Heb je je kerstcadeaus nog niet in huis? Ik geef je last minute kerstcadeau inspiratie voor cadeaus die zeker in de smaak zullen vallen.

Last minute kerstcadeau inspiratie, maak zelf iets

Hoewel we het eigenlijk wel hadden zien (moeten) aankomen, is het toch wel heel vreemd dat alle winkels een week voor kerst opeens gesloten zijn. Natuurlijk kan er nog online besteld worden, maar er bestaat natuurlijk een kans dat je pakketje niet meer op tijd is voor kerst. Maar geen paniek! Ik ga je wat last minute kerstcadeau inspiratie geven zodat je toch niet met lege handen staat als het volgende week kerst is. Als je een beetje creatief bent, zijn er genoeg leuke dingen die je zelf kunt maken. Zo zou je zelf een shawl of een deken(tje) kunnen breien, pannenlappen kunnen haken of als je echt handig bent, een kledingstuk voor iemand kunnen maken. Je kunt ook iets personaliseren door het te beschilderen, zoals een mok. Een ander leuk idee om zelf te maken is een collage of een schilderij. Heb je nog een mooie, ongebruikte fotolijst liggen? Er hoeven echt niet alleen maar foto’s in een fotolijst. In principe kan natuurlijk alles wat plat is, in een fotolijst gedaan worden. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een fotolijst vullen met droogbloemen of een pauwenveer. Je kan een gedichtje voor iemand schrijven. Ook kun je in de keuken natuurlijk van alles zelf maken, en zeker met kerst zal een eetbaar cadeau super goed in de smaak vallen. Denk aan gingerbread mannetjes, speculaaskerstboompjes, taart, cake of een bananenbrood. De tijd en energie die je in het maken of vinden van een cadeau steekt, is vaak nog veel meer waard dan het cadeau zelf. En als je het dan ook nog eens mooi inpakt, zal het helemaal enorm gewaardeerd worden. En zelfs als je geen inpakpapier in huis hebt, kun je er toch iets moois van maken!

Ga voor iemand koken

Aangezien we kerst dit jaar dan misschien niet groots mogen vieren, mag het natuurlijk wel gevierd worden. En bij kerst hoort natuurlijk lekker eten. Sta je graag in de keuken, dan is het een heel leuk idee om (uitgebreid) voor iemand te koken. Dat kan bij jou thuis, maar wanneer je bij iemand op bezoek gaat die een enigszins goed uitgeruste keuken heeft, is het ook heel leuk om die persoon op deze manier te verrassen! Zorg er natuurlijk wel voor dat je van tevoren zelf alle ingredienten koopt die je nodig hebt. Hoe leuk is het als jij straks met twee goedgevulde boodschappen tassen (en eventueel een keukenschort) bij iemand voor de deur staat?!

Doneer geld aan een goed doel

Geld doneren aan een goed deel is natuurlijk altijd een prachtig gebaar, en het kan ook een heel mooi kerstcadeau zijn voor iemand. Zeker wanneer die persoon zelf al een goed doel of een stichting steunt en hen een warm hart toedraagt. Denk bijvoorbeeld aan een dierenasiel of een dierenopvang. Maar je kan ook stichtingen steunen die hulp geven aan daklozen, gezinnen die onder de armoedegrens leven, kinderen uit probleemgezinnen of zieke kinderen. Ook kun je onderzoek naar behandeling van ziektes steunen. Ik denk dat dit een heel mooi gebaar is en zeker heel erg gewaardeerd wordt als je een doel of stichting uitzoekt waar de persoon in kwestie ook echt iets ‘mee heeft’.

Geef een talent of een symbolisch cadeau

Hoewel het op de één of andere manier best lastig kan zijn om te zeggen dat je ergens goed in bent, is iedereen toch wel echt ergens goed in. Hoe leuk is het als je met kerst (of vlak daarna) iemand één van jouw talenten cadeau kunt doen? Misschien heb je heel groene vingers en kun je de tuin of het balkon van jouw opa en oma voor hen winterklaar maken. Of misschien ben je een echte klusser en kun je de hal van je ouders voor hen behangen of verven? Of die oude stoel of poef eindelijk opnieuw stofferen? En er zijn natuurlijk nog veel meer klusjes in huis die mensen om je heen heel graag gedaan willen hebben, maar die ze zelf om wat reden dan ook niet kunnen uitvoeren. Misschien ben je heel handig als het gaat om computers en kun je je beste vriendin helpen die graag haar eigen webshop wil beginnen, of in het nieuwe jaar eindelijk eens de website van haar eigen bedrijf wil professionaliseren. Spreek je een andere taal? Dan kun je jouw buurvrouw misschien helpen om Nederlands te leren. Maak je graag foto’s en ben je er eigenlijk ook heel goed in? Dan is het misschien een leuk idee om iemand een fotoshoot cadeau te doen! Hoewel de klus natuurlijk al een heel mooi cadeau is, kun je het wellicht extra speciaal maken door de mensen met kerst een soort ’tegoedbon’ te geven. Tot slot kun je ook een ‘symbolisch cadeau’ geven met Kerst. Enkele jaren geleden heb ik een grote operatie ondergaan om een eind te maken aan de zenuwpijn waar ik zes jaar mee rond gelopen heb. In de aanloop na de operatie kreeg ik van mijn zus een ‘doosje hoop’. Dat was een roze hartvormig doosje waarin ze een klein kaartje met daarop het woord ‘hoop’ had gestopt. Ik schiet nog steeds vol als ik daar aan denk en ik heb het doosje hoop uiteraard ook nog steeds. Soms zijn oprechte en welgemeende woorden namelijk het allermooiste cadeau wat je iemand kunt geven, zeker in dit vreemde jaar waarin we allemaal op de één of andere manier te maken gehad of gekregen hebben met Corona. Bedenk wat de persoon in kwestie het liefst wil hebben of nu het hardst nodig heeft, en geef hem of haar met kerst dit jaar een doosje ‘liefde’, ‘vriendschap’, ‘geborgenheid’, ‘veiligheid’, ‘gezondheid’, ‘blijdschap’, ‘creativiteit’ of ‘vreugde’.

HOE VIER JIJ KERST DIT JAAR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Een heel leuk idee om een talent cadeau te geven! Wij vieren kerst een klein beetje anders dan voorgaande jaren. We zijn geen hele dagen bijelkaar maar doen alleen de diners. En we geven een paar cadeautjes. Gelukkig had ik deze al voor de lockdown gekocht.

  2. Mooie ideeen! Ik heb inderdaad wel eens voor iemand gekookt, en ook wel eens een mooie pot gevuld met de ingredienten voor mijn ultieme brownies.

  3. Natascha - Beautyopinie says:

    Wat een leuke tips! Ik moet ook even improviseren haha. Wij vieren het klein natuurlijk maar eerlijk gezegd niet anders dan anders. We zijn precies met 3 mensen extra dus kunnen gelukkig met de belangrijkste mensen samenzijn 🙂

  4. Bizar inderdaad dat juist nu veel winkels dicht zijn. Wat je zegt, je kan online ook veel bestellen.
    Een talent cadeau doen, dat klinkt bekend voor mij. Ik heb in het verleden wel vaker een schilderij of iets anders zelfgemaakt meegenomen, net iets persoonlijker dan een bosje bloemen. Ook voor een verjaardag zijn het leuke tips!

  5. Wij zouden deze kerst weer in een hotelletje zitten met zijn tweeën, maar dat gaat natuurlijk nu niet door. Dus we zullen samen thuis zitten en er wat moois van maken. Alvast fijne feestdagen! 😘

  6. Wat een goeie tips! Het is inderdaad even improviseren nu. Het wordt wellicht de meeste vreemde, maar ook de meest creatieve kerst ooit. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.