Gezondheid, LIFESTYLE

Wat ze er niet bij vertellen als je een kaakosteotomie krijgt

 

Morfine heeft dus bijvoorbeeld meer bijwerkingen dan je denkt. 

Ik kreeg een kaakosteotomie en een zenuwoperatie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat ik vooropstellen dat de kaakosteotomie niet eens de hoofdreden was van dit hel(s)e traject. Een kaakosteotomie of een kaakstandcorrectie wordt normaal gesproken gedaan om de stand van de kaak te optimaliseren. Omdat ik zenuwpijn in mijn gezicht had na het trekken van een verstandskies kon de neurochirurg die bewuste zenuw alléén opereren als er éérst een kaakosteotomie zou worden uitgevoerd. Mijn kaak is tijdens de operatie gebroken, daarna is al het beschadigd zenuwweefsel weggehaald, en tot slot is mijn kaak enkele millimeters verschoven en toen weer gezet. Dit gebeurt met titanium schroeven of plaatjes die na de operatie blijven zitten en waar je in principe geen last van zou moeten hebben.

Deze dingen vertellen ze er niet bij als je een kaakosteotomie krijgt

Voor de operatie ben ik heel wat keertjes op bezoek geweest in het ziekenhuis. Veel gesprekken, foto’s, gebits-afdrukken, nog meer foto’s en je krijgt ook best wel aardig wat informatie toegeschoven zodat je goed voorbereid de operatie ingaat en ook grotendeels weet je wat je kunt verwachten na de operatie. Maar déze dingen vertellen ze er dus niet bij.

Je moet beugelen voor een kaakosteotomie

Voor vrijwel elke kaakosteotomie is er een orthodontistische behandeling nodig, in gewoon Nederlands: er moet gebeugeld worden. Dit om de stand van de kaken in de juiste stand te krijgen voor de operatie. De stand van de kaak was in de eerste instantie niet het probleem bij mij, evengoed moest ik beugelen omdat de kiezen na de operatie wellicht met elastieken aan elkaar vast zouden worden gezet. Deze elastieken zouden dan aan de beugel worden bevestigd. Maar dat is dus niet gebeurd. Ik heb dus maanden lang voor niets met een beugel gelopen. De orthodontische kosten zijn overigens wel volledig vergoed door mijn zorgverzekering, net als de rest van de kosten trouwens.

Je gezicht zwelt gígantisch op

Er wordt door de artsen actief gewaarschuwd voor een flinke zwelling na de operatie, welke zijn hoogtepunt meestal zo’n achtenveertig uur na de operatie bereikt. En nee, hier heb ik geen foto’s van. Geloof me. Als je er zo uitzag als ik toen, zou je die foto’s niet eens door iemand willen laten nemen, laat staan in de openbaarheid te brengen. Die zwelling, dat wist ik. Daar was ik dus enigszins op vóórbereid. Maar die lippen van mij na de operatie, ik ben me echt kapot geschrokken. Vriendlief had al zo subtiel gezegd; kijk nu maar gewoon even niet in de spiegel, lieverd. Dus dat deed ik ook maar even niet. Met nadruk op even. Tot ik een dag verder wist en me niet meer kon beheersen. En ik schrok me echt kapot. Ik wilde gillend van mezelf wegrennen, maar zat nog vast aan een infuuspaal en kon überhaupt van slapte nauwelijks lopen. Ik zag eruit als het weerzinwekkende slachtoffer van een tragisch mislukte lipopvulling door een enge-witte-jassen-dokter uit een horrorfilm. Mijn lippen waren echt gigantisch, dikker dan dik, en echt overal had ik blaren en zweren. Gelukkig kwam dat uiteindelijk goed.

Je mag zes weken niet kauwen

En ook wéét je dat je na de operatie zes weken niet mag kauwen. Wat je dan wel moet eten is volgens die foldertjes uit het ziekenhuis heel simpel. Want daar staat namelijk #enikverzinhetniet, u mag gewoon alles eten wat u gewend bent, als het maar zeer fijn gemalen danwel gepureerd is. En zorg ook dat je alle kleurtjes blijft eten. Dus. Pak lekker een gehaktballetje, aardappeltje, beetje broccoli, gooi het bij elkaar in de blender en bon appétit. Thanks, but no thanks. Ik heb voornamelijk geleefd op een dieet van poffertjes, aardappelsalade en smoothies.

Morfine heeft meer bijwerkingen dan je denkt

Na een kaakoperatie krijg je aardig wat toegestopt om de pijn maar te onderdrukken. Morfine, onder andere. Nou, dat hielp bij mij als een tierelier hoor. In combinatie met paracetamol en heel veel naproxen was het in het ziekenhuis qua pijn nog best te doen. Maar goed. Toen kwam ik op een goede dag terug uit het ziekenhuis. En moest ik op een bepaald moment dus naar de wc. Maar daar hield het een beetje op zeg maar. Want verstopping is één van de grootste bijwerkingen van het gebruik van morfine. Je kunt gewoon ónmógelijk naar de wc. Wist ik veel. Ik het ziekenhuis gebeld. ‘Neemt u maar een laxeertabletje mevrouw’. Acht uur ‘s avonds, dus vriendlief al bellend naar de supermarkt gerend, want hij moest dus óók Roosvicee diksap meenemen. Ik zo’n tabletje genomen… nothing. Halfuur later, still nothing. Ik de bijsluiter lezen. Oh, het gaat pas werken na zes tot twaalf uur. Dus dan zít je daar. Met een hoofd als een verminkte bowlingbal. Met gruwelijke pijn. Te wáchten. Ik zeg niet dat dit dé ergste tien uur van mijn leven waren, maar it’s getting close.

Je haar valt uit na narcose

Haaruitval na narcose? Ooit van gehoord? Nee, ik dus ook niet. En toch blijkt het een ‘bijwerking’  te zijn die niet zelden voorkomt bij mensen die (lang) onder narcose geweest zijn.

Je kan zes weken niet lekker liggen

Dat niet kunnen eten, die haaruitval, de pijn. Weet je, ik heb dat allemaal maar over me heen laten komen. Je hebt verder ook niet zo heel veel keus namelijk. Maar het niét kunnen liggen op je zij. Het mag niet vanwege de breuk, maar het doet ook gewoon hartstikke zeer. Zes weken en nog een beetje. Wát een beproeving was dat. Op je buik, dat kon ook al niet. Dus je ligt daar maar naar het plafond te staren. Het scheelt dat je de eerste periode na de operatie zo ontzettend moe bent van pijn en medicatie, dat je tóch wel slaapt. Ik bedoel, ik had toen zelfs slapend kunnen staan. Je weet wel, als het echt had gemoeten. Maar daarna. Oh. De misère.

En sómmige oplosbare hechtingen lossen dus niet op

En die moeten ze er dan met een pincet uithalen.

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Ikram says:

    Pff die van mij is op 30 januari gepland. Enige tips die je mee kunt geven nog? Liefs

    1. Christiana says:

      Spannend! Ik heb wel een paar tips voor je, je gezicht zal na de operatie heel erg op gaan zwellen, het is belangrijk om je gezicht goed te blijven koelen met icepacks. Die zul je hoogstwaarschijnlijk ook al in het ziekenhuis krijgen, maar eenmaal thuis kun je daar mee door gaan. Mijn lippen waren extreem droog na de operatie; wat daartegen prima helpt is vaseline. Dan voelt het al gauw minder schraal en dus minder pijnlijk. Probeer zo snel mogelijk na de operatie al je tanden te poetsen, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Je wilt namelijk niet dat je in je mond een ontsteking krijgt. Gebruik hiervoor een super zachte (eventueel kinder) tandenborstel. Schrik niet van de zwelling in je gezicht. Die kan erg heftig zijn, maar dit trekt na enkele weken bij, ECHT! Geef je gezicht (en lichaam) sowieso goed de tijd om te herstellen. Zo’n kaakosteotomie is niet niks. Ik was zelf best moe van alle pijnmedicatie (morfine) en heb dus vooral de eerste dagen na de operatie heel erg veel geslapen. Ik mocht zes weken niet kauwen. In het ziekenhuis wordt er vloeibaar voedsel voorgeschreven of eten wat door de blender wordt gedaan. Je zult zelf inderdaad merken dat je niet kan bijten, maar wel ‘sabbelen’. Soep is prima te doen, maar ik kon ook ‘sabbelen’ op pasta en bijvoorbeeld poffertjes heb ik ook op;-) Heel erg veel succes, als je nog ergens mee zit, je kan altijd mailen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.