgever of ben je heel creatief. Door deze punten kenbaar te maken aan jouw nieuwe werkgever weet hij wat hij van je kan verwachten en op welke manier jij kunt bijdragen aan het huidige team. Oké, je weet nu wat je positieve eigenschappen zijn. Je potentiële nieuwe werkgever wil graag weten met wie hij te maken heeft en zal waarschijnlijk vragen gaan stellen over je CV of brief. ‘Je gaf aan dat je ervaring hebt met lastige klanten (om maar even iets te noemen), kun je hier een voorbeeld van geven?’ Hiervoor kun je de STAR-methode gebruiken. De letters STAR staan voor situatie, taak, actie in resultaat. Benoem een situatie bij je huidige / eerdere werkgever waar je te maken kreeg met een lastige klant. Wat was jouw taak binnen die situatie? Welke actie heb je toen ondernomen, en wat was het resultaat van die actie? Het kan helemaal geen kwaad om van tevoren al over zo’n scenario na te denken en dus een praktijkvoorbeeld paraat te hebben.

Wat is de juiste outfit voor een sollicitatie gesprek?

‘Wat trek ik áán?’ mag in de ochtend van je sollicitatie-gesprek misschien een oppervlakkige gedachte lijken, maar de manier waarop je er uitziet, maakt wel een zéér belangrijke eerste indruk. Uiteraard is het goed om iets te dragen waar jij je zelfverzekerd en comfortabel in voelt, maar houdt zeker ook rekening met de bedrijfscultuur. Er is natuurlijk nogal wat verschil tussen solliciteren bij een verzekeringsmaatschappij of een kledingwinkel, maar kijk of je er van tevoren achter kunt komen wat mensen daar nu eigenlijk dragen? Lopen alle dames in kokerrokken en op hooggehakte pumps rond, dan wordt het vast niet gewaardeerd wanneer jij in je spijkerbroek aan komt. Over het algemeen zijn een blouse, nette schoenen en effen kleuren zoals blauw, zwart en wit goed. Vermijd drukke prints, felle kleuren, stoffen waar je gauw in gaat zweten of die snel kreuken. Verder wil je serieus genomen worden en er niet (te) sexy uitzien. Alles wat je nodig hebt voor een perfécte sollicitatie-outfit vind je bij Winkelstraat.nl. Een goede outfit is één ding, aandacht besteden aan details is een tweede. Poets je schoenen, check je kleding op loshangende draadjes / vlekken, strijk je blousje, vermijd afgebladderde nagellak en te veel parfum. Een reserve panty in je tas is ook altijd een goed idee. Moet je documenten overhandigen tijdens je sollicitatie-gesprek? Zorg ervoor dat je deze uit een nette, schone tas haalt (die je naast je op de grond zet en niét op schoot houdt) en dat ze bijvoorbeeld in een insteekhoesje of envelop zitten. Reik dus liever geen gekreukeld vodje aan. Laatste gouden tip wat betreft je outfit: beter overdressed dan underdressed. Je laat op deze manier namelijk zien dat je je best hebt gedaan voor je outfit, en dus ook voor het gesprek. Underdressed kan ook als ‘ongeïnteresseerd’ worden opgevat.

Je houding en toon oprechte interesse

Een stevige handdruk, een glimlach en een open houding. Ga liever niet met je armen over elkaar zitten, dit ziet er heel erg gesloten uit. Zoek oogcontact en stel af en toe een vraag ten teken dat je er voor de volle honderd procent bij bent, snapt wat er gezegd wordt en dat je nieuwsgierig en enthousiast bent. Een sollicitatie-gesprek heet niet voor niets een sollicitatie-gesprek. En bij een gesprek is er twéérichtings-verkeer. Ook jíj mag dus vragen stellen. Toon interesse in het bedrijf waar je gaat werken, of eventueel in je nieuwe collega’s. Je kunt hier voor jezelf natuurlijk praktische informatie uithalen, maar het laat ook zien dat je enthousiast bent. Niemand wil graag een sarcast of een pessimist in zijn team. Focus je dus op positieve punten. Had je het niet naar je zin bij je vorige werkgever, leg hier dan niet heel erg de nadruk op. Maak dus nooit je oude werkgever of oud-collega’s zwart. Praat liever over de kansen en mogelijkheden die het nieuwe bedrijf je kan bieden, dan door te gaan over de negatieve aspecten van je oude of huidige functie. Bewaar je onderhandelingen tot slot liever voor een tweede gesprek. Natuurlijk is het heel belangrijk wat je gaat verdienen, maar over het algemeen kun je dit soort onderhandelingen beter bespreken wanneer je al ‘binnen’ bent. Ook is het niet raadzaam om van tevoren al aan te geven dat je ‘maandag en in het weekend niet kunt werken, en dat je ook geen avonddiensten wilt draaien’. Bij wijze van spreken. Soms wordt er echter gevraagd naar wat je denkt te gaan of wilt gaan verdienen. Wees dus wél voorbereid op deze vraag.

HEB JIJ NOG GOEDE TIPS VOOR EEN SOLLICITATIE GESPREK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Mooie foto! Ik vind de lipstick die je draagt super mooi, welke is het als ik vragen mag?
    Wat betreft je tips… Ik vind ze goed en heb er niet veel aan toe te voegen eigenlijk. Ze zijn wat mij betreft redelijk compleet.

    1. Christiana says:

      Ja, het lijstje leek mij ook vrij compleet;-) Thanks! Ik draag de Yves Rocher Grand rouge lipstick Rose poudrée met daarover een Guerlain lipgloss in de kleur Browny clap!

      1. Thanks, prachtige combinatie!

  2. Ik zie een sollicitatiegesprek meestal als een leuk gesprek waar ik lekker met iemand een aantal minuten ga praten. Zo ben ik ook nooit echt zenuwachtig en kom ik natuurlijk over.

  3. Goed artikel, alles staat er in! Het is zo jammer dat we altijd zo zenuwachtig worden voor sollicitatiegesprekken, eigenlijk werkt dat alleen maar tegen! Een goede voorbereiding kan in ieder geval goed helpen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.