Noodgedwongen thuiswerken klinkt natuurlijk leuk, maar er liggen wel wat gevaren op de loer. Voorkom een onproductief gevoel met deze 5 tips.

Voorkom onnodige stress tijdens het thuiswerken

Vanwege Corona werken veel mensen op dit moment thuis. Zelf ben ik vanwege mijn blog natuurlijk al gewend om deels vanuit huis te werken, maar vanwege de maatregelen kan ook ik nu niet naar mijn gewone werk. Dit betekent dat ik het grootste deel van mijn dagen nu aan mijn blog besteed. Mijn blog is deels mijn werk, maar gelukkig vind ik het bloggen zo leuk dat het eigenlijk bijna niet als werk voelt. Toch heb ik ook wel eens minder productieve dagen, waar ik behoorlijk van kan balen. Er zijn een aantal dingen die mij helpen om productief te blijven. Thuiswerken vergt aardig wat discipline, voor iedereen, en al helemaal als je het totaal niet gewend bent. Naast dat thuiswerken heb je ook nog een gezin, een huishouden en sociale verplichtingen. En hoewel alles in deze tijd anders is, staat de tijd niet stil. Je bent elke dag bezig met het verdelen van je energie. Voorkom een onproductief gevoel door onnodige stress te voorkomen. Blijf met je gezin in contact. Blijf met elkaar praten en naar elkaar luisteren. Weet wat er speelt en wanneer mensen je nodig hebben. Ook wat werk en financiën betreft zijn het spannende tijden, zeker voor ZZP’ers. Juist vanwege tijden waarin we nu leven, is het enorm belangrijk om je zaken financieel goed voor elkaar te hebben. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkomt dat je zonder inkomsten komt te zitten in het geval van arbeidsongeschiktheid. Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht, maar wellicht dat dit in de toekomst gaat komen. Hoewel een AOV dus niet verplicht is is het toch verstandig om de plus- en minpunten tegen elkaar af te zetten. Natuurlijk zijn verzekeringen niet de leukste materie om je mee bezig te houden. Je zaken goed regelen voorkomt echter een hoop onnodige stress. Wanneer je met je gedachten bij je werk kunt zijn en niet wordt opgeslokt door allerlei doemscenario’s, draagt dat natuurlijk ook bij aan een productievere werkdag.

Deel je dag op in taken en neem pauzes

Wat voor werk je ook doet vanuit huis, elke dag zul je verschillende taken hebben en dingen moeten doen. Met bepaalde opdrachten zul je langer bezig zijn dan met andere dingen. Wat ik altijd heel prettig vind, is om te starten met wat kleinere opdrachten. Het komt bijvoorbeeld zelden voor dat ik in de ochtend mijn computer opstart en direct begin aan een advertorial van zeshonderd woorden. Ik begin liever met bijvoorbeeld het bijwerken van social media en het beantwoorden van mails en comments. Als ik dan aan het ‘echte werk’ begin, heb ik in ieder geval al het idee dat ik iets zinvols gedaan heb. Hoe verleidelijk het misschien ook is om zo lang mogelijk door te gaan zodat je eventueel wat vroeg(er) kan stoppen, slim is het niet. We hebben allemaal af en toe een pauze nodig. Ga ook echt even van je werkplek af. Douw niet vanachter je laptop even snel een boterham naar binnen, maar ga lekker aan tafel of op de bank zitten, of maak een korte wandeling. Je zult zien dat wat eten en drinken en een beetje beweging tussendoor wonderen kan doen voor je productiviteit.

Voorkom een onproductief gevoel met een fijne werkomgeving en weinig afleiding

Ik mag mijzelf enorm gelukkig prijzen met mijn fijne werkplek, die ik afgelopen jaar ook nog eens een prachtige make-over heb gegeven. Ik begrijp echter heel goed dat niet iedereen de luxe van een (eigen) werkplek heeft. Toch is het heel belangrijk om er voor te zorgen dat je de plek waar je aan het werk bent zo efficiënt mogelijk inricht. Het is natuurlijk sowieso van groot belang dat je lekker en comfortabel zit. Aan de andere kant moet je ook weer niet te comfortabel zitten, want de kans dat je dan heel productief aan de slag kunt, is dan ook weer wat kleiner. Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Laat de mensen die thuis zijn weten dat je aan het werk bent en leg uit hoe belangrijk het voor jou is om dat te respecteren. Tijdens het thuiswerken kun je op alle mogelijke manieren afgeleid worden. Vaak is het helaas zo dat wanneer je je ook daadwerkelijk láát afleiden, je jezelf aan het eind van de dag heel onproductief kunt voelen. Vaak weet je van jezelf wel waardoor je afgeleid wordt. Als dat het geval is, dan kun je vaak ook beter voorkomen dat het überhaupt gebeurt. Ik weet van mijzelf bijvoorbeeld dat ik absoluut niet functioneer in een rommelig huis. Ik kan niet ontspannen als het rommelig is, maar ik kan ook niet werken in een rommelige omgeving. Ik heb mijzelf dus aangeleerd om in de ochtend voordat ik aan de slag ga het een en ander in huis te doen. Het geeft mij een enorm voldaan gevoel om dan rond een uur of tien met een kop thee met mijn werk voor de blog te starten. Juist, eerst met die ‘kleine’ opdrachtjes waar ik het net al over had. Merk jij dat je snel wordt afgeleid door bijvoorbeeld notificaties op je telefoon? Dan is het helemaal simpel; zet ze uit! Kies bijvoorbeeld drie momenten per dag uit om je mail te checken.

WERK JIJ (NU) OOK THUIS? HOE VOORKOM JIJ EEN ONPRODUCTIEF GEVOEL?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Ik werk niet thuis, maar ik weet zeker dat ik er wel wat moeite mee zou hebben als ik het wel moest doen. Ik ben te snel afgeleid door andere dingen en dat bevordert mijn werk dan niet zo.

  1. Christiana says:

   Ik denk ook echt dat veel mensen thuis veel sneller afgeleid zijn / worden dan op hun werk. Ik heb zelfs mijn eigen kamer hier om te werken, maar het is ZO makkelijk om je af te laten leiden door iets wat je nog in huis wilt doen, of door Andre of Sketch (alhoewel dat natuurlijk wel leuke vormen van afleiding zijn). En thuis ga je natuurlijk ook sowieso makkelijker iets anders doen dan werk dan in de tijd van de baas;-)

 2. Ik probeer – nog meer dan op mijn werk – een heldere planning voor mezelf te maken. Op weekniveau, maar zeker ook voor elke dag. Dat helpt me om productiever te zijn.

 3. Ik werk altijd vanuit huis als zelfstandig ondernemer, en meestal lukt het mij goed om productief bezig te zijn. Een goede planning en een fijne werkplek helpen daar zeker bij.

 4. Soms heb ik het gevoel dat ik helemaal niks zinnigs gedaan heb maar als ik dan terugkijk heb ik best veel gedaan, behalve dan bv. een nieuw artikel geschreven. Ik hou ook van een opgeruimd huis, de keuken als er gekookt moet worden, mijn werkplek als ik ga typen. Dan ruim ik bv al mijn schilderspullen weg. Af en toe lopen, wat eten, met Marie spelen of knuffelen, even liggen doe ik sowieso wel. Dan ga ik weer wat schilder video’s bekijken, heel ontspannend. Ik denk wel dat ik meestal productief ben, al voelt het soms anders. Voor mij is een productieve dag: opruimen, eten, bloggen en schilderen. (en tijdens netflixen naaldvilten of mijn nagels doen)

  1. Christiana says:

   Same here;-) Ik kan ook terug kijken op een dag en denken: ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan’. En als je dan alles opnoemt, blijkt dat toch wel een hoop te zijn. Ik vind de dagen ondanks de lockdown ook echt razend snel voorbij gaan. Ik verveel me dan ook bijna nooit.

 5. Het enige wat ik thuis doe, is bloggen. Die passie is zo groot dat ik gelukkig deze tips niet nodig heb. Als ik niet kan bloggen of schrijven, werkt mijn lichaam teveel tegen en daar valt niks aan te doen helaas. Ik kan het me wel voorstellen dat veel mensen wel wat aan jouw tips hebben, zeker in deze gekke tijd!

 6. Ik kan best goed thuis werken, eigenlijk heb ik thuis minder afleiding dan op het werk. Voor mij is het het belangrijkste om mijn normale ritme aan te houden: zelfde tijd opstaan, gewoon aankleden alsof ik naar kantoor ga, en zelfde tijd pauze houden.

  1. Christiana says:

   Normaal ritme is inderdaad heel belangrijk. Ik was dat aan het eind van vorig jaar een beetje kwijt. Ik was heel erg toe aan een nieuw jaar, en gelukkig heb ik nu echt weer een ritme te pakken dat voor mij goed werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.