Besparen op dagelijkse uitgaven begint allemaal bij het in kaart brengen van je inkomsten, je vaste lasten en je variabele uitgaven.

Weet wat je uitgeeft als je wilt besparen op dagelijkse uitgaven

Ik geloof oprecht dat je alleen kunt besparen op dagelijks uitgaven als je eerst weet wat je eigenlijk allemaal uitgeeft, en vooral waaraan. Voor veel mensen zijn de inkomsten elke maand gelijk, maar zullen de uitgaven behoorlijk variabel zijn. Toch zijn er elke maand uitgaven die opnieuw terugkomen, zoals huur of hypotheek, verzekeringen, boodschappen en de kosten voor je auto of het openbaar vervoer. Ik bankier zelf bij de Rabobank en daar kan ik altijd een overzicht raadplegen van waar mijn geld naartoe gaat. Laad ik bijvoorbeeld mijn OV-chipkaart op, dan vallen die kosten onder de noemer ‘reiskosten’ en betaal ik mijn deel van de hypotheek, dan komen die kosten onder het kopje ‘hypotheek’ te staan. Kun jij bij jouw bank nu niet zo’n overzicht raadplegen, dan maak je zoiets heel makkelijk zelf. Een overzicht in je vaste lasten krijg je door een hele maand je uitgaven te bekijken en die te noteren, in een huishoudboekje of een Excel-sheet bijvoorbeeld. Houdt ook rekening met het feit dat sommige vaste lasten niet maandelijks terugkomen, maar bijvoorbeeld per kwartaal of één keer per jaar. De factuur van je eigen risico van de zorgverzekering kan, als je geluk hebt, helemaal niet komen of als je heel veel pech hebt, in één keer. Probeer ook eens een gemiddelden overzicht te maken van je variabele lasten. Wie weet kun je super makkelijk besparen op dagelijkse uitgaven die je doet zonder daar eigenlijk echt bij stil te staan.

Betaal alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt en nodig hebt

Hoewel dit natuurlijk hartstikke logisch klinkt, weet ik zeker dat veel mensen kunnen besparen op dagelijkse uitgaven door alleen maar te kopen wat ze daadwerkelijk nodig hebben. Dat begint al bij je boodschappen. Hoewel het in dit vreemde Corona jaar wel een beetje anders ligt, kun je beter wat vaker naar de supermarkt gaan om alleen te kopen wat je nodig hebt, dan in één keer groot in te slaan met als gevolg dat je dingen op een bepaald moment weg moet gooien, omdat ze bijvoorbeeld over de datum zijn. Maar het geldt ook voor bijvoorbeeld verzekeringen en abonnementen. Een zorgverzekering is ons land verplicht, maar ga eens na of en welke aanvullende verzekeringen je echt nodig hebt of gebruikt. Hetzelfde geldt ook voor telefonie. Wij hebben allebei alleen een mobiele telefoon en we hebben dus geen vaste lijn. Met het alles-in-1 pakket van T-mobile kun je ook kiezen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Ben je maar met z’n tweetjes, dan heb je zeer waarschijnlijk een minder uitgebreid pakket nodig dan wanneer je meerdere kinderen hebt. Ben je geen fan van een alles-in-1 pakket? Dan kun je ook een internet en tv of internet only abonnement kiezen. Zo bespaar je weer geld. Ook kun je tegenwoordig een abonnement afsluiten waar je internet en tv combineert met een mobiel abonnement. Bij providers zoals T-Mobile die beide abonnementen aanbieden kun je zo genieten van korting. Kijk ook eens met een kritisch oog naar abonnementen. Ga je eigenlijk wel naar de sportschool waar je elke maand voor betaalt? Lees je de tijdschriften wel die iedere maand in je brievenbus vallen?

Vergelijk prijzen online om te besparen op dagelijkse uitgaven

Tegenwoordig kun je online prijzen vergelijken van alle spullen en diensten die je maar bedenken kunt. En je kunt de prijzen niet alleen vergelijken, je kunt ook echt concreet zoeken naar de beste prijs. Is je wasmachine stuk of heb je een nieuwe laptop nodig? Kijk waar je de beste deals kunt vinden. Hoewel niet iedereen een fan is van het abonneren op nieuwsbrieven, krijg je tegenwoordig bij heel veel webshops kortingscodes wanneer je je inschrijft op de nieuwsbrief. En als de nieuwsbrieven je niet bevallen, ben je ook zo weer uitgeschreven.

Betaal op tijd of zelfs in één keer

Rood staan en geld lenen kost geld. Veel geld, zeker wanneer je regelmatig (veel) rood staat. Zorg er dus voor dat je niet rood staat als het niet echt hoeft. Ook kun je in sommige gevallen geld besparen door dingen in één keer te betalen. Zorgaanbieders geven bijvoorbeeld korting wanneer je je jaarpremie in één keer betaalt. Aan de andere kant kun je boetes krijgen wanneer je bepaalde rekeningen te laat betaalt, zoals aanmaningskosten of zelfs incassokosten. Zorg er dus altijd voor dat je rekeningen op tijd betaalt. Vind je het lastig om een goed overzicht te houden en merk je dat je het soms gewoon vergeet om rekeningen te betalen? Stel dan automatische incasso’s in. Bedragen worden dan automatisch van je rekening afgeschreven. Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook een vast bedrag per maand naar je spaarrekening overschrijven. Dan spaar je dus niet wat je (eventueel) over hebt, maar maak je van sparen een soort vaste last en kun je echt een goede financiële buffer opbouwen. Heb je schulden, en krijg je (al dan niet onverwachts) een financiële meevaller? Het kan heel slim zijn om (een deel van) je schuld hiermee af te lossen. Des te lager je schuld, des te lager de rente die je over dit bedrag betaalt.

Koop bewust(er) om te besparen op dagelijkse uitgaven

Door bewust te kopen en bewust na te denken over wat je koopt, kun je ook besparen op je dagelijkse uitgaven. Dat kan bijvoorbeeld al door een nachtje te slapen over een bepaalde aankoop, zeker als het om iets gaat wat je eigenlijk niet echt nodig hebt, maar meer ‘wilt’ hebben. Ik doe zelf liever één aankoop die dan misschien wat groter is, maar waar ik echt blij mee ben, dan meerdere kleine aankopen waarmee ik dingen in huis haal die ik eigenlijk maar zo-zo vind. Ook dát is een manier van bewust kopen. Merk je dat je vaak (online) shopt uit verveling, probeer dat patroon dan eens te doorbreken, zeker als je merkt dat je inmiddels met allemaal spullen in huis zit waar je eigenlijk helemaal niet zo blij van word als je gedacht had. Vraag jezelf ook af of je dingen echt nodig hebt en gaat gebruiken. Kun je ze misschien lenen, of huren? Als je iets meerdere keren moet huren, is het uiteindelijk niet voordeliger, maar eenmalig iets huren is vaak aanzienlijk goedkoper dan iets aanschaffen wat je uiteindelijk echt maar één keer gebruikt. Een ander idee is om te kijken of je bepaalde kosten kunt delen, met vrienden of buren bijvoorbeeld. Ik geef als voorbeeld een ladder. Een ladder kan soms heel handig zijn, met de nadruk op soms. Maar als je hem echt nodig hebt, en je hebt hem niet, dan kan dat ook heel lastig zijn. Heb je een goed contact met je buren, dan kun je overwegen om samen een ladder aan te schaffen waar jullie ook samen gebruik van kunnen maken.

OP WELKE MANIEREN PROBEER JIJ AL TE BESPAREN OP DAGELIJKS UITGAVEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Ik vind geld en besparen dus heel leuk! Voor boodschappen ben ik echt fan van TGTG, en verder stap ik elk jaar over van energieleverancier.

  2. Goede tips. Ik ben er wel mee bezig. Ik let altijd goed op de aanbiedingen en als ik iets ‘groters’ koop, vergelijk ik altijd prijzen op internet.

  3. Ik let sowieso erg op aanbiedingen en vind het erg leuk om precies alles te bekijken zonder verleid te worden met cadeaus bij bijvoorbeeld abonnementen.

  4. Jeroen bespaart veel op de boodschappen, hij kent zowat alle prijzen uit zijn hoofd. (En klaagt dat iets bv. bij de Coop 2 dubbeltjes duurder is)
    Ik vergelijk altijd prijzen op het internet, tenzij het echt een vaste prijs is, maar vaak kan je hetzelfde soort artikel ergens anders voor een grijpstuiver kopen en dat is dan exact hetzelfde. En ik wacht met duurdere dingen totdat er ergens een korting is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.