Besparen op je boodschappen, ook jij kan dat. Dat doe je bijvoorbeeld door van tevoren een weekplanning te maken. Maar ik heb meer tips.

Maak een lijst om te besparen op je boodschappen

Wil je besparen op je boodschappen, maak dan een lijst van de boodschappen die je nodig hebt als je naar de supermarkt gaat. Dit is trouwens een bespaar tip die voor al je uitgaven opgaat. Ga je namelijk naar de stad om ’te shoppen’, dan is de kans altijd al groter dat je met spullen thuiskomt die je eigenlijk niet echt nodig hebt, of zelfs met miskopen. Ga je echter gericht shoppen voor een winterjas of nieuwe schoenen, dan bestaat ook daadwerkelijk de kans dat je daarmee thuiskomt. Je kunt altijd een lijst bijhouden van boodschappen die je nodig hebt. Zo’n lijst kun je bijvoorbeeld bijhouden op een notitieboek die je in de keuken bewaart. Deze kun je dan ter plekke aanvullen op het moment dat je bijvoorbeeld merkt dat bepaalde producten aan het opraken zijn of al op zijn. Je kunt ook voordat je boodschappen gaat doen je voorraden bekijken en ter plekke een lijst maken.

Koop groot in en let op aanbiedingen

Voor alle verpakkingen en dus ook voor je boodschappen geldt dat het slim is om groot in te kopen. Grote verpakkingen zijn namelijk altijd voordeliger dan kleine(re) verpakkingen. Vlees bijvoorbeeld kun je ook als je alleen of met z’n tweeën bent, groot inkopen en vervolgens thuis invriezen. Met brood doe ik dat bijvoorbeeld ook. Omgerekend is een ‘halfje brood’ altijd duurder dan een heel brood en ik vries ook brood altijd in. In principe is alles wat je gebruikt en nodig hebt, altijd wel érgens in de aanbieding. Het kan soms even nodig zijn om voor aanbiedingen ‘uit je comfortzone’ te stappen, alhoewel dat in dit voorbeeld wellicht ook enger klinkt dan het is. Toiletpapier bijvoorbeeld, ik kan me niet voorstellen dat mensen nu enorm gehecht zijn aan een bepaald merk. En toiletpapier is altijd wel ergens in de aanbieding, wellicht niet bij de supermarkt waar je standaard heen gaat, maar bij eentje die je wellicht normaal gesproken overslaat. Koop dan ook direct groot in; toiletpapier heb je immers altijd nodig en het kan ook niet bederven.

Besteed zelf wat meer tijd aan het koken

Door wat meer tijd aan koken te besteden, kun je uiteindelijk ook echt serieus besparen op je boodschappen en toch een makkelijke gezonde maaltijd maken. Voorgesneden en gewassen groenten bijvoorbeeld zijn altijd duurder dan groenten die je zelf nog even moet snijden. Voor sauzen gaat hetzelfde op; kant en klare sausjes zijn duurder en bovendien vanwege de vaak grote hoeveelheden zout die daaraan zijn toegevoegd ook nog eens ongezonder. Ga je starten met zelf je sauzen te maken voor bijvoorbeeld pasta’s, dan zul je in het begin wellicht even wat moeten ‘investeren’ in diverse kruiden, maar uiteindelijk ben je gegarandeerd goedkoper uit!

Ga voor seizoensproducten en maak van tevoren een planning

Nog een goede tip om te besparen op je boodschappen is kiezen voor seizoensproducten. Typische voorbeelden van seizoensfruit zijn bijvoorbeeld aardbeien, bessen, bramen, frambozen en kersen. Vaak zijn die later in het jaar wel te krijgen, maar voor veel meer geld! Fruit wat het hele jaar door voor een goede prijs te krijgen is, zijn bijvoorbeeld appels, bananen, druiven, kiwi’s en mandarijnen. Hoewel plannen niet voor iedereen even makkelijk is, kun je het wel leren door ermee te oefenen. Zo kreeg ik ooit de gouden tip als het gaat om het inpakken van je koffer voor vakantie. Bedenk van tevoren hoe je vakantie er ongeveer uit gaat zien en wat je op een dag gaat dragen / nodig gaat hebben. Als je dan je koffer in gaat pakken, ben je op alles voorbereid. Zo kun je het doen van je wekelijkse boodschappen eigenlijk ook aanpakken. Wanneer je namelijk van tevoren bedenkt wat je op een bepaalde dag wilt eten, kun je daarvoor inslaan en koop je dus in principe geen boodschappen die je eigenlijk niet nodig hebt of aan het eind van de week weg kunt gooien omdat ze over datum zijn.

HOE BESPAAR JIJ OP JE BOODSCHAPPEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

  1. Mooie tips. Ik laat de boodschappen bezorgen en heb dus niet veel last van impulsaankopen omdat ik niet meer door de supermarkt loop. Elke week maak ik een menu en af en toe eten we de vriezer leeg want soms kook ik meer om het in te vriezen. Werkt perfect!

  2. Het vervelende is dat als ik gericht op zoek ga naar bijvoorbeeld een winterjas of enkellaarsjes dat die dan nergens naar mijn smaak te vinden zijn. Dus ja, dan bespaar ik enorm, want ik koop niks. Maar ik heb wel nieuwe enkellaarsjes nodig dus ik shop dan toch maar vaker. Van mijn moeder heb ik wel geleerd dat shoppen niet betekent: kopen. Ik koop alleen als ik iets vind wat 100% (ok, 90%) klopt en van goede kwaliteit is. Dat is duurder, maar je bent op de lange termijn goedkoper uit. Mijn huidige trui heb ik bijvoorbeeld al 4 jaar; mijn super-winterjas voor als het onder nul is heb ik al 20 jaar (en daarvoor overgenomen van mijn moeder die hem al sinds 1990 had). Boodschappen koop ik gericht in, anders gooi ik te veel weg. Tuurlijk kun je brood invriezen en dat doe ik ook, maar er zijn zat dingen die je niet kunt invriezen en die wel over de datum kunnen gaan. Broodbeleg, kaas, yogurt, verse groenten en fruit. Ik koop gewoon minder onnodige producten zoals zakken chips, gebakjes, frisdrank, koek, sausjes. Dan betaal ik graag wat meer voor goed volkorenbrood.

  3. Wij letten ook altijd op de aanbiedingen en maken tegenwoordig alle sausjes zelf. Met we bedoel ik eigenlijk Jeroen, die gaat over de keuken. Groots inkopen is zeker slim zoals toiletpapier of kattenbakgrit/kattenvoer als het in de aanbieding is, daar ben ik ook altijd voor. Alleen voel ik mij soms zo schuldig omdat Jeroen alles moet sjouwen… (Maar als ik vraag of ik mee moet zegt ie toch altijd standaard dat dat niet hoeft) Veel ruimte in de diepvries hebben we niet, ellende is vaak bij ons dat we vergeten wat er soms in zit en dan weer te laat zijn met ontdooien!

  4. Handige tips! Als ik geen plan heb, dan koop ik inderdaad meer. Wel kijk ik altijd naar aanbiedingen.

  5. Ik let inderdaad ook goed op aanbiedingen. Dat scheelt een hoop!

  6. Ik maak van tevoren ook altijd een lijstje (ik schrijf het op in de volgorde dat ik door de winkel loop 😉 )en houd me daar zoveel aan. Als ik dat niet doe, neem ik veel meer mee. Aanbiedingen houd ik wekelijks ook goed in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.