Je direct thuis voelen na een verhuizing is niet altijd voor iedereen even vanzelfsprekend. Deze tips kunnen je helpen.

Beware

Je thuis voelen na een verhuizing

Ik werd afgelopen week 37 en ik ben in mijn leven zeker twaalf keer verhuisd. Zo moest ik na de scheiding van mijn ouders met mijn moeder letterlijk naar de andere kant van het land verhuizen en mijn hele leven achter me laten. Na mijn eindexamen op de middelbare school woonde en werkte ik een tijdje in Zuid-Frankrijk. Mijn studententijd was op zijn zachtst gezegd roerig en ook toen ben ik meerdere keren van kamer naar kamer verhuisd. Vorig jaar ben ik gescheiden en nu heb ik net een eigen huis gekocht. Ik kan mijzelf dus inmiddels wel een soort verhuis-ervaringssdeskunige noemen. Ik heb er heel van geleerd, op praktisch gebied sowieso, maar ook vooral op emotioneel gebied. Ik denk dat deze laatste verhuizing emotioneel gezien de meest heftige voor me was. Ik was namelijk op dat moment helemaal niet klaar om mijn oude leven achter me te laten, maar soms maken andere mensen beslissingen voor jou waar je niets anders mee kunt doen doen dan erin meegaan. Inmiddels voel ik mij beter, sterker en vooral zelfstandiger dan ooit. Ik ben maanden en maanden bezig geweest met alle voorbereidingen voor mijn nieuwe huis en nu alle verbouwingen bijna af zijn, is het straks dan eindelijk echt tijd om samen met Sketch in ons nieuwe huisje te gaan wonen. Ik kijk hier enorm naar uit en ik heb ook echt veel heel zin om te starten met mijn ‘nieuwe leven’. Je thuis voelen na een verhuizing is echter niet altijd vanzelfsprekend. Zo kun je (enorm!) last hebben van heimwee, je kunt je alleen, bang of verdrietig voelen in je nieuwe huis of het lukt je maar niet om van je nieuwe huis een thuis te maken. Verhuizen kan echt heel ingrijpend zijn en je kan je letterlijk reddeloos verloren voelen. Deze tips gaan je helpen.

Bereid je verhuizing goed voor

Verhuizen kan op allerlei manieren. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe jouw situatie is. Toen mijn oude huis werd overgedragen aan de nieuwe bewoners, had ik nog geen nieuw huis. Uiteindelijk had ik amper een maand later al een akkoord op het bod dat ik had gedaan en nóg een maand later had ik mijn hypotheek rond. Ik moest echter nog een paar maanden wachten op de overdracht. Toen ik eenmaal de sleutel in handen had, kon het grote verbouwen beginnen. Dat zou nóg eens drie maanden duren. Omdat ik al die tijd terecht kon bij mijn vader, die een klein half uurtje rijden vanaf mijn nieuwe appartement woont, kon ik in delen verhuizen. Ook kon ik steeds de benodigde spullen uit de opslag halen. Dat ging prima, omdat ik de verhuizing heel goed had voorbereid. Zo had ik dozen logisch ingepakt; ik wist dus waar ik bepaalde spullen moest zoeken. Er is in feite niets vervelender dan steeds naar je je eigen spullen te moeten zoeken door te rommelen in dozen. Het is niet voor niets dat veel mensen er voor kiezen om eerst hun koffer uit te pakken zodra ze aankomen op hun vakantiebestemming. Door bijvoorbeeld op je verhuisdozen te schrijven wat er in zit of naar welke ruimte ze moeten, kun je veel sneller bij je spullen en dat geeft echt rust.

Begin direct met uitpakken

Zoals ik al zei; niets is vervelender dan na je verhuizing eindeloos in dozen te moeten rommelen. Laat de verhuisdozen dus niet opgestapeld in je nieuwe huis staan, maar ga ermee aan de slag, zo snel mogelijk. Je thuis voelen na een verhuizing doe je namelijk niet tussen de verhuisdozen, maar omringd door jouw eigen fijne en vertrouwde spulletjes. Door je verhuizing goed voor te bereiden kun je ook van tevoren wellicht al afscheid nemen van bepaalde items, en andere dingen wil je juist als eerste bij de hand hebben. Dat kan gaan om praktische zaken, zoals je keukenspullen, stekkerdozen en kleding, maar het kan ook zeker gaan om spullen met emotionele waarde, zoals foto’s, boeken en souvenirs.

Maak je huis gezellig

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het moment waarop je gaat verhuizen., maar je doet er verstandig aan om direct gezelligheid te gaan creëren in je nieuwe huis. In veel gevallen zal er bijvoorbeeld nog flink verbouwd moeten worden nadat je al verhuisd bent. Hoe lastig het soms ook is, probeer om je huis gezellig te maken direct na je verhuizing, al heb je maar één ruimte in huis waar je je terug kunt trekken om te relaxen en op te laden. Wat mij bijvoorbeeld heel erg geholpen heeft daarbij, zijn fijne kaarsen, foto’s en plantjes. lk werk al jaren als cosmetica adviseuse en als ik daar iéts geleerd heb, is het dat geur onlosmakelijk verbonden is met emotie. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld niet doen alsof ze een geur lekker vinden. Zodra mensen bij mij in de winkel aan een geurkaars of parfum ruiken, kan ik direct aan hun gezicht al zien of dit een geur voor ze is. Geuren kunnen je echt blij maken, of juist niet natuurlijk. Met kaarsen in huis kun je dus echt een thuis-gevoel creëren. Ik pendel de laatste weken steeds heen en weer tussen mijn nieuwe huis en mijn vaders huis. Zo was mijn klusjesman eerst bezig met de verbouwing van de badkamer en het toilet en inmiddels is de oude keuken er uit gehaald. Ik kan er dus nog niet echt wonen. Ik slaap er wel af en toe een nachtje. Ik heb ook nog geen TV en internet, dus als ik er nu in de avond met Sketch ben, kan ik heerlijk op de bank of op mijn balkon zitten met wat tijdschriften of een boek erbij en dan steek ik dus ook altijd een geurkaarsje aan, zodat het heerlijk gaat ruiken in huis. Zo voelt het voor mij echt al als thuis. Op mijn balkon heb ik ook al lampjes opgehangen en zodra het gaat schemeren springen die ook aan, heel gezellig vind ik dat. Voor de mensen die het vijfde seizoen van Prisonbreak gezien hebben; op een bepaald moment krijgt Micheal Scofield het voor elkaar om te kunnen verhuizen naar een cel van waaruit hij zijn geplande ontsnapping kan gaan regelen. Op dat moment bezit hij letterlijk één item en dat is een gore plastic beker. Heel leuk is het het moment dat hij die plastic beker heel demonstratief neerzet in zijn nieuwe cel, alsof hij wil zeggen: ‘Home sweet home’.

Maak bewuste keuzes om je thuis te voelen na een verhuizing

Voor, tijdens en na een verhuizing komt er enorm veel op je af, zeker wanneer je net zoals ik alleen naar een nieuw huis gaat. Er moet erg veel geregeld worden, dus het is niet alleen een emotioneel ding, je moet ook continue praktisch bezig zijn. Je thuis voelen na een verhuizing kan echt tijd kosten, en er zijn enorm veel factoren die daar een grote rol bij spelen. Ik ben zelf heel erg veel met interieur en styling bezig. Ik heb natuurlijk mijn gewone baan, maar interieur is wel echt mijn passie. Doordat ik in mijn oude huis al een aantal grote verbouwingen gehad had, wist ik dus wat ik moest verwachten van alle verbouwingen. Als ik daar iets van geleerd heb, is het wel om heel bewuste keuzes te maken. Zo is de volgorde van verbouwen bijvoorbeeld heel erg belangrijk. Verder weet ik ook van mijzelf ik dat ik op bepaalde dingen niet moet gaan beknibbelen, omdat ik weet dat ik dan uiteindelijk toch niet tevreden ben en dan moet het uiteindelijk weer allemaal overnieuw. Bedenk dus van tevoren goed waarin je nu wilt en kunt investeren om je sneller thuis te voelen. Een ander kan het raar vinden, maar ik was bijvoorbeeld al maanden geleden bezig met het uitzoeken van verf en nu alle meubels op hun plek staan en zelfs het toilet helemaal gedaan is, heb ik nog niet de tijd genomen om een TV te kopen. Ik weet namelijk dat ik me een stuk blijer voel met een mooie kleur in de woonkamer dan met een TV, waarvan ik gewoon niet heel veel gebruik maak. Als ik dus nu ’s avonds op de bank zit met een VT wonen en een theetje, met de kaarsjes aan en Sketch op schoot en naar mijn mooi geverfde muren kijk, voel ik me volkomen gelukkig. Om een lang verhaal kort te maken, bedenk wat jou gelukkig maakt en aan de hand daarvan kun je dus bepalen wat je eerst wilt gaan aanpakken, en waar je je tijd en je geld aan uit wilt geven.

Zie nieuwe kansen om je sneller thuis te voelen na je verhuizing

Heimwee hebben na een verhuizing is volkomen normaal, ongeacht wat de reden van je verhuizing ook was. Je thuis voelen na een verhuizing zal echter niet soepeltjes verlopen wanneer je blijft hangen in heimwee en weemoed en steeds maar blijft denken dat alles ‘vroeger beter was’. Ja, er zullen ongetwijfeld dingen zijn die in je oude huis beter, anders of fijner waren, maar je kan de situatie ook omdraaien en juist open staan voor nieuwe ervaringen. Ik heb in het begin ook enorm veel verdriet gehad om het feit dat ik mijn oude huis, waar ik zo veel liefde in heb gestopt, achter moest laten. Maar op een bepaald moment dacht ik: het is maar een huis. Ja, het was een prachtig huis dat volledig áf en naar mijn zin was, tot op de stopcontacten en de plinten aan toe, maar ik zou toch zeker van elk huis mijn huis kunnen maken? Zo heeft de scheiding en de verhuizing naar mijn vader me iets enorm waardevols opgeleverd, en dat is dat ik en mijn vader nu heel erg naar elkaar toe gegroeid zijn. Zoals ik aan het begin van dit artikel schreef, moest ik vlak na de scheiding van mijn ouders met mijn moeder mee naar de andere kant van het land verhuizen. Hierdoor is de relatie tussen mijn vader en mij enorm verstoord geraakt en hebben we elkaar in bepaalde periodes maar heel weinig gezien. Mijn vader heeft dus heel belangrijke delen van mijn leven gemist en andersom ook. Ook al heb ik dus ruim een half jaar zonder eigen plek gezeten, het heeft het met wel iets anders (heel moois!) gebracht. Wellicht kan je nieuwe huis jouw inspiratie geven om aan oude (slechte…) gewoontes te werken, nieuwe kansen te grijpen, nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Vergeet niet, het gaat niet om de dingen die je meemaakt in je leven, het gaat erom hoe je met deze dingen omgaat.

BEN JIJ VAAK VERHUISD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Mooie tips. Ik ben tot nu toe maar 2x verhuisd. Een keer als kind en toen ik ging samenwonen. Als ik nu zou gaan verhuizen, zou ik er veel meer moeite mee hebben en dan vooral met de chaos die een verhuizing met zich meebrengt, maar met een goede planning, moet het wel gaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.