Besparen op je verzekeringen begint bij het hebben van inzicht in je financiën. Bekijk ook goed of je niet ‘oververzekerd’ bent.

Maak een financieel overzicht om te kijken wat je kunt besparen op je verzekeringen

Besparen kan op allerlei manieren, maar begint vaak met het hebben van inzicht in je financiën. Wanneer je precies weet wat er inkomt, wat er uitgaat, en vooral ook waar je geld naartoe gaat, kun je goed kijken naar waar je op kunt besparen. Zelf heb ik een rekening bij de Rabobank, en wanneer ik ga internetbankieren, kan ik precies zien waar mijn geld naartoe gaat. Dit is dan onderverdeeld in categorieën zoals verzekeringen, hypotheek, klussen en onderhoud, reizen en boodschappen. Ook kan ik hier in één oogopslag zien hoeveel ik aan cash geld heb opgenomen. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij andere banken zit en of je daar dus ook zo’n handig overzicht kunt raadplegen wanneer je gaat internetbankieren, maar in feite kun je natuurlijk ook gewoon zelf een overzicht maken van je vaste lasten. Door wekelijks een vast bedrag te pinnen voor bijvoorbeeld je boodschappen, hou je vaak ook wat beter overzicht.

Verzeker alleen wat je nodig hebt

Bepaalde verzekeringen zijn verplicht om te hebben, zoals een basisverzekering voor zorg. Een aanvullend pakket kun je echter zelf zo duur maken als je wilt. Ik heb bijvoorbeeld een bril nodig voor het lezen, maar ik vind persoonlijk dat de vergoeding voor een nieuwe bril niet heel royaal is in een aanvullend pakket. Ik heb dus niet bewust gekozen voor een uitgebreid aanvullend pakket omdat ik dan een nieuwe bril vergoed kan krijgen. Het is voor mij namelijk voordeliger om zelf een nieuwe bril te betalen, dan maandelijks een bedrag aan mijn verzekering te betalen waarmee ik vervolgens toch maar slechts een bepaald deel van die nieuwe bril vergoed krijg. Wat ik bijvoorbeeld wel heel belangrijk vind is een tandartsverzekering afsluiten. Ik wil namelijk sowieso om de zes maanden een controle en een gebitsreiniging bij de mondhygiëniste. Ook al heb ik geen klachten, ik weet van tevoren dat ik deze kosten maak en het is dus fijn dat ik daarvoor verzekerd ben. Aan de andere kant weet ik ook dat ik bepaalde kosten juist niet maak. Neem een doorlopende reisverzekering. Wanneer je vaak op reis en / of naar het buitenland gaat, kan dat inderdaad heel slim zijn. Wanneer je echter slechts eens per jaar op vakantie gaat, ben je vaak goedkoper uit met een reisverzekering die je echt voor die specifieke vakantie afsluit. Ik ben inmiddels vanwege Corona en de aankoop van mijn nieuwe huis al drie jaar niet op vakantie geweest. Het was dus enorm zonde geweest als ik de afgelopen drie jaar geld had uitgegeven aan een doorlopende reisverzekering.

Overweeg een collectieve verzekering

Een andere tip om te besparen op verzekeringen is om een collectieve verzekering te overwegen. Wat is een collectieve zorgverzekering eigenlijk? Een collectieve zorgverzekering is een overkoepelende verzekering voor een bepaalde groep. Dit kunnen bijvoorbeeld werknemers van een organisatie, leden van een vereniging of leden van een sportclub zijn. Doordat een verzekeringsmaatschappij in één keer een grote groep verzekerden aan kan trekken, zijn de maatschappijen bereid om lagere tarieven te hanteren. Het belangrijkste voordeel van een collectieve zorgverzekering is dan ook dat je vaak geld kunt besparen. In de meeste gevallen gaat het om een paar procent per jaar. Hoewel een paar procent wellicht niet als heel veel klinkt, moet je natuurlijk rekening houden dat je voor een verzekering vele honderden euro’s per jaar betaalt. In het geval van een collectieve zorgverzekering betekent dat dus dat je eigenlijk makkelijk aardig wat euro’s op jaarbasis kunt besparen. Houdt er wel rekening mee dat een collectieve zorgverzekering niet voor iedereen mogelijk is. Als je werkgever bijvoorbeeld niet zo’n collectieve zorgverzekering afsluit, heb je deze optie al niet.

Sluit alleen verzekeringen af voor risico’s die je niet zelf financieel kunt dragen

In feite kun je tegenwoordig álles verzekeren, ga echter goed na welke risico’s je echt niet zelf kunt dragen. Zo heb ik in het verleden bij de aanschaf van een nieuwe telefoon eens een telefoonverzekering afgesloten. Toen ik op een bepaald moment daadwerkelijk schade aan die telefoon had, kreeg ik te horen dat dat nét iets was wat de verzekering niet dekte. Toen heb ik die verzekering direct stopgezet. In feite kan ik zelf beter een nieuw toestel kopen (waarschijnlijk een goedkoper toestel dan ik had, maar dat vind ik dan niet eens zo erg) dan maandelijks geld aan de verzekering te betalen met het risico dat bepaalde schade dus niet gedekt wordt. Een uitvaartverzekering is (raar maar waar) in Nederland niet verplicht. Ik vind dat echter wel een zeer belangrijke verzekering. Wanneer ik namelijk kom te overlijden, zullen instanties bij mijn nabestaanden aankloppen om de kosten voor mijn uitvaart te betalen, wanneer ik die verzekering dus niet zou hebben. Een uitvaart kost al gauw achtduizend euro en dan heb je een zeer eenvoudige plechtigheid. Ik vind het niet hebben van zo’n verzekering behoorlijk egoïstisch en dus echt essentieel om te hebben. Ik begrijp trouwens ook niet waarom zo’n verzekering in Nederland niet verplicht is. Als we namelijk één ding zeker weten, is het dat we allemaal op een bepaald moment een keer dood gaan. Wat ik ook belangrijk vind is een verzekering voor mijn pomeriaan Sketch. Als zij ziek wordt of geopereerd wordt, kunnen operaties en / of medicijnen tot in de duizenden euro’s lopen. Ik vind het een fijne gedachte dat ik niet met dit soort onvoorziene kosten zit, mocht er onverhoopt iets met haar gebeuren.

Besparen op je verzekeringen door prijzen te vergelijken

Verzekeringen afsluiten kun je overal. Dat is op zich natuurlijk handig, maar de prijzen kunnen onderling wel enorm verschillen. Wil je dus proberen te besparen op je verzekeringen, vergelijk dan eens prijzen. Je kunt zeker niet alle verzekeringen tussentijds wijzigen, maar aangezien we nu richting het einde van het jaar gaan en ook verzekeringen binnenkort weer met nieuwe tarieven komen, kan het een mooi moment zijn om over te stappen. Kijk ook kritisch naar pakketverzekeringen. Veel verzekeringen bieden pakketkortingen aan wanneer je al je verzekeringen bij hen afsluit. Dat klinkt in theorie natuurlijk leuk, maar vaak gaat die korting echt om heel kleine percentages, waardoor je echt niet opeens heel veel voordeel hebt. Het loont wellicht dan toch om bepaalde verzekeringen alsnog elders onder te brengen.

Controleer of je niet oververzekerd bent

Je kunt jezelf ook oververzekeren. Vaak gebeurt dit met bijvoorbeeld een zorgverzekering. De basisverzekering is een vast bedrag, maar de aanvullende verzekering kun je zo duur maken als je zelf wilt. Natuurlijk kun je nooit van tevoren voorspellen of je medische zorg nodig gaat hebben en welke zorg dat dan is, maar ik weet bijvoorbeeld nu al dat ik geen kosten ga maken voor orthodontie, kraamzorg of hoorapparaten. Ook alternatieve zorg vind ik voor mijzelf niet relevant. Dit zijn allemaal mooie voorbeelden van zaken die in aanvullende pakketten van zorgverzekeraars zitten, die die specifieke pakketten flink duurder maken. Na wijzigingen in je persoonlijke (leef / woon) situatie loont het ook om kritisch naar je verzekeringen te kijken of je kunt besparen op je verzekeringen. Ga je bijvoorbeeld kleiner wonen, dan kun je wellicht een lagere inboedelverzekering afsluiten. Ga je van een woonhuis naar een appartement, dan worden de kosten voor je opstalverzekering meestal al doorberekend in je maandelijkse bijdrage aan de VVE en zo’n verzekering hoef je dan niet ook nog eens los af te sluiten.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Ik geloof ook dat een uitvaartverzekering een goede verzekering is die zorgt voor zekerheid voor jezelf en nabestaanden. Wensen kan je noteren en de kosten worden overgenomen. Dit neemt veel stress weg denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.