Wil je een huis kopen? Ik deed het in mijn eentje en daar kwam heel wat bij kijken. Zó ziet de zoektocht naar jouw nieuwe huis er ongeveer uit.

Beware

Een huis kopen begint met het bekijken van je financiële situatie

In mijn eentje in een huis kopen. Als iemand drie jaar geleden tegen me gezegd had dat ik dat zou (kunnen) doen, had ik hem waarschijnlijk heel hard uitgelachen. Ik was heel gelukkig in ons huis. Ik dacht altijd dat het állerergste wat er met het huis kon gebeuren, was dat ik het kwijt zou raken. Uiteindelijk wás ik het natuurlijk ook kwijt na de scheiding, en hier ben ik dan. Ik heb in mijn eentje in een nieuw huis gekocht. En daar komt heel wat bij kijken, zo bleek. Ben jij je aan het oriënteren voor een nieuw huis? Wil je een nieuw huis kopen, samen met iemand of misschien net zoals ik alleen? Dan is dit een post voor jou! Ik vertel je wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een nieuw huis en waar je rekening mee moet houden. In feite begint een huis kopen allemaal met een overzicht van je financiële situatie. In de meeste gevallen heb je daar zelf al een duidelijk beeld van. De hypotheker kan je hier bijvoorbeeld bij helpen, maar wellicht kunnen adviseurs bij de bank dat ook.

Naar de aankoopmakelaar

Wil je een huis kopen, dan is het niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zelf heb ik dat wel gedaan en ik kan het iedereen aanraden. De tarieven tussen makelaars verschillen (enorm). Sommige aankoopmakelaars vragen opstartkosten. Bij de makelaar kun je aangeven wat je woonwensen zijn. Ik denk dat het vrij belangrijk is om hier van tevoren goed over na te denken. Ik had natuurlijk ook zelf wel het één en ander in mijn hoofd, maar tegelijkertijd moest ik wel realistisch blijven. Ik had geen eindeloos budget en ik moest dus keuzes maken. Wat ik echter wel als harde eis had, was dat het appartement twee slaapkamers zou hebben, danwel de mogelijkheid om van een grote kamer eventueel twee kleine(re) kamers te maken. Verder heb ik natuurlijk heel specifiek gezocht in een bepaalde omgeving. Natuurlijk wilde ik ook wel een heel idyllisch huisje met authentieke details, maar dat wil tegenwoordig iedereen. Zo stuitte ik in het begin van mijn zoektocht op een droomhuisje; vrijstaand en idyllisch ten top, compleet met een erker en glas in lood ramen. Het was ook nog eens volledig binnen mijn budget. Echter, het dak moest vervangen worden, alle kozijnen waren verrot en dan had het ook nog eens een nieuwe keuken, badkamer en een toilet nodig. Als klap op de vuurpijl was er ook nog eens sprake van erfpacht. Op een bepaald moment heb ik dus tegen mijzelf gezegd; In feite kan ik van élk huisje een mooi huisje maken, als de basis maar goed is. Ik wilde mijzelf de stress van een huis waar letterlijk het dak van af moest gewoon niet aandoen en heb de wens ‘idyllisch’ toen maar van mijn lijstje af gehaald. Bedenk maar dat ‘het ideale huis’ niet bestaat. Je kunt echter van elk huis wel jouw ‘ideale thuis maken’. Ik denk dat het verder heel belangrijk is om een goed gevoel bij de makelaar te hebben. Ik had dat gelukkig direct, dus we konden aan de slag. We zaten op dat moment in de maand december. Vanaf dat moment kreeg ik het aanbod van de aankoopmakelaar door. Dit is eigenlijk één van de redenen waarom het slim is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Het is namelijk tegenwoordig zo dat een groot deel van de huizen die op Funda staan al vol zitten qua kijkdagen of al praktisch verkocht zijn.

De eerste bezichtiging inplannen

Zodra er een huis langskomt wat je aanspreekt, kun je een bezichtiging inplannen. Het is gebruikelijk om dit via je aankoopmakelaar te doen en dus niet via de verkoopmakelaar. Het is verder belangrijk om hier praktisch bovenop te zitten. Toen ik belde voor een bezichtiging voor het appartement dat ik uiteindelijk gekocht heb, kreeg ik te horen dat beide kijkdagen op dat moment al praktisch vol zaten. Mijn makelaar heeft echt hard haar best gedaan om überhaupt een bezichtiging voor mij in te plannen. En voor de duidelijkheid, dit alles was binnen een tijdsbestek van ongeveer een uur (!) nadat ik de mail ontvangen had. Bij de bezichtiging zal de verkoopmakelaar aanwezig zijn. Gemiddeld heb je een kwartier tot twintig minuten de tijd. Hoewel dit op zich natuurlijk helemaal niet lang is, heb ik zelf niet het gevoel gehad dat ik echt tijd te kort kwam. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik sowieso geen enorme twijfelkont ben en dat ik behoorlijk makkelijk door dingen kan heen kijken. Ik vind iets dus mooi of ik vind iets niet mooi. Bovendien wist ik natuurlijk ongeveer wel wat mijn budget was voor de aankoop van het huis en voor eventuele verbouwingen, dus ik wist bij voorbaat al dat ik zowel de keuken als de badkamer sowieso helemaal naar mijn zin kon maken. Ik heb trouwens uiteindelijk maar twee bezichtigingen gedaan. Ik kreeg diverse keren het advies om meerdere huizen te bekijken zodat ik vergelijkingsmateriaal zou hebben, maar ik vond dit eigenlijk zonde van mijn tijd en bovendien vond ik het ook wat ongepast om huizen te bezichtigingen waar ik bij voorbaat al geen goed gevoel bij heb of die ik sowieso niet kon betalen. Als ik mooie interieurs wil zien, dan pak ik er wel een VT wonen bij;-) Ga je net zoals ik alleen een huis kopen, neem dan vooral iemand mee! Samen zie je meer dan in je eentje.

Een bod plaatsen is één van de spannendste momenten van een huis kopen

Eén van de meest spannende momenten is het plaatsen van een bod. Of eigenlijk moet ik zeggen; het afwachten van dat bod! Tegenwoordig moet je in veel gevallen blind bieden. Dit betekent dat je niet weet welke biedingen er al op tafel liggen. Toch is het zo dat je in de meeste gevallen wel een richtprijs krijgt van de verkoopmakelaar. Dat heb ik zowel ervaren bij de verkoop van ons huis als bij de aankoop van mijn nieuwe huis. Een makelaar zal geen exacte bedragen noemen, maar wel een richting geven. Flink overbieden is in deze tijd heel normaal, dat is echt iets waar je rekening mee moet houden. Ik heb voor de zekerheid voor het plaatsen van een bod nogmaals contact opgenomen met de hypotheker en toen ik van hem te horen kreeg dat we ‘er voor konden gaan’, heb ik dan ook mijn definitieve besluit met betrekking tot het bod genomen. Als je een aankoopmakelaar hebt, zal die het bod plaatsen voor jou. Ik heb nog twee goede tips! De eerste tip is: plaats een ‘raar’ bod, bied dus geen rond bedrag. De reden daarvoor is dat je hiermee opvalt. De andere tip is om een begeleidend schrijven bij te voegen, ook hiermee val je op. Maak er geen ‘jankverhaal’ van, maar houdt de toon juist opgewekt en optimistisch; vertel waarom jij graag in het huis wilt wonen en wat je er zo mooi aan vindt. Dit heeft bij mij ook geholpen, hoorde ik achteraf. Je kunt een bod plaatsen onder voorbehoud van (een deel van de) financiering. Dit betekent dat wanneer je de financiering toch niet rond krijgt, je je alsnog terug kunt trekken zonder nadelige financiële gevolgen.

Het voorlopig koopcontract tekenen

Wanneer je bod geaccepteerd is, ga je het voorlopig koopcontract tekenen. Dit doe je bij je makelaar nadat de verkopers getekend hebben. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Wanneer je biedt onder voorbehoud van financiering, kun je je zonder financiële gevolgen terug trekken van de koop wanneer je de financiering onverhoopt toch niet rond krijgt. Omdat je dit natuurlijk wilt voorkomen, is het belangrijk om van tevoren goed met de hypotheek adviseur te overleggen.

Een hypotheek aanvragen wanneer je een huis gaat kopen

Nu is het tijd om de hypotheek aan te vragen. Houdt er rekening mee dat je volledige financiële situatie uitgelicht wordt. Het is dus essentieel om een goed overzicht te hebben van deze situatie. Je zult talloze stukken moeten gaan aanleveren, denk aan jaaropgaves, een werkgeversverklaring, overzichten van je pensioenen, banksaldo’s en in het geval van een scheiding het echtscheidingsconvenant. Verder moet het huis door een onafhankelijke makelaar getaxeerd worden. De hypotheekverstrekker wil namelijk weten wat de woning waard is en of het verantwoord is om jouw een lening te geven. Simpel gezegd; als jij een hypotheek van een half miljoen aanvraagt voor een woning die getaxeerd wordt op nog geen tweehonderdduizend euro, zal de hypotheekverstrekker dat niet verantwoord vinden. Zo’n taxatie kan vrij snel worden geregeld. Zowel bij de verkoop van ons huis als bij de aankoop van mijn nieuwe huis was het binnen een week geregeld. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik de taxatie van ons oude huis niets vond voorstellen. Ik denk dat de beste man zo’n acht minuten binnen geweest is. Houdt wel rekening met kosten van ongeveer achthonderd euro voor zo’n taxatierapport. Een hypotheek aanvraag kan zes weken duren. Mij werd verteld dat het grotendeels afhankelijk is van hoe snel je alle gegevens aanlevert. Bij mij duurde het precies drie weken.

Waarborgsom

Als je eenmaal te horen hebt gekregen dat de financiering rond is, kun je een feestje gaan vieren! Dit betekent dat het huis straks echt van jou is, heel bijzonder en absoluut een moment om niet te vergeten. In de tussentijd heb je al diverse stukken van de notaris ontvangen, betreffende de overdracht van het huis. Ook staat hierin informatie over de waarborgsom. De waarborgsom bedraagt meestal 10% van de overeengekomen verkoopprijs. Als jouw bod op een woning is geaccepteerd en het koopcontract is getekend, dan duurt het vaak nog even tot het huis gaat passeren en je nieuwe huis dus echt van jou is. In de tussentijd wil de verkoper in de meeste gevallen een zogenaamde waarborgsom ontvangen, als extra zekerheid dat je de woning ook daadwerkelijk gaat kopen. Deze waarborgsom kun je uit eigen middelen betalen. Beschik je hier niet over, dan kun je een bankgarantie aanvragen. Houdt er rekening mee dat de bank hiervoor wel kosten berekent. Als de koop van het huis gewoon doorgaat, zal je de waarborgsom terugkrijgen van de notaris op het moment van passeren. Je kunt er ook voor kiezen om het gestorte bedrag in te zetten voor de hypotheek van je nieuwe woning en dat zal het geval zijn wanneer je (deels) eigen middelen gaat inzetten voor de aankoop van je nieuwe woning.

En dan gaat het huis passeren

In overleg met de verkopers en de notaris wordt er nu een datum van passeren ingepland. Er vindt dan eerst een inspectie van het huis plaats. Op dit moment kom je samen met je aankoopmakelaar naar het huis. De verkopers zullen er dan samen met de makelaar zijn. Tijdens deze inspectie wordt er gecontroleerd of de woning daadwerkelijk wordt opgeleverd zoals afgesproken in het koopcontract. Ook worden de meterstanden opgenomen. Hierna ga je naar de notaris om het koopcontract te tekenen. Nu vindt ook de sleuteloverdracht plaats. Gefeliciteerd, je hebt een huis gekocht, laat het nieuwe avontuur beginnen.

HEB JIJ EEN EIGEN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Oh nee, ik lees nu pas wat er allemaal gebeurd is. Wat heftig allemaal! Ik ben er toch wel een beetje sprakeloos van, want dit had ik helemaal niet aan zien komen. Hopelijk gaat het goed met je.
    Gelukkig heb je een prachtig huis gevonden. Super knap van je!!

  2. Ja! Alleen wat vond ik het proces slopend! Verhuizen doe ik daarom ook echt niet graag… 😅 Ik ben heel blij dat jij een nieuw plekje voor jezelf gevonden hebt. Nu nog even aftellen tot de sleuteloverdracht.♥️

  3. Bedankt voor het delen van deze stappen die je doorloopt bij het op zoek gaan naar, en het kopen van een huis! ik ben ook begonnen met het onderzoeken van mijn financiële situatie en hoop dat ik hier snel meer inzicht in krijg. Gelukkig heb ik al wel veel hulp aangeboden gekregen van vrienden. Zo konden ze mij ook al een aantal notariskantoren aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.