Enkele maanden geleden liet ik een Gynefix koperspiraal plaatsen. Mijn ervaring met Gynefix spiraal is echter niet 100% positief.

Stoppen met de pil

Vorig jaar oktober ben ik van het ene op het andere moment met de pil gestopt. Of nou ja, natuurlijk niet van het ene op het andere moment, maar wel zonder dit ‘voor te bereiden’. Het was na het weekend dat ik te horen kreeg dat mijn huwelijk voorbij was, waarom ik toen dus stopte met de pil, behoeft verder natuurlijk geen uitleg. Ik had er online het een en ander over gelezen; dat je bijvoorbeeld het best je strip helemaal af kon maken, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben gewoon gestopt. En het is, serieus, één van de beste beslissingen die ik ooit gemaakt heb. Op dat moment was ik 36 en ik heb de pil ruim zeventien jaar geslikt. Terwijl je de pil slikt, heb je in feite niet in de gaten hoe enorm veel impact dat kleine pilletje op je heeft. Ik had het in ieder geval niet in de gaten. Ik merkte echter het verschil al na een kleine twee weken. Ik voelde me namelijk, echt, echt, écht enorm veel beter in mijn vel. Ik kan wel zeggen dat het een wereld van verschil maakte. Mijn leven was op dat moment enorm onzeker, maar al gauw nam ik me in ieder geval één ding voor, en dat was dat ik nooit, maar dan ook nooit meer zou beginnen met de anticonceptie pil.

Praktische informatie over de T-Safe spiraal

Het zogenaamde ‘ontpillen’ ging me dus enorm goed af. Alhoewel het ‘ontpillings-proces’ eigenlijk niet écht bestaat, dat zei mijn gynaecoloog in ieder geval later. Na het stoppen is de pil in feite direct uit je lijf en dus ook de hormonen. In feite klinkt dat ook wel logisch, want direct na het stoppen met de pil ben je al niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Ik wilde dus niet meer terug naar die pil, maar ik moest inmiddels (een jaar later) wel een alternatief, en dan kom je natuurlijk uit op een koperspiraal. Wanneer je kiest voor een koperspiraal, krijg je in veel gevallen de T-safe. Even wat praktische informatie over de T-safe koperspiraal. In de meeste gevallen kan deze spiraal gewoon geplaatst worden door je huisarts, dat was bij mij ook het geval. Vanaf je 21e wordt anti-conceptie niet meer vergoed vanuit je basisverzekering. Ik vind dit overigens echt beláchelijk, maar dat is natuurlijk weer een heel ander verhaal. Of de T-safe vergoed wordt door je aanvullende verzekering, is afhankelijk van welke aanvullende zorgverzekering je hebt en bij welke zorgverzekeraar je zit. Ik kocht de T-safe bij de apotheek en hiervoor betaalde ik € 78,04. Hiervan kreeg ik later zo’n € 50 vergoed. Een T-safe is dus een koperspiraal en het idee hierachter is dat koper de spermacellen verlamt en hiermee voorkomt dat een eicel bevrucht wordt. Ook zorgt het koper ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen.

Mijn ervaring met de T-safe spiraal

Het plaatsen was onprettig, maar niet ondraaglijk. Op het moment van plaatsen was ik ongesteld. Het is niet onmogelijk om de T-safe te laten plaatsen wanneer je niet ongesteld bent, maar het wordt wel aangeraden omdat het makkelijker is omdat de baarmoedermond wat open staat. Ik kan dus niet echt zeggen of ik (meer) bloedde na het plaatsen. Ik bleef echter wel bloeden, veel langer dan een gewone menstruatie. Ook had ik behoorlijk last van krampen. De echte ellende begon echter een kleine twee weken later. Op een maandag werd ik plotseling heel beroerd, alsof ik ging flauwvallen. Achteraf was dat waarschijnlijk het moment dat de T-safe ‘los kwam’. De volgende dag had ik namelijk een vreemd gevoel. Het leek dus alsof ik de spiraal voelde zitten. Ik kon het lastig uitleggen en ik dacht in de eerste instantie ook dat ik het mij verbeeldde. Het rare gevoel bleef echter (het was overigens niet pijnlijk, wel onprettig en oncomfortabel) en ik maakte een afspraak bij de dokter. Die bevestigde direct mijn vermoeden, want de T-safe was inderdaad helemaal naar beneden gezakt. Ze zei dat ze hem (om het maar oneerbiedig te zeggen) wel ’terug kon duwen’, maar dat de kans (zeer) groot was dat hij opnieuw naar beneden zou zakken. Na het terug duwen voelde ik hem inderdaad niet meer, maar nog geen week later lag ik weer bij de dokter. Hij was opnieuw naar beneden gezakt. Achteraf vermoedt men dat mijn lichaam de spiraal niet accepteerde en af stootte. De dokter heeft de T-safe spiraal er toen uitgehaald.

De Gynefix spiraal is een alternatief voor de T-safe spiraal

Ik baalde echt énorm, zoals je je kunt voorstellen. Ik wilde allesbehalve weer hormonen in mijn lijf. Gelukkig kwam de huisarts met een alternatief voor de T-safe, namelijk de Gynefix spiraal. Dit is dus ook een koperspiraal, maar deze ziet er anders uit en wordt ook anders geplaatst. De Gynefix is ook een koperhoudend spiraal en bestaat uit vier koperen hulsjes die aan chirurgisch draad vastgemaakt zijn. Een klein knoopje aan het uiteinde van de draad verankert Gynefix in je baarmoeder. De koperen hulsjes scheiden koperionen af die zaadcellen inactief maken. Bevruchting en innesteling van de eicel wordt hierdoor verhinderd. De Gynefix spiraal kan en mag alleen door speciaal getrainde artsen geplaatst worden, er schijnen in Nederland maar weinig huisartsen te zijn die de Gynefix kunnen en mogen plaatsen. Ik kreeg dus een doorverwijzing naar de gynaecoloog in het ziekenhuis maar daar kreeg ik te horen dat ik pas eind van het jaar een afspraak kon inplannen. Nou ja, ik wilde die spiraal natuurlijk niet voor niets, dus ik ging op zoek naar een arts die hem eerder kon plaatsen. De kosten voor de Gynefix koperspiraal liggen een stuk hoger dan die van de T-safe spiraal. Hij kost namelijk €190. Voor het intake gesprek betaalde ik €45 en voor het plaatsen nog eens €60. Al deze kosten werden niet vergoed door mijn verzekering.

Mijn ervaring met Gynefix spiraal

Via de website van Gynefix kwam ik terecht bij een kliniek bij mij in de buurt met getrainde artsen die de Gynefix konden en mochten plaatsen en daar kon ik de week erop al terecht voor een intake gesprek. Het moment in je cyclus waarop de Gynefix geplaatst wordt, is cruciaal. Dit moet namelijk na de menstruatie gebeuren. De reden hiervoor is dat de Gynefix dus echt verankerd wordt in de baarmoeder. Gebeurt dit voor je menstruatie, dan is de kans groot dat de Gynefix tijdens de menstruatie loslaat en letterlijk naar buiten komt. Gelukkig had ik op dat moment net mijn menstruatie gehad en kon ik dus twee dagen later al terecht voor het plaatsen van de Gynefix koperspiraal. Mijn ervaring met Gynefix spiraal zetten was behoorlijk heftig. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik behoorlijk gespannen was op dat moment. Er was van tevoren al verteld dat het plaatsen van de Gynefix spiraal sowieso al als pijnlijker wordt ervaren dan de T-safe, omdat hij dus verankerd wordt. Bovendien was ik heel erg bang dat het weer mis zou gaan en het alternatief om weer te gaan beginnen met de anti-conceptie pil drukte écht heel zwaar op mijn gemoedstoestand. Het plaatsen van de Gynefix spiraal was uiteindelijk ronduit pijnlijk. Na zes jaar chronische zenuwpijn te hebben gehad, durf ik best te zeggen dat ik een behoorlijk hoge pijngrens heb, maar ik heb tijdens het plaatsen echt liggen huilen van pijn. Daarna was ik ook helemaal rillerig. Vanaf het moment van plaatsen van de Gynefix heb ik bijna non-stop gebloed. Dit heeft zo’n vijf volle weken geduurd. Ook heb ik heftige krampen gehad. De krampen kan ik het best omschrijven als menstruatiekrampen, maar dan heel erg heftig.

Mijn ervaring met Gynefix spiraal in de periode na het plaatsen

Na het plaatsen heb ik ruim vijf weken last gehad van bloedverlies. Dat werd steeds erger. Het waren dus niet een paar druppeltjes bloed, maar echt bloedverlies alsof je een zeer zware menstruatie hebt. Ook had ik continue heftige krampen. De klachten waren op een bepaald moment zo erg, dat ik me een week heb ziek gemeld op mijn werk. Ik had contact met de huisarts, maar achteraf nam zij mij niet echt serieus. Zij verwees me wel door naar de gynaecoloog, maar niet met spoed, en ik kreeg dus een afspraak voor een maand later. Al die tijd heb ik last gehad van bloedverlies en pijn. Ik voelde mij enorm verdrietig in die tijd. Ik was zo bang dat het niet zou gaan werken voor mij en opnieuw starten met de pil was voor mij echt geen alternatief. Het punt is alleen dat je in feite vrijwel geen hormoonvrije alternatieven hebt. Het drukte echt heel zwaar op mij. Tussendoor had ik steeds contact met de kliniek, zij waren wel echt heel betrokken en dat was fijn. Zij gaven toen al aan dat het het meest waarschijnlijk was dat mijn baarmoeder ook deze spiraal probeerde af te stoten, net zoals gebeurde met de T-safe. Echter, omdat de Gynefix spiraal verankerd wordt en dus letterlijk vast zit, kán hij niet afgestoten worden. Je baarmoeder blijft het echter proberen en verkrampt steeds. Dáár zou dus die heftige pijn en dat bloedverlies vandaan komen. Uiteraard boden zij aan om de Gynefix te verwijderen als ik dat wilde, maar ik wilde het nog tijd geven. Ik wilde het niet zonder slag of stoot opgeven, vooral omdat het alternatief me totaal niet aanstond. Van de ene op de andere dag stopte het bloeden plotseling. Ook werden de krampen toen minder. Dat was een paar dagen voordat ik de afspraak bij de gynaecoloog had. Ik liet die afspraak echter staan, want het wordt sowieso aangeraden om enkele weken na het plaatsen een echo te laten maken zodat je zeker weet dat de Gynefix goed zit. Tijdens de inwendige echo bleek de Gynefix spiraal gelukkig perfect op zijn plek te zitten. Alles zag er goed uit. Uiteraard heb ik een gesprek gehad met de gynaecoloog en ook hij vermoedde dat mijn lichaam de spiralen af probeerde te stoten. Bij de T-safe ‘lukte’ dat, die zit immers ‘los’. De Gynefix spiraal zit vast en die kon mijn lichaam dus niet uitstoten. Wat de exacte reden was dat de pijn en het bloeden na weken uiteindelijk toch stopte? ‘Je baarmoeder geeft het op een gegeven gewoon moment op om de spiraal er uit te werken’, was zijn antwoord. Het blijft natuurlijk gissen. Uiteindelijk is mijn ervaring met Gynefix spiraal dus niet 100% positief. Het plaatsen vond ik naar en gewoon ronduit pijnlijk. Ook het bloedverlies en de pijn in de daaropvolgende weken waren erg heftig. Op dit moment echter, is alles in orde. Ik voel letterlijk niets van de Gynefix koperspiraal. Sindsdien heb ik één menstruatie gehad en die was pijnlijker dan vóórdat ik de Gynefix spiraal had, maar dat schijnt ook weer normaal te zijn. De Gynefix spiraal is in veel gevallen niet de meest voor de hand liggende optie wanneer je kiest voor een koperspiraal. Het is echter een alternatief wanneer je lichaam de T-safe afstoot zoals bij mij het geval was en natuurlijk vooral wanneer je net zoals ik hormoonvrije anti-conceptie wilt.

IK BEN BENIEUWD NAAR JOUW ERVARING MET GYNEFIX SPIRAAL.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.