Eet je regelmatig (te veel) suiker en voel je je vaak moe? Grote kans dat jij ook regelmatig last van een suikerdip hebt. Zo zit dat dus.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Heb je ook vaak last van een suikerdip?

Ken je dat? Van die momenten waarop je dus nérgens meer zin in hebt en alléén nog maar de behoefte voelt om in je pyjama een hele reep chocola naar binnen te werken? Grote kans dat jij last hebt van een suikerdip! Je bent wellicht in de veronderstelling dat een blikje Coca-cola, of nog erger, Red-bull, je voorziet van een énorme powerboost waarop jij dus gewoon maar lekker heel de dag kunt blijven doorgaan, maar niets is minder waar. De waarheid is namelijk dat suiker je moe maakt. Niet meteen, en dat is dus juist zo verraderlijk. Wat gebeurt er nu eigenlijk met je lichaam wanneer je suiker binnen krijgt? Na het innemen van suiker (een snelle koolhydraat) stijgt je bloedsuikerspiegel, en dat gaat best wel heel snel. Hierdoor voel je je even heel energiek. Deze bloedsuikerspiegel wordt echter weer naar beneden gehaald door het hormoon insuline. En hiér wordt je dus moe van, slap, lusteloos. Eigenlijk heb je meteen weer zin in iets (lekkers). Dit in tegenstelling tot langzame koolhydraten, die de energie veel gelijkmatiger verdelen en dus niet ineens zorgen voor die enorme piek. Langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in volkoren producten en groenten. Hiervoor heeft je lichaam meer tijd nodig om deze om te zetten in suikers en zorgt daarvoor dus voor een minder snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Deze blijft stabiel en er zal geen suikerdip zijn. Daarbij komt dan ook nog eens het feit dat er door het eten van suiker een hormoon in je hersenen vrijkomt, dopamine, waardoor je je blij voelt. Maar als er dan een tijdje geen suiker meer binnenkomt, wordt dit gevoel minder en eigenlijk wil je dan gewoon opnieuw iets hebben om je weer zo lekker te voelen.

Afkicken van suiker om de suikerdip te voorkomen

In theorie is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Stoppen dus, met het eten van (veel) suiker. Laat ik vooropstellen dat het nu dus niet zo is dat ik veranderd ben in de één of andere health-guru en alleen nog maar op wortels zit te knabbelen, ik neem echter wel veel minder suiker dan vroeger. Het snelst en makkelijk ging dat wat mij betreft door het vollédig skippen van frisdranken. Ik kan me niet eens meer herínneren wanneer ik voor het laatst cola gedronken heb. Het enige wat ik nog drink is water en thee. Alcohol heb ik (gelukkig) al nooit gedronken, dus daar hoefde ik niet eens van af te kicken. Verder kun je de kant-en-klare sausjes en mixjes ook beter laten staan. Deze zitten bomvol suiker, en trouwens ook vol zout. Probeer dus eens je eigen sausje klaar te maken, super simpel, vooral bij pasta. Toen ik net begon met diëten, heb ik overigens ook heel bewust gekozen om een aantal maanden hélemaal niet te snoepen. Ik vond dat zelf makkelijker dan één beetje snoepen.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN EEN SUIKERDIP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.