Gezondheid, LIFESTYLE

5 Fabels over afvallen

 

Trap er niet in.

5000 calorieën 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ik moét dit gewoon even kwijt. Ik was dus deze week bij de kapper en die was op het schoolplein (als in moeders onder elkaar, een immens deel van de wereldbevolking waar ik overigens geen deel van uitmaak) aan de praat geraakt met een mevrouw die, nou ja, laten we zeggen best wel zwaar was. Zij wilde graag kilo’s verliezen en ging dus starten met een zogenaamd metabolismedieet waar enge drankjes aan te pas kwamen. Dat ging, volgens haar dus hè, zo; Je start je ‘dieet’ met twee dagen achtereenvolgens 5000 calorieën. HO. Dat is dus vijfduízend. Dat is dus echt buítensporig veel hè. Dus ik vroeg nog, heel schaapachtig, maar dat moeten zeker gezonde calorieën zijn? Want je hebt dus gezonde en ongezonde hè. ‘NEE!’, gilde mijn kapster, het was volgens haar dus juist de bedoeling dat je je hélemaal volvreet. Zakken patat met een kilo mayo. Bakken vol crèmechocoladeijs en dan gewoon met je handen zó uit de bak. Want er moet wel doorgegeten worden. Geeft niet wat. Twéé dagen. Vijfduizend. Per dag dus. I shit you not.

500 calorieën 

En dan. Dan ga je na twee dagen over naar een ‘dieet’ waarbij je 500 tot 700 calorieën per dag tot je neemt. Poehee, weet je hoe weinig dát dan weer is? Even voor de beeldvorming. Een normale hoeveelheid calorieën per dag voor een vrouw is ongeveer 1500. Maar is afhankelijk van je lengte en hoeveel je normaal gesproken beweegt etc. etc. Maar dan verschijnt hier dus dat magische medicamentje ten tonele. Dit moet er voor zorgen dat je je hersens als het ware fopt en dus helemaal geen honger gevoel hebt. En je lichaam zit nog vol met die 10.000 calorieën van die twee dagen daarvoor, dus daar moet het dan op teren. Soort van.

Maar het wordt nog erger

Dat drankje is dan weer onderdeel van een piramidespel. Ja. Dus hoe meer simpele zielen je kunt verleiden tot het kopen van dat drankje, des te rijker jij dan weer wordt. Oké. Dit lijkt mij een typisch voorbeeld van iemand die verrékte graag wil afvallen, daarbij óf heel goedgelovig óf heel wanhopig is, of allebei, en tot overmaat van ramp dan nog een soort van curieuze mix heeft gemaakt van tien verschillende diëten. Lang verhaal kort, er bestaan héél veel fabels over afvallen, zoals deze:

Met de juiste beweging en voeding kun je 30 kilo in een maand kwijtraken.

Ben je op een bewuste manier bezig met je voeding en beweging, dan kan je een halve kilo tot een kilo per week kwijtraken.

Ik kan zelf bepalen waar ik wil afvallen of vet verlies.

Was het maar wáár. Afvallen gaat geleidelijk en vraag maar eens om je heen; bij ieder persoon gaat dit op een andere manier. Toen ik begon met afvallen, was dat als eerste zichtbaar in mijn gezicht, bij anderen is het bijvoorbeeld zichtbaar bij de billen. (en oh ja, niémand op deze hele wereld is ooit tevree, want ik denk namelijk in deze: OH, als ik toch maar eens billen hád!!!) Wat je natuurlijk wel kunt doen is speciale oefeningen om je spieren te versterken, zoals buikspieroefeningen. Maar je zult dus wel eerst die vetjes moeten wegwerken als je die spieren wilt laten shinen in je bikini straks. Mothafuckas zijn het, die vetjes op je buik.

Als ik wil afvallen, kan ik maar het beste zo min mogelijk eten

Dit helpt wellicht voor even en bij een crashdieet als dit zul je wellicht enkele kilootjes kwijtraken. Als je lijf echter eenmaal alarm heeft geslagen dat er nauwelijks iets binnenkomt, zal het in de spaarstand gaan. Als je nog wat verder bent, zal je lijf op den den duur spiermassa gaan aanspreken om toch maar energie te krijgen. Uiteindelijk word je hierdoor sneller moe. En je kunt je voorstellen dat wanneer je je de hele dag door slap en moe voelt, je zo’n dieet niet eens kunt volhouden.

Ik mag zeker alleen broccoli en sla als ik wil afvallen?

Welnee. Er is veel meer eten te vinden dan dat als je succesvol wilt afvallen. Het belangrijkste om te onthouden tijdens een dieet is dit: er moeten méér calorieën verbrand worden dan dat er binnen komen. Dit betekent dus absoluut niet jezelf uithongeren of als een bezetene aan die fitnessapparaten gaan hangen. Juist die goede balans vinden tussen minder en gezond(er) eten en lekker bewegen is the key.

Als ik nu maar een half jaar op mijn kiezen bijt, hoef ik me de rést van mijn leven nergens meer druk om te maken

Eigenlijk is een ‘dieet’ in welke vorm dan ook al gedoemd om te mislukken. Natuurlijk al helemaal wanneer er van die rare drankjes aan te pas komen. Afvallen en gezonder eten moet, hoe vreselijk boring en cliché het ook mag klinken, een way of life worden. Je moet iets zien te vinden wat bij jou past. Op deze manier kun je het namelijk veel makkelijker volhouden. Want volhouden moet je. Life is a bitch. Soms dan.

Heb jij wel eens een dieet gevolgd?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Haha leuk geschreven. En wat een mooie foto! Moet dan nou, ik krijg er honger van hihi en heb last van een middag dip. Er ligt nu een appel naar me te knipogen.. Waarom ook niet, ik moet wat!

    On topic: Dit soort gesprekken op het schoolplein mis ik (gelukkig)vaak omdat ik altijd (zelfs op mijn enige vrije dag 😉 ) snel vertrokken ben.

    Ik ben zelf mbv Sonja Bakker een keer 16 kilo afgevallen, na de zwangerschap kwamen er weer de nodige kilo’s bij en gingen er weer af, kwamen er weer bij… Nu sta ik op een punt dat ik graag wat kilo’s kwijt wil en het liefst natuurlijk voor de zomervakantie. Ik hoop dat te bereiken met 2x sporten en gezonder te eten en die chips ‘s avonds (als we gezellig series kijken) te laten staan. I know dat het een slechte gewoonte is.. want elk pondje gaat door het mondje .. ik realiseer het me maar ben niet altijd even sterk 😉 I confess!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.