Wil of moet je minder geld uitgeven omdat je steeds tekort komt of ergens voor wilt sparen? Breng om te beginnen jezelf dan niet steeds in de verleiding om geld uit te geven.

Weet wat je uitgeeft

Wil of moet je echt minder geld uitgeven, maar vind je dit lastig? Dat is echt niet raar! Zoals met veel dingen en dus ook met je financiën het geval is, gaat het vaak om vastgeroeste patronen die er door de jaren heen zijn ingeslopen en die dus zeer lastig te doorbreken zijn. Wil je minder geld uitgeven, dan is het goed om eerst eens te kijken naar wat er binnen komt en vooral, naar wat er uitgaat. In veel gevallen zijn inkomsten wat stabieler, zeker wanneer je in loondienst werkt. Uitgaven echter, kunnen sterk fluctueren. Zelf bankier ik bij Rabobank en via internetbankieren kan ik precies inzien waar mijn geld naartoe gaat. Uitgaven worden bijvoorbeeld onderverdeeld in hypotheek, reiskosten, verzekeringen, boodschappen en variabele uitgaven. Vaste lasten zijn altijd makkelijk in te zien, ze komen immers elke maand, elk kwartaal of elk jaar weer terug. Heb je vorig jaar een overzicht van je vaste lasten gemaakt? Doe dat voor dit jaar zeker weer opnieuw. Je kunt er namelijk van uitgaan dat veel van je vaste lasten gestegen zijn. Je variabele lasten zijn lastiger om in te zien. Wat mij enorm helpt is een vast bedrag pinnen per week. Daarvan doe ik mijn boodschappen en kleine uitgaven. Merk ik tegen het eind van de week dat mijn boodschappen geld aan het opraken is, dan hou ik hiermee dus echt rekening met boodschappen doen. Ik kan dan natuurlijk wel gewoon weer opnieuw pinnen, maar daarmee zou ik mijzelf en het weekbudget natuurlijk een beetje voor de gek houden. Nu ik sinds een half jaar weer alleen woon, weet ik ongeveer wat ik kwijt ben aan boodschappen. Ik wil vanaf volgende maand eens proberen om aan het begin van de maand een groter bedrag te pinnen en het daarmee de hele maand te doen.

Minder geld uitgeven door prijzen te vergelijken

Prijzen vergelijken is een must wanneer je minder geld wilt uitgeven. Dat kan met alles, te beginnen met je wekelijkse boodschappen. Ik heb zelf het geluk dat ik drie grote supermarkten op loopafstand van mijn appartement heb. Ik ga dan ook vrijwel wekelijks naar die verschillende supermarkten toe om te profiteren van aanbiedingen. Ik snap dat niet iedereen daar tijd voor heeft en dat wanneer je met de auto naar de supermarkt moet, het benzinegeld waarschijnlijk niet opweegt tegen het geld dat je uitspaart door bij verschillende supermarkten te winkelen. Héb je echter de mogelijkheid, maak er dan gebruik van. Online kun je ook prima prijzen vergelijken, van alles eigenlijk; cosmetica, kleding, maar ook verzekeringen en abonnementen. Het loont echt om dit te doen! Groot inkopen is vaak ook voordeliger.

Ga niet shoppen om het shoppen

Wanneer je gaat shoppen om het shoppen geef je geheid meer geld uit dan je eigenlijk zou moeten of willen uitgeven. Shoppen als je echt dingen nodig hebt is in bepaalde gevallen nu eenmaal essentieel, maar van shoppen uit verveling of troost ga je je op de lange termijn meestal niet echt beter voelen. Wil je toch graag een dagje shoppen, spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af dat je je gaat houden aan een bepaald budget of dat je bewust op zoek gaat naar bijvoorbeeld een nieuwe jas of een nieuw paar schoenen, en dus niet random gaat shoppen.

Minder geld uitgeven door alleen uit te geven wat je hebt

Online winkelen wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Zo kun je volop shoppen op afbetaling. Dit betekent dat je in feite alles kunt bestellen wat je maar wilt, en pas achteraf hoeft te betalen. Is het makkelijk? Ja. Is het verstandig? Absoluut niet. Geld uitgeven wat je (nog) niet hebt, is nooit verstandig. Niet alleen moeten die spullen ooit een keer wel betaald worden, in veel gevallen betaal je ook rente wanneer je koopt op afbetaling en mocht je vergeten om te betalen, dan komen er op een bepaald moment zelfs herinneringskosten of zelfs aanmaningskosten bij. Online betalen met creditcard is in bepaalde gevallen wel handig. Zo kún je bij bepaalde winkels echt alleen betalen met een creditcard. Een creditcard biedt bovendien optimale bescherming tegen fraude. Wanneer er onverhoopt iets misgaat bij jouw aankoop kun je beroep doen op de creditcardmaatschappij. Zo heb je recht op restitutie wanneer er iets misgaat met de bestelling en ben je bij diefstal of verlies voor 180 dagen verzekerd. Bovendien heb je op bepaalde aankopen die je met een creditcard doet, extra of langer garantie. Online shoppen met een creditcard heeft dus voordelen, maar doe het alleen als je weet dat je de maand erop ook kunt afbetalen.

Breng jezelf niet in de verleiding

Wanneer ik een reep chocolade in huis haal, dan gaat hij uiteindelijk op. Gegarandeerd. En zo gaat het niet alleen met een reep chocolade, zo gaat het vaak ook met je geld. Wees dus voorzichtig met bepaalde winkels en breng jezelf niet steeds in de verleiding. Je weet zelf waarschijnlijk wel welke winkels ‘gevaarlijk’ voor je zijn; voor de één is dat de supermarkt, voor de ander is het een kledingwinkel of juist een parfumerie en de ander gaat naar Action voor een aardappelschilmesje en komt vervolgens thuis met een tas vol ondefinieerbare prulletjes ter waarde van vijftig euro waar je een week later al niet meer naar omkijkt. Ik kan het weten, echt. Jaren geleden werkte ik in het centrum en kon ik de verleiding vaak ook niet weerstaan. Ik kon in een pauze van dertig minuten meer geld uitgeven dan ik die hele dag of zelfs die hele week verdiende. Tegenwoordig shop ik veel bewuster. Ik kijk echt naar wat ik nodig hebt en ik spaar liever wat langer voor iets wat ik echt mooi vind en waar ik lang(er) plezier van heb.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Goede tips! Ik heb mij sowieso voor heel veel nieuwsbrieven afgemeld, dat scheelt ook een hoop impulsaankopen. Ook ga ik veel bewuster om met aankopen nu ik het hele huis aan het ontspullen ben. Zo zonde wat ik toch allemaal niet meer gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.