Over blogdips, ups and downs, geld en perfectionisme. Zó houd je het bloggen leuk.

Jij verandert, laat je blog met je mee veranderen

Het valt me op dat veel vergelijkbare artikelen met het onderwerp van dit artikel die momenteel online staan als titel hebben; ‘Hoe hou je het bloggen vol’? Maar ik denk dan; Daar gá je al! Bloggen moet je niet willen ‘volhouden’ alsof het een sprint is, maar echt léuk vinden. Wat zeg ik, leuk? Het moet je passie zijn! Je moet bruisen van energie door het bloggen, elke keer weer een kick voelen wanneer je op die publish-knop drukt, trots zijn op een mail met een voorstel voor een echt leuke samenwerking, dankbaar voor een lieve comment of mail waaruit blijkt dat die persoon je artikel ook echt gelezen heeft en er ook echt wat mee kan, zoals vaak gebeurt bij mijn artikelen over onze bruiloft in het buitenland en mijn ervaringen met haaruitval na narcose en het gebruik van Roaccutane tegen acne. Bloggen ís (meestal) ook gewoon hartstikke leuk, en zó houd je dat bloggen dus ook leuk. Ik ben ByChristiana ooit begonnen als een beautyblog. Ik heb jaren lang echt met ontzettend veel plezier productfoto’s gemaakt en beauty reviews geschreven. Maar op een bepaald moment was ik er helemaal klaar mee. Ik zat in een sleur en ik haalde hier totaal geen voldoening meer uit. Ik denk helemaal niet dat dit een ‘raar’ fenomeen is. Jij verandert, je leven verandert, je interesses veranderen, dus de onderwerpen waar je over schrijft zullen ook veranderen. Dit betekent natuurlijk absoluut niet dat ik niet meer geïnteresseerd ben in het onderwerp beauty of er nooit meer over schrijf, maar er zijn zoveel méér leuke onderwerpen om over te schrijven; onze bruiloft(en) en de voorbereidingen daarvan, interieur en fashion bijvoorbeeld. ByChristiana is in de afgelopen tijd echt veranderd van een beautyblog naar een lifestyleblog! Merk jij nu ook dat je nog maar weinig voldoening haalt uit de onderwerpen waar jij over schrijft? Jij bent de enige die hierin verandering kan brengen. Zit je met je blognaam ‘vast’ aan een bepaald onderwerp? Ik begrijp heel goed dat het dan wat lastiger is, maar zelfs dan zijn er opties, zoals het veranderen van je domeinnaam, of het starten van een tweede blog of social media kanaal bijvoorbeeld!

Blog niet (in de eerste plaats) voor het geld en blijf bij jezelf

Mensen die niet bekend zijn met de blogwereld denken vaak in twee uitersten; er zijn hier bákken met geld te verdienen, of bloggen is slechts een (uit de hand gelopen) hobby. Natuurlijk is de realiteit een stuk genuanceerder. Want inderdaad; er gaat érg veel geld om in deze blog-business, maar helaas kunnen daar maar een aantal mensen vólóp van profiteren. Aan de andere kant ‘moet’ er je natuurlijk ook wel voor zorgen dat je er financieel wat voor jezelf uithaalt. Zeker gezien het feit dat bloggen geld kost (domein, camera, reiskosten voor events en meetings, om zomaar wat voor de hand liggende zaken te noemen die je geld kosten) en dat je er als een beetje serieuze blogger toch wel aardig wat tijd in steekt / in zou moeten steken. Toch moet geld verdienen nooit de hoofdreden zijn om te (starten met) bloggen. Ik zou een heel smeuïg verhaal kunnen schrijven over ‘aanbiedingen’ die ik de afgelopen jaren via de mail heb mogen ontvangen. Voor een heel groot deel van die aanbiedingen bedank ik vriendelijk, en hier zijn, ook weer in een groot deel van de gevallen, twee redenen voor; bedrijven nemen je niet serieus en willen voor het herkenbare dubbeltje op de eerste rang zitten, met andere woorden; ze doen je een financieel voorstel dat voor jou totaal niet interessant is. Of het gaat om een voorstel van een merk, product of bedrijf tot totaal niet bij jou past; kinderspeelgoed, incontinentieslips, naamkettingen, oranje herenoverhemden, speakers. Jawel, ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Leuk en helemaal prima, maar natuurlijk stuk voor stuk geen onderwerpen die mij als persoon of bij mijn blog passen. Bloggen blijft alleen leuk als je dicht bij jezelf blijft. Ik stuiter persoonlijk niet van enthousiasme als ik opeens over kinderspeelgoed of over speakers moet gaan schrijven, ik heb daar namelijk niks mee. Blijf alleen bloggen over onderwerpen die jou aanspreken. Niet alleen is het creëren van de content an sich dan dus letterlijk leuker om te doen, maar zo blijft je publiek je ook serieus nemen, en dát is natuurlijk een zeer belangrijk ding in het laten groeien van je bezoekersaantallen, en dús in het laten groeien van je blog. Want laten we eerlijk zijn, groeiende bezoekersaantallen werkt wel zeer motiverend; als je het idee hebt, of als het simpelweg een feit is, dat je elke dag zit te zwoegen voor anderhalve man en een paardenkop, blijft het bloggen natuurlijk niet leuk. Krijg je dus een aanvraag voor een samenwerking binnen, bedenk dan goed of dit merk bij jou, je blog en je huidige content past!

Blog alleen als je bloggen echt leuk vind

In mijn blogjaren heb ik, net als elke andere blogger, ups and downs gehad. Ups in de vorm van bijzondere samenwerkingen, contacten leggen met lieve collega-bloggers, schitterende locaties bezoeken, echt mooie spullen mogen ontvangen, lieve en dankbare mails van lezeressen die echt iets konden met een bepaald artikel, maar ook downs als bepaalde periodes met dalende bezoekersaantallen, samenwerkingen die stop gezet werden, artikelen met nul comments, Facebook posts met nul hartjes erbij, bedrijven die je foto’s gebruiken zonder jouw toestemming en zonder vermelding van jouw naam, mails met voorstellen tot samenwerkingen waar je nooit meer iets van hoort, onbeantwoorde mailtjes. Herkenbaar, toch? Ik heb ook enorme dips gehad waarin ik mezelf zelfs de vraag stelde; ‘Voor wie doe ik nu eigenlijk al die moeite?’ En toch ben ik er altijd weer bovenop gekomen. Vaak door deze ene vraag; ‘Vind je het bloggen nog leuk’? Het verzinnen van onderwerpen om over te schrijven, het maken van foto’s, het schijven van teksten, het creëren van content. En áltijd, altijd was mijn antwoord; Ja! En als ik zo nu en dan eens door mijn blog blader, dan ben ik stiekem ook best wel eens trots op wat ik in de afgelopen jaren heb neergezet.

Kwaliteit boven kwantiteit

Er is niemand, helemaal niemand, die tegen jou zegt dat je elke dag een artikel moet publiceren. Dat bepaal je namelijk nog altijd helemaal zelf. Ga met bloggen altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. Bloggen is een creatief proces, en bepaalde periodes zul je gewoon even wat minder inspiratie hebben, of gewoon een beetje social-media-moe zijn. Ik heb ook bepaalde periodes gehad dat ik veel minder blogde, en ja, ook mijn blog heeft periodes gekend dat het allemaal helemaal stillag. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn geweest die dat jammer vonden, maar echt trouwe bezoekers komen altijd weer terug. Perfectionisme, dat vind ik altijd een interessant vraagstuk. Mag je perfectionistisch zijn, of mag het misschien wel een tikkeltje minder? Ik ben zelf super perfectionistisch, zeker als het op mijn blog aankomt. Ik wil mooie foto’s, kwalitatief goede teksten en een prettige layout. Je wilt niet weten hoeveel foto’s ik gedurende de afgelopen jaren gemaakt heb, en hoeveel teksten ik geschreven heb, die uiteindelijk nooit online gekomen zijn. Voor mij is dat een goed iets, ik wil namelijk dat élk artikel op mijn blog iets toevoegt, ik wil alleen iets publiceren waar ik achter sta, en waar ik trots op ben. Dát houdt het bloggen voor mij leuk. Vraag jezelf dus af hoe jij hier in staat. Stop verder met jezelf te vergelijken. Jezelf met andere bloggers vergelijken is een ontzettend grote valkuil. En ja, natuurlijk heb ik me daar ook wel eens schuldig aan gemaakt. Heeft het echter zin? Welnee! Jij krijgt niet opeens meer bezoekers door jezelf te vergelijken met een andere blog en je gaat je er zeker niet blijer door voelen. Elke blog is op zijn eigen manier uniek, mede doordat er achter elke blog een ander gezicht zit. Natuurlijk zullen er altijd blogs zijn die ‘groter’ zijn dan die van jou, of die ‘betere aanbiedingen krijgen’, maar het zou juist een motivatie voor jezelf moeten zijn om (haalbare!) doelen voor jezelf te stellen en nóg beter te worden in wat je doet, in plaats van te gaan sippen en bij de pakken neerzitten.

Fris de boel af en toe eens op

Niets zo fijn als een frisse wind door je blog. Net zoals je huis eens flink onder handen nemen of je interieur veranderen, zo fijn is het ook om je blog een upgrade te geven! Zo ben ik dit jaar gaan samenwerken met een professionele fotografe en visagiste voor mijn outfitposts, heb ik een tijdje geleden een nieuwe layout genomen en heb ik de afgelopen zomer al mijn oude artikelen eens opgefrist, SEO-proof gemaakt, niet werkende links verwijderd, nieuwe interne links toegevoegd, slechte foto’s verwijderd of vervangen, noem het maar op. Ik ben hier serieus zo’n vier weken non-stop mee bezig geweest, maar het was het ontzettend waard. Dat gaf me zo’n enorme boost en zoveel inspiratie. Ik weet zeker dat zo’n opfrisbeurt jou ook kan helpen als je een beetje in een blog-dip zit.

HEB JIJ EEN BLOG? WAT DOE JIJ ALS JE EEN BLOG DIP HEBT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Leuk om te lezen hoe jij hier in staat. Ik ben een relatief nieuwe blogger, ben volgens mij een klein jaartje geleden officieel begonnen (zou ik eens moeten uitzoeken). Voor mij is die sleur dus niet iets wat herkenbaar is, maar ik weet al wel hoeveel tijd er in zo’n blog kan zitten. Voor mij is meer dan twee artikelen per week eigenlijk niet haalbaar, dus ook niet iets waar ik naar streef. Kwaliteit boven kwantiteit, inderdaad. Ben het ook helemaal met je eens dat het natuurlijk is dat de onderwerpen waarover je schrijft met je mee veranderen. Dat is ook een van de redenen dat ik blog onder mijn eigen naam.

  1. Christiana says:

   Hoewel ik echt begonnen ben als beautyblog, heb ik ook altijd geblogd onder mijn eigen naam, achteraf ben ik daar dus ook wel erg blij mee. Ik lees de laatste tijd steeds meer artikelen van bloggers die hun onderwerpen ook willen uitbreiden, en als je dan gebonden bent aan een naam, is dat toch wat lastiger. Wellicht ook nog gezien het feit dat lezeressen bepaalde onderwerpen van je ‘verwachten’, (met een bepaalde naam dus!). Ik heb natuurlijk al rond gekeken op jouw blog, en wat een prachtig resultaat terwijl je ‘pas’ een jaar bezig bent. Dat doe je echt goed, daar mag je trots op zijn!

 2. Een heel mooi artikel waarbij ik alleen maar heel hard kan ‘ja’ knikken. Bloggen moet iets zijn wat je ontzettend leuk vind om te doen, want er gaat heel wat tijd, energie en soms ook geld in zitten. Ik kan oprecht zeggen dat ik nog steeds volop van mijn blog geniet en dat altijd heb gedaan. Wat je zegt, je blog groeit met je mee en alleen al dat maakt het leuk. Mijn onderwerpen zijn ook deels veranderd de afgelopen jaren en dat vind ik alleen maar mooi om te merken. Zo blijft het leuk.

  1. Christiana says:

   Haha, ik zit bij jouw artikelen ook altijd heftig ja te knikken, leuk is dat altijd! Ik vind dat bij jou ook zo mooi om te zien hoe je je lezeressen meeneemt in jouw leven; de aankoop van je huis en alle dingen die er bij kwamen kijken, de komst van Pippa en toen van je nieuwe liefde. Het is ZO logisch dat je blog met je mee verandert en dat er steeds (meer) andere onderwerpen aan bod komen.

 3. Mooi artikel! Ik ben het vooral heel erg met je eens dat je het niet moet doen als je het niet echt leuk vindt. Ik zie mensen wel eens heel enthousiast beginnen met bepaalde plannen over hoe het zou moeten zijn en hoe ze het zouden willen, die dan na een aantal blogposts alweer van het toneel verdwijnen. Ik beperk mezelf daarom totaal niet in onderwerpen en doe niet aan niches – ik ben mijn eigen niche, haha!

  1. Christiana says:

   Ik kan het niet mooier (of grappiger;-)) kunnen zeggen; Jij bent je eigen niche! Ik moest er heel hard om lachen en het is zo waar. Ik denk dat bloggen over dingen die je zelf leuk vindt echt het aller-aller-allerbelangrijkste is om het bloggen voor jezelf ook leuk te houden.

 4. Je hebt helemaal gelijk! En ik moet ook zeggen dat jij een hele unieke blog hebt. Mooie foto’s, interessante onderwerpen en ik volg je al best wel lang en dan zie ik dat je blog ook erg meegegroeid is. Jouw blog is echt precies hoe jij bent.

  1. Christiana says:

   Aw, dat vind ik nu echt zo’n lief compliment! Dankjewel Iris! Ik heb altijd vast gehouden aan eigen tekst en eigen beelden, zo heb ik bijvoorbeeld echt nooit gebruik gemaakt van beelden van Shutterstock of zoiets dergelijks. Niks mis mee natuurlijk, maar ik denk juist dat door alleen je eigen beelden te gebruiken je blog ‘herkenbaar’ is / wordt en een bepaalde vibe krijgt die mensen aanspreekt (of niet natuurlijk, maar daarvoor zijn er gelukkig nog een hele boel andere blogs!) Ik kan dat juist van jouw blog ook zo waarderen; dat het allemaal in dezelfde lieve, mooie en vrolijke stijl geschreven en gefotografeerd is. Dan kun je niet anders dan er met een blij gevoel op rondkijken!

 5. Ik krijg altijd te horen dat ik, als ik over mijn blog praat, ineens begin te stralen. Het is zoveel meer dan mijn passie. Ik durf echt te zeggen dat ik nog nooit zo zeker ben geweest over iets, maar tegelijkertijd ook nog nooit zo onzeker. Haha. Ik herken me dan ook echt heel erg in deze blog, al hoeft bloggen voor mij (nog) niet leuk gehouden te worden, het ís gewoon leuk! 😉

  1. Christiana says:

   Dankjewel voor je enthousiaste reactie, een nieuw gezicht op mijn blog, dat vind ik altijd leuk. Een mooier compliment kun je volgens mij niet van mensen om je heen krijgen; dat je helemaal gaat stralen door hetgeen wat je doet. Super herkenbaar; heel trots zijn op je blog, maar tegelijkertijd ook zo onzeker. Ik ervaar dat precies zo;-) Ik blijf er dan ook aan ‘werken’ 😉

 6. Ik sluit me volledig aan bij je tips! Ik blijf het zo leuk vinden doordat ik mijzelf ook telkens uitdaag. Zo ontdek ik telkens nieuwe dingen die ik weer wil uitproberen en waar ik mijzelf in wil ontwikkelen!

  1. Christiana says:

   Helemaal mee eens Suzanne! Ik heb jaren lang bijna alleen maar over beauty geschreven, en ik wilde ZO graag meer met fashion gaan doen, maar ik vond het best eng en moeilijk om dat op te pakken. Uiteindelijk ben ik er gewoon mee begonnen en juist door dingen gewoon te doen blijf je jezelf ontwikkelen. Leuk om te lezen dat jij dat ook zo ervaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.