Kerstcadeautjes inpakken, de één kijkt er het hele jaar naar uit en voor de ander is het ware horror. 5 Tips om het makkelijker te maken!

Dít is de gouden tip voor het inpakken van kerstcadeautjes

De belangrijkste les die ik geleerd heb van jaren lang honderden kerstcadeautjes inpakken per seizoen (dat krijg je als je in een winkel werkt) is dat je nooit te veel papier moet gebruiken. Vind je het lastig om van tevoren te bepalen hoeveel papier je nodig hebt, rol dan een stuk van het papier af zonder het al af te knippen en leg je in te pakken kerstcadeautje er op. Op die manier wordt het al makkelijker om een inschatting te maken van hoeveel papier je nodig hebt. Als je het papier aan de bovenkant dichtgeplakt hebt, ga je verder met de zijkanten. Vooral hier moet je dus niet te veel papier gebruiken, want dán krijg je dus lelijke bobbels! Pak de schaar erbij en ga voorzichtig een stuk van het papier wat te veel is er afknippen, dit doe je met één hand en met de andere hand kun je het cadeautje dan steeds een kwartslag draaien, op deze manier knip je het teveel aan papier namelijk af in een rechte lijn. Om te voorkomen dat je dit twee keer moet doen (aan beide kanten), kun je het cadeautje ook van tevoren zo ver mogelijk naar één kant toeschuiven (als je de bovenkant dus al met plakband dichtgeplakt hebt). Dan hoef je namelijk maar één ‘flap’ af te knippen, in plaats van aan beide kanten.

kerstcadeautjes inpakken

Leg kerstcadeautjes ‘op de kop’ op het papier

Bepaalde cadeautjes zoals boeken of doosjes die aan alle kanten glad zijn, zijn vrij makkelijk in te pakken. Andere spulletjes zijn wat lastiger in te pakken. Mijn tweede handige tip voor het kerstcadeautjes inpakken; leg cadeautjes (waarbij het nodig is) op de kop op het papier. Stel je voor dat je een pop in een doos gaat inpakken. Deze verpakkingen zijn vaak plat aan de achterkant, maar super onregelmatig aan de voorkant, vanwege de plastic vorm waar de pop inzit. Door die onregelmatige kant onderop te leggen, kun je veel makkelijker inpakken! Heb je een nóg onhandigere vorm zoals een bal? Het is makkelijk om deze tijdens het inpakken aan één kant tegen je aan te houden (zorg er dan voor dat het papier niet kreukt door het als het ware netjes tegen je aan te vouwen). Vaak gaat dit het makkelijkst als je staat bij een tafel die wat hoger is, of gebruik het aanrecht. Ook voor dit soort lastige vormen geldt; gebruik niet te veel papier, want dan is de kans groot dat het uiteindelijk ‘een zooitje’ wordt!

Welk inpakpapier gebruik je?

Kerstcadeautjes inpakken doe je natuurlijk meestal met inpakpapier. Vind je inpakken echt heel lastig en baal je ervan dat het nooit zo (mooi) wordt zoals je graag zou willen? Dan kun je het écht goedkope inpakpapier beter laten liggen. Dat is vaak namelijk heel erg dun en het scheurt ook snel. Niets frustrerender dan scheurend inpakpapier natuurlijk. Met echt dik inpakpapier moet je zorgen dat je scherpe vouwen maakt bij de hoekjes, dat gaat heel makkelijk met je nagels en nee, daar hoef je echt niet persé lange nagels voor te hebben. Inpakpapier wat aan beide kanten bedrukt is, is vaak erg mooi. Met dit soort papier is het namelijk leuk om randjes om te vouwen zoals ik bij mijn kerstcadeautjes inpakken ook gedaan heb. Bij dit soort luxe papier is het natuurlijk heel zonde om plakband bovenop je cadeau te gebruiken. Na het omvouwen van de randjes kun je dan plakband gebruiken op de bovenkant en op de onderkant.

Kerstcadeautjes inpakken in iets anders dan inpakpapier

Wil je eens iets anders dan standaard inpakpapier of zie je het inpakken gewoon echt niet zitten? Je kerstcadeautjes inpakken hoeft natuurlijk niet altijd maar standaard in papier. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je cadeautjes in een cadeautasje te doen. Zo’n tasje kun je mooi dicht strikken met een lint. Heb je meerdere kleine cadeautjes? Dan is het leuk om een goodiebag of zelfs een soort adventskalender te maken. Dat kan al heel eenvoudig door al je cadeautjes in losse cadeauzakjes te doen en dat doe je dan allemaal samen in een mooie cadeautas. Om er een adventskalender-gevoel bij te geven, kun je bijvoorbeeld op elk cadeautje een datum of een dag zetten. Een kerstpakket mannen is super leuk in te pakken in een houten kistje. Een ander alternatief is kerstcadeautjes in een mand verpakken of op een dienblad met cellofaan eromheen. Zoiets is bijvoorbeeld echt leuk voor interieur-liefhebbers. Kies een mand of dienblad in de stijl of kleuren die die persoon in huis heeft en de ‘verpakking’ is dan eigenlijk óók al een leuk kerstcadeautje!

VIND JIJ KERSTCADEAUTJES INPAKKEN LEUK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

17 Comments

 1. Ik ben dus helemaal niet goed in het mooi inpakken van cadeautjes. Op een of andere manier lukt het me nooit om er echt iets moois van te maken. Ik zal jouw tips de volgende keer toepassen.

  1. Christiana says:

   Ik hoop dat je wat met de tips kan, er komt binnenkort trouwens nog een artikel online met nog meer inpak-inspiratie;-)

 2. Ja leuk om te doen. Ik vind het zelf leuk om neutraal papier te gebruiken (van dat bruine saaie papier) en dan al naar gelang de gelegenheid of het seizoen het op te leuken met bloemetjes, lint, stempelen, kerstfrutsels. Toen we nog in NIeuwegein woonden maakte ik voor een stuk of 10 buren een “Kersttasje” met een paar kleine cadeautjes en dat ontaardde uiteindelijk in meer dan 100 tasjes die dezelfde buren leuk vonden om aan familie/vrienden te geven. Jammer dat bij sommige winkels alles zo fantasieloos wordt ingepakt. (Overigens in Engeland is het in de meeste winkels geen gebruik om cadeautjes te verpakken en wordt je verwezen naar de afdeling met inpakspulletjes). Volgens mij hebben ze bij de Bijenkorf in de Sinterklaas/Kersttijd zelfs een aantal speciale cadeautafels waar je iets in kunt laten pakken. Sowieso is de Bijenkorf één van de weinige winkels waar ze wél werk maken van het inpakken. Weet een veel te lang comment 🙂

  1. Christiana says:

   Ik ben altijd zo dankbaar voor en blij met jouw lieve, uitgebreide comments;-) Ja, dat vind ik ook zo mooi, dat bruine papier. Zeker wanneer je dat opleukt in de sfeer van het seizoen. Ik vind het zelf altijd vooral mooi in het kerstseizoen. Het is inderdaad jammer dat veel winkels vrij sfeerloos inpakken, en al helemaal in het kerstseizoen. Het moet dan allemaal snel, snel, snel kunnen, terwijl dat juist HET inpakseizoen is. Maar gelukkig kun je het ook gewoon thuis doen en het dan wel helemaal naar je zin maken.

 3. Ik ben er niet zo goed in, maar vind het op zich niet vervelend. Je tip om niet te veel papier te gebruiken – en zeker aan de zijkanten – vind ik echt een heel goede. Ik denk dat dat me wel wat frustratie gaat besparen 🙂

  1. Christiana says:

   Ja, dat is ook echt de gouden tip wat mij betreft. Daar ging het vroeger altijd verkeerd bij mij! Tot iemand me dus leerde hoe je papier wat al met één plakbandje vast zit, netjes aan de zijkanten langs het cadeau kunt afknippen. Je moet dan alleen wel weer kijken dat je ook weer niet te veel afknipt. Maar…oefening baart kunst;-)

 4. Jaa een van de leukste dingen aan cadeautjes geven vind ik het inpakken, haha! Ik vind het met Kerst ook altijd nog extra leuk om hier echt mijn best op te doen en alles een geheel te maken. Crazy girl hahaha

 5. Ik ben altijd jaloers op de inpak-kunsten van de parfumerieën. Die doen dat altijd zo onwijs mooi, maar misschien gaat het me dit jaar eens zelf lukken met de tips van jou! Ik vind het namelijk wel leuk om zelf te doen.

  1. Christiana says:

   Het is ook heel leuk, en oefening baart kunst;-) Ik vind dat ze bij de parfumerie ook meestal heel mooi inpakken. Toen we vorig jaar bij de Guerlain winkel aan de Champs-Élysées in Parijs waren lieten we ook een cadeautje inpakken en zij deed dat zelfs helemaal zonder plakband. Ze gebruikte alleen papier en lint, heel chique;-)

 6. Ik krijg het nooit voor elkaar om het echt netjes in te pakken. Nu moet ik er in alle eerlijkheid bij vermelden dat ik altijd van dat goedkope papier koop. Laatst op YouTube nog gekeken voor leuke inpak ideeën maar die waren zo ingewikkeld (wel met een prachtig resultaat) dat ik die maar geskipt heb. Ik denk dat ik ook te ongeduldig ben wat inpakken betreft. Maar goede voornemens om het dit jaar wel leuk te doen!

  1. Christiana says:

   Ja, het inpakpapier is wel een beetje een dingetje. Ik merk het vaak vooral bij heel goedkoop kerst- en sint papier, dat scheurt al bijna als je er alleen maar naar kijkt;-)

 7. Zo’n omgevouwen randje vind ik altijd zo sierlijk staan! Vorig jaar heb ik al mijn kadotjes ingepakt met oud krantenpapier, zag er heel leuk uit!

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad ook een heel leuk idee! Ik publiceer binnenkort nog een artikel met meer inpak-inspiratie;-)

   1. Ik ben heel benieuwd!

 8. Ik denk dat ik het niet slecht doe, maar in de winkel doen ze het net wat leuker 😊.

 9. Natascha - Beautyopinie says:

  Ik ben zo iemand voor wie het ware horror is haha. Iedereen weet altijd precies welke cadeautjes van mij zijn; die hangen met plakband aan elkaar. Ik heb er gewoon echt geen geduld voor, maar ik zeg altijd dat het wel met extra veel liefde gegeven is en dat dat de verpakking goed maakt 😉 Of ik laat het in de winkel inpakken haha. De volgende keer ga ik jouw blogpost erbij pakken, geen excuses meer!

  1. Christiana says:

   Haha, gewoon een beetje oefenen Natascha;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.