Omgaan met stress doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Ik deel 7 fijne tips en nieuwe inzichten waar je zeker wat aan hebt.

Omgaan met stress door erover te praten

Toegeven dat je gestresst bent, dat het even (of misschien zelfs al wat langer) niet zo goed met je gaat, is soms heel erg moeilijk. Ik kan me herinneren dat ik als klein meisje best vaak wagenziek was in de auto. Ik voelde me dan ziek worden, maar ik stelde het dan altijd zo lang mogelijk uit om dat hardop uit te spreken. Want als ik het hardop zou zeggen, dan was dat zieke gevoel er écht. Ik weet zeker dat veel van jullie dit gevoel wel herkennen. Toch kan het op bepaalde momenten heel erg goed zijn om over je gevoel te praten. Niet alleen kan het een enorm opgelucht gevoel geven omdat je ‘de last’ niet meer alleen hoeft te dragen, maar iemand anders kan je ook een ander beeld van je situatie geven, een ander inzicht als het ware. Niet dat iemand jouw situatie moet gaan bagatelliseren natuurlijk, maar iemand anders kijkt op een andere manier tegen jouw situatie aan. Deze persoon kan jouw wellicht een ander inzicht geven, waardoor je op een ‘frisse’ manier tegen je situatie aan kijkt, en jou misschien zelfs inspireren om er anders mee om te gaan. Praten kan met iemand die dicht bij je staat, maar natuurlijk ook met een professional. Je probleem, wat het dan ook is, kan natuurlijk niet zomaar worden weggenomen, maar het gaat vaak meer om hoé je met problemen omgaat, en dáár kan een professional je zeker bij helpen.

Wees aardig voor jezelf en zoek afleiding

Wat moéten wij toch veel van onszelf. Sta je er wel eens bij stil dat we heel vaak gestresst raken door een situatie die we eigenlijk zélf creëren? Probeer eens om wat aardiger te zijn voor jezelf, en dat kan echt zijn door heel kleine dingen. ‘Vroeger’ kon ik mijzelf letterlijk hullen in zelfmedelijden, en dan ook nog liefst (en opnieuw letterlijk) in het donker. Inmiddels heb ik geleerd dat je door heel eenvoudige dingen te doen letterlijk uit de negatieve gedachten weg kunt, al is het maar voor even. Ga naar buiten, de frisse lucht in. Maak een lange wandeling, neem wat muziek mee, of ga even lekker comfortabel loungen in de tuin. Ga douchen, je nagels lakken, een taart bakken. Het gaat er niet om wat je doet of hoe je het doet. Maar ga iets doen om ervoor te zorgen dat jij je prettig voelt, gewoon op dát moment. Afleiding zoeken ligt eigenlijk een beetje in het verlengde van het creëren van een fijne omgeving voor jezelf, of dat nu in je huis, je tuin of op je werk is. Wat je probleem ook is of wat hetgeen ook is dat je zo gestrest maakt, onthoud dat de situatie niet zal veranderen door er vierentwintig uur per dag mee bezig te zijn. Probeer dus af en toe voor jezelf het patroon te doorbreken en bedenk waar jij ontspannen van wordt? Ontspannen hoeft echt niet ‘zweverig’ te zijn hoor, je kan ook heel goed ontspannen door met ‘iets’ bezig te zijn; tuinieren, sporten, muziek maken of luisteren, misschien zelfs schoonmaken? Ontspannen is wel iets wat je moet leren, geef het de tijd.

Pak de óórzaak van het probleem aan

Het zal wel heel logisch klinken en in feite ís dat het ook; als je weet waar je gestresst van bent of raakt, is het ‘makkelijker’ om dat probleem aan te pakken dan wanneer je eigenlijk geen idee hebt hoe het komt dat je je voelt zoals je voelt. Natuurlijk zijn geestelijke issues niet hetzelfde als lichamelijke kwalen, klachten of problemen, maar ik geef even een voorbeeld van een lichamelijke kwaal. Stel, je voelt je ziek, je gaat naar de dokter en het blijkt dat je een blaasontsteking hebt, om maar even iets te noemen. Dan krijg je een anti-biotica kuur en ben je er waarschijnlijk met een goede week weer bovenop. Als je erachter kunt komen wat de oorzaak van je gestreste gevoel is (een baas door wie je je ondergewaardeerd voelt, een baan waar je weinig voldoening uit haalt, een relatie waarin je alleen maar ‘geeft’ en niet terugkrijgt, de slechte buurt waarin je woont, een huis waarin je het niet naar je zin hebt), weet je dat de volgende stap die je moet zetten iets is om die situatie te veranderen; een gesprek aangaan met je leidinggevende, een eind aan je relatie maken of toch op z’n minst aan de ander laten weten hoe je je voelt, je huis een plek maken waar je je fijn, veilig en comfortabel voelt of zelfs op zoek gaan naar een ander huis.

Is mijn probleem oplosbaar?

Stress kan natuurlijk ook heel goed iets tijdelijks zijn. Stress voor een vakantie, een verhuizing, of een examen bijvoorbeeld. In dat geval weet je dat dat gestresste gevoel uiteindelijk niet eeuwig gaat duren. Op een dag zit je met die billen op een loungestoel op het strand, heb je dat examen achter de rug of zit je lekker in je nieuwe huis. Probeer in die periode álles te doen wat je maar kúnt doen in jouw situatie; bereid je voor op het examen door er goed voor te leren, maak voor je vakantie een inpaklijst, en zorg dat je op tijd begint met het regelen van je visum, paspoort, inentingen of wát je ook maar moet regelen. Begin op tijd met inpakken voor je verhuizing, het vragen om hulp, het regelen van zaken voor in je nieuwe huis. Als je dit soort zaken op een praktische manier benadert, ben je al een heel tijd en als je tijdens (of na) die verhuizing of dat examen denkt; ik heb er in ieder geval alles aan gedaan en voorbereid wat ik maar kon, dan weet ik zeker dat dat in elk geval een deel van je stress zal wegnemen. Natuurlijk zijn er ook situaties waar je niet zo één, twee, drie een oplossing voor hebt of weet te vinden. Vraag jezelf dan af of het überhaupt zinvol is er om zoveel mee bezig te zijn? Verandert de situatie als je er de hele dag aan denkt, of ‘mag’ je het ook wel eens los laten?

Jij bent méér dan alleen je stress

Er zijn momenten, dagen, weken of zelfs langere periodes dat het niet goed met je gaat. Trust me, I’ve been there. Hoe donker alles dan ook lijkt, probeer ergens een lichtje te zien, en probeer dat elke dag opnieuw. Voor mijn zenuwoperatie heb ik zes jaar lang met pijn rond gelopen. Hoewel ik 24 uur per dag pijn had en dat een groot deel van mijn leven was, probeerde ik toch ook om meer te zijn (en te zien!) dan alleen maar het meisje met de pijn. Ik heb in die periode geleerd om kleine dingen niet te onderschatten. Wees dankbaar voor de goéde momenten die je wel hebt, voor iemand die een arm om je heen slaat, een vreemde op straat die naar je lacht, een prachtig boek of een lied dat je ontdekt. Probeer eens wat vaker trots op jezelf te zijn. En ik zal nooit vergeten wat ooit iemand op mijn zestiende tegen me zei. Ik ging door een heel zwarte periode. Ze wees plotseling naar buiten en zei; ‘Zie je de zon? Die komt ook voor jou op, elke dag opnieuw’. En ze had gelijk. Of het nu dingen zijn die je overkomen, of fouten die je zelf maakt. Ik geloof heel sterk dat bepaalde dingen niet voor niets gebeuren. Bepaalde dingen gebeuren met een reden, daar ben ik in de afgelopen jaren overtuigd van geraakt. Misschien zie je ‘de zin’ van een bepaalde gebeurtenis op dat moment niet, maar vaak kun je achteraf terug kijken en denken: “Dus daarom gebeurde dat!’ Ik geloof dat het niet de problemen of de dingen zijn die jou overkomen en vormen als persoon, maar juist de manier waarop je het hoofd biedt aan die problemen.

OMGAAN MET STRESS, HOE DOE JIJ DAT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.