Geld besparen tijdens verbouwen willen we natuurlijk allemaal. Maar hoe moet je keuzes maken, wat ga je eerst doen als je net verhuisd bent of wilt starten met een verbouwing?

Beware

Geld besparen tijdens verbouwen

Verhuizen is duur en verbouwen is nog duurder. Toen ik laatst geïnterviewd werd door de Hypotheker over het feit dat ik in mijn eentje een nieuw huis gekocht heb, kreeg ik (uiteraard) de vraag hoe ik de verbouwing in mijn nieuwe huis ervaren heb. Het was een flinke klus, en op één enorme domper na (iets met een klusjesman die een oplichter bleek te zijn), ben ik heel tevreden met de manier waarop alles gegaan is. Ik had het echter zeer waarschijnlijk allemaal niet in mijn eentje aangedurfd wanneer ik niet in mijn oude huis al een enorme verbouwing had gehad. In het oude huis hebben we toendertijd vrijwel alles laten opknappen. We begonnen met de badkamer, en we lieten daarna het toilet, de keuken en de slaapkamers doen. Ook de zolder werd verbouwd, daar kwam een dakkapel die meer ruimte gaf. De tuin kreeg een gigantische make-over en als laatste werden de trappen, het trapgat en de hal gedaan. Uiteindelijk hebben we het huis goed kunnen verkopen en was ik na die verbouwingen ook heel wat ervaringen rijker. Alle lessen die ik geleerd had tijdens de verbouwing in het oude huis, kon ik toepassen op de verbouwing in mijn nieuwe huis. Zo wist ik precies waar ik mijn geld aan uit wilde gaan geven, en wat wel kon wachten. Sta jij ook op het punt om een huis te kopen of ga je verbouwen? Geld besparen tijdens verbouwen willen we natuurlijk allemaal, het is echter wel essentieel om de juiste dingen uit te kiezen waarop je bespaart. Dít zijn de dingen waarop ik tijdens de twee verbouwingen (die in het oude en die in mijn nieuwe huis dus) niet heb bespaard.

Stucwerk

Zodra het bod op mijn huis was geaccepteerd en enkele weken daarna de financiering rond was, moest er van alles worden geregeld. Eén van de eerste dingen die ik toen geregeld heb, was een stucadoor en een schilder die voor mij het stucwerk en het schilderwerk zou regelen. Dat was uiteindelijk dus een oplichter, maar dat is een verhaal voor een andere blog. In het oude huis pakten wij het stucwerk pas jaren later aan en ik heb me dus járen lang geïrriteerd aan lelijke wanden en plafonds. Je kunt nóg zo’n prachtige designbank hebben, maar als die voor een lelijke muur staat, klopt het geheel gewoon niet. Bovendien zorgt stucen voor enorm veel rotzooi en stof in huis. Wanneer je ruimtes wilt laten stucen, moeten die ruimtes echt leeg zijn, en dat is nogal een karwei wanneer je al in je huis woont. Uiteindelijk vond ik trouwens gelukkig een betrouwbare stucadoor die mijn woonkamer super mooi heeft opgeknapt. Afgelopen week heeft hij ook de wanden in de keuken gestuct en nu heb ik dus een mooie basis. Ik zou iedereen dus aanraden om stucwerk direct in de begroting op te nemen en het niet te bewaren voor een later moment, mits je het natuurlijk belangrijk vind en het nodig is.

Geld besparen tijdens verbouwen? Bezuinig niet op een vloer

In feite werkt het met een vloer een beetje hetzelfde als met je muren en plafonds. Ze vormen de basis van je interieur en met een mooie basis creëer je natuurlijk een mooi(er) interieur. Ook voor een vloer moet de ruimte vanzelfsprekend helemaal leeg zijn. Een behoorlijk drama dus, wanneer je al in je huis woont. Ik heb er dus ook voor gekozen om direct voor een nieuwe vloer te gaan. Een nieuwe vloer kun je trouwens zo duur maken als je zelf wilt. Ik wist van tevoren al dat ik laminaat wilde, maar eigenlijk wilde ik graag een visgraat laminaat. Ik had er eentje op het oog die niet zo gek duur was, alleen kon niemand die voor mij leggen. Daar had ik dus een professional voor in moeten huren en dat was uiteindelijk een grote kostenpost. Ik ben dus uiteindelijk gegaan voor een standaard laminaat, waar ik trouwens wel heel blij mee ben.

Geld besparen tijdens verbouwen van je tuin? Bezuinig niet op kunstgras of verharding

In het oude huis hebben wij de tuin een volledige make-over gegeven. Alles ging eruit, van de beplanting tot de verharding en uiteindelijk ook de schuttingen. Ik weet nog dat ik het maken van de keuzes voor de tuin heel lastig vond. Het was immers de eerste keer dat ik dat deed. Ik heb toen gekozen voor kunstgras en dat is zeker iets waarop ik ook niet bespaard heb. Met kunstgras en verharding werkt het hetzelfde als met de muren en vloeren in je huis. Zo vormen de basis van je tuin. Natuurlijk zijn de meningen over kunstgras enorm verdeeld. Het is immers niet ‘echt’. Echter, ik ben er altijd heel blij mee geweest, want je tuin ziet er niet alleen 365 dagen per jaar perfect uit, je hebt er na het leggen ook totaal geen omkijken naar. Kunstgras kopen doe je trouwens gewoon makkelijk online, want je kunt bij Kunstgras-online stalen bestalen. Dit is echt ideaal. Ik zou aanraden om meerdere stalen tegelijkertijd te bestellen. Op deze manier kun je namelijk het beste kleuren en materialen vergelijken. Er is namelijk erg veel keus in verschillende soorten kunstgras. Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar ga echt daadwerkelijk naar je tuin toe met die stalen. Zo kun je zien hoe de kleuren er in zonlicht uitzien. Ik besef heel goed dat kunstgras ‘nep’ is, maar bepaalde soorten kunstgras kunnen er toch behoorlijk echt uitzien, terwijl andere soorten kunstgras gewoon bijna pijn doen aan je ogen, omdat ze zo lelijk van kleur zijn en er super nep uitzien.

Denk goed na over de volgorde van verbouwen

Tot slot: wanneer je geld wilt besparen tijdens verbouwen en verhuizen, denk dan goed na over wat je eerst wilt doen. Ik heb ervoor gekozen om alles in enkele maanden tijd te doen. Het was fijn dat ik daar budget voor had, maar ik heb natuurlijk ook heel wat keuzes moeten maken. Wat ik wil zeggen is het volgende; elke verbouwing brengt heel veel stof en rotzooi met zich mee. Niet alleen in de ruimtes waar je aan het verbouwen bent, maar in je hele huis. In dat opzicht kun je er dus beter voor kiezen om eerst de echte verbouwingen te doen en bijvoorbeeld pas later te kijken naar de aanschaf van bepaalde meubels, zeker wanneer je je oog hebt laten vallen op prijzige stukken voor in huis. Er zijn echt meer dan genoeg dingen die je makkelijker later kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker behangen, deuren vervangen en / of schilderen, mooie raambekleding kiezen en meubels en accessoires kopen wanneer je al in je huis woont. Wil je echter je badkamer of toilet vervangen, dan zul je met een hoop stof en rotzooi in huis zitten. Zonde van jouw mooie meubels en spullen, als die er net allemaal in staan. Kijk dus naar wat jij belangrijk vind en waar je prioriteiten liggen, maar ook vooral naar wat praktisch is.

HEB JIJ WEL EENS VERBOUWD IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.